Profesionistii Zambetului – Tratamentele ortodontice, necesare uneori inaintea inserarii unui implant
0Profesionistii Zambetului – Tratamentele ortodontice, necesare uneori inaintea inserarii unui implant
Vineri, 15 noiembrie 2019, de la ora 08.30, pe Realitatea TV.
Invitati: Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara, si dr. Sorana Barbu, medic specialist ortodontie.
Emisiune sponsorizata de Clinica Dr. Barbu (www.clinicadrbarbu.ro, Telefon: 0758.818.333, www.facebook.com/clinicadrbarbu.ro/).
Un proiect ARENA Communications.
De foarte multe ori, se intampla ca si adultii sa aiba nevoie de tratamente ortodontice. Fie ca nu au beneficiat de acestea in copilarie sau adolescenta, fie ca, uneori, in urma unei extractii dentare, de exemplu, spatiul ramas gol mult prea mult timp a dus la migrarea dintilor alaturati sau antagonisti. Haideti sa aflam aproximativ dupa ce perioada de timp de la o extractie incep sa apara aceste migrari dentare!
Dr. Sorana Barbu, medic specialist ortodontie: Incepand de la 6 luni pot incepe sa se miste. Nu este foarte evident pentru pacient, nu-si da seama… Ar fi, din punctul meu de vedere, obligatia doctorului sa informeze pacientul ca in urmatoarele luni este foarte important ca locul respectiv sa fie protezat, sa se faca un implant sau o lucrare – depinde de la caz la caz. Daca trec mai mult de 6 luni, dintii incep sa migreze. Migreaza dintii antagonisti, migreaza dintii vecini… Si atunci intervine specialistul ortodont, care trebuie sa deschida din nou spatiile, sa puna dintii pe pozitie, pentru ca implantul sa poata fi inserat corespunzator si pentru ca lucrarea protetica care se va face pe implant sa fie refacuta functional si estetic.
Dar cat timp dureaza un asemenea tratament ortodontic?
Dr. Sorana Barbu, medic specialist ortodontie: Depinde foarte mult de structura osului pacientului, de cooperarea de care da dovada… trebuie sa vina regulat la controale – o data la 3, maximum 4 saptamani trebuie sa vina la control. Daca respecta toate indicatiile medicului ortodont, poate termina in jur de aproximativ doi ani un tratament.
Merita?
Dr. Sorana Barbu, medic specialist ortodontie: Merita facut acest tratament, pentru ca este un tratament facut si gandit pentru binele pacientului pe termen lung. Celelalte variante, mult mai scurte, in care se pune un implant pe spatiul respectiv, pot cauza mult mai multe probleme in urmatorii ani, in urmatorii 2 – 5 ani de cand s-a inserat implantul. Atunci cand spatiul nu este deschis corespunzator pentru un implant de o anumita dimensiune, corespunzatoare dintelui, si se insereaza un implant pe un spatiu mai mic, cu dinti care au migrat, atunci, la baza lui, la baza implantului si pe dintii vecini se acumuleaza placa bacteriana, pacientul nu-si poate face o igiena corespunzatoare si, usor-usor, aceasta placa bacteriana produce pungi parodontale, care duc la resorbtia dintilor. Incet-incet, este compromis si implantul, sunt compromisi si dintii vecini. Sunt foarte multe cazuri si foarte multi pacienti pe care i-am avut in tratament in aceasta situatie.
Dar daca nu se realizeaza un asemenea tratament ortodontic si se insereaza un implant in locul ramas?
Dr. Sorana Barbu, medic specialist ortodontie: Daca nu se face un tratament corespunzator si corect, se poate ajunge la esec, la esec al implantului, iar pacientul poate spune ca nu sunt bune implanturile, sunt mult mai bune puntile asa cum se faceau acum 20 de ani… Dar, de fapt, nu este acesta motivul real. Trebuie gandit, in principal acum, in acest secol, trebuie gandit un plan de tratament mai complex, care pacientului ii ia mai mult timp, poate si din punct de vedere financiar sunt costuri mai ridicate, dar pe termen lung este ceva care rezista multi ani si este echilibrat din toate punctele de vedere.
Pacientii ar trebui, asadar, sa constientizeze ca, dupa pierderea unui dinte, ceilalti dinti, aproape insesizabil la inceput, incep sa se miste, ceea ce uneori poate genera probleme destul de mari in privinta danturii.
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Pacientul pierde un dinte, iar, mai ales cand este vorba de dintii de sus, de la maxilar, ceilalti dinti care raman, dintii restanti pot sa migreze, destul de rapid, in special la femei. Si in sens antero-posterior, dar si in sens vertical pot sa migreze, ceea ce poate sa incurce, pe termen lung, inclusiv articulatia, inclusiv muscatura, ocluzia…
De ce mai ales in cazul femeilor este mai vizibil si mai rapid acest proces?
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: De obicei, structura osoasa este un pic diferita fata de a barbatilor, forta masticatorie este mai mica si, din cauza aceasta, pot sa apara… Acolo unde forta masticatorie este mai mare exista si o densificare a osului mai mare in jurul radacinii si, atunci, la barbati, apare si la barbati, bineinteles, dar mai putin, in special la maxilar.
Si ce se poate face in aceste situatii?
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Daca stau foarte multi ani fara dinti pusi, atunci apar migrarile masive. Si atunci avem doua variante: una, cand nu am pus imediat implant si e o migrare mica… Dar, daca este mica, din punctul meu de vedere, al implantologului, al chirurgului, pot sa pun implant. Din punctul de vedere al celui care face lucrarea, specialistul in protetica, lucrarea va fi un esec. Pentru ca pacientul nu vine sa-si puna implant, pacientul vine sa-si puna dinti si sa zambeasca frumos! Si n-o sa aiba cum sa zambeasca frumos, pentru ca dintii, sus, sunt convergenti si, chiar daca la baza am avut spatiu… Eu intotdeauna ma gandesc… noi, planul pe care il facem este peste 5 ani, peste 10 ani ce se intampla. Cum o sa arate pacientul la finalul tratamentului, asta este cel mai important, si cat rezista tratamentul pe termen lung.
Asadar, uneori, inainte de inserarea unui implant poate fi nevoie de un tratament ortodontic.
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Chiar daca au migrat un pic dintii si, teoretic, nu deranjeaza si pot sa inserez implant, din punct de vedere estetic n-o sa arate bine. Si, atunci, trebuie sa punem un aparat ortodontic. Si, desi vine astazi sa punem un implant, implantul va fi pus peste un an, un an si jumatate.
Se pleaca, asadar, de la cum ar trebui sa arate coroana pe implant.
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Intotdeauna, in implantologie, incepem cu sfarsitul: cum trebuie sa arate pacientul, cum planificam, cum aranjam, cum asezam dintii, inainte, virtual. Ii asezam pe monitor, pe calculator, asezam totul virtual, pacientul este de acord cu dintii si noi, mai departe, trecem la partea chirurgicala.
Sunt dese situatiile in care se insereaza, totusi, implanturi fara aceste necesare tratemente ortodontice prealabile?
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Pentru ca multa lume pune implanturi, vedem din ce in ce mai multe… Nu neaparat e vina doctorului, de multe ori nici pacientii n-au rabdare… Adica pacientii zic: “Vreau repede dintii!” Si, daca noi cedam, le dam repede dintii. Numai ca, in timp, in 3 – 4 ani, pot sa fie afectati dintii vecini, de implanturi. Pentru ca ele stau destul de inghesuite, prea apropiate unul de altul sau prea apropiat implantul de dinte, si, atunci, se pierde si dintele vecin. Adica ai venit sa pui un implant si poti sa pierzi doi dinti vecini… si implantul! Pentru ca, daca e prea mic spatiul, se topeste osul, apare un fel de parodontoza, dar e o parodontoza creata de implant. Pentru ca, de fapt, implantul n-a avut destul os ca sa supravietuiasca.
Prin urmare, implanturile incorect amplasate pot duce la resorbtii osoase?
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Daca stam sa ne gandim, daca noi scoatem… ne scoatem toti dintii, avem 12 dinti in partea de sus… daca scoatem 12 dinti si punem 12 implanturi, acele implanturi vor tine 3 ani, 5 ani cat de cat estetic, dupa care apare o forma inestetica, apare inestetic deja zambetul… Functional, pot sa pastrez dintii in continuare, dar estetic va fi un dezastru, pentru ca incepe sa se retraga osul. Implanturile au nevoie de mai mult os in jurul lor, pentru ca nu este natura. Natura este cea mai desteapta, este cea mai buna. Daca punem implant langa implant, implanturile, cu cat punem mai multe si mai apropiate implanturile, cu atat osul dintre ele se poate topi. Se poate, nu e obligatoriu, dar, de obicei, da, se topeste osul. Astfel, daca noi scoatem toti dintii de la maxilar, nu trebuie sa punem 12 implanturi. Chiar daca pacientul vrea dinte cu dinte, nu mai putem. Asta era natural, cand avea dinti. Acum, noi nu putem sa refacem natura. Si punem un numar limitat de implanturi. Nu 4… sau, poate, in anumite cazuri, 6, dar, in principiu, unui pacient tanar ii punem cam 8 implanturi. Iar pe 8 implanturi putem sa restauram 12 dinti.
Si acest proces se poate intampla chiar daca a fost inserat un singur implant intr-un spatiu inadecvat?
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Daca implantul nu are destul os in jurul lui… Osul trebuie sa supravietuiasca, are nevoie de vase de sange, de vascularizatie. Daca osul nu supravietuieste si incepe sa se topeasca, el se topeste intre implant si vecinul lui. Vecinul lui, de obicei, e un dinte. Si atunci se retrage osul dintre implant si dinte – implantul e afectat, dar si dintele e afectat, cu ocazia asta. Dar noi trebuie sa ne gandim ca implantul este plasat, de obicei, intre doi dinti si, atunci, osul se topeste si intre el si dintele vecin din partea cealalta. Si atunci am implantul pe mijloc, in jurul lui, osul se topeste, ca un crater de vulcan, dar, pe masura ce se topeste, el afecteaza dintii vecini. Asa se produce de obicei si parodontoza pe dintii naturali. Cand un dinte e afectat, resorbtia osului sub forma de crater duce la afectarea dintilor vecini. In aceasta situatie, este mult mai complicat, pentru ca… nu prea mai am ce face. Odata ce dintele nu mai are os, eu nu pot sa creez os – nimeni nu poate sa creasca os pe radacina… Daca osul s-a topit de pe radacina, nu putem sa mai producem noi os, sa cream os. Astfel, daca dintele este mobil, trebuie scos, pentru ca, pe masura ce se mobilizeaza din ce in ce mai tare, el va provoca, la randul lui, aceasta parodontoza pentru dintele vecin. Daca dintele nu este mobil si are, totusi, retractie, iar pe pacient nu-l deranjeaza partea estetica (pentru ca este foarte lunga radacina, acum), il lasam pe pozitie si vedem daca se poate pune implant sau nu. Dar obligatoriu trebuie aparat ortodontic.
Si, in cazul unor asemenea esecuri, ce se poate face?
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Se scoate implantul, se trateaza dintii, se chiureteaza ca si cum ar fi niste dinti cu parodontoza, iar, la final, daca totul este bine si dintii nu sunt mobili, ii pastram.
Prin urmare, pacientii trebuie sa inteleaga ca uneori este nevoie de tratamente mai indelungate si ca e important sa mai aiba si rabdare, pentru sanatatea si zambetul frumos pe care si-l doresc!
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: In mod normal, majoritatea pacientilor vin pentru mici rezolvari. Am de pus un implant in fata, am de schimbat niste punti, niste lucrari… Dar ceea ce ne intereseaza pe noi este rezolvarea pe termen lung, nu pe loc. Rezolvam acum ceva, peste trei luni apare alta problema, alta problema… Din cauza aceasta, foarte multe cazuri vin pentru simple interventii, simple implanturi. Punem un aparat ortodontic pacientului, sta aproape doi ani cu el, asezam si muscatura, ocluzia e foarte importanta… sa o asezam in pozitie corecta, iar aceasta o facem cu ajutorul aparatului si cu ajutorul specialistului pe care il avem la protetica, pe partea de ocluzie. Iar la final totul va fi un rezultat stabil. Asta ne intereseaza, un rezultat stabil. Ne intereseaza ca, in 20 de ani, sa nu aiba probleme. Sa vina la igienizari, ne mai vedem din cand in cand, dar nimic important…