Profesionistii Zambetului – Problemele generate de maselele de minte
0Profesionistii Zambetului – Problemele generate de maselele de minte
Sambata, 22 februarie 2020, de la ora 08.30, pe Realitatea Plus.
Invitata: Doamna doctor Anca Rusu, medic specialist in chirurgie dento-alveolara.
Emisiune sponsorizata de Dental Premier (www.dentalpremier.ro).
Un proiect ARENA Communications.
Foarte multi dintre noi s-au confruntat cu multitudinea de probleme generate de maselele de minte, care apar destul de tarziu, iar eruptia lor poate fi extrem de dureroasa, ba, mai mult, uneori nici nu au suficient loc sa apara… si cate si mai cate… Totusi, nu toti se confrunta cu asemenea probleme, pentru ca nu toti au masele de minte, iar aceasta situatie pare a fi din ce in ce mai des intalnita.
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Exista si o tendinta de involutie. Exista si pacienti care, pur si simplu, nu au maseaua de minte. Exista si categoria de pacienti la care exista, poate, unul, doi, trei sau patru molari de minte, care pot sa erupa, adica sa apara pe arcada fara nicio problema. Insa, de cele mai multe ori, fenomenul este insotit de tot felul de probleme, in special durerea.
Dar de ce exista persoane carora, pur si simplu, le lipsesc maselele de minte si de ce, in cazul celor care le au, acestea provoaca asemenea dureri?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Tendinta noastra de evolutie inseamna ca, de-a lungul timpului, maxilarele s-au tot micsorat. Asta inseamna ca molarul de minte, de fapt, nu are loc suficient sa erupa, poate sa impinga pe dintele situat anterior pe molarul doi, putand duce la lezarea acestuia. Gingia se inflameaza. O eruptie a molarului de minte poate sa fie insotita chiar de niste dureri foarte, foarte mari, care fac pacientul sa se prezinte in clinica stomatologica.
Si ce se poate face atunci cand ne confruntam cu probleme generate de maselele de minte?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Pentru a putea sa evaluam situatia, avem nevoie, desigur, de o consultatie, in primul si in primul rand, si ne trebuie o radiografie tridimensionala, un Computer Tomograf. De cele mai multe ori, o simpla radiografie bidimensionala nu ne ofera toate datele necesare, pentru ca, de exemplu, la molarul de minte inferior, acesta poate avea raport intim cu o formatiune nervoasa situata in imediata vecinatate, pe care nu avem voie sa o atingem, de asemena, molarul de minte superior, de la maxilar, poate fi situat in vecinatatea sinusului maxilar, existand riscul ca, in timpul extractiei molarului de minte, sa fie impins in sinus. Deci noi trebuie sa ne luam dinainte toate masurile de precautie, sa analizam bine tomograful pentru ca extractia sa decurga in conditii normale.
Asadar, se ajunge destul de des la recomandarea extractiei acestora, pentru ca pot provoca nu doar durere, ci si o serie de alte probleme.
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Foarte frecvent apar dureri in momentul eruptiei, exact ca la bebelusi, cand le apar noii dinti – gingia este inflamata, dintele impinge pe dintii din fata, putand duce, chiar destul de des, la inghesuirea celorlalti dinti, in cazul in care molarul de minte nu are loc suficient. Exista si situatii cu molari de minte care, in loc sa stea vertical, stau orizontal. Sunt complet inclusi in os, ceea ce duce, la final, la nevoia de a face o interventie chirurgicala (odontectomie se cheama), interventie care dureaza aproximativ treizeci de minute.
Important, asadar, este sa ne prezentam din timp la medicul stomatolog, pentru ca situatiile pot fi complexe, diferite si recomandarea medicilor specialisti este esentiala, mai ales ca, in unele situatii, molarii de minte sunt inclusi si nici nu au cum sa erupa.
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Molarul de minte poate sa apara exact in pozitia lui corecta, caz in care nu avem de facut absolut nimic. Poate sa apara complet pe arcada, adica sa fie erupt complet, doar ca sa apara intr-o pozitie putin stramba si sa afecteze ceilalti dinti, caz in care trebuie scos. In cazul in care este putin inclinat sau putin oblic, numim situatia aceasta “molar semi-inclus”, adica o parte din dinte se vede, cealalta parte a ramas inclusa in os. Ideea este ca dintele nu are cum sa avanseze, fiind situat oblic, caz in care iarasi este nevoie de extractia chirurgicala a acestui dinte. Iar situatia cea mai avansata este molarul de minte inclus complet, adica intraoral nu putem sa-l detectam, este complet acoperit de gingie, dar putem sa-l vedem foarte bine pe un tomograf. In functie de pozitia lui, stim ce tehnica sa abordam pentru a face extractia in conditii cat mai sigure. Extractia cea mai dificila o reprezinta, de fapt, situatia unui molar de minte inclus complet in pozitie orizontala, avand tot felul de formatiuni anatomice in vecinatate, situatie care trebuie abordata cu foarte multa grija, pentru a nu leza aceste formatiuni. Extractia se face chirurgical, adica este nevoie de o incizie la nivelul gingiei, gingia se indeparteaza pentru moment, pentru a avea acces la dinte. Noi incercam foarte mult sa nu luam din osul de jur-imprejurul dintelui, ci sa taiem felii din os, astfel incat capitalul osos al pacientului sa ramana cat mai complet. Dupa o astfel de extractie, in functie de situatie, evolutia poate sa fie lejera, evolutia postoperatorie, adica pacientul sa aiba un disconfort, recomandam medicamente antiinflamatoare si totul merge foarte bine. In cazul unor extractii mai dificile, in care a trebuit sa incizam gingia, sa frezam la nivelul osului, evolutia este insotita de aparitia unor inflamatii, poate chiar dureri, dureri care pot fi combatute prin medicatie corespunzatoare. De asemenea, putem sa facem si terapia de laser prin biostimulare, pentru ca pacientul sa aiba un confort cat mai bun la final.
Cand obisnuiesc sa vina la dentist si sa ia masuri in privinta molarilor de minte?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: De cele mai multe ori, pacientul se prezinta in clinica in momentul in care are dureri. Si aici trebuie selectat foarte bine ce avem de facut. Daca nu exista inflamatie si exista doar durere, molarul de minte se poate scoate. Daca, in schimb, avem deja abces, aparitia puroiului, infectie destul de mare, pe moment, pentru cateva zile, pacientul trebuie sa ia antibiotic, astfel incat sa se remita aceste fenomene. Nu avem voie sa facem extractia chiar in acel moment, pentru ca exista riscul ca aceasta infectie sa disemineze, sa se imprastie si sa fie cuprinse si alte zone.
Este adevarat ca aceste masele de minte se cariaza mai repede? De ce? Si ce se poate face in acest sens?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Molarii de minte, odata ce au aparut pe arcada, cateodata, sunt neglijati de catre pacienti. Intr-adevar, pentru igienizare, accesul este mai dificil, pentru ca sunt situati foarte posterior, pacientii mai uita sa mai dea cu periuta pe acolo, de aceea, se cariaza foarte frecvent si pot duce la dureri chiar foarte mari. Nu recomand extractia preventiva a molarilor de minte, ci trebuie sa existe niste indicatii foarte clare. Deci, daca molarii stau intr-o pozitie corespunzatoare, nu afecteaza cu nimic ceilalti dinti, ocluzia pacientului, pot fi lasati in pace. Daca, in schimb, dau tulburari in muscatura sau pacientul are dureri, atunci deja trebuie sa ne gandim la extractie.
Dar exista si pacienti carora le-au aparut molarii de minte fara prea mari dureri, chiar daca le-au aparut doar partial, incomplet, aceste masele si nu considera necesara o vizita la stomatolog. Totusi, stim ca si in aceste situatii maselele de minte pot provoca anumite probleme.
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Este foarte des intalnita situatia in care un molar a aparut partial, adica se vede o portiune din molar. Situatia asta poate sa tina in felul acesta ani si ani si molarul sa nu mai aiba cum sa apara. Acest lucru ar trebui sa determine pacientii sa se prezinte in cabinet, pentru ca, daca molarul nu mai are conditii sa erupa vertical pe arcada, de cele mai multe ori impinge pe dintele din fata si poate determina chiar aparitia unor leziuni la dintele din fata. Un molar de minte semi-inclus, inclinat, care nu apare timp de cativa ani pe arcade, poate, de fapt, “sa macine” dintele din fata, putand duce chiar la carierea molarului situat anterior.
Asadar, in privinta maselelor de minte, lucrurile nu sunt deloc simple, acestea putand genera o serie de probleme. Prin urmare, pentru a nu va confrunta cu durere si cu diferite situatii speciale pe care le pot provoca molarii de minte, nu amanati vizitele periodice la medicul dentist.
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Molarii de minte ii putem numi “dinti cu personalitate”, pentru ca au o evolutie imprevizibila, nu putem sti la ce sa ne asteptam. De aceea, pentru a fi informati si pentru a sti exact ce avem de facut, este bine sa ne prezentam in cabinetul stomatologic.