Diferente si Esente – Wellness si relaxare la Cojocna
0Diferente si Esente – Wellness si relaxare la Cojocna
Realitatea TV, 10 decembrie 2016, de la ora 10.40
Invitat: Razvan Radu, Director Marketing si Dezvoltare
Emisiune sustinuta de Salt Resort Cojocna
Cecilia Caragea: Traditia Cojocnei renaste! La initiativa privata! Localitatea, cunoscuta inca de pe vremea romanilor pentru minele de sare de aici, a devenit extrem de apreciata pentru lacurile care s-au format in urma surparii minelor de sare. Tratamentele cu apa sarata si mai ales sanatoriul din Cojocna erau celebre in perioada interbelica. Astazi, renasc la initiativa privata. Resortul deschis aici, care pastreaza arhitectura initiala, devine, pe zi ce trece, din ce in ce mai apreciat.
Minele de sare de la Cojocna, cunoscute inca de pe vremea romanilor, au fost exploatate pana pe la 1850. Dupa aceasta data, s-au format lacurile cu apa sarata de aici, prin surparea minelor parasite. Curand dupa aceasta, cei din zona au inceput sa faca bai in aceste lacuri si a aparut ideea crearii Bailor Cojocna, pentru ca apele sarate de aici au inceput sa atraga din ce in ce mai mult turisti in cautarea relaxarii si sanatatii. Imediat dupa deschiderea bailor, a fost deschis aici si Sanatoriul Parc, celebru in perioada interbelica.
Razvan Radu, director marketing si dezvoltare: Baile Cojocna au fost deschise in 1918, iar Sanatoriul Parc imediat dupa deschiderea Bailor Cojocna. Era o zona renumita in Transilvania pentru baile cu apa sarata si curele postreumatice. Am dorit sa pastram traditia si sa nu schimbam aproape nimic – am schimbat doar ce a fost necesar din vechea traditie adusa de Sanatoriul Parc.
Resortul deschis aici in locul vechiului sanatoriu isi doreste sa continue traditia, oferind in acelasi timp cele mai bune conditii turistilor, imbinand in mod armonios traditia si modernitatea.
Razvan Radu, director marketing si dezvoltare: Trebuie sa ne mandrim cu zona aceasta, trebuie sa recrestem turismul din zona. Am dorit sa pastram totul asa cum era, de la camere, amplasare, fatada, tipul serviciilor pe care le avem… inclusiv multe dintre preturi sunt facute pe pachete care au fost si pe vremea respectiva. Primele servicii au fost dezvoltate de doctorul Matias Matei din Cluj.
Doctorul Matias Matei din Cluj este cel care a avut initiativa deschiderii sanatoriului din Cojocna, fiind si proprietarul acestuia. In perioada interbelica, acesta era cautat pentru curele de sanatate, apele de aici fiind recomandate pentru ameliorarea afectiunilor reumatologice, pentru diferitele afectiuni ginecologice si pentru o serie de alte boli inflamatorii. Bineinteles, turistii veneau aici si pur si simplu pentru relaxare. Este ceea ce turistii cauta si astazi: un loc placut, unde se pot relaxa si unde isi pot reface fortele.
Razvan Radu, director marketing si dezvoltare: Avem, deocamdata, o parte de relaxare, SPA deschis pentru relaxare, dar de anul viitor vom avea si parte de tratamente – tratamente reumatice, tratamente cu namol… Va mai fi inca o parte de SPA.
Cecilia Caragea: Stiu ca in epoca, in perioada interbelica mai ales, venea lumea la tratament in Cojocna, existau curse regulate de autobuz intre Cluj si Cojocna, era chiar o reducere pe Caile Ferate Romane pentru cei care veneau la tratament in Cojocna. Astazi aveti asemenea facilitati?
Razvan Radu, director marketing si dezvoltare: Nu avem inca facilitati de reducere pe curse de CFR, cum era pe vremea respectiva, si transport regulat strict pentru Sanatoriul Parc. Majoritatea clientilor, intr-adevar, sunt din zona Clujului, Dejului, din Targu-Mures, Bistrita, dar in ultima perioada am avut surpriza sa vedem ca numele nostru a fost dus si in alte judete, mai indepartate. Avem clienti din Oradea, avem clienti din Brasov, avem chiar clienti care fac tururi prin tara si se opresc la Cojocna. Noi intotdeauna avem pachete de servicii, de la cazare pana la intrari la SPA, toate facute si sub forma de sejur. Sunt multi clienti care vin pentru 3 zile, 4 zile, 5 zile sa stea la Cojocna.
Extinderea centrului SPA deschis in locul sanatoriului se face firesc, natural, in acord cu solicitarile turistilor.
Razvan Radu, director marketing si dezvoltare: In prima faza, am deschis doar partea de relaxare, partea de piscine exterioare. Apoi prietenii nostri, cum le spunem noi clientilor care ne calca pragul, au dorit sa aiba si parte de cazare, si parte de luat masa – am deschis si partea cealalta. In etapa a treia, a fost SPA-ul. Ne dorim un loc in care sa ne relaxam, un loc in care sa beneficiem intr-adevar de apa sarata, apa sarata pentru care Cojocna este renumita. Asa a luat fiinta SPA-ul. Acum am primit cerinte pentru tratamente, tratamente postreumatice si post cura reumatica. Ca urmare, in anul urmator, avem programata deschiderea unui al doilea SPA, marirea SPA-ului la nivel de subsol al intregii cladiri, unde sa fie camere de tratament.
Cecilia Caragea: Ceea ce mi-a placut foarte mult in acest resort este designul, sincera sa fiu. Am vazut ca este un design aparte, imita bai romane, bai grecesti, se merge pe un stil antic, dar facut foarte confortabil si modern.
Razvan Radu, director marketing si dezvoltare: Pe amplasamentul acesta, acum mii de ani, au fost mine romane, mine de extractie de sare romane… Minele acestea au fost folosite inca pana in anii 1850. Am incercat ca, oriunde intorci capul, sa vezi sare, sa vezi pereti de piatra. Inclusiv zona de SPA este o mina, daca mergeti jos veti simti ca sunteti intr-o mina… Peretii din restaurant, iarasi, sunt piatra. Pe holuri este piatra…
Designul SPA-ului deschis aici te face sa te simti cu adevarat ca intr-o mina de sare! Te poarta, parca, intr-un alt timp, ajutandu-te sa uiti de stresul cotidian.
Razvan Radu, director marketing si dezvoltare: Am incercat sa recream atmosfera unei mine. Astfel, dupa o munca de aproximativ un an, impreuna cu designerii, am reusit sa recream o veche mina de sare. Clientii nostri au fost foarte, foarte impresionati de design! Peretii sunt creati din ciment, tot ce vedeti este ciment. Oamenii au sculptat, dupa cum am spus, aproape un an fiecare nervura, astfel incat sa arate a lemn. Oriunde va uitati, aveti impresia ca vedeti sare, pereti de sare, iar aceasta imagine o s-o gasiti in tot SPA-ul.
Pe langa piscinele cu apa dulce si apa sarata, pe langa piscinele pentru copii (trebuie mentionat ca este permis si accesul copiilor de pana la 5 ani), turistii se mai pot bucura de diferitele saune si facilitati ale complexului.
Razvan Radu, director marketing si dezvoltare: Am ajuns in zona de saune! Dupa cum puteti vedea, aceeasi arhitectura – mina de sare. Aici putem gasi baia turceasca sau sauna umeda, sauna cu sare de Himalaya – sarea de Himalaya este considerata una dintre cele mai pure sari din lume, sauna finlandeza – aici avem o istorioara despre secretele popoarelor nordice, dusul scotian, camera pentru impachetari cu namol si camera de sare pentru haloterapie.
Si bucataria de aici este remarcabila! Preparatele traditionale, in interpretarea binecunoscutului Chef Adrian Pop, sunt un adevarat deliciu. Mai mult, acesta se ocupa si de formarea echipei de bucatari a resortului.
Razvan Radu, director marketing si dezvoltare: Ne bucuram de colaborarea cu Adi Pop, care este un Chef renumit, este multimedaliat la concursuri nationale. El a dezvoltat preparatele noastre si tot el se ocupa de pastrarea calitatii preparatelor in mod constant.
Numele Cojocna se pare ca vine de la Ocnele Clujului. Insa, dincolo de aceasta, localitatea, renumita in perioada interbelica in intreaga regiune, devine astazi, prin traditia reinviata aici, la initiativa privata, din ce in ce mai cunoscuta. Si nu numai in zona! Merita sa o descoperiti atunci cand sunteti in cautarea unor zile de relaxare!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe www.diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Salt Resort Cojocna.