Diferente si Esente – Tratamente chirurgicale stomatologice intr-o singura sedinta
0Diferente si Esente – Tratamente chirurgicale stomatologice intr-o singura sedinta
Realitatea TV, 30 iunie 2018, de la ora 10.40.
Invitati: doctor Dragos Popescu, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala, si doctor Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala, DentalMed Luxury Dental Clinic.
Emisiune sponsorizata de DentalMed Luxury Dental Clinic.
Cecilia Caragea: In unele situatii, pentru unii pacienti, sunt recomandate tratamentele stomatologice intr-o singura sedinta! De ce anume se recomanda, care sunt avantajele si ce probleme pot fi rezolvate in aceasta unica sedinta de tratament aflam in editia de astazi a emisiunii noastre Diferente si Esente!
In unele situatii, se recomanda tratamentele chirurgicale stomatologice intr-o singura sedinta. Iata care sunt motivele pentru care se recurge la aceasta procedura, care sunt avantajele acesteia!
Dr. Dragos Popescu, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Se limiteaza numarul sedintelor de tratament, pacientul primeste o singura data antibiotic sau, de cele mai multe ori, limitam cantitatea de antibiotic, vine o singura data la control, la eliminarea firelor de sutura, astfel incat interactiunea pacientului cu noi este limitata, dar consistenta!
Intr-o singura sedinta se pot rezolva mai multe probleme stomatologice, ceea ce presupune, firesc, o echipa complexa si conditi speciale!
Dr. Dragos Popescu, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Interactioneaza cu pana la 10 persoane, de la personalul de la radiologie, asistenta medicului anestezist, medic anestezist specialist, o echipa de chirurgi… Noi tot timpul operam in echipa de chirurgi, deci nu este doar medicul si asistenta. O sa fie, de exemplu, un medic chirurg maxilo-facial, care opereaza impreuna cu un parodontolog, se schimba echipa, dupa aceea, vin alti medici, iar la final vin medicii proteticieni, astfel incat pacientul sa plece cu lucrari dentare, deci sa nu fie edentat!
Pentru realizarea acestor lucrari stomatologice complexe intr-o singura sedinta, se recurge la sedarea medicamentoasa intravenoasa!
Dr. Dragos Popescu, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Procedurile se fac atat cu anestezie locala, cat si cu sedare intravenoasa, asistata de medicul anestezist, care ajuta pacientul. Sa fim intelesi: pacientul nu doarme, deci nu este anestezie generala. El este constient, insa perceptia asupra timpului este modificata, astfel incat o interventie care dureaza 2-3 ore pacientul o resimte ca si cum ar fi durat aproximativ 10-15- 20 de minute. Totodata, starea de bine data de substantele utilizate de medicul anestezist ii confera relaxare. Sunt foarte multi pacienti anxiosi, care, de multe ori, solicita aceasta sedare intravenoasa. Si, daca tot facem aceasta sedare intravenoasa, dorim sa „profitam“ si sa realizam cat mai multe tratamente chirurgicale posibile intr-o singura faza, pastrand, bineinteles, siguranta!
Ce pacienti pot recurge la o asemenea interventie si la cat timp se poate repeta o asemenea procedura?
Dr. Dragos Popescu, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Depinde de starea de sanatate a pacientului, de varsta acestuia, de bolile de care sufera, daca are sau anumite afectiuni – diabet, boli imunitare… Insa, in general, nu dorim ca a doua interventie sa fie mai devreme de 14 zile de la prima.
Si cum este recuperarea dupa o asemenea interventie?
Dr. Dragos Popescu, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Postoperator, edemul clasic de care ne temem cu totii (“Ma duc la dentist, ma umflu!”) este foarte mic sau aproape inexistent, ceea ce este un miracol pentru pacienti, iar pentru noi este un ajutor, pentru ca, edemul fiind mic, si plaga se vindeca mai bine. Edemul maxim postoperator este la 24 – 48, pana la 72 de ore, dupa care acesta se diminueaza brusc. Practic, din a doua, a treia zi, pacientul poate sa mearga la serviciu. Nu are voie sa fac efort fizic intens primele doua saptamani, alimentatia trebuie sa fie una moale, lichidele nu trebuie sa fie nici foarte reci, nici foarte fierbinti… Pacientul primeste inclusiv periuta de dinti specifica – are perii moi, astfel incat sa nu rupa firele de sutura in momentul periajului. Igiena e foarte importanta: se clateste cu tot felul de solutii antiseptice!
Dar haideti sa aflam ce probleme stomatologice se pot rezolva intr-o asemenea unica sedinta de tratament chirurgical, la care participa o echipa intreaga de medici specialisti!
Dr. Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Un pacient beneficiaza, intr-o singura sedinta de aproximativ una, doua sau trei ore, de un tratament complex, prin care noi incercam, cu operatii parodontale, sa salvam dintii ce mai pot beneficia de tratament, extractii dentare si inserare de implanturi, toate intr-o singura sedinta – atunci cand se poate, bineinteles! Sunt situatii care nu permit One Stage Surgery, deci tratamentul intr-o singura sedinta si, atunci, acesta se face in doua stagii! Prima data se face o asanare a cavitatii bucale, adica o curatire, ulterior, un tratament de inserare a implanturilor. De asemenea, aceste implanturi, pentru ca sunt inserate intr-un pat osos, intr-o cantitate osoasa deficitara, de cele mai multe ori, este necesara aditia osoasa sau grefa osoasa, care poate fi de mai multe tipuri – sub forma unor blocuri osoase sau sub forma de pudra.
In cadrul acestor interventii realizate intr-o singura sedinta se pot efectua si operatii de sinus lift.
Dr. Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Operatia de sinus lift… o sa va arat un model, ca sa fie mai explicit: acesta este maxilarul, acestea sunt cele doua cavitati numite sinusuri maxilare. De obicei, in zona laterala a maxilei, unde avem nevoie, de foarte multe ori, sa plasam implanturi, inaltimea de os pana in sinusul maxilar are aceasta cavitate plina cu aer, care e captusita de o mucoasa. Aceasta inaltime este foarte mica, astfel incat, daca am insera un implant, acesta n-ar fi inconjurat de tesut dur osos, ci ar sta in aer, n-ar avea stabilitate! Ar fi ca un bloc fara fundatie! Astfel incat procedura consta in realizarea unei ferestre in osul maxilar, ajungand in felul acesta la mucoasa sinusului, pe care o ridicam cu niste instrumente speciale, si augmentam cu grefa osoasa, inchizand apoi cu gingia…
Cecilia Caragea: Deci se face o aditie de os, pentru ca implantul sa aiba loc!
Dr. Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Pentru ca implantul sa aiba inaltime suficienta de os, sa fie inconjurat de tesut dur osos. Cu ajutorul acestor materiale, practic, reconstruim osul deficitar, in urma unor extractii traumatice, laborioase sau chiar a atrofiei osului, si dam predictabilitate implantului, tratamentului prin implant dentar.
Astazi exista materiale biocompatibile si diverse proceduri despre care se poate spune ca au schimbat practicile stomatologice. Bineinteles, exista mai multe variante, mai multe optiuni atunci cand este nevoie de o aditie de os, insa materialele biocompatibile sunt din ce in ce mai folosite.
Dr. Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Tipul de os se alege in functie de procedura chirurgicala pe care o avem de realizat. Cu predilectie putem folosi biomateriale in ridicarea sinusului maxilar, ceea ce reprezinta o procedura care creeaza os pe inaltime la nivelul maxilarului superior, unde, de obicei, in zonele laterale, avem lipsa de os in inaltime. Si, atunci, cu ajutorul acestei proceduri, sinus lift numite, Sinus Lifting, noi cream os pe inaltime, putand plasa, ulterior sau chiar in aceeasi sedinta, implantul dentar.
Cecilia Caragea: Si cat timp dureaza o asemenea sedinta?
Dr. Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: O asemenea sedinta, in functie de complexitatea interventiilor chirurgicale, poate dura o ora, doua ore, chiar trei ore… Realizam in aceeasi sedinta, spre exemplu, extractiile de la nivelul maxilarului superior, ridicarea sinusului maxilar si in stanga, si in dreapta, deci sinus lift bilateral, si putem plasa pana la zece implanturi in aceeasi sedinta.
Cecilia Caragea: Si spuneati ca puteti sa faceti si tratamente chirurgicale parodontale…
Dr. Mihnea Velisarato, medic dentist implantologie si chirurgie parodontala: Si, la restul dintilor, de la mandibula, sa spunem, putem realiza operatii parodontale. Clasica operatie parodontala prin care curatam tesutul inflamat, aditionam biomateriale pentru regenerarea tisulara, adica ligamentara, gingivala, care ajuta procedura respectiva sa reuseasca…
Astfel, tehnicile operatorii, tratamentele chirurgicale stomatologice si materialele care se folosesc in aceste proceduri au evoluat foarte mult, astazi putandu-se rezolva probleme complexe chiar intr-o singura sedinta de tratament. Insa ar trebui sa avem grija de noi in permanenta, sa avem grija de dantura noastra, ca sa nu ajungem sa avem nevoie de asemenea tratamente complexe! Aveti grija de zambetul vostru!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe www.diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sponsorizata de DentalMed Luxury Dental Clinic.