Profesionistii Zambetului – Ce inseamna retratamentul de canal
0Profesionistii Zambetului – Ce inseamna retratamentul de canal
Duminica, 19 mai 2019, de la ora 09.30, pe Realitatea TV.
Invitati: Dr. Gorgi Kostov, medic specialist endodont, si dr. Magda David, medic endodont.
Emisiune sponsorizata de DentalMed Luxury Dental Clinic.
Un proiect ARENA Communications.
Cateodata, in endodontie, se ajunge la un retratament de canal! Iata in ce situatii se recomanda acesta si in ce consta, de fapt!
Dr. Gorgi Kostov, medic specialist endodont: O metoda de a se reface un tratament de canal care, din mai multe motive, nu a fost executat fie cum trebuie, fie… de cele mai multe ori, retratamentele… pacientul nu isi da seama ca are nevoie de asa ceva. Prezentarile la un medic endodont cu indicatii de retratament nu vin strict de la necesitatea unui pacient. Nu este nevoia de tratament cand, clar, exista o problema, o urgenta, o carie… Un pacient, de unul singur, daca vine si cere indicatie de retratament, este de la faptul ca a ajuns cu o problema grava, de exemplu un abces dentar sau se umfla. De cele mai multe ori, retratamentele sunt indicate de catre medicul lui curant. Retratamentul, instrumentarea, sigilarea si curatarea intregului spatiu endodontic deja existent care nu a fost curatat si instrumentat de dinainte.
Cum se efectueaza aceasta procedura stomatologica?
Dr. Gorgi Kostov, medic specialist endodont: Ea se efectueaza, bineinteles, cu anestezie! De ce? Pentru ca de fiecare data este obligatorie, indiferent daca este vorba de tratament endodontic sau de retratament, izolarea dintelui. Cum se procedeaza izolarea dintelui? Se procedeaza cu un instrument numit diga dentara, care reprezinta un cadru metalic si o folie din latex care se sustine in gura, peste dinte, cu o clema. Clema se pune pe dinte langa gingie si, de la bun inceput, ea da durere, pentru ca se creeaza o presiune. Tocmai de aceea trebuie facuta anestezie. Acesta este primul pas pentru care trebuie facuta anestezia. Anestezia este nevoie sa se faca pentru ca, in timpul instrumentarii, tratamentele endodontice actuale se fac cu instrumentar rotativ. Deci nu se mai face clasic, cu mana. Si ele sunt niste aparate care se numesc micromotoare endodontice, care au atasat un instrument numit apex rotator. Este, practic, un instrument care masoara in timp real lungimea dintelui si el ne permite sa ne oprim fix la capatul dintelui, fara sa depasim dintele in sine, sa ajungem in os, in ligament, in spatiul peridontal… Si, cand ajungem in zona respectiva, acolo pacientul este posibil sa simta o durere. Tocmai de aceea se face acea anestezie.
Asadar, aceste canale sunt recuratate. Dar de ce este dureros retratamentul de canal?
Dr. Gorgi Kostov, medic specialist endodont: Se fac niste spalaturi, lavaje, cu substante antimicrobiene, la final se usuca tot spatiul radicular si se obtureaza cu materialele de obturatie moderne. Cand apare durerea! De ce dupa retratament e posibil sa apara durerea? Retinem: in timpul instrumentarii, n-avem durere, dar ulterior e posibil sa apara durere! De ce? Pentru ca, de cele mai multe ori, spatiul de dincolo de dinte, deci in os, este infectat de bacterii, iar noi, cand instrumentam zona respectiva, cand am tratat complet zona respectiva, acolo intervine o reactie a continutului bacterian ca un raspuns la ce am facut noi.
In afara de anestezia care se face la sedinta de retratament de canal, cum mai poate fi ajutat pacientul?
Dr. Gorgi Kostov, medic specialist endodont: Obligatoriu este antiinflamatorul! Deci pastile antiinflamatoare. Antibioticele, in schimb, se dau numai la indicatia medicului. Numai medicul poate sa isi dea seama daca va fi sau nu nevoie de antibiotic. Nu este regula ca dupa fiecare retratament este obligatoriu si antibioticul. Antibioticul se da, cum am spus la inceput, numai daca pacientul a venit deja cu edem, cu abces, cu secretii purulente sau de orice alt tip. Atunci, intr-adevar, trebuie ajutat organismul cu niste medicamente, in cazul nostru, antibiotice, care si ele pot fi de mai multe tipuri, in functie de intoleranta pacientului, de alergiile pe care le are la medicamentele respective si asa mai departe… Deci un lucru foarte important este ca niciodata pacientii, indiferent ca este vorba de stomatologie sau de orice alt problema medicala, sa nu ia antibiotic fara sa le prescrie medicul. Este o problema cu care ne intalnim foarte des, ca deja pacientii vin cu antibiotice si, de multe ori, nu isi face efectul acel antibiotic, pentru ca, mai intai, trebuie medicul sa intervina, sa faca, in cazul nostru, un retratament, fie ca este de urgenta, fie ca nu… Si abia ulterior se prescrie antibioticul.
Dar, de regula, cand anume se ajunge la asemenea retratamente?
Dr. Gorgi Kostov, medic specialist endodont: Atunci cand exista, de exemplu, o lucrare majora, sa zicem inlocuirea unei lucrari vechi protetice. Daca lucrarile protetice vechi nu au fost bine adaptate, se face o carie sub lucrare. Nu doare, pe pacient nu il deranjeaza, dar continutul canalelor este infiltrat de la bacteriile care se afla in saliva. Atunci, medicul protetician nu-si poate permite luxul de a-i face o lucrare fara sa fie sigur ca baza dintelui este curata. Tocmai de aceea, trebuie retratati dintii acestia. Si acestea sunt cazurile in care nu e nevoie de antibiotic, pentru ca noi, ca endodonti, practic, curatam canalele deja infiltrate si le sterilizam, le sigilam, i le pregatim medicului pentru a-si continua treaba printr-o restaurare protetica.
In plus, se recomanda ca, o data pe an, sa se realizeze o radiografie dentara, pentru ca pe acestea se pot vedea eventualele probleme care au aparut la vechile tratamente!
Dr. Gorgi Kostov, medic specialist endodont: De ce este bine ca noi sa facem o radiografie macar o data pe an? Pentru ca, dupa un tratament de canal, cand nervul este scos, teoretic nu mai doare, dar daca el nu este executat cum trebuie, la nivelul osului, dincolo de varful dintelui, acolo incep bacteriile sa se adune. Fie ca nu a fost curarat canalul cum trebuie, fie ca nu a fost sigilat cum trebuie… Acolo e o portiune de dinte compromisa, in care se dezvolta bacteriile si apare pe radiografie o pata neagra care pe o radiografie inseamna ca zona aceea nu mai este dura, nu mai avem os. In loc de os, avem un tesut de granulatie, care, atat timp cat este inca mic, nu doare, dar, cand deja nu mai are loc sa se extinda, atunci pacientul simte o durere in zona respectiva, unde e dintele cu probleme sau, in cel mai rau caz, se umfla. Revenim: medicul, pe o radiografie, poate sa vada leziunea aceasta si este un semn clar ca trebuie sa se faca un retratament de canal.
Poate parea destul de complicat! De ce ar trebui insa alese tratamentele si retratamentele de canal atunci cand dintii se pot, totusi, salva? De ce sa nu alegem inca din aceste moment varianta de implant dentar?
Dr. Magda David, medic endodont: Medicii endodonti incearca sa salveze dinti pentru ca dintii sunt cel mai bine implantati in maxilar. Anatomia radacinilor permite o transmitere a fortelor masticatorii la nivelul osului mai buna decat anatomia unui implant. Implanturile au o forma de surub. Sunt monoradiculare, ca sa spunem asa, pe cand anatomia radacinilor dintilor este mult mai complexa. Acesta este un motiv pentru care preferam dintii naturali si nu implanturile. Un alt motiv este faptul ca dintii naturali prezinta in structura lor elemente de aparare din organismul uman. Implanturile nu prezinta aceste elemente la nivelul organismului. Indiferent ca este vorba de dinte sau de mana sau de orice alt organ, noi avem un sistem de aparare care actioneaza imediat, organismul uman, un sistem care ne ajuta sa ne aparam impotriva infectiilor chiar daca nu luam antibiotice. Acest lucru este valabil si la nivelul dintilor. Implanturile, pe de alta parte, nu au acest sistem de aparare pe care il are orice alt organ din organism. Dintele se apara prin simplul motiv ca dintele este o structura vie care face parte din organismul uman. Implantul, dupa cum am spus, nu se apara – trebuie sa avem mai mare grija de el decat de dinte si agresiunea bacteriana este mai puternica asupra implantului. Bineinteles, aceasta comparatie o facem intre un dinte la nivel la limita salvarii si sub nicio forma nu o sa scoatem un dinte sanatos pentru a pune un implant. Dar, de multe ori, salvarea dintelui implica timp mai mult si „suferinta“ a pacientului, pe care nu totdeauna este dispus sa o treaca, in conditiile in care extractia si implantul sunt, in ochii pacientului, mai rapide si mai usor de acceptat din punctul acesta de vedere.
Asadar, trebuie sa intelegem ca dintii sunt structuri vii si, chiar daca la un moment dat pot fi inlocuiti de implanturi dentare, prin tratamentele si, eventual, retratametele de canal ei pot fi salvati! Totul este sa aveti grija de sanatatea dumneavoastra orala si sa mergeti periodic la medicul dentist!