Profesionistii Zambetului – Cand si de ce este necesar un tratament ortodontic
0Profesionistii Zambetului – Cand si de ce este necesar un tratament ortodontic
Sambata, 17 noiembrie 2018, de la ora 08.30, pe Realitatea TV.
Invitate: Dr. Ioana Dragoman, medic dentist specialist in ortodontie, si dr. Cristina Mihai, medic dentist specialist in ortodontie, DentalMed Luxury Dental Clinic.
Emisiune sponsorizata de DentalMed Luxury Dental Clinic.
Un proiect ARENA Communications.
Tratamentele ortodontice sunt necesare pentru obtinerea unor dinti drepti, frumos aliniati, iar acestea se fac atat in cazul copiilor, cat si in cazul adultilor. La maturitate, insa, tratamentul ortodontic este, de obicei, mai complex si este parte a unui plan de tratament stomatologic mai amplu. De exemplu, inaintea realizarii lucrarilor protetice de estetica dentara pe care pacientul si le doreste, este recomandata vizita la medicul ortodont!
Dr. Ioana Dragoman, medic dentist specialist in ortodontie: Tratamentul ortodontic pregateste pacientul pentru un tratament protetic. Sa va dau doua exemple care sunt foarte frecvente! Toata lumea a auzit de fatetele dentare care sunt absolut minunate si toata lumea si le doreste. Cele mai multe situatii impun o etapa de tratament orthodontic, care sa alinieze putin dintii, sa alinieze marginea gingivala, mai ales daca aceasta este vizibila atunci cand pacientul zambeste, sa asigure ca contactele dentale sunt cele corecte. Abia dupa acest tratament ortodontic aplicarea unor fatete este una de succes. O alta situatie foarte frecventa este cand, in urma extractiilor netratate la timp, spatiul s-a modificat… au avut loc migrari ale dintilor. Exista etape de tratament de recuperare a spatiului respectiv pentru inserarea unor implanturi, o alta metoda foarte conservatoare de tratament a unor spatii edentate. In aceste situatii se folosesc aparate fixe partiale, adica mai scurte sau tratamente cu alignere, tot o perioada mai scurta. Pot fi ajutate de miniimplanturi – sunt niste dispozitive minimaliste ortodontice care te ajuta la directionarea fortelor. Iar molarii sunt cei care, de obicei, se deplaseaza – sunt indreptati, spatiul este recuperat, implantul se poate insera corect.
Asadar, in tratamentele ortodontice, pe langa clasicele aparate dentare, se folosesc si o serie de mici dispositive, denumite miniimplanturi, care ajuta la indreptarea dintilor. Iata in ce constau si cum actioneaza acestea!
Dr. Ioana Dragoman, medic dentist specialist in ortodontie: Miniimplanturile sunt niste minisurubele, au un diametru de 2 mm, deci sunt chiar foarte discrete, care se insereaza in os doar pe perioada tratamentului ortodontic si care te ajuta sa aplici forte independent de restul dintilor. Miniimplanturile sunt dispozitive ortodontice care, inserate in os, spre deosebire de un implant protetic, nu se osteointegreaza. Vor fi scoase la sfarsitul tratamentului ortodontic, dar pe aceasta perioada te ajuta sa aplici forte independent de arcada dentara, astfel incat sa obtii niste rezultate corecte fara a avea efecte secundare pe restul dintilor. Pentru ca molarii acestia migrati de care v-am povestit uneori au migrari destul de importante, inclinari destul de importante si necesita destula forta a fi corectati, iar miniimplanturile pot sa ne ajute in acest sens. Se cheama mini pentru ca au un diametru foarte mic, de doi milimetri sau uneori chiar mai mic de doi milimetri. Inserarea lor este nedureroasa, se face doar cu putina anestezie locala, se poate face si de catre medicul ortodont si, la fel, se scot la sfasit, uneori si fara anestezie.
Exista, insa, pacienti care au nevoie de o echilibrare ocluzala si articulara, iar pentru realizarea cu succes a acestui tratament medicul ortodont colaboreaza, bineinteles, cu medici dentisti cu diferite alte specializari!
Dr. Cristina Mihai, medic dentist specialist in ortodontie: Tratamentul de echilibrare ocluzala si articulara cu ajutorul gutierelor de echilibrare ocluzara si articulara reprezinta o etapa foarte importanta in realizarea unui plan de tratament si unui tratament ortodontic corect si complet, precum si in cazul unor tratamente de echipa, in colaborare cu un medic chirurg, cu un medic parodontolog si cu un medic protetician. Aceste gutiere se realizeaza in cazul pacientilor care prezinta anumite disfunctii la nivelul articulatiei temporomandibulare. Ce este aceasta articulatie temporomandibulara? Este portiunea in care mandibula intalneste structura superioara a craniului. Atunci cand pacientii prezinta dureri la nivelul articulatiei, cand prezinta dureri de cap, cand prezinta cracmente, zgomote, tinnitus, sunt indicate aceste gutiere de echilibrare articulara care se realizeaza digitalizat, in urma unor studii realizate la nivelul CBCT-ului, la nivelul teleradiografiei laterale, dupa un examen foarte amanuntit exobucal, endobucal al pacientului si dupa o anamneza foarte buna a cazului in sine.
Iata caror pacienti li se recomanda un asemenea tratament ortodontic!
Dr. Cristina Mihai, medic dentist specialist in ortodontie: De obicei, aceste gutiere se aplica la pacientii cu probleme si care nu isi dau seama neaparat de unde vine durerea, doar simt dureri musculare la nivelul fetei, dureri de cap, nu se odihnesc foarte bine… De asemenea, discrepante foarte mari intre arcadele dentare sau interferente din cauza pierderii unor dinti, unor unitati dentare, din cauza alterarii muscaturii, in urma unor traumatisme. Cauzele pot fi multiple si pot fi identificate doar la un examen amanuntit, la prima vizita a pacientului in cabinetul stomatologic.
Exista situatii in care la inchiderea si deschiderea gurii se aud mici zgomote, care pot fi insotite sau nu de durere. Este un semn la care pacientii trebuie sa se adreseze unui specialist!
Dr. Cristina Mihai, medic dentist specialist in ortodontie: Zgomotele acestea articulare se numesc cracmente. Ele apar cand discul articular, care este pozitionat intre cavitatea glenoida, intre baza craniului si corpul mandibulei, este pozitionat incorrect, anterior sau posterior, si nu se afla in pozitie corecta. Pot duce la inflamatia articulara si la dureri pe parcurs. Exista insa si pacienti care au aceste zgomote si care nu prezinta dureri. Se poate realiza o gutiera de echilibrare la nivelul articulatiei care sa repozitioneze discul articular si care sa reduca sau chiar sa duca la disparitia acestor zgomote. Gutierele se poarta minim trei luni, se pot purta si 1-2 ani, in functie de gravitatea cazului respectiv. Ele, in prima faza, se poarta cam tot timpul zilei. Este indicat chiar ca pacientii sa manance, sa danseze, sa mearga la petreceri cu aceste gutiere, dar asta nu inseamna ca nu se poate indica si o perioada mai scurta de timp de purtare, de douasprezece ore pe zi, in functie de pacient. In cazul in care pacientul prezinta doar bruxism nocturn, gutierele se poarta pe timpul noptii.
Bineinteles, totul incepe cu un prim examen temeinic la medicul specialist si cu elaborarea planului de tratament!
Dr. Cristina Mihai, medic dentist specialist in ortodontie: In prima sedinta, se face un examen exobucal si endobucal al pacientului, se indica realizarea unui dosar orthodontic, care contine o teleradiografie de profil, o teleradiografie anteroposterioara, fotografii de diagnostic intraorale si extraorale, CBCT (daca este nevoie). In urma realizarii acestui dosar, se scaneaza arcadele dentare, nu se mai recurge neaparat la vechea metoda de amprentare a arcadelor dentare, care este destul de inconfortabila pentru pacienti. Se scaneaza arcadele dentare, se realizeaza modele de studiu virtuale si, pe baza tuturor acestor investigatii, se realizeaza un plan de tratament. Planul de tratament poate fi realizat in mai multe etape.
Bineinteles, asa cum spuneam, este necesara colaborarea cu medicii dentisti de diferite alte specializari, pentru ca, in final, pacientul sa ajunga la zambetul dorit!
Dr. Cristina Mihai, medic dentist specialist in ortodontie: Dupa realizarea dosarului ortodontic, este foarte important de colaborat interdisciplinar cu colegii din cadrul clinicii. Pacientul nu are nevoie doar de ortodont, are nevoie de realizarea obturatiilor (plombelor, spus popular) inaintea aplicarii aparatului dentar. Daca exista procese carioase complicate si este nevoie de tratamente de canal, trimitem pacientul la colegul endodont, care realizeaza aceste tratamente. De asemenea, pot exista necesitati de extractie a unor dinti definitivi pentru alinierea dintilor restanti pe arcada, extractii de patru premolari sau extractia molarilor de minte si, atunci, pacientul este trimis la un coleg chirurg buco-maxilo-facial. Planul tratamentului se realizeaza cu toti acesti colegi in echipa, se etapizeaza si se secventializeaza pana ajungem la un consens.
Asadar, chiar si la varsta adulta putem sa beneficiem de tratamente ortodontice pentru a obtine zambetul visat, insa la maturitate tratamentele sunt, de multe ori, mai complexe si presupun colaborarea membrilor unei echipe medicale. Dar solutii exista!