Profesionistii Zambetului – Tratamentul modern al parodontozei
0Profesionistii Zambetului – Tratamentul modern al parodontozei
Duminica, 14 aprilie 2019, de la ora 09.30, pe Realitatea TV.
Invitati: Doamna doctor Anca Rusu si domnul doctor Alexandru Pintilie, medici specialisti in chirurgie dento-alveolara.
Emisiune sponsorizata de de Dental Premier (www.dentalpremier.ro).
Un proiect ARENA Communications.
Boala parondontala, parodontoza, popular spus, este, din pacate, una dintre cele mai frecvente afectiuni! Haideti sa aflam care sunt cauzele acesteia si de ce este considerata un dusman tacut!
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Boala parodontala sau parodontoza, asa cum este cunoscuta in popor, sau boala dintilor frumosi reprezinta o afectare a tesuturilor de sustinere ale dintelui in alveola. Reprezinta, din pacate, o afectiune foarte intalnita, tocmai pentru ca evolueaza fara semne vizibile pentru pacienti. De multe ori, pacientii ajung in stadii destul de avanasate, cand deja nu mai putem vorbi de tratamentul bolii parodontale, ci macar de oprirea ei in evolutie. Exista factori determinanti ai bolii parodontale. Principalul factor il reprezinta microbii, respectiv placa bacteriana care se acumuleaza in mod natural pe dinti. De aceea, este foarte importanta tehnica corecta de periaj, conteaza foarte mult sa avem o tehnica corecta de periaj! Periajul, in mod normal ar trebui facut de doua ori pe zi, sa dureze trei minute, folosind periuta corecta si neaparat tehnica corecta de periaj. Exista, din pacate, si situatii in care pacientii chiar au grija de igiena lor, adica ei considera ca se spala bine pe dinti, insa nu folosesc o tehnica prin care intr-adevar placa bacteriana sa fie indepartata. Odata placa bacteriana acumulata, dupa 48 de ore incepe sa se mineralizeze. Asta inseamna ca, la un moment dat, nu mai poate fi indepartata doar prin periaj. Placa bacteriana se acumuleaza din ce in ce mai mult si se transforma in tartru, care poate fi indepartat doar prin igienizare profesionala. Adica trebuie sa ne prezentam in cabinetul stomatologic pentru a face ceea ce se numeste detartraj cu ultrasunete. Este o metoda banala deja, dar, facuta in mod corect, poate opri din evolutie aceasta boala.
Exista cauze favorizante pentru aceasta afectiune?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Intr-adevar, principala cauza a bolii parodontale o reprezinta placa bacteriana, factorul microbian, dar exista si factori favorizanti! Putem sa spunem despre fumat, care favorizeaza vascularizatia gingiilor, despre anumite boli ereditare, adica o tendinta genetica transmisa de a face boala parodontala… Asta nu inseamna ca trebuie sa ne neglijam dantura considerand ca, daca parintii au avut boala parodontala, automat o sa facem si noi. Daca ne supraveghem, respectiv ne prezentam in cabinetul stomatologic pentru controloalele de rutina, respectiv control la sase luni pentru a face igienizarea, boala parodontala poate fi impiedicata.
Care sunt primele simptome ale bolii parodontale? La ce ar trebui sa fim atenti?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Primele semne ale aparitiei bolii parodontale, semne la care este foarte important ca pacientul sa fie atent, pot fi sangerarea la periaj, senzatia ca gingiile dor… De asemenea, gingiile isi schimba culoarea, dintr-o culoare roz, dintr-un aspect ferm al gingiei, acestea devin mult mai rosiatice. Toata aceasta etapa se numeste gingivita. Partea buna este ca aceasta gingivita este reversibila daca, evident, pacientul se prezinta in cabinetul stomatologic si se trateaza. Neoprita la timp, gingivita se transforma in periodontita, cand deja problemele se complica. Se fac asa-numitele pungi parodontale, respectiv spatii intre radacina dintelui si os, tartrul se acumuleaza din ce in ce mai mult, gingiile sunt inflamate, au o culoare violacee, exista un aspect inestetic al danturii, un miros neplacut… Parodontita este atat de avansata incat dintii incep sa se miste, migreaza si putem ajunge chiar la pierderea lor.
Stim ca, in unele situatii, din cauza parodontozei, se poate ajunge chiar la pierderea dintilor. Cum anume se ajunge intr-o asemenea situatie?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Boala parodontala mai este denumita si boala dintilor frumosi tocmai pentru ca se ajunge sa se piarda dinti care, in aparenta, nu au nimic. Nu au nicio carie, in schimb, atasamentul fata de gingie s-a pierdut si nu mai exista alta posibilitate decat extractia dintilor. Partea buna este ca exista posibilitatea ca, odata toti dintii extrasi, sa si inseram implanturile in aceeasi sedinta. Deci, daca am boala parodontala, nu inseamna ca nu pot sa inser implanturi, tocmai pentru ca, datorita unor metode, cum ar fi laserul, o igienizare facuta in prealabil foarte minutios, putem insera implanturile chiar daca avem aceasta afectiune.
Asadar, exista situatii in care dintii se extrag, pentru a alege solutii de implantologie orala! De ce nu se asteapta ca dintii sa cada de la sine?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Nu este bine sa asteptam ca dintii sa cada de la sine, pentru ca osul, in acest timp, se resoarbe si mai mult si, atunci cand o sa vrem sa inseram implantul, s-ar putea sa nu mai avem in ce sa inseram implantul si sa fie nevoie de alte metode, de aditie de os sau de aditie de gingie. Este foarte important, daca stim ca va trebui sa scoatem dintii afectati parodontal si stim ca va trebui sa inseram implanturi dentare este foarte important sa facem neaparat o igienizare profesionala, astfel incat sa asanam cavitatea bucala, sa nu mai existe bacterii care asa cum se fixeaza pe dinti se pot fixa si pe suprafata implanturilor. Exista o conceptie falsa, de asemenea, a celor care deja au implanturi dentare, care considera ca asta reprezinta sfarsitul problemelor. Nu este adevarat, pentru ca bacteriile se pot atasa, se pot lipi pe orice suprafata, inclusiv pe suprafata implanturilor si, asa cum exista, de exemplu, gingivita, poate fi afectata si gingia de jur-imprejurul implanturilor – aceasta se numeste perimucozita, putand duce chiar la perimimplantita, adic o afectare mai ampla a tesuturilor care sustin implantul in os.
Astfel, tratamentul parodontozei urmeaza pasi clari, in functie de stadiul bolii!
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Pentru a trata boala parodontala, exista un intreg protocol! Nu exista o metoda spectaculoasa de a trata intr-o singura sedinta aceasta afectiune. Intai este necesar un detartraj, care trebuie facut foarte atent, atat supragingival (e vorba de tartrul vizibil), dar mai ales subgingival, cand trebuie deja sa folosim metode de magnificatie, pentru a fi siguri ca se curata tot tartrul si in zonele mai putin accesibile sau mai putin vizibile. Evident ca se recomanda pacientului o tehnica corecta de periaj! Se folosesc paste cu clorhexidina, ape de gura… O tehnica completa de periaj nu implica doar folosirea periutei, ci neaparat folosirea atei interdentare sau a dusurilor intraorale, a irigatorului. Doar in felul asta putem fi siguri ca avem igiena corecta pentru a mentine rezultatul!
Pentru a tine sub control aceasta afectiune, sunt necesare, asadar, vizitele periodice la medicul stomatolog, detartrajele, dar si detartrajele subgingivale, atunci cand acestea va sunt recomandate! In plus, astazi, in tratamentul modern al bolii parodontale, se utilizeaza si laserul!
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Alaturi de detratrajul subgingival care trebuie facut foarte minutios, se foloseste tehnica SRP (scaling and root planing) prin care, cu ajutorul unor chiurete, se planeaza suprafata radacinilor, astfel incat sa obtinem o suprafata neteda, pe care bacteriile sa nu mai adere. Dar, in completare, se foloseste laserul. Laserul este de mare ajutor in tratamentul bolii parodontale tocmai prin faptul ca sterilizeaza tesuturile, ceea ce inseamna ca contaminarea bacteriana este mult redusa. Un alt efect important al laserului il reprezinta biostimularea, ceea ce ajuta foarte mult la recuperarea, vindecarea gingiilor. Daca este necesar, la recomandarea medicului, aceste cure cu laser pot fi repetate, tocmai pentru a mentine rezultatele. Deci insist foarte mult pe ideea controlului periodic!
Iata in ce consta acest chiuretaj realizat cu ajutorul laserului si care sunt avantajele utilizarii laserului in stomatologie!
Dr. Alex Pintilie, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Chiuretajul este eliminarea tesutului inflamat. In momentul in care tesutul inflamat este eliminat, se produce si o sangerare. Avantajul laserului este ca ne obtine si o cauterizare a tesutului, ceea ce inseamna ca pacientul nu sangereaza foarte mult, iar noi avem o vizibilitate foarte buna intraoperatorie. Inainte de laser, tratamentul era manual, mecanic. Efectiv, se luau instrumente care erau ascutite sub diferite forme si sub diferite angulatii, pentru a ajunge in toate zonele tesutului parodontal, si era un tratament manual. Tehnica, acum, a avansat. Avem tot felul de aparate care ne usureaza noua munca, faciliteaza o mai buna terapie parodontala si, in acelasi timp, o mai buna stimulare a tesutului parodontal. Laserul, in stomatologie, are mai multe indicatii! Una din indicatiile laserului in stomatologie este si in chirurgia tesutului moale, prin faptul ca este foarte activ pe partile moi ale cavitatii bucale. Noua, practicienilor, ne ofera un mijloc in plus pentru a trata pacientii mai modern si mai corect.
Prin urmare, exista noi metode, moderne, pentru a tine sub control aceasta afectiune! Totul este sa avem grija de noi si sa nu uitam ca preventia este esentiala!
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Desi boala parodontala reprezinta o afectiune foarte, foarte intalnita, din fericire, exista solutii pentru a o trata, cu conditia sa ne prezentam la controalele de rutina in cabinetul stomatologic!