Profesionistii Zambetului – Obiceiuri nesanatoase care pot afecta dantura
0Profesionistii Zambetului – Obiceiuri nesanatoase care pot afecta dantura
Vineri, 28 februarie 2020, de la ora 08.30, pe Realitatea Plus.
Invitata: Doamna doctor Anca Rusu, medic specialist in chirurgie dento-alveolara.
Emisiune sponsorizata de Dental Premier (www.dentalpremier.ro, 0726.203.032, 0742.288.440, www.facebook.com/dentalpremier.ro).
Un proiect ARENA Communications.
De multe ori nu constientizam cat de nesanatoase sunt anumite obiceiuri si cum ne pot afecta acestea. Sanatatea orala depinde de felul in care ne ingrijim, de periajul zilnic, de igienizarile profesionale periodice, de felul in care respectam recomandarile medicilor stomatologi, de cate dulciuri mancam si cand anume, daca fumam sau nu… Sunt doar cateva exemple. Dar haideti sa aflam mai multe despre toate acestea si despre cum ne pot afecta sanatatea orala! Stim ca unul din obiceiurile care ne pot afecta sanatatea este fumatul. Dar cum anume ne influenteaza fumul de tigara sanatatea orala, cum ne afecteaza dintii si gingiile?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Din pacate, avem foarte multi pacienti care sunt fumatori si care, desi constientizeaza ca fumatul nu este sanatos, in continuare au acest obicei. Trebuie precizat, insa, ca, din pacate, fumatul afecteaza in primul si in primul rand gingia. Adica: din cauza toxinelor care exista in fumul de tigara, vascularizatia gingiei este scazuta. Daca este scazuta, automat, nici osul de dedesubt nu mai este in regula – tiparul gingival este schimbat. Le recomandam pacientilor – este usor de zis, dar mult mai greu de facut! – sa reduca complet fumatul sau macar sa reduca numarul de tigari la cateva tigari pe zi si macar tigari mai slabe.
Stim, insa, ca mai ales pacientilor care au nevoie de implanturi dentare li se recomanda sa renunte la fumat. De ce anume?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Fumatul poate reprezenta, intr-adevar, o problema, mai ales dupa interventiile chirurgicale, cand avem nevoie ca vindecarea sa mearga cat mai bine. Insa, daca imediat dupa o interventie chirurgicala se fumeaza, se intampla in mod sigur ca vascularizatia gingiei sa fie afectata. Adica sangele nu mai circula cum trebuie, putand fi afectate, astfel, vindecarea gingiei, vindecarea osului… Exista si riscul de infectie, pentru ca fumul de tigara are nenumarate toxine. Eu cred ca, dupa orice interventie, fiecare pacient vrea sa-si revina cat mai repede, iar aceasta inseamna, in final, ca trebuie sa reduca fumatul. Fumatul nu reprezinta o contraindicatie absoluta. Trebuie spus clar ca fumatul reprezinta un risc dupa interventia de inserare a implanturilor, de exemplu, cand avem nevoie de toate conditiile ca vindecarea sa mearga bine, adica sa avem gingie sanatoasa si os sanatos. Daca se continua sa se fumeze, este un risc asumat al pacientului, pe care ar fi bine sa nu si-l asume.
Dar in cazul celor care se confrunta cu boala parodontala? Cum ii poate afecta fumatul?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: De asemenea, in boala parodontala, care inseamna, in esenta, ca dintii au mobilitate si gingiile sunt inflamate, unul din factorii favorizanti il reprezinta fumatul. Fumatul nu cauzeaza boala parodontala, dar poate “ajuta” la instalarea bolii. De aceea, daca avem interventii pe sfera parodontala, de exemplu in cazul unei gingii retrase sau in cazul in care exista pungi parodontale, fumatul trebuie oprit, pentru ca altfel nu putem fi siguri de rezultatele pe care le obtinem.
Asadar, fumatul nu ne afecteaza doar sanatatea generala, ci si sanatatea orala!
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Se stie deja ca fumatul afecteaza sanatatea organismului, dar exista si efecte locale, pe care pacientul poate le neglijeaza sau nu le stie. Unele se observa clar: dintii isi schimba culoarea, se ingalbenesc, respiratia debine mult mai neplacuta… Avand in vedere numeroasele efecte negative ale fumatului, ar fi bine ca pacientii macar sa incerce sa reduca numarul tigarilor daca nu sa le reduca complet.
O alta problema cu care se confrunta majoritatea dintre noi este pofta de dulce si consumul exagerat de dulciuri. Si stim ca si dulciurile ne pot afecta sanatatea dentara. Putem face ceva in acest sens, ca sa ne protejam dintii fara a renunta, totusi, la dulciuri?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Este clar ca traim intr-o lume in care atractia dulciurilor exista pretutindeni in jurul nostru, intr-o forma mai mult sau mai putin mascata. Ce e clar, insa, este ca aceste dulciuri afecteaza dintii, in sensul ca zaharurile din interior ataca smaltul, putand duce la carierea dintilor. De aceea, ar fi bine, daca se poate, sa periem dupa fiecare masa. Daca acest lucru nu este posibil, macar o igienizare, o clatire cu apa de gura sau chiar cu apa normala…
Asadar, de fiecare daca dupa ce mancam dulciuri ar trebui sa ne spalam pe dinti sau macar sa ne clatim gura. Apropo de periaj: cum se realizeaza corect acesta si cand? Si care ar fi, de fapt, sfaturile in privinta igienizarilor zilnice?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Ceea ce nu trebuie sa lipseasca din rutina noastra sunt periajul, obligatoriu dimineata si seara, periaj care trebuie facut corespunzator. Este bine sa cerem sfatul stomatologului, pentru a afla, de fapt, cum sa ne periem corect, astfel incat sa nu facem acest lucru degeaba. Ce periuta sa alegem, ce pasta de dinti sa alegem, ce alte adjuvante sa folosim, cum ar fi ata dentara, care iarasi nu ar trebui sa lipseasca, pentru ca igienizeaza zona dintre dinti, apa de gura, dusul bucal… Dusul bucal, iarasi, ar trebui sa fie folosit macar o data pe zi, pentru ca igienizeaza si locurile mai greu accesibile, face un masaj la nivelul gingiei…
Presupunand ca am ajuns sa ne igienizam corect dintii, ca ni-i ingrijim zilnic asa cum trebuie, dar, totusi, nu suntem multumiti de culoarea lor, pentru ca alimentele si bauturile colorate ni i-au afectat, ce solutii exista?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Procedura de albire dentara a devenit din ce in ce mai raspandita, pentru ca ne dorim cu totii un aspect estetic imaculat al danturii. Trebuie spus faptul ca, dupa albirea dentara, trebuie avuta mare grija cu alimentele colorate, cum ar fi vin, cafea, orice contine coloranti, pentru ca putem obtine exact efectul contrar dupa albire. Deci, timp de doua saptamani dupa ce am facut albirea, este bine sa consumam alimente cat mai… albe! Dar, chiar daca nu am facut albire, nu putem sa evitam, de fapt, alimentele colorate, dar putem sa le igienizam astfel incat acei pigmenti sa nu patrunda in structura smaltului, care, microscopic vorbind, este poroasa… Daca realizam un periaj corect, nu vom avea dintii mai inchisi la culoare pe masura ce trece timpul.
Prin urmare, chiar si pentru albirea dentara trebuie sa cerem sfatul medicilor stomatologi, pentru ca lucrurile nu sunt atat de simple precum par la prima vedere si ar trebui sa stiti si sa va mentineti apoi culoarea astfel obtinuta.
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Este, intr-adevar, foarte greu, sa avem o alimentatie naturala, corecta. De aceea, trebuie sa ne informam. Pe langa faptul ca, pentru sanatatea noastra, in general, a organismului trebuie sa consumam alimente de calitate buna, trebuie sa ne gandim si la efectele asupra danturii, care poate fi influentata din punct de vedere estetic (si nu numai!) de alimentele pe care le consumam!
Asadar, pentru un zambet frumos si sanatos, trebuie sa fiti foarte atenti la obiceiurile zilnice, sa renuntati, pe cat posibil, la obiceiurile care numai bine nu va fac, sa va insusiti deprinderi sanatoase si, bineinteles, sa mergeti la controlul stomatologic periodic, din sase in sase luni!