Diferente si Esente – Tehnica stomatologica Fast & Fixed
0Diferente si Esente – Tehnica stomatologica Fast & Fixed
Realitatea TV, 27 august 2016
Invitat: Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog – Clinicile Dr. Leahu
Cecilia Caragea: A fost o vreme in care o lucrare dentara presupunea numeroase vizite la medic, durere, disconfort si saptamani si saptamani in care preferai sa nu te vada nici macar prietenii… Dar lumea a evoluat! Astazi, datorita tehnicii stomatologice Fast&Fixed, in clinicile stomatologice moderne din Romania poti avea zambetul mult visat in doar o zi. Vom afla ce inseamna o asemenea tehnica revolutionara de la domnul doctor Ionut Leahu.
Tehnicile stomatologice moderne permit, astazi, efectuarea mai multor operatii si proceduri intr-o singura vizita la medicul dentist. Astfel, in doar cateva ore se pot realiza toate operatiile necesare pentru ca, in final, pacientul sa plece de la medic cu o lucrare provizorie.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Tehnica Fast&Fixed se adreseaza pacientilor care sunt pe punctul de a-si pierde toti dintii sau si-au pierdut deja toti dintii. Ce se intampla: intr-o singura interventie chirurgicala, facem extractii dentare, curatam infectiile de la nivelul osului, in cazul in care sa putem face si augmentari osoase, inseram sase implanturi in partea de sus, patru implanturi in partea de jos, iar la finalul interventiei luam amprente de la aceste implanturi si a doua zi pacientul primeste niste lucrari provizorii fixe. Niste lucrari provizorii fixe cu care poate manca, cu incredere supe, iaurturi, piureuri, pentru un interval de patru luni, timp in care implanturile se osteointegreaza. Iar dupa patru luni primim lucrari finale, lucrari finale pe care le vom simti ca pe dintii nostri proprii si cu care putem sa mancam orice ne dorim si nu mai avem niciun fel de restrictii. Lucrari fixe care sunt insurubate si care pot fi intretinute extrem, extrem de usor.
Mai mult, noile tehnici fac ca aceste lucrari dentare sa fie usor de intretinut si sa fie mai comode si mai sigure.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Este o diferenta majora intre o lucrare protetica pusa cu ciment si una pusa cu surub. In cazul lucrarilor care sunt cimentate – aceasta este o tehnica mai veche –, este foarte greu de intretinut acea lucrare, pentru ca, in momentul in care apare orice fel de problema (se inflameaza gingia, se ciobeste lucrarea…), nu ai cum sa o indepartezi decat prin a taia acea lucrare si a reface de la zero acea lucrare. In privinta tehnicii insurubate, folosite in tehnica Fast&Fixed, se poate indeparta foarte usor si facem acest lucru la fiecare sase luni, astfel incat sa ne asiguram ca pacientul pastreaza igiena si ca nu apar complicatii la ani distanta.
Aceste tehnici se pot practica, insa, doar in clinici dotate corespunzator.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Pornind de la aparatura de radiologie, cu care trebuie sa stabilesti diagnosticul… de asemenea, si in timpul interventiei trebuie sa verificam pozitia implanturilor, cu aparatura de radiologie, si, obligatoriu, imediat dupa interventie. Apoi, cand vine vorba de aparatura specifica implantologiei, cu care inseram implanturile… intotdeauna, in momentul in care operez, nu am doar un tip de aparat cu mine, am macar doua sau trei chiar, pentru a avea un back-up. Pentru ca aparatura este aparatura si se poate bloca, se poate strica. In momentul in care operezi si, cumva, nu mai functioneaza aparatul cu care trebuie sa inserezi implanturile, trebuie sa ai un back-up – altfel, se opreste procedura.
Bineinteles, pentru a putea opera dupa aceasta tehnica, medicii stomatologi trebuie sa urmeze o serie de cursuri si specializari.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Cand vine vorba de pregatirea medicilor, in general este vorba de o echipa de medici, pentru ca trebuie sa ai si un medic chirurg, maxilo-facial eventual, pentru cazuri foarte complexe, in care trebuie sa reconstruiesti osul, trebuie sa ai medicul implantolog, care sa aiba competente de implantologie orala… Si nu doar competenta este suficienta, competenta iti da pregatirea sa pui un singur implant si sa il lasi sa se vindece, fara sa pui lucrarea provizorie pe el. Trebuie niste cursuri specializate, organizate chiar de producator, niste cursuri organizate (care se intampla si in Romania) de catre referenti pe acest sistem. Eu sunt dintre referentii pentru Romania si am castigat aceasta onoare in anul 2013, cand deja capatasem foarte multa experienta utilizand acest sistem. Si asta este foarte important, pentru ca nu este o procedura obisnuita, nu este ca si cum ai insera orice tip de implant – aici trebuie respectate niste criterii foarte, foarte clare, care fac diferenta intre succes pe termen lung si esec, esec care poate interveni aproape imediat, la doar doua saptamani dupa o manopera gresita.
Medicii romani au foarte mare experienta in aplicarea acestei tehnici, iar clinicile stomatologice din Romania infiintate in ultimii ani sunt dotate cu aparatura noua. Toate acestea fac ca multi straini sa vina sa se trateze in clinicile dentare de la noi.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: In Romania, cand vine vorba de aceasta tehnica, stam foarte bine la dotari si la nivelul de pregatire al medicilor. In prezent, cred ca Romania conduce la nivel european ca numar de cazuri pe care le prestam lunar. Cand vine vorba de clinicile noastre, ca sa va faceti o idee, noi facem undeva la cinci-sase cazuri pe saptamana, comparativ, de exemplu, cu clinici de top din Italia, care fac, poate, doua cazuri pe saptamana, daca nu chiar trei cazuri pe luna. De cele mai multe ori, media la nivel european, cand vine vorba de clinici de top, este cam un caz de acest tip pe luna. Explicatia este simpla: nu este o manopera simpla, este o manopera foarte complicata, care are nevoie de un nivel foarte inalt de pregatire, atat ca dotari, cat si ca experienta, dar si ca pregatire a tehnicianului dentar care realizeaza acea lucrare provizorie. Iar afara am observat ca exista o atitudine… mai contra stres, adica efectiv nu vor sa-si asume riscul acestei manopere mai complexe si prefera sa mearga pe tehnica clasica, in care se fac extractiile, se lasa pacientul sa astepte, cu proteza mobila, patru-sase luni, sa se vindece dupa extractie, pun niste implanturi, lasa sa se vindece patru-sase luni acele implanturi, fara o lucrare fixa, si abia apoi realizeaza acea lucrare fixa. Practic, diferenta intre 24 de ore pana la lucrarea fixa si un an pana la lucrarea fixa, pentru un pacient care sufera de aceasta problema este extraordinara. Am pacienti care, cand vin la consultatie pentru ca au auzit de aceasta tehnica, tocmai acesta este principalul lucru pe care mi-l spun: cat de repede putem face asta? Desigur, un alt motiv este diferenta de pret. Afara, aceasta manopera poate ajunge sa faca 40-50.000 de euro pentru toata cavitatea orala. La noi, pretul este de doua-trei ori mai mic – automat, si asta face diferenta. Tocmai de aceea sunt foarte multi pacienti din afara care vin in Romania, vin in clinicile noastre pentru aceasta tehnica.
La aceasta tehnica pot apela pacienti indiferent de varsta. Din pacate, exista si situatii in care persoane tinere sunt nevoite sa-si refaca integral dantura, din cauza lipsei preventiei si ingrijirii adecvate.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: De-a lungul anilor, printre sutele de cazuri pe care le-am realizat in clinicile noastre, am avut un decalaj destul de mare de varsta, de la 26 de ani, cel mai tanar pacient, pana la 86 de ani, cel mai in varsta pacient. Pacientul de 26 de ani, cand l-am cunoscut, era intr-o situatie dramatica, prezenta boala paradontala extrem, extrem de agresiva si niste infectii foarte mari la nivelul osului. Totul a pornit… ca am discutat cu el sa vad cum de s-a ajuns aici, totul a pornit, desigur, din copilarie. In copilarie nu a primit ingrijire, nu a primit preventie si, mai mult decat atat, s-a apucat de fumat de la 12 ani. Iar fumatul a ajutat, a avut un rol foarte important in dezastrul produs la nivelul cavitatii orale. El se lasase de fumat in urma cu doi ani, dar deja raul fusese facut. Pana atunci, pana sa ajunga la noi, el a primit doar tratamente partiale, adica de fiecare data s-a dus la medicul dentist si a primit tratamente specifice – il durea un dinte, era tratat acel dinte. Si, de cele mai multe ori, fara un rezultat extraordinar, pentru ca acei dinti erau deja compromisi, cu infectii foarte mari, care nu mai puteau fi tratate. Si tocmai aici a fost si problema, ca deja el statuse foarte mult timp… Adica, daca l-as fi vazut in urma cu doi ani, probabil ca tot tehnica Fast&Fixed ar fi primit-o, doar ca ar fi primit tehnica Faxt&Fixed pe un os mult mai sanatos! Da, aici s-a produs, in ultimul an, o schimbare de mentalitate la nivelul profesiei. Pe vremuri, se spunea: Hai sa pastram dintele… pana cade dintele natural. Dar… ce se intampla: in momentul in care cade dintele natural, nu mai exista os, nu mai exista gingie. Si, in momentul in care pacientul isi doreste dinti ficsi, trebuie sa facem alte manopere, initial, prin care trebuie sa refacem osul, si abia apoi sa inseram implanturile. Sau, in momentul in care inseram implanturile, intreaga operatiune este extrem, extrem de complexa si cu un risc mai ridicat. Si, acum, asta este noua filosofie: Daca stim ca acei dinti urmeaza sa-i pierdem in doi pana la cinci ani, nu are niciun sens sa asteptam momentul pierderii, pentru ca, oricum, acei dinti nu mai sunt functionali. Adica… pacientii imi spun ca nu mai pot sa manance tot ce-si doresc, pacientii imi spun ca au respiratia urat mirositoare, pacientii imi spun ca au sangerari gingivale si ca, mai mult de atat, cand se duc la analize observa ca au acei indicatori care spun ca ai o infectie in organism crescuti. Calitatea vietii pacientilor care beneficiaza de aceasta tehnica se schimba dramatic si se schimba dramatic nu intr-un an de zile, ci in 24 de ore!
Este important, insa, ca pacientii care isi doresc un implant dentar sa se documenteze, inainte, despre clinica unde doresc sa-si faca aceasta procedura si sa solicite toate informatiile necesare.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Este foarte important ca, in momentul in care pacientul ia decizia sa-si puna un implant dentar, fie ca e vorba de Fast&Fixed sau de a inlocui un singur dinte, important e sa aleaga o clinica dotata pentru asa ceva, pentru implantologie dentara, si care sa foloseasca materiale acreditate. Caci pacientul are dreptul sa ceara: „Vreau sa stiu ce implant, de la ce firma, produs de cine, urmeaza sa-mi pui!” Adica, nu stiu cata incredere poti sa ai in cineva sa iti puna un corp in osul tau si sa nu stii ce tip este… Pentru ca mi s-a mai intamplat sa vina pacienti care aveau implanturi dentare si pe care sa-i intreb: „Ce implant dentar aveti in gura?” „Nu stiu! Domnul doctor mi-a zis ca este un implant dentar…” Fara sa cunoasca de unde este, din ce material este facut si care pot fi riscurile asociate cu acel tip de implant dentar…
In privinta implanturilor dentare, dar si in privinta altor tehnici medicale, este important sa luam in considerare noile tehnici, care ne pot oferi atat confort, cat si siguranta, care ne pot ajuta sa zambim asa cum ne dorim!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook si va invitam cu drag sa urmariti si urmatoare editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu