Profesionistii Zambetului – Cand si de ce e indicat un tratament endodontic
0Profesionistii Zambetului – Cand si de ce e indicat un tratament endodontic
Vineri, 6 decembrie 2019, de la ora 08.30, pe Realitatea Plus.
Invitati: Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara, si dr. Elena Stoian, medic endodont.
Emisiune sponsorizata de Clinica Dr. Barbu (www.clinicadrbarbu.ro, Telefon: 0758.818.333, www.facebook.com/clinicadrbarbu.ro/).
Un proiect ARENA Communications.
De foarte multe ori, din pacate, atunci cand ajungem la stomatolog, aflam ca avem nevoie de un tratament endodontic, de un tratament de canal. Iata cand anume se recomanda un asemenea tratament!
Dr. Elena Stoian, medic endodont: Este nevoie de un tratament endodontic in momentul in care dintele este afectat de carie, iar procesul carios a ajuns in vecinatatea sau chiar in interiorul camerei pulpare si nervul este afectat.
Se poate intampla, insa, ca dintele sa nu poate fi salvat nici in urma unui tratament endodontic?
Dr. Elena Stoian, medic endodont: Dintele nu mai poate fi salvat in momentul in care procesul carios este atat de profund sau atat de extins incat a cuprins radacina dintelui, distructia dintelui fiind mult sub nivel gingival, chiar sub nivel osos. Sunt anumite tehnici care ne ajuta sa putem reabilita o parte dintre acesti dinti afectati major de carie, in sensul ca se pot face gingivoplastii, se pot face alungiri coronare si, atunci, putem sa reabilitam si acesti dinti. Dar nu toti dintii pot fi salvati. O parte dintre ei merg catre extractie. Atunci cand distructia este foarte mare, nu-i mai putem inchide corespunzator si, atunci, daca limita aceasta dintre inchiderea, refacerea pe care o facem noi pe dinte si dinte este situata subgingival, mult subgingival, acolo va fi in permanenta un mediu umed si se vor infiltra bacterii din mediul bucal, iar dintele respectiv va fi reinfectat.
Asadar, pot exista situatii complexe si nu toti dintii pot fi salvati, caz in care se recomanda extractia si apoi implantul dentar. Dar, bineinteles, si in cazul in care s-a incercat salvarea dintilor si s-a aplicat un tratament endodontic, situatia acestor dinti trebuie verificata periodic.
Dr. Elena Stoian, medic endodont: Se reevalueaza periodic dintele – la 6 luni, la 1 an, radiologic, noi reevaluam dintii…
Atunci cand tratamentul de canal nu a avut rezultatele scontate, se poate aplica procedura numita rezectie apicala. Si, asa cum spuneam, exista, ca ultima solutie, implantul dentar.
Dr. Elena Stoian, medic endodont: Implantul dentar dupa extractia unui dinte care a avut un proces periapical cronic major se recomanda a fi facut la minimum 4 luni, ideal ar fi 6 luni, pentru ca organismul sa aiba timp sa vindece si sa curete osul in totalitate, sa apara regenerarea osoasa in zona respectiva. Abia atunci se poate face o analiza a osului restant si, in functie de ce os avem, va fi nevoie sau nu de tehnici de aditie osoasa…
Asadar, nu se recomanda implantul dentar imediat dupa extractie!
Dr. Elena Stoian, medic endodont: Implantul inserat imediat postextractional se recomanda in cazul dintilor monoradiculari, adica cu o singura radacina, dar care nu au avut infectii periapicale majore. De exemplu, o fractura dentara – in momentul in care survine o fractura sau o fisura pe un dinte monoradicular, atunci putem insera un implant imediat, in aeeasi sedinta in care se face si extractia dintelui. Dar, atata timp cat osul din jurul dintelui ce urmeaza a fi extras este afectat de inflamatie si de infectie, nu putem insera un implant in conditii predictibile.
Si in cazul dintilor cu trei radacini pe care i-am pierdut?
Dr. Elena Stoian, medic endodont: Un dinte care are trei radacini va fi inlocuit cu un implant care, de fapt, suplineste o singura radacaina. Si, atunci, la nivelul osului ne raman trei alveole, corespunzatoare celor trei radacini, si nu avem os suficient in care sa stabilizam implantul viitor. Din aceasta cauza, se lasa organismul sa regenereze si sa umple cele trei alveole cu os si abia pe urma se poate insera un implant, astfel incat sa fie foarte bine pozitionat si din punct de vedere protetic si sa aiba predictibilitate pe termen lung. Se asteapta minimum 4 luni pentru inserarea unui implant dupa o extractie.
Trebuie insa sa mentionam ca, daca mergem periodic la dentist si avem grija de dintii nostri naturali, acestia au sanse foarte mari sa fie salvati. Cu atat mai mult cu cat, astazi, endodontia a evoluat foarte mult.
Dr. Elena Stoian, medic endodont: In trecut, endodontia era denumita o tehnica oarba – lucrai intr-un spatiu pe care nu-l cunosteai, te bazai mai mult pe sensibilitatea tactila si pe imaginea radiologica (cine dispunea de aparate radiologice in imediata vecinatate si cine avea acces la radiologie)… Acum putem utiliza mult mai usor tehnica radiologica decat in trecut, dar acum, cu ajutorul lupelor, dar mai ales cu ajutorul microscopului, putem vedea pana la o anumita adancime in interiorul dintelui, uneori putem vedea chiar pana in varful radacinii, la nivelul osului de la varful radacinii. Nu in toti dintii poti sa vezi pe toata lungimea canalului radicular, numai in anumite cazuri, dar, oricum, microscopul ne ajuta foarte mult, pentru ca putem identifica canale pe care, teoretic, stiam ca pot exista intr-un dinte si nu le puteam identifica cu ochiul liber sau prin alte tehnici, putem curata foarte bine spatiul endodontic – printr-o inspectie amanuntita poti sa cureti foarte bine… Lucrurile sunt mult mai bine facute atunci cand vezi foarte clar ceea ce faci.
Asadar, daca avem grija de dintii nostri naturali, cu tehnologiile actuale, acestia pot fi salvati. Si tot acest efort merita! Este chiar si parerea implantologilor.
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Oricum ar fi, oricat de bune ar fi implanturile, cat de scumpe ar fi sau cat de bine tratate ar fi, niciun implant nu seamana cu un dinte. Deci noi, daca putem, pastram toti dintii. Daca nu se pot salva dintii, atunci trebuie sa decidem cand ii scoatem, cat de repede sa-i scoatem, ca sa nu afecteze mai mult osul…
Dar daca osul ajunge sa fie afectat?
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: In loc sa plasam un implant in 10 minute, trebuie sa facem o aditie de os, care este mai scumpa, mai greoaie, necesita si antibiotic, pacientul are edeme,. se umfla… Daca am scos dintele la timp si am salvat osul corespunzator, am deschis gingia, am plasat un implant, am inchis gingia… sau putem sa facem si lucrare imediata daca osul este destul de gros.
Dar, daca aveti grija de dintii dumneavoastra, puteti evita implanturile dentare!
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Trebuie salvat dintele, daca se poate salva. Si asta trebuie, in mod normal, acum, pentru ca s-a dezvoltat foarte mult aceasta ramura a stomatologiei numita endodontie, tratamentele de canal… Un tratament de canal, chiar daca un dinte are infectie mare, noi putem, de cele mai multe ori, sa-l salvam.
Asadar, nu ratati vizitele periodice la medicul dentist, pentru ca, astfel, veti putea trata din timp toate eventualele probleme si veti putea avea zambetul dorit, sanatos si frumos!