Diferente si Esente – Remedii pentru retentia de apa
0Diferente si Esente – Remedii pentru retentia de apa
Realitatea TV, 21 mai 2017, de la ora 16.40
Invitat: Dr. Iosif Balint, medic specialist
Emisiune sustinuta de HRI Vitalion.
Cecilia Caragea: Apa joaca un rol vital in aproape toate functiile organismului nostru. Apa trece mereu intre vasele de sange si sistemul limfatic, antrenand cu ea atat substantele necesare proceselor celulare vitale, cat si substantele toxice care rezulta in urma metabolismului celular. Retentia de apa apare atunci cand lichidul nu este drenat in mod corespunzator de catre sistemul limfatic, iar apa ramane la nivelul tesuturilor. Retentia de apa poate provoca disfunctii majore in organismul nostru. Tocmai de aceea, este important sa stim ce o produce si cum o putem preveni, de la domnul doctor Iosif Balint.
Apa inseamna viata. Fara apa nu putem trai. Un procent semnificativ din corpul nostru este constituit din apa, ea avand un rol esential pentru buna functionare a organismului nostru.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Pentru o functionare normala a organismului avem nevoie de apa. De aceea, aportul de apa este esential, este foarte important.
Este esential, asadar, sa bem suficienta apa, iar in momentele in care este foarte cald sau facem efort si transpiram mult avem nevoie de si mai multa apa.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Intotdeauna… normal, in momentul in care creste temperatura, cum ati spus si dumneavoastra, vara, transpiram mult mai mult decat iarna. Sau in momentul in care, intr-adevar, depunem un efort mai mare… daca, de exemplu, iarna dam zapada la o parte, depunem un efort mai mare, incepem sa transpiram si sa eliminam o cantitate mare de apa. Paradoxal, vedem ca, la o eliminare excesiva a apei din organism, totusi apare edemul. De ce? Pentru ca organismul controleaza nivelul apei. In momentul in care vede o pierdere excesiva de lichide, de apa, incepe sa-si faca rezerve. De aceea, poate sa para paradoxal edemul, o retentie de apa, deoarece organismul incearca sa-si faca rezerve de apa in cazul in care nu o sa primeasca volumul necesar de apa in timp util. De aceea, de exemplu, vara poate sa apara edemul, mai ales la pacientii mai in varsta sau chiar la cardiaci… Chiar la acele persoane care folosesc oricum diuretice pentru scaderea tensiunii arteriale – si aici ei trebuie sa fie foarte atenti, mai ales pe perioada verii, ca nu cumva sa elimine o cantitate mult prea mare de lichide decat ar trebui. Din cauza aceasta poate sa apara edemul, din cauza eliminarii excesive a lichidelor.
In cazul retentiei de apa, se recomanda diureticele, dar si acestea trebuie alese si administrate cu grija.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Aceste tablete contin, de exemplu, extract din papadie, din Buchus, din strugurii ursului, plante care au un efect diuretic asupra organismului.
Iata de ce trebuie sa fim atenti la administrarea de diuretice!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: In momentul in care eliminam apa din organism cu ajutorul diureticelor, foarte multe diuretice elimina si potasiul din organism, o componenta foarte importanta pentru functionarea normala, corecta a muschiului inimii. Stim ca diureticele sunt recomandate hipertensivilor, care de obicei sunt pacienti mai in varsta, majoritatea, iar la o pierdere mai mare de potasiu pot aparea anumite probleme. In cazul nostru, vorbim de un diuretic care vine cu retinerea potasiului in organsim. Aceasta inseamna ca este un diuretic care protejeaza inima, functionarea inimii, ceea ce e important mai ales pentru acei pacienti care sufera de anumite boli cardiovasculare, de hipertensiune. In felul acesta, stim ca, in cazul retentiei de apa care apare la acesti pacienti, trebuie sa scadem volumul de sange, pentru a putea scadea si tensiunea, iar prin aceasta ocrotim acel pacient, facand sa ramana potasiul in organism, ca sa aiba suficient potasiu pentru o functionare normala a inimii.
In general, edemele apar localizat, la maini si la picioare, atunci cand nu bem suficient de multa apa, de exemplu.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Vara, intr-o zi foarte calduroasa, mai ales cand pacientii chiar folosesc anumite diuretice in exces, de exemplu, ies in strada fara sa consume lichide… avem o pierdere excesiva de lichide, nu avem un aport, nu bem destula apa si, atunci, organismul reactioneaza in felul acesta. Sigur, foarte multi pacienti sau telespectatori au trecut macar o data, de doua ori in viata, la un efort fizic mai mare… stiu si eu, li s-au umflat picioarele mai mult sau mana a inceput sa se umfle sau nu mai puteau sa traga jos un inel de pe deget… din cauza umflaturilor, care de fapt reprezinta o retentie de apa de scurta durata. Nu putem vorbi, in aceste cazuri, de patologie, ca ar fi ceva patologic – nu este o boala. Este o situatie izolata, aparte. Devine patologica in momentul in care se repeta zilnic. Zilnic, fara aceste conditii extreme.
Exista diferite afectiuni in care se recomanda diuretice.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: De obicei, in hipertensiune este recomandata administrarea acestor tablete la pacienti, aproape in permanenta, fiindca dereglarea dintre aportul si pierderea de lichide este permanenta. Sau, daca vorbim, de exemplu, de o afectiune a circulatiei venoase sau limfatice, in care apar acele edeme la nivelul gleznelor, aceea este o retentie de apa patologica, care apare din anumite cauze. Si, atunci, administrarea acestor tablete trebuie facuta pana la rezolvarea, pana la vindecarea bolii initiale, cea care a dus la aparitia edemelor. Daca vorbim de bolile varicoase, daca varicele persista cinci ani, atunci, in foarte multe cazuri, este recomandata administrarea acestor tablete timp de cinci ani, pana cand, stiu eu, se reduce problema sau incepe sa functioneze sistemul venos.
Iata si cum se administreaza acestea!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Se administreaza doua tablete din acestea pe zi. Se pot folosi, de exemplu, in curele de slabire, fiindca in foarte multe cazuri retentia de apa vine cu cresterea greutatii corporale. Se pot folosi, de exemplu, periodic, in acele probleme premenstruale la femei, care vin cu o retentie de apa, vin cu anumite disfunctii hormonale care duc la retentia de apa – deci in perioada aceea se pot folosi aceste tablete. Se pot folosi, de exemplu, asa cum am zis, in bolile venoase, in ulcerul varicos. In foarte multe din aceste cazuri, aceste tablete se pot folosi periodic sau chiar timp indelungat, pentru a ajunge la rezultatele dorite.
Iata si de ce, uneori, acestea sunt recomandate si atunci cand vrem sa mai slabim!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Eliminarea apei in curele de slabire vine odata cu reducerea volumului de apa din organism, iar pe de alta parte cu favorizarea arderii acelor grasimi care sunt inglobate in apa, dar, daca eliminam apa din jurul acestor celule, aceste celule pot fi arse mult mai usor.
Asadar, atunci cand ne confruntam cu retentia de apa, diureticele ne pot ajuta, fie pe moment, fie in tratamente mai indelungate.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: In cazul in care vorbim de retentia de apa, acest produs se poate folosi, intr-adevar, ca ajutor pe moment, la fel cum folosim pentru durere de cap o tableta de analgezic. In momentul in care ni se umfla, din anumite cauze, picioarele, din cauza retentiei de apa, putem sa folosim aceste tablete, pentru a favoriza, a grabi procesul de eliminare a apei si pentru a reveni la volumul normal al membrelor inferioare.
Cum retentia de apa poate produce disfunctii severe la nivelul intregului organism, trebuie sa luam masuri imediat ce ne confruntam cu aceasta, sa intelegem ce o produce si sa o prevenim. Sanatate, ca-i mai buna decat toate!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va rugam sa ne urmariti pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de HRI Vitalion.