In Arena – Noutatile evenimentului Sarbatoarea Mierii 2020
0Cecilia Caragea: In cadrul evenimentului Sarbatoarea Mierii de la Blaj, pe langa conferintele recunoscute si asteptate cu interes de toti apicultorii, are loc, bineinteles, asa cum stiti, un targ tare dulce, un targ cu produse apicole, dar si o serie intreaga de activitati in aer liber. In acest an, care sunt noutatile in privinta targului si in privinta activitatilor in aer liber?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Ne dorim ca anul acesta sa avem mult mai multe activitati dedicate copiilor si acestea se vor desfasura in aer liber, vom avea o zona amenajata, o alee speciala pentru aceste activitati si vom avea un centru educational, care prin sprijinul celor din Polonia, incercam sa aratam in Romania cum putem sa invatam copiii despre secretele stupului. Centrul pe care noi l-am promovat si pe internet este un centru multifunctional pentru copiii prescolari si scolari clasele I-IV, si foarte multe dintre elementele educationale din acest centru vor fi prezente la targ, si langa aceasta zona vom avea si ateliere de pictura pentru copii. Tot in ideea de a promova consumul de produse apicole si beneficiile mierii si ale produselor in cadrul alimentatiei copiilor, ne-am gandit anul acesta sa invitam in zilele de targ sa aiba loc la Blaj si Cupa Majoretelor. Este o cupa a martisorului, cu echipe din toata Romania, si care va avea loc in ziua de sambata si va incepe undeva la ora 12, cu o parada a majoretelor conduse de Fanfara Centrului Augustin Benea.
Cecilia Caragea: Asadar, vor fi cantece, dansuri, voie buna, dar vad si o componenta educationala foarte puternica. In cadrul acelor ateliere pentru copii inteleg ca cei mici vor vedea cum se construieste un stup, cum functioneaza un stup, ce e intr-un stup, care e viata albinelor?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Exact, va fi un stup multifunctional, care va arata care anume este componenta stupului, vor fi cateva placute cu informatii despre cum culeg albinele nectarul si polenul florilor, vor exista zone de pictat stupii pentru diferite varste. Scopul acestui centru este unul educational si ne dorim ca la incheierea acestui eveniment toate produsele respective sa le aducem in cadrul incintei noastre si sa fie disponibile la vizitele pe care le avem anual de la clasele de copii in cadrul saptamanii Scoala Altfel. Nu doar sa se viziteze o fabrica de miere, ci si sa fie un centru educational legat de viata albinelor, secretele stupului, si care sa poata sa fie vizitat tot anul.
Cecilia Caragea: Cei mici presupun ca vor primi o serie intreaga de explicatii: de ce este un stup alcatuit intr-un anume fel, de ce sa picteze stupii, cum sa-i picteze? Apropo, albinele se intorc la stup in functie de cum este stupul pictat?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da, da, de asta si vrem sa dezvoltam aceste ateliere de pictura, pentru ca albinele isi cunosc stupul, casa, dupa culoarea stupului. De aceea se poate observa in foarte multe poze, stupii sunt foarte colorati, foarte rar sunt de aceiasi culoare, pentru ca albina stie daca casuta ei este rosie sau verde sau galbena si recunoaste culorile tari, nu recunoaste nonculorile. Si atunci pentru copii va fi o incantare sa picteze stupii si chiar ne-am gandit ca inainte cu o saptamana de eveniment sa oferim gratuit claselor I-IV din Blaj cate un stup pe care sa il picteze toata clasa si pe care sa il expunem pe aceasta alee dedicata copiilor, astfel incat copiii sa-si ia de mana parintii si sa-si viziteze singuri stupul lor, care ulterior va fi donat apicultorilor.
Cecilia Caragea: Si poate, in viitor, vor ajunge sa aiba un stup atunci cand vor creste mari?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Cu siguranta, prin aceasta metoda le starnim interesul. Majoritatea lor poate nu au consumat produse apicole acasa, fiindca nu au avut de unde, dar fiind intr-o zona rurala, noi am constatat ca aproape 70% din copii stiu foarte multe despre viata albinelor, de aceea ne si bazam ca toate aceste ateliere vor fi animate. Sigur ca speram dupa aceea sa extrapolam acest gen de ateliere si la vizitele copiilor cu Scoala Altfel, cand vin mai multi copii din mediul urban, si care stiu mult mai putine despre ce se intampla in stup decat cei de la tara, care au avut experienta stupilor parintilor sau a bunicilor.
Cecilia Caragea: Asadar, copiii, cu ocazia acestui eveniment, Sarbatoarea Mierii, vor descoperi universul albinelor!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Exact, acesta este scopul si mesajul evenimentului, si in cadrul Cupei Martisorului si a Majoretelor va avea loc si Cupa Apidava, cu mesajul Bee creative! Unde se va puncta originalitatea echipelor de majorete, si vorbim de echipe nu doar din Romania, ci si din Serbia si din Ungaria. Dorim in acest fel sa implicam copiii in activitatile stradale ale evenimentului si implicit si parintii lor.
Cecilia Caragea: Asadar, toti cei care isi doresc ceva dulce, toti cei care isi doresc sa-si faca provizii de apicole sanatoase, dar si cei care au copii si vor ca acestia sa invete ceva sanatos, sa primeasca o educatie extracuriculara, extrascolara au de ce sa-si planifice un week-end la Blaj in 21 si 22 martie. Nu uitati, aveti un weekend tare dulce la Blaj, la sfarsitul lunii martie!