Diferente si Esente – Tratamentul de urgenta in stomatologie
0Diferente si Esente – Tratamentul de urgenta in stomatologie
Realitatea TV, 8 ianuarie 2017, de la ora 17.40
Invitati: Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog, si Dr. Marius Bancila, medic dentist endodont – Clinicile Dr. Leahu
Cecilia Caragea: Dintii sunt esentiali pentru noi. Sa ne gandim doar la faptul ca o digestie sanatoasa incepe cu o masticatie corecta sau la faptul ca dintii care au erupt incorect ne pot afecta pronuntia. Cu toate acestea, nu acordam dintilor importanta pe care o merita si unii pacienti ajung la medicul dentist in regim de urgenta. Bineinteles, se pot intampla si accidente, precum fracturarea unui dinte sau pierderea unei lucrari. Dar, dincolo de toate aceste posibile accidente, haideti sa vedem ce putem face pentru nu ajunge de urgenta la medicul dentist!
Astazi, urgenta in stomatologie ar trebui sa fie, in mod normal, reprezentata de urmarile unui accident, precum pierderea unei lucrari sau fracturarea unui dinte. Cu toate acestea, exista insa, din pacate, foarte multe cazuri in care pacientii ajung la dentist cu o durere intensa si cu o problema stomatologica grava, din cauza neglijarii intretinerii corecte a dintilor.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Urgenta in stomatologie este reprezentata de durere, umflatura sau sangerare. Daca un pacient prezinta oricare din aceste simptome, aceasta este urgenta strict medicala. In stomatologie mai avem, desigur, si urgente estetice, in situatia in care avem un accident si ne cad dintii din fata. Automat, avem o urgenta de natura estetica, pentru ca nu putem sa ne desfasuram activitatea in societate fara dintii din fata!
Iata in ce constau urgentele cauzate de neglijarea igienei dentare si a controlului stomatologic periodic!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: De exemplu, la pacientii tineri avem cele mai multe urgente cauzate de cariile dentare care au evoluat pana au ajuns la camera nervului… si avem acele dureri puternice. In momentul in care avem acele dureri puternice, care nu trec cu antiinflamatoare, este clar ca trebuie sa venim repede la medicul dentist. Pentru ca, daca asteptam si tot luam antiinflamatoare si tot asteptam pana ne trece noua durerea, vom ajunge in punctul in care vom face o infectie atat de mare incat va mai afecta macar inca doi dinti vecini. Si atunci… in loc sa ai o singura problema, care se poate rezolva intr-o singura sedinta si cu niste costuri destul de mici, poti sa ajungi sa ai nevoie chiar de o extractie dentara si de tratamente de scoatere de nerv la dintii vecini. Lucrurile pot evolua foarte rapid la pacientul tanar, deci daca avem pana in 30-35 de ani si avem o usoara durere de dinti, acesta este un mesaj clar ca trebuie sa venim de urgenta la medicul dentist.
Nu numai durerea trebuie sa fie un semnal care sa ne faca sa mergem de urgenta la dentist, ci si sangerarea gingiilor!
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Primul semn care ar trebui sa ne aduca la medicul dentist, sa intelegem ca este o urgenta este in momentul in care ne spalam pe dinti si ne sangereaza gingiile. In momentul in care ne sangereaza gingiile, este clar ca acele gingii sunt inflamate, este clar ca acele gingii sunt atacate de bacterii si ca organismul nu poate de unul singur sa trateze aceasta problema. Nici noi acasa, doar cu periuta de dinti… si chiar daca mentinem o igiena foarte buna… in momentul in care avem sangerari gingivale, este clar ca igiena noastra de acasa este depasita de problema. Si atunci trebuie sa venim la medicul dentist si sa trecem printr-o terapie parodontala, astfel incat… cu cat o tratam mai repede, cu cat intelegem caracterul de urgenta al acestei sangerari gingivale, cu atat putem sa preintampinam viitoare probleme, care pot duce chiar la pierderea tuturor dintilor.
Din pacate, sangerarea gingivala este un simptom ignorat mult prea des…
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Este cel mai ignorat simptom de catre pacientul roman! Incidenta bolii parodontale, frecventa cu care boala parodontala apare la pacientii romani este extrem de mare. Vedem la consultatii… au o forma de afectare a gingiilor undeva la 60-70% dintre pacientii pe care-i vedem zilnic… Eu imi imaginez cati mai stau acasa cu aceasta afectiune gingivala nesupravegheata, netratata, nediagnosticata… Automat, pacientul incepe sa se obisnuiasca cu faptul ca ii sangereaza gingiile, se obisnuieste si cu mirosul urat al respiratiei lui, se obisnuieste si cu faptul ca i se misca dintii si i se pare ca este normal. Automat, nu simte urgenta! Aici este, sa spunem asa, marea problema a acestei boli parodontale: are o evolutie lenta, care nu-ti cauzeaza niste dureri extraordinare, care sa te aduca de urgenta la medicul dentist.
Controlul periodic este, asadar, esential, pentru ca, atunci cand o afectiune este tratata din timp, solutiile sunt mult mai simple, mult mai accesibile ca pret si mult mai putin problematice.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: In momentul in care pacientul vine extrem de umflat si cu o infectie foarte puternica, ii facem un tratament doar de urgenta, in care obiectivul nostru este sa incercam, acolo local, sa indepartam cauza. De cele mai multe ori, cauza este data de un dinte care este infectat si se incepe acest tratament de eliminare a infectiei de la nivelul dintelui. Conteaza si momentul, pentru ca unii pacienti, din pacate, stau atat de mult timp, iau ei singuri, acasa, antibiotice si asteapta pana la 6 luni pana sa vina cu o afectiune de genul asta la dentist… Automat, cand este atat de umflat incat nu putem sa-i facem nimic, tot ce putem sa facem este sa-i prescriem niste antibiotice. Trebuie sa stea, sa sufere in liniste pacientul 3-4 zile, pana cand se reduce inflamatia atat de mult incat sa putem sa lucram acolo.
Bineinteles, antibioticele trebuie prescrise doar de catre medic.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Important este ca, in cazul in care avem orice fel de umflatura la nivelul cavitatii orale, sa nu luam antibiotice dupa ureche, sa nu luam antibiotice pe ideea “stiu eu, ca mi-a mai prescris medicul, in urma cu 5 ani, antibioticele acestea, care mi-au facut mie bine”… Pentru ca asta se intampla, din pacate… Sau pacientul mai intra pe Internet si vede… “A, da, hai ca iau antibioticul asta si-mi trece!” Este obligatorie consultatia la medicul dentist, este obligatorie o reteta scrisa de medicul dentist, pentru ca sunt foarte multe probleme care pot sa apara din aceasta medicatie gresita. Tocmai de aceea, din ce in ce mai mult, aceste bacterii devin rezistente la anumite antibiotice. Tocmai de aceea, de multe ori, luam antibioticul, nu scapam in totalitate de infectie, acea infectie, din acuta, deci din faptul ca ne doare… nu ne mai doare, dar asta nu e un semn ca s-a vindecat infectia! Pur si simplu, am potolit-o putin, dar ea in continuare evolueaza, in spate, in continuare distruge osul, distruge dintii si ne afecteaza sanatatea generala.
Chiar daca unora aceste probleme li se pot parea minore, ele sunt extrem de grave.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Cel mai grav caz de care am auzit pana acum, in cariera mea, chiar vara trecuta este acela in care un tanar de 26 de ani, dintr-un sat de langa Bucuresti, si-a tratat el singur, la farmacia, la drogheria din sat, pana cand a ajuns in urgenta la Spitalul de Stomatologie, a trebuit sa fie operat de urgenta, a intrat in coma, iar la 4 zile a murit. Este un caz real si iata ca in zilele noastre inca se mai poate muri de la afectiuni ale dintilor, in Romania! Aceasta este realitatea, foarte crunta, si tocmai de aceea nu trebuie sa ne jucam cu sanatatea noastra!
Trebuie sa constientizam ca infectiile dentare se pot extinde si ne pot afecta grav organismul.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Cand vorbim de o infectie la nivelul dintilor, ea se poate duce in doua directii. Cea mai usoara directie este catre sinusul maxilar. Acest sinus maxilar este o cavitate care in mod normal este umpluta cu aer si care este conectata cu alte cavitati de acelasi tip, iar una dintre ele este chiar in mijlocul creierului. In momentul in care facem o infectie suficient de mare, ea poate sa infecteze acea cavitate. Mai exista, sigur, probabilitatea foarte mare… sunt studii care atesta legatura dintre boala parodontala si afectiunile cardiace. Mai pe romaneste, infectia de la dinti se duce ori la cap, ori la inima, dar cu siguranta nu ramane doar acolo. De aceea este foarte important sa o tratam inainte sa faca mai mult rau.
Pe scurt, iata in ce consta tratamentul de urgenta in stomatologie!
Dr. Marius Bancila, medic dentist endodont: Durerea de dinte se trateaza, bineinteles, in functie de specificul ei, fie prin curatarea cariei, daca ea este cea care determina durerea, iar, in functie de adancimea cariei, fie curatam caria si obturam dintii si refacem, reconstruim morfologia, fie, daca caria este mai profunda, atunci va trebui sa facem, cum spunem noi, si o extirpare, o devitalizare a dintelui, ceea ce presupune scoaterea continutului pulpei dentare, obturarea canalelor si reconstructia, refacerea partii coronare.
Evident, pe langa controalele periodice, o igiena riguroasa este esentiala!
Dr. Marius Bancila, medic dentist endodont: Igiena trebuie sa contina mimim periaj, ata dentara si apa de gura. Asta este necesar in zilele noastre, pentru ca astazi, fata de trecut, exista mai multi factori daunatori, agresanti asupra dintilor. De aceea, acum trebuie sa imbunatatim si tehnicile de igiena. Iar igiena aceasta, compusa din aceste trei elemente, trebuie sa se faca minim de doua ori pe zi, cel mai important fiind seara. Avand in vedere ca traim in mediul acesta foarte agitat al zilelor noastre, din punctul meu de vedere… sau eu, personal, daca nu as fi medic stomatolog, as veni o data la 3 luni la control, nu la 6 luni, asa cum se recomanda. La 3 luni, un check-up rapid, vedem ce s-a intamplat, daca e ceva, il tinem din scurt… Pentru ca in 6 luni se pot intampla multe! In 6 luni sa poate ajunge la complicatii nedorite, in care sa nu mai putem face ceva predictibil. Si atunci este bine sa le interceptam cat mai din timp.
Nu ar trebui sa asteptam sa ajungem cu infectii dentare la medicul stomatolog si nu ar trebui sa sarim peste controalele stomatologice periodice.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Urgenta in stomatologie, intr-o societate civilizata, cu oameni educati, nu are cum sa existe. Doar urgenta aceasta in care, Doamne fereste, da masina peste tine si ai ramas fara dinti sau te-ai impedicat si ai cazut si ai ramas fara dinti. Aceasta este, cu adevarat, urgenta care ar trebui sa fie valabila in Romania, in zilele noastre. Celelalte sunt legate de lipsa de educatie si de lipsa de igiena dentara si de lipsa de educatie pentru sanatate. Educatie pentru sanatate care, din pacate, a cam disparut din scolile romanesti. Nu mai exista aceasta intelegere a faptului ca trebuie sa venim la medicul dentist atunci cand nu ne doare!
Nu uitati: sa previi este mai simplu decat sa tratezi! Prin urmare, daca nu vreti sa ajungeti de urgenta la medicul dentist, nu sariti controalele periodice obligatorii si mentineti-va cu rigurozitate o igiena dentara corespunzatoare!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe www.diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.