Din Inima Romaniei – Ocna Mures, istorie si perspective. Dialog cu Silviu Vinteler, primarul orasului Ocna Mures (judetul Alba)
0Cecilia Caragea: Stăm de vorbă cu domnul primar Silviu Vințeler și vrem să aflăm mai multe despre perspectivele de dezvoltare a Băilor Sărate Ocna Mureș. Știu că sunteți într-un proces de acreditare a localității ca stațiune.
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Da. Inițial, în perioada interbelică și următoarea, deci până în 2010, noi am fost declarați stațiune balneară. Ca urmare a faptului că Băile Sărate au fost demolate, s-au închis, ne-am pierdut acest statut. Lucrăm la documentație, pentru a obține o Hotărâre de Guvern să fim declarați stațiune. Îndeplinim toate condițiile. Cea mai grea condiție era partea de cazare, iar aici discutăm de locurile de cazare autorizate de către Ministerul Turismului. Și acum suntem în procedură de a face toată documentația. Se ocupă colegii mei din primărie de documentație. Am preferat să ne ocupăm noi de toată documentația și să sperăm că în cel mai scurt timp vom fi declarați, în prima fază stațiune de interes local, după care să fim declarați stațiune balneară de interes național.
Cecilia Caragea: Care sunt condițiile? Minimum 100 de locuri de cazare… și alte condiții?
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Condiția pe care nu o îndeplineam erau cele 100 de locuri de cazare autorizate de către minister. Acum deja le avem, apar pe site-ul Ministerului Turismului și de aici încolo totul este OK. Documentele care mai trebuie făcute le putem face în primărie. Avem toate cele necesare pentru a fi declarați stațiune de interes local.
Cecilia Caragea: Există pensiuni, hoteluri…
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Avem și pensiuni, avem și apartamente de închiriat foarte multe, există și hotel, care acum se renovează… Să sperăm că în cel mai scurt timp va funcționa și acel hotel. Dar privatul s-a dezvoltat foarte, foarte repede, foarte rapid… pe orizontală, ca să spunem așa, în tot ce înseamnă partea de cazare și partea de HORECA. Ei se mișcă foarte repede când găsesc oportunitatea de a face business și acest lucru este foarte bun. Până la urmă, ideea construirii noilor băi asta a și fost. Dacă privatul nu se dezvolta pe orizontală, până la urmă nu ne atingeam obiectivele, pentru că pentru noi… este foarte important că vin turiști și avem foarte mulți turiști la Băile Sărate Ocna Mureș, la Baza de Agrement și Tratament. Dar cel mai important este, pe orizontală, să se dezvolte privații cu partea de cazare și tot ce înseamnă partea de restaurante, terase, pentru că aceștia ne aduc valoare adăugată și, oarecum, banii rămân în oraș, se consumă și economia orașului se mișcă.
Cecilia Caragea: Am văzut băile. Sunt foarte frumoase, dar oamenii care vin la băi ce alte activități pot să facă?
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Deocamdată ne-am canalizat și am vrut să funcționeze foarte bine acele băi de agrement și tratament. Este un complex, oarecum, care îmbină și tratamentul, și agrementul în aceeași clădire. Sunt 9 cabinete de tratament, incluzând și băile galvanice, unde se fac băi galvanice, masaje…
Cecilia Caragea: Terapeutice…
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Terapeutice și tot felul de proceduri. Nu sunt de specialitate, nu le cunosc, dar funcționează foarte bine. Avem și contract cu Casa de Sănătate, pentru partea de consultații. De la 1 august, o să avem și contract cu Casa de Sănătate pentru partea de tratament. Anumite proceduri pe care le decontează Casa se vor face gratuit pentru cei care sunt asigurați. Iar partea de agrement s-a dezvoltat de la sine, ca să spunem așa. Anul trecut, în șapte luni și jumătate, că am deschis acest complex doar din 13 mai… toată lumea a spus că de ce 13 mai, că 13 este număr cu ghinion… pentru noi a fost un număr norocos… am avut peste 250.000 de turiști.
Cecilia Caragea: Deci de anul trecut, din 13 mai, până la sfârșitul anului, au fost 250.000 de turiști?
Silviu Vințeler, prima Ocna Mureș, județul Alba: 255.000 de turiști plătitori, pentru că copiii sub 7 ani nu plătesc bilet, sunt scutiți de plata intrării. Deci un număr destul de mare. Nu ne așteptam să fie așa mare, dar suntem poziționați și geografic foarte bine. Suntem la intersecția a trei județe, Cluj, Mureș, Alba. Dar ce e important e că vin și din alte județe: Hunedoara, Arad, Timiș. Deci acest lucru ne dă, oarecum, un impuls, așa…
Cecilia Caragea: Un imbold…
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Un imbold să dezvoltăm și mai mult tot ce înseamnă agrementul și tratamentul cu saramură.
Cecilia Caragea: Multă lume aștepta deschiderea Băilor de la Ocna Mureș. Și-atunci, la început, normal că a venit lumea să vadă despre ce este vorba. Dar cred că este important și să mențineți acest ritm de a veni turiștii.
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Din fericire pentru noi, trendul se menține și anul acesta, chiar mai mulți, vin mai mulți și acest lucru este bun. Avem deja studii de fezabilitate, toate studiile geo și chiar și proiectul făcut pentru a dezvolta un nou complex în proximitatea Băilor Sărate. Așteptăm deschiderea programului operațional pe Axa 8, să putem depune. Ne vor finanța, probabil, dacă câștigăm proiectul, 50% din sumă…
Cecilia Caragea: Ce fel de complex?
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: E un complex… noi l-am denumit Acvaparc, dar va fi oarecum o dezvoltare a Băilor Sărate într-un alt complex, mai performant și mai frumos decât acesta.
Cecilia Caragea: Adică va fi tot de tratament.
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Va fi tot de tratament, dar și de agrement. Deci vor fi bazine cu apă sărată, cu apă dulce, saună umedă, saună uscată, chiar și tobogane, un acvaparc clasic, cu tobogane și pentru copii, și pentru tineret, și pentru adulți, de ce nu? Acolo vom avea… am văzut că este foarte mare cererea pentru staționarea rulotelor și vom avea și o zonă pentru rulote și chiar și corturi din acestea…
Cecilia Caragea: Pentru camping.
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Pentru camping. Bineînțeles, cu toate dotările, cu băi, cu dușuri și așa mai departe. Totul este gata. Așteptăm doar să se deschidă sesiunea de finanțare și vom depune acest proiect. Pe partea de cofinanțare 50%, vom intra în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, 50% – 50%.
Cecilia Caragea: Consiliul Local cu Consiliul Județean.
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Orașul Ocna Mureș cu Consiliul Județean. După cum știți, această bază de tratament și agrement a fost făcută pe fonduri proprii, adică 50% fonduri ale orașului Ocna Mureș și 50% fondurile Consiliului Județean. Ulterior, această bază de tratament este gestionată de o societate SA, în care, la fel, acționarii sunt Consiliul Județean 50% și 50% orașul Ocna Mureș. Ea funcționează foarte bine, deci avem și sursele necesare pentru investiții în continuare. Și acest lucru este cel mai important lucru, pentru că în acest domeniu nu te poți opri. Deci în fiecare zi, în fiecare an, trebuie să investești, să fii în top cu tot ce cer turiștii, pentru că, până la urmă, acesta este succesul unei baze de tratament și agrement.
Cecilia Caragea: Într-adevăr, trebuie să urmărești ceea ce vor turiștii și să ții pasul cu solicitările lor. Spuneați că vin turiști din foarte multe județe, că se ajunge ușor. Autostrada e aproape, calea ferată există… Dar, în momentul în care vii în această zonă, totuși, vezi și foarte multe clădiri care nu arată foarte bine, să spun așa. Și, pentru o zonă turistică, este important să arate totul frumos, curat.
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Aveți dreptate aici, dar gândiți-vă că funcționăm doar de un an. Ocna Mureș, după 2010, s-a dărâmat în totalitate, adică a fost închisă fabrica, au fost și…
Cecilia Caragea: Acele surpări de teren…
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Acele surpări de teren… Deci sarea pentru Ocna Mureș a fost și demon, și…
Cecilia Caragea: Înger…
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Și înger… Într-adevăr, această rocă a dezvoltat economia orașului, dar am avut și probleme din cauza exploatărilor… Nici nu mai contează cum. Poate că au fost greșeli umane, poate că această rocă așa se comportă… Și acum a venit timpul, totuși, ca această rocă, saramura aceasta să ne aducă din nou beneficii prin acest complex de tratament și agrement. Am refăcut toată infrastructura, canalizare, cu gaze, cu tot, cu apă…
Cecilia Caragea: Da, drumul este bun, șoseaua este bună, dar clădirile din jur dau, așa, o senzație…
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Da, până am ajuns la partea de asfalt, am lucrat foarte mult în pământ, pentru că așa este normal, să schimbi toate utilitățile și după aceea să vii cu asfaltul. Și atunci, după ce ai schimbat, tot mai apar accidente, dar probabilitatea lor este mult mai mică dacă ai făcut acest lucru, să schimbi toate utilitățile. Spre bucuria mea și satisfacția mea, în ultima perioadă, de când s-au deschis aceste băi, încep să se repare toate clădirile vechi. Prețul clădirilor a crescut de trei, de patru ori, de cinci ori și chiar mai mult. Fiecare clădire, cât de mică și cât de veche, începe să se pună în valoare și asta este bine. Eu spun că în câțiva ani, în cinci ani, șase ani, totul se va aranja și va fi frumos, adică vom arăta ca o stațiune în adevăratul sens al cuvânului.
Cecilia Caragea: Și mai sunt și niște clădiri industriale care nu arată bine…
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Da, mai sunt câteva clădiri industriale care nu arată bine, vechea platfomă a uzinei UPSOM. O parte din această… din 30 și ceva de hectare a fost demolată, vândută. S-au construit magazine. Avem o porțiune de 7 hectare și jumătate, unde se lucrează acum la PUZ. Se vrea un hotel, spa-uri și spații comerciale.
Cecilia Caragea: Deci acele clădiri industriale care nu arată bine acum vor dispărea.
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Vor dispărea, pentru că a fost cumpărat terenul pentru hoteluri și pensiuni. PUZ-ul la care se lucrează acum este foarte interesant și ambițios: patru pensiuni, hotel de 3 stele, hotel de 4 stele, mă rog, și spa-ul lor… hotelurile de 4 stele au și spa-uri lor, și spații comerciale. Este o asociere de firme din Pitești, Cluj, care vor dezvolta un complex din acesta în proximitatea Băilor. Avantajul băilor sărate este că funcționează 12 luni, un an întreg, ca să spunem așa, spre deosebire de litoral, care funcționează 4 – 5 luni pe an. Deci la noi este o activitate non-stop, o activitate continuă, funcționează și iarna, și vara. Și-atunci este oportun să investești în asemenea unități de cazare care funcționează pe toată perioada anului.
Cecilia Caragea: Și în privința locurilor de muncă din localitate?
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Dacă ne referim la locurile de muncă directe pe care le-au creat Băile Sărate, sunt 70 – 80 de locuri, acum, directe, plus cele pe orizontală, care sunt foarte multe, nu avem o evidență a lor, dar sunt destul de multe, pentru că știm că sunt foarte multe apartamente de închiriat, sunt foarte multe pensiuni care nu funcționau înainte și acum funcționează, unele la capacitate maximă, altele au 50% grad de ocupare… Dar, pe perioada verii, cam toate spațiile de cazare care sunt în Ocna Mureș sunt ocupate. Și-atunci normal că dau de lucru, dau de lucru și la restaurante, dau de lucru și la terase și la tot ce înseamnă HORECA.
Cecilia Caragea: Totuși, pe vremuri, când era Combinatul de Produse Sodice funcțional, erau mult mai multe locuri de muncă. Suplinesc Băile?
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Dacă mă întrebați, astăzi nu suplinesc toate acele locuri de muncă, dar pe viitor încercăm să ajungem la acele locuri de muncă care au dispărut odată cu închiderea combinatului. Și, pe lângă Băile Sărate sau pe lângă ce vom construi și vom dezvolta în continuare pe această nișă, pe această temă, se vor crea și alte servicii, servicii, ca să spunem așa, de reparații, de tot felul de lucrări și așa mai departe…
Cecilia Caragea: Există, așadar, niște perspective de dezvoltare… separat de Băi.
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Da, există. Faptul că toate apartamentele și tot ce înseamnă imobiliare au crescut exponențial în orașul Ocna Mureș, acest lucru spune multe. Dă o persectivă acestui oraș, că în 2010, în 2012, erau toate la pământ. Cumpărai un apartament cu 10.000 de euro, acum îl cumperi cu 80.000 de euro, deci e o diferență.
Cecilia Caragea: Da, erau și prețurile mici înainte…
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Erau și prețurile mici, am ajuns la prețuri aproape ca în Alba Iulia și ca în orașele mai mari. Eu zic că, totuși, barometrul acesta este semnificativ, adică un barometru care arată că, totuși, Ocna Mureș are o perspectivă.
Cecilia Caragea: În Ardeal sunt foarte multe băi sărate: Sovata, Cojocna, Figa și așa mai departe. Cum se plasează Băile de la Ocna Mureș?
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Noi vrem să ajungem pe primul loc, ca să spunem așa. Deci oferim altceva decât oferă cei din Sovata sau cei din Cojocna sau Figa. Am fost și la Figa când s-a inaugurat acolo complexul acela, deci am fost invitat de către primar acolo. Noi avem altceva decât au ei.
Cecilia Caragea: Adică?
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Avem altă nișă de clienți. Adică… complexul arată altfel, cu bazine mult mai mari, mult mai generoase. Când intri acolo, îți dă senzația de plăcut, „Da, aici vreau să vin, să mai revin” și așa mai departe. Bineînțeles că probleme sunt tot timpul și au existat și mai multe probleme, dar noi avem o condică de sugestii și reclamații și tot timpul ținem cont de sugestiile clienților. Pentru că, știți cum e: „Clientul nostru, stăpânul nostru!” Ei trebuie să fie mulțumiți, indiferent dacă nouă ne convine sau nu ne convine. În acest gen de complex balnear unde folosești apă dulce, apă sărată, saune umede, uscate, este destul de greu să găsești oameni calificați. Noi, din fericire, avem oameni foarte calificați. Acești oameni trebuie să țină la standarde tot ce înseamnă curățenie, apă și tot ce înseamnă utilajele care funcționează acolo. Că, așa, în sală și sus este foarte frumos, munca este jos, în subsol, unde oamenii aceia, 24 din 24 muncesc ca să fie condițiile care există acum. Mergem pe partea de curățenie, să fie impecabilă, apa sărată o obținem, o scoatem de la 1.500 de metri, avem un contract de colaborare cu Salrom-ul, vechea salină, cum o știm noi. Concentrația pe care o folosim noi nu cred că există altundeva în țară.
Cecilia Caragea: Adică?
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Scoatem saramura undeva la 316 grame per litru și, din discuțiile pe care le-am avut cu un profesor conferențiar din Cluj care lucrează în domeniu și la Spitalul de Recuperare din Cluj, am ajuns la concluzia că această concentrație este benefică pentru sănătatea clienților care vin acolo. Saramura de la Ocna Mureș nu are numai natriu-clor, ca să spunem așa, sare, are și sulf, are și magneziu, are multe minerale care sunt foarte benefice pentru diferite afecțiuni. N-am să risc să le enumăr, pentru că nu sunt de specialitate și nu vreau să greșesc. Unii spuneau: „Domnule, saramura nu trebuie schimbată niciodată!” Ei, la 3 săptămâni, schimbăm această saramură, pentru că vrem să beneficiem de aceste elemente chimice, care nu există în altă stațiune și-atunci clienții să fie mulțumiți, adică efectele curative să-și atingă scopul. Adică, dacă pe mine mă doare umărul și am venit și am făcut 10 băi și nu mă mai doare, acesta este cel mai important lucru pentru client. Pentru că acel client va veni și la anul, va spune și la alții și vor veni. Dovadă că anul acesta, față de anul trecut, clienții sunt mai mulți cu 30%.
Cecilia Caragea: Foarte interesant! Și, ca vârstă, aveți statistici?
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Nu am o statistică chiar exactă. Avem din toate categoriile. Bineînțeles, cei mai mulți sunt cei de vârsta a doua, pentru că avem și colaborări cu firme din Cluj care vin cu cei care sunt pensionari. Și nu numai pensionari, sunt și oameni care sunt în câmpul muncii și muncesc, dar oameni care mai au câte o afecțiune… Vin și pentru tratament, vin și pentru agrement și-atunci îmbină cele două lucruri în același preț, în aceeași ieșire.
Cecilia Caragea: Și spuneați că veți lucra și cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Da.
Cecilia Caragea: Persoanele care vin la tratament prin Casa de Asigurări de Sănătate beneficiază de anumite locuri de cazare, cu reducere, cu tichete de vacanță?
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Noi nu avem deocamdată… orașul Ocna Mureș sau Consiliul Județean sau Baza de Tratament nu are, nu dispune de locuri de cazare. În viitorul apropiat, suntem deja în discuții să construim un hotel, 30 – 40 de locuri, pentru a putea asigura celor care au nevoie partea de cazare. Deocamdată, cazarea se face doar la privați. Noi decontăm… sau procedurile care sunt decontate pe Casa de Sănătate sunt gratuite. Bineînțeles, persoana să fie asigurată, e obligatoriu să fie asigurată. Și sunt niște condiții care trebuie îndeplinite: să vină cu bilet de trimitere de la medicul de familie, de la medicul specialist… Sunt niște reguli pe care trebuie să le îndeplinească persoana care vrea să beneficieze de această reducere sau scutire de plată a tratamentului.
Cecilia Caragea: Dar în viitor preconizați că o să existe și un hotel de 30 – 40 de locuri, al primăriei, care să ofere servicii de cazare mai ales acestor persoane care vin cu bilet de trimitere?
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Consiliul Județean și Primăria, că suntem parteneri 50% – 50% în toată afacerea de acolo, vrem să construim și un hotel, pentru a putea prelua o parte din voucherele care se dau de către Casa de Pensii pensionarilor. Dar acele vouchere le poți deconta dacă ai și spații de cazare. Și-atunci vrem să facem și acest lucru.
Cecilia Caragea: Foarte interesant. Știu că Băile Sărate de la Ocna Mureș au o istorie foarte veche, din Antichitate… celebrele mine de sare de pe vremea romanilor. V-ați gândit, cumva, și la un muzeu, la niște tururi de a descoperi turiștii diferite locuri vechi, castrul roman de aici?
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Primele scrieri despre Băile Sărate Ocna Mureș au fost în 1878, de către presa maghiară, atunci exista statul austro-ungar. Erau băi din acestea de putină, cum e acum, sunt ciuberele astea, se punea saramura în ciubere, se făcea baie, se încălzeau de la soare, atunci funcționau numai vara. Apoi, din 1910 până în 1917, s-au construit băi de cărămidă, vechile băi care au rezistat două războaie mondiale și care în 2010 au fost demolate. De aceea, împreună cu Consiliul Județean, în 2015 am avut ideea și am pus bazele unui parteneriat. În 2018 am dat ordinul de începere la construcția noii baze de tratament și agrement. Ea a fost finalizată în 2022, dar autorizațiile și tot ce e necesar acolo au durat până în mai 2023. A fost și un lucru… să nu deschidem iarna, că nu știam cât consumăm, nu știam dacă vin clienți… Deși eu am avut foarte mare încredere în acest proiect, pentru că brandul Ocna Mureș există de sute de ani și nu a murit încă, ba mai mult…
Cecilia Caragea: Renaște!
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Renaște și e o renaștere din asta, așa, foarte bună. Adică există, avem reclamă foarte bună și în străinătate, chiar săptămâna trecută am avut un grup de 25 de nemți, cu un primar dintr-o localitate din Germania, care au fost foarte încântați după ce au petrecut o zi acolo și au zis: „Dom’le, imposibil să nu vă facem o vizită cu autocarul, să mergem în localitate și o să organizăm excursii, venim aici!” Am zis: „Foarte bine!” Da, deci asta înseamnă… clienții sunt mulțumiți. Deși nemții au și eu foarte multe spa-uri, dar aici a fost ceva deosebit față de ce au ei acolo. Da, la Războieni s-a descoperit un castru roman, se presupune că acel castru roman… pe vremea romanilor, știți că sarea avea o valoare foarte mare, adică era o monedă de schimb, cum ar veni. Și soldații, și muncitorii se plăteau în sare. Acest castru roman se presupune că a fost o unitate militară foarte mare, care păzeau plutele cu sare până la Alba Iulia, unde se încărcau…
Cecilia Caragea: În vase, pe Mureș!
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Da, pe Mureș, da. Muzeul Unirii din Alba Iulia lucrează la săpăturile arheologice și la această descoperire. Se vrea să fie declarat și sit UNESCO. Vedem cum evoluează lucrurile. O altă idee de proiect este amenajarea lacurilor din centrul orașului vechi, de mine care au fost umplute cu apă dulce. De ce? Pentru a nu se surpa. Pentru că, dacă erau goale, se surpau. Și-atunci această apă creează… știm foarte bine că sarea se dizolvă până la 317, 318 grame per litru, după care nu se mai dizolvă. Și, dacă aceste mine sunt pline cu apă, se creează o presiune și din interior spre exterior, să nu afecteze teritoriul din proximitate. Vechile mine romane, care au o adâncime… și nu numai romane, chiar și pe vremea Austro-Ungariei s-a exploatat sare brută, acestea au o adâncime maximum până la 200 de metri. În 1977, aceste mine au fost inundate, deși acolo am avut și un sanatoriu și o bază medicală foarte bună. Au rămas tot acolo, au fost inundate.
Cecilia Caragea: Când au fost inundațiile provocate de râul Mureș.
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Da, de râul Mureș.
Cecilia Caragea: Deci băile și sanatoriul care au fost inundate în 1977 au rămas inundate și apa sărată pe care o folosiți acum este extrasă…
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Provine din același teritoriu, dar de la 1.500 de metri, prin sondă, dintr-o sondă.
Cecilia Caragea: Așa cum se extrăgea din 1952.
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Da. Nu se consumă energie foarte multă. Ideea este de a amenaja un muzeu în aer liber al sării, după modelul german. Există și acolo, minele de cărbune, minele de sare sunt aranjate într-un muzeu. Avem două impedimente: să vedem dacă proprietatea este a Salrom, dacă putem intra în parteneriat cu Salrom-ul să facem acest lucru, și un al doilea impediment este partea de stabilitate, dacă cineva ne face un studiu de stabilitate, că nu este un pericol pentru populație, pentru turiști.
Cecilia Caragea: Pentru viitoare surpări…
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Și-atunci, dacă se îndeplinesc aceste două lucruri, încercăm să facem și acest muzeu în aer liber, care se întinde pe 27 de hectare.
Cecilia Caragea: Foarte interesant! Și vechiul pod de peste Mureș?
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Vechiul pod de peste Mureș este încă al CFR-ului. După cum știm, am încercat într-o perioadă, acum vreo 7 – 8 ani să-l preluăm noi, la orașul Ocna Mureș, nu s-a putut. Am înțeles de ce, tot ce înseamnă cale ferată și infrastructură aparține statului român și se poate numai cu CSAT. E bine că se întâmplă lucrul ăsta, adică trebuie să ne protejăm și ce avem. Nu știm încă deocamdată ce vom face cu acel pod, dar va trebui pus și acel pod în valoare. Că îl punem noi în valoare sau CFR-ul, nici nu este important acest lucru.
Cecilia Caragea: Pentru că nu mai este funcțională calea ferată care trece pe acel pod.
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Ea nu mai este funcțională astăzi, ea poate fi funcțională. Deci, cu o revizie a căii ferate, poate fi funcțională dacă este necesar.
Cecilia Caragea: Poate să fie un proiect.
Silviu Vințeler, prima Ocna Mureș, județul Alba: Poate să fie și un proiect de turism, din Războieni, unde opresc toate trenurile, și acceleratul, și rapidul, pentru că știm că Războieniul este un nod de cale ferată care aparține orașului Ocna Mureș. Să venim cu un tren din acesta turistic până la Băile Sărate… căci calea ferată vine până în spatele Băilor Sărate, da.
Cecilia Caragea: Și să vii cu trenul la băi!
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Da. Am avut discuții și cu un domn director care este localnic de-al nostru, pe tema aceasta, să vedem cum punem în operă această idee.
Cecilia Caragea: Pentru că, din ceea ce știu, și în perioada interbelică lumea venea până în gara Războieni și de acolo lua trăsura și venea la băi.
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Sunt de acord cu dumneavoastră, numai că suntem în secolul vitezei. Dar aceste lucruri care sunt frumoase, mie îmi plac… tot ce înseamnă istorie, tot ce înseamnă clădiri vechi, chiar îmi plac și vreau să le punem în valoare… ce-a mai rămas din tot ce a fost. Eu nu sunt adeptul de a demola o clădire veche, eu sunt adeptul de a o pune în valoare. Numai că orașul Ocna Mureș are și o zonă numită Zona A, zonă de riscuri. Și-atunci… acolo nu se poate interveni. Și vrem să facem acest lucru. Suntem într-o continuă dezvoltare. Eu am încredere și sper că orașul Ocna Mureș se va dezvolta pe această nișă, pe turism. Deci eu am crezut în proiectul acesta și cred în continuare în acest lucru, de aceea investim în continuare în domeniul turismului.
Cecilia Caragea: Vă mulțumim și abia aștept să văd viitoarele realizări!
Silviu Vințeler, primar Ocna Mureș, județul Alba: Vă mulțumesc și eu!
Cecilia Caragea: Mulțumesc!