Din Inima Romaniei – Festivalul Dacic de la Magura Uroiului, vector de promovare a orasului Simeria. De vorba cu Iulius Gelu Bedea, primar Simeria
0Cecilia Caragea: Festivalul Dacic de la Măgura Uroiului este o adevărată bucurie pentru pasionații de istorie și de reconstituire a bătăliilor antice. Cum Primăria Orașului Simeria este unul dintre organizatorii acestui eveniment, ne-am gândit să stăm de vorbă cu domnul primar Iulius Gelu Bedea, pentru că Uroi aparține de orașul Simeria.
Iulius Gelu Bedea, primar Simeria, județul Hunedoara: Sărut mâna, doamna Cecilia Caragea! Vă mulțumesc pentru această invitație! Vă spun sincer că m-ați luat prin surpindere. Mi-a plăcut de la început titlul emisiunii dumneavoastră: Din Inima României. Da, așa este, vorbim de localitatea Uroi, în primul rând, cu ocazia acestui eveniment de mare amploare. Uroi este un sat care aparține de orașul Simeria. Practic, orașul Simeria are 6 sate aparținătoare: Uroi, Simeria Veche, Bârcea Mare, Sântandrei, Șăulești, Cărpiniș. DacFest este un festival deja cu o foarte mare ediție și istorie. Lumea îl așteaptă, nu doar locuitorii orașului Simeria. Este un festival nu doar județean, nu național, ci internațional, deoarece avem renactori invitați, parteneri din mai multe țări. Cel puțin anul acesta, avem Italia, avem Anglia, Spania, Bulgaria și foarte mulți renactori care vor veni din toată țara, din România.
Cecilia Caragea: Într-adevăr, am văzut că vine lume din întreaga Românie, dar și din afară. Pasionații de reconstituiri ale bătăliilor istorice, lupte dintre daci și romani, dintre gali și romani și așa mai departe.
Iulius Gelu Bedea, primar Simeria, județul Hunedoara: Ne așteptăm, anul acesta, am anticipat undeva în jur de 7.000 de participanți la acest eveniment. Noi ne-am pregătit, ca autoritate publică locală, foarte bine cu tot ceea ce înseamnă organizarea acestui festival. Vom avea reprezentații de luptă, de pregătire, ateliere meșteșugărești, de tradiții, vom avea și un mic concert… Sunt sută la sută convins că vom avea foarte mulți participanți, nu doar din România, ci și din afara țării. Și nu doar renactorii, partenerii care vor veni din aceste țări, ci și, pur și simplu, turiști care ne vor vizita orașul. Pentru asta sunt foarte încântat de această tradiție, pentru că aduce plusvaloare și este un mijloc de a ne promova istoria, de a continua să ne dezvoltăm ținând cont de trecutul nostru.
Cecilia Caragea: Corect! Dar, dacă-mi permiteți o mică observație, din postura de fan al acestui festival. Am fost și în anii trecuți și cred că ar fi nevoie de o dezvoltare și a ofertei comerciale, să spun așa. Adică: comercianții care își doresc să vină să participe la acest târg și să-și vândă produsele să fie ajutați cumva, să fie sprijiniți cumva. La ce mă refer? Există foarte mulți meșteșugari care vând obiecte tradiționale, dar există și comercianți care vin cu diferite băuturi răcoritoare, cu diferite dulciuri tradiționale și așa mai departe. Și ceea ce am constatat eu este că ei sunt undeva jos, nu sus pe platou. Credeți că n-ar fi bine să participe cei cu băuturi răcoritoare, cu ceva de mâncare sus pe platou? Pentru că ai nevoie! Pentru că, dacă vrei să vezi tot ce se întâmplă în cadrul festivalului, stai niște ore sus pe platou. Și-atunci ai și tu nevoie de o relaxare de acest gen.
Iulius Gelu Bedea, primar Simeria, județul Hunedoara: Înțeleg perfect ceea ce doriți să spuneți, doamna Caragea, însă vă spun care a fost gândirea noastră, împreună cu partenerii, inclusiv cu organizația Terra Dacica Æterna. Dorim, efectiv, pe platoul de la Măgura Uroiului să creăm cât mai autentic aceste evenimente. În acest sens, am luat decizia ca partea de comercianți să nu fie unde vor fi aceste evenimente, pentru că nu mai dăm acea stare de autenticitate. Vrem să fie cât mai aproape de adevăr. În acest sens, comercianții, practic, vor fi înainte de a urca pe platoul principal.
Cecilia Caragea: Jos!
Iulius Gelu Bedea, primar Simeria, județul Hunedoara: Da, pe primul platou vor fi comercianții. Treci pe la comercianți și după aceea ajungi în zona de evenimente. Mai mult decât atât, în fiecare an am intenționat și am și făcut… niște filmări fără să apară undeva și comercianți, care sunt din ziua de astăzi! Vrem să fie cât mai autentic. Asta a fost și gândirea noastră, de a aduce comercianții între locul de urcare înspre Măgura Uroiului… ei sunt undeva la mijloc și, după zona comercială, ajungi în acea zonă în care și eu, și toți partenerii ne dorim să ne simțim cât mai cuprinși în aceste evenimente. Dar avem apă, apa este oferită în partea de sus. Într-adevăr, oamenii stau acolo foarte mult și avem așa ceva.
Cecilia Caragea: Deci, sus pe platou, doar apă! Restul comercianților…
Iulius Gelu Bedea, primar Simeria, județul Hunedoara: Un pic mai jos. Dar este accesibil drumul, adică distanța nu este așa de mare.
Cecilia Caragea: Și, în mod tradițional, festivalul se desfășura în luna iulie. Am văzut că l-ați mutat în perioada 30 august – 1 septembrie. Din ce motiv?
Iulius Gelu Bedea, primar Simeria, județul Hunedoara: Motivul a fost doar din punct de vedere strict organizatoric, deoarece, așa cum am spus de la început, acest festival angrenează mai mulți parteneri, din mai multe țări, cât și din România, și a trebuit să îi aducem pe toți la un loc, să poată și ei să-și aloce timp pentru această chestiune. Vă dați seama că e vorba și de pregătirea lor, de tot ceea ce trebuie să facă acolo și trebuie să-I unim pe toți într-o singură perioadă când toți pot să sosească pe Măgura Uroiului. Și-atunci, de comun acord cu toți partenerii, am decis, în măsura posibilităților… acum a fost momentul când toți au spus „Da, putem să venim în această perioadă”…
Cecilia Caragea: Deci nu este o dată fixă.
Iulius Gelu Bedea, primar Simeria, județul Hunedoara: Nu este o dată fixă, ne mulăm în funcție de… toți participanții care vor să vină la acest eveniment. Vă dați seama, vorbim de peste 300 de participanți, de renactori și așa mai departe… Și spuneați de zoona comercianților. Avem zona comercianților de dinainte de platou, dar să nu uităm că și în partea de sus, unde se desfășoară evenimentul propriu-zis, avem, pe lângă atelierele meșteșugărești, și standuri unde se face mâncare medievală, băuturi din trecut. Adică încercăm, și acolo, să oferim din toate aceste chestiuni, să le oferim participanților, să se simtă cât mai…
Cecilia Caragea: Adică sus pe platou poți să-ți iei mâncare sau băutură așa cum presupun expozanții că se mânca și se bea pe vremuri.
Iulius Gelu Bedea, primar Simeria, județul Hunedoara: Și, mai mult decât atât, poți să și participi! Adică încercăm turiștii și participanții exact în aceste activități pe care le facem.
Cecilia Caragea: Și spuneați că, în medie, vin 7.000 de turiști?
Iulius Gelu Bedea, primar Simeria, județul Hunedoara: Da, noi așteptăm ca la această ediție să avem în jur de 7.000 de participanți.
Cecilia Caragea: Și… în privința ofertei de cazare sau unei alte oferte turistice pentru acești oameni care vin în acest weekend în care este festivalul?
Iulius Gelu Bedea, primar Simeria, județul Hunedoara: Pot să vă spun din experiența anilor trecuți că o parte din turiști și din participanții la acest eveniment, cel puțin dintre partenerii și renactorii de la acest eveniment, sunt cei care vin, efectiv, cu corturile, au o zonă dedicată pentru ei. Bineînțeles că sunt foarte mulți… toate pensiunile și toate hotelurile din zonă au fost deja închiriate. Nu avem o dezvoltare a acestui sector de pensiuni foarte mare. Avem câteva pensiuni… Știți foarte bine că Măgura Uroiului, Cușma Dacilor, cum i se zice, este la confluența râurilor Mureș și Strei, sunt turiști care își vor pune corturile în această zonă deosebită, chiar dacă nu sunt niște zone, să zicem, de picnic amenajate. Pe viitor, am de gând și avem de gând să creăm și o zonă de acest gen. Vreau să vă spun, doamna Cecilia Caragea, de când am ajuns în funcția de primar al acestui oraș, mi-am construit deja anumite obiective de a dezvolta din punct de vedere socio-economic și turistic orașul Simeria. Vreau să vă spun… chiar ieri am primit de la proiectant Planul Urbanistic Zonal, pentru a dezvolta la Măgura Uroiului o zonă de agrement turistic. Vreau să pun în valoare toate aceste obiective. Știți foarte bine că Măgura Uroiului este un vechi con vulcanic. Este o zonă cu o foarte mare istorie. Acolo a fost și o fortăreață dacică, acolo au avut loc și niște evenimente istorice, așezările sunt din epoca bronzului și a fierului, foarte multe artefacte au fost descoperite în această zonă… Și nu îmi doresc decât să dezvolt și să promovez acest mare potențial turistic, care, vă spun sincer, din punctul meu de vedere, este unic, nu doar în județul Hunedoara, ci și la nivel național. Vreau să reconstruim, practic, vechea așezare care a fost de demult. Vom face și căsuțe dacice, să nu vă mai spun că vom avea un amfiteatru natural de peste 5.600 de locuri, locuri de cazare. Gândiți-vă că în această zonă și în acest amfiteatru vom putea să ținem o serie de evenimente la nivel național și internațional. Este momentul în care putem să dăm un nou impuls orașului Simeria. Ca să-l dezvoltăm și din punct de vedere turistic, trebuie să facem tot posibilul să promovăm ceea ce avem.
Cecilia Caragea: Dar, în afară de aceste vestigii daco-romane și în afară de Festivalul Dacic, ce alte obiective turistice, ce alte oferte turistice ar exista pentru cei care ar vrea să vină să-și petreacă aici vacanța?
Iulius Gelu Bedea, primar Simeria, județul Hunedoara: Am să vă ofer și o astfel de informație. Eu am vrut doar să vă spun că, legat de acest proiect, de promovare a zonei turistice de la Măgura Uroiului, este un proiect care se ridică la aproape 10 milioane de euro și voi face tot posibilul să-l promovez la finanțare, să-l și punem în practică… cât mai urgent posibil. Legat de alte obiective turistice, avem Parcul Dendrologic din orașul Simeria. Și vreau să vă spun, doar așa, o mică poveste despre acest parc. El a luat ființă în anul 1802, el a fost creat de către nobilimea Fay, vorbim de nobilii maghiari. În acest parc, pe o suprafață de peste 70 de hectare, a adus din toată lumea peste 2.000 de specii de arbori și arbuști. Efectiv, ceea ce avem acolo, în Parcul Dendrologic, aș putea spune, și nu doar eu, vă spun sută la sută și cu tărie vă spun această chestiune… acest parc dendrologic este unic în România, nu mai există niciunde așa ceva. Tot în acea perioadă când s-a înființat acest parc dendrologic a început și construcția Conacului Bela Fay. Să știți că acest conac a fost un adevărat centru cultural al orașului Simeria. Nobilimea de atunci a organizat o serie de evenimente culturale pentru cei din oraș. Este, într-adevăr, și un monument istoric… și Parcul Dendrologic este o rezervație naturală. Și este un alt principal punct de atracție turistică a orașului Simeria. Într-adevăr, după această perioadă, parcul a fost preluat de regimul comunist, știți foarte bine, dar el a fost administrat, și este și în continuare, de Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, se fac tot felul de studii acolo. Îmi aduc aminte, eram copil… aveam și niște sere, cu arbori foarte mari, și Sequoia… deocamdată nu le mai avem, am pierdut o parte din ele. Dar cred cu tărie că, printr-un proiect comun, Adminstrația Parcurilor din orașul Simeria și Primăria Orașului Simeria, să găsim o cale de a atrage bani din finanțări europene pentru a dezvolta, a pune la punct și conacul, să-l reabilităm și să promovăm acest parc deosebit din orașul nostru. Ați spus de alte puncte de atracție turistică. Aș putea să vă mai spun cel puțin două. De exemplu, în Simeria Veche, o altă localitate care aparține de Simeria, avem fosta casă a generalului Bem. Vorbim de acea bătălie de la 1848, Revoluția care a avut loc. Și acolo s-a dus o luptă… în cărțile de istorie apare acest eveniment. Casa generalului Bem este și acum în orașul Simeria, ea este deja în curs de reabilitare, printr-o intervenție și cu sprijin financiar din partea guvernului Ungariei. Acest edificiu, această clădire, urmează cât de repede să fie introdus în circuitul turistic al orașului Simeria. O să fie ceva frumos, deosebit. Mai sunt și alte puncte de atracție ale orașului Simeria, dar acestea sunt cele principale. Nu în ultimul rând, v-am spus, râul Mureș și râul Strei, care traversează orașul Simeria.
Cecilia Caragea: Și, pe lângă aceasta, turiștii care ar veni în acest viitor complex ar putea să viziteze și alte obiective din județul Hunedoara. Să nu uităm: rezervația de zimbri e aproape, cetățile dacice și așa mai departe.
Iulius Gelu Bedea, primar Simeria, județul Hunedoara: Absolut! Aveți perfectă dreptate și aș vrea să pun accentul că orașul Simeria, practic, se află într-un loc strategic. Este un principal nod de cale ferată, este la intrarea pe autostradă, deci din punctul de vedere al conexiunilor suntem foarte bine puși la punct. Să facem o scurtă istorie despre orașul Simeria, practic, nu despre orașul Simeria, ci despre această așezare, despre acest teritoriu. Aș vrea să vă spun așa: prima atestare a acestui teritoriu a fost în anul 1360, atunci această așezare purta numele de Piski. A fost primul document. Apoi, după o perioadă de aproximativ 100 de ani, undeva prin anii 1440, această așezare a purtat numele de Zemeria, ulterior a apărut orașul Simeria. După 1440, undeva în jur de anul 1890, sper să nu mă înșel, a purtat numele de Colonia Simeria. Și, vreau să vă spun, când am ajuns la această denumire recunoscută de Colonia Simeria, practic a fost, dacă îmi permiteți, epoca industrială și de dezvoltare a orașului Simeria. De ce vă spun asta? La 1870, fiind aceste lucrări la calea ferată… practic, calea ferată linia Arad – Alba Iulia a fost prima cale ferată din Transilvania. Au apărut foarte multe ateliere meșteșugărești, atelier de reparat vagoane, tot felul de conexiuni care aveau nevoie de lucruri pentru această cale ferată. Și aici fac o paranteză: să știți că interesul, prima dată, a fost să se facă la Deva acest pol, acest nod de cale ferată, dar municipalitatea de atunci, mă rog, cei care au fost la conducere nu au fost de acord, nu au văzut bine această investiție, pentru că, cumva, s-au gândit că fac gălăgie, deranjează zona aceea și nu vrut așa ceva. A fost un câștig pentru orașul Simeria că s-a luat decizia să se facă aici acest nod de cale ferată.
Cecilia Caragea: Și gara din Simeria este o gară foarte frumoasă! Îmi amintesc, de fiecare dată când treceam cu trenul prin gara Simeria, admiram gara. Ce se mai întâmplă cu gara astăzi?
Iulius Gelu Bedea, primar Simeria, județul Hunedoara: Vă spun și ceea ce se mai întâmplă cu gara, dar aș vrea să vă spun doar legat de un detaliu. Gara apare ca monument istoric, dacă chiar vă uitați, o să vedeți că este monument istoric atestat în anul 1866. Cu toate că, vă spun, din punctul meu de vedere și ceea ce am mai discutat, calea ferată a fost inaugurată undeva, practic, după 1867 deci undeva la 2 ani după… Da, este monument istoric și beneficiem de o sursă de finanțare europeană pentru reabilitarea acestei gări. Beneficiarul este Ministerul Transporturilor. Face, practic, un proiect de reabilitare a întregului Culoar IV Paneuropean. Bineînțeles că, Simeria fiind acest punct strategic și având și această gară, monument istoric, a intrat într-un proces de reabilitare. Această investiție va fi finalizată anul următor, în 2025, undeva în vară. Între gară și centru am avut o pasarelă, această pasarelă va fi reabilitată, sper, din discuțiile cu constructorii, undeva la finalul acestui an. Și anul care vine, în mod sigur, Gara Simeria va fi reabilitată și pusă la punct. Vă spun sincer, va fi o bijuterie, am fost acolo, am văzut spațiile, sunt foarte bine lucrate. Vă dați seama, eu fiind din Simeria, făcând școlile aici, traversam pasarelă și mergeam prin gară… Vreau să facem tot posibilul să readucem tot ce a fost atunci, pe vremuri. Am avut și un restaurant, am avut foarte multe zone economice acolo. Și sunt convins că nu este decât un mare câștig pentru orașul Simeria și această investiție, pentru că, vă dați seama, suntem principalul nod de cale ferată și partea de transport ne avantajează foarte mult. Ne creează și perspectivele de viitor pentru orașul Simeria.
Cecilia Caragea: Apropo de perspectivele de viitor, în orice oraș este nevoie de oameni pregătiți, de oameni care au competențe în diferite domenii de care agenții economici din zonele respective au nevoie. Cum stă Simeria la acest capitol?
Iulius Gelu Bedea, primar Simeria, județul Hunedoara: Doamna Cecilia Caragea, de când am preluat funcția de primar al orașului Simeria, m-am axat pe atragerea de fonduri europene în orașul Simeria și pentru orașul Simeria, deoarece este singura pârghie de a dezvolta acest oraș, de a-l pune foarte bine pe harta județului Hunedoara și, de ce nu, pe cea a țării. În acest sens, în mai puțin de 3 ani am depus proiecte și am accesat finanțări, am semnat contacte de peste 40 de milioane de euro. Și, în acest sens, că vorbeați de partea de educație, pot să vă spun că unul dintre ultimele contracte de finanțare pe care le-am semnat pe bani europeni este o investiție de peste 24 de milioane de euro. Ce vom face? Undeva, chiar la marginea Parcului Dendrologic, avem acolo o zonă de 3 hectare și ceva, vom dezvolta un campus integrat de învățământ tehnic, de învățământ dual. E la nivel regional. Să știți că a fost concurență foarte mare, doar câteva proiecte de acest gen au fost câștigate pe țară. În județul Hunedoara au prins finanțări pentru astfel de campusuri doar 3 comunități. Vorbesc de municipiul Hunedoara, de municipiul Deva și de orașul Simeria. Practic, am adus orașul Simeria la nivel de municipiu. Ce vom face? Acest campus integrat de învățământ dual cu profil tehnic este și va fi coordonat de un consorțiu partenerial compus din 8 agenți economici, atât cei principali din orașul Simeria, mă refer la GRAMPET, REVA, Marmosim, alți agenți economici, precum Philips, Dacia, Pernat, mulți alți agenți economici, care vor pregăti, își vor pregăti, practic, viitorii angajați, elevii, să învețe, să facă practică pe utilaje performante, în niște ateliere de lucru de practică foarte bine puse la punct. Acest campus îl avem în parteneriat, de asemenea, mă rog, pe lângă Consiliul Județean Hunedoara și alte instituții de învățământ, precum Inspectoratul Școlar Județean, AJOFM și mai mulți, avem parteneri și 2 licee și 2 universități. Doamna Caragea, mulți n-au crezut în acest proiect… „Dom’le, n-are sens să depui un proiect spre finanțare, că nu dă nimeni 24 de milioane de euro pentru Simeria”… Am crezut în acest potențial, am crezut și cred cu tărie și în continuare că este un punct-forte de dezvoltare economică al orașului Simeria acest campus. M-am zbătut să câștig acest proiect spre finanțare. Avem un acord de parteneriat cu agenții economici, care, practic, își vor trimite tutorii ca să pregătească elevii din punct de vedere… vă dați seama, este interesul lor. Pentru că avem o problemă cu forța de muncă. Toți agenții economici vin la mine: „Domnule primar, n-avem oameni! Haideți, cumva, să facem rost de oameni calificați!” Avem oportunitatea de a pregăti copii aici, în acest campus, și de a le oferi un loc de muncă de viitor.
Cecilia Caragea: De viitor… la ce vă referiți? Care ar fi meseriile în care ar fi calificați acești elevi?
Iulius Gelu Bedea, primar Simeria, județul Hunedoara: Să știți că am stabilit, în cadrul consorțiului, un start pentru aceste calificări. Și, având în vedere că trebuie să respectăm înțelegerea, să zicem, agenților economici care sunt parteneri în acest consorțiu, ne orientăm prima dată pe profil de electromecanică, mecanică industrială, mecanică auto, partea de automatizări, partea de baterii electrice, tot ce înseamnă meserii de viitor. Este o oportunitate mare pentru viitorul copiilor noștri. Trebuie să îi sprijinim, să le oferim un drum, o carieră, chiar dacă eforturi vor fi în continuare pentru a dezvolta și a susține acest campus. Trebuie să luptăm, să facem tot ceea ce este posibil ca să le oferim această oportunitate. Așa cum am spus, și pentru Simeria, banii europeni, finanțările nerambursabile sunt singura și unica șansă de dezvolta acest oraș. Legat de cum am primit acest oraș la preluarea mandatului, în 27 octombrie 2020, niciun sat nu avea canalizare. Acum, în luna septembrie, voi demara lucrările de canalizare pentru satul Cărpiniș, am obținut finanțarea pentru canalizarea de la Simeria Veche, mai avem niște avize de obținut și trebuie să demareze și această investiție… În ceea ce privește Uroiul, apropo de acest festival și ceea ce vom face, am finalizat și lucrările de canalizare de la Uroi. Suntem în perioada de recepție a acestor lucrări și, undeva în luna septembrie, cel târziu în octombrie, vom preda, practic, la operator această rețea și locuitorii satului Uroi deja vor beneficia de canalizare. Doar pe partea de canalizare am atras peste 12 milioane de lei. Și vreau să vă mai spun… proiecte de avengură, că Simeria a stat, a bătut pasul atât de mult pe loc, a rămas cu mult în urmă. Am obținut finanțare inclusiv pentru a dezvolta un cartier rezidențial, se cheamă Traian, pentru tineri. Este o investiție de peste 1.800.000 de euro. Creăm niște blocuri pentru tinerii orașului Simeria. Vor urma lucrările de construirea a unui sens giratoriu al orașului Simeria, chiar pe DN 7, la intrarea în orașul Simeria, și reabilităm tot Bulevardul 1 Decembrie, până la Parcul Dendrologic, pentru că ne dorim să promovăm toate aceste chestiuni. Să știți sunt foarte multe proiecte, aș putea să stau de vorbă până mâine să vă spun…
Cecilia Caragea: Așadar, fondurile europene reprezintă o șansă de dezvoltare și pentru Simeria, și pentru foarte multe alte locuri din țară.
Iulius Gelu Bedea, primar Simeria, județul Hunedoara: Să știți că nu doar că este o șansă, a fost și este singura șansă a orașului Simeria. Pentru că din bugetul local al orașului Simeria să dezvoltăm astfel de proiecte de avengură… nu ai de unde să pui acești bani. Mandatul meu de primar se încheie cred că în 26 octombrie în acest an, va urma următorul primar, voi rămâne consilier local și mă voi lupta, voi face tot ceea ce este posibil ca aceste proiecte să continue și să meargă. Pentru că este singura șansă de a pune orașul Simeria pe harta județului Hunedoara și, de ce nu, pe harta țării. Uite, chiar pentru acest eveniment pe care îl organizăm an de an, Festivalul DacFest, deja este un festival cu renume și orașul Simeria l-a promovat la nivel internațional. Trebuie să facem tot posibilul să ne folosim de aceste activități și acțiuni culturale pentru a ne promova orașul, a ne promova istoria, a arăta cine suntem și că suntem aici. Trebuie să tragem un semnal să vină aici, îi așteptăm pe toți să ne viziteze orașul. Este un oraș foarte frumos, un oraș liniștit, cu un potențial enorm.
Cecilia Caragea: Să ne reamintim tradițiile, să ne reamintim valorile noastre strămoșești și să le integrăm în circuitul internațional, după cum spuneați, pentru că există foarte mulți participanți din afară, din străinătate.
Iulius Gelu Bedea, primar Simeria, județul Hunedoara: Aș încheia cu un mesaj: să avem încredere în noi și să nu ne lăsăm, să luptăm pentru orașul Simeria, pentru că este șansa noastră, este șansa noastră, a copiilor noștri.
Cecilia Caragea: Da, trebuie să ținem cont de trecut, dar să privim spre viitor!
Iulius Gelu Bedea, primar Simeria, județul Hunedoara: Doamne-ajută!
Cecilia Caragea: Așa să fie!