Pulsul Sanatatii – Albirea dentara – acasa sau in cabinet? Cand si cui i se recomanda? Care sunt limitarile acesteia?
0Pulsul Sănătății – Albirea dentară – acasă sau în cabinet? Când și cui i se recomandă? Care sunt limitările acesteia?
Invitat: doctor Gorgi Kostov, medic specialist endodonție
Emisiune realizată cu sprijinul DentalMed Luxury Dental Clinic (www.dental-med.ro, www.facebook.com/DentalMedLuxuryClinic, www.facebook.com/DentalMedPrimaverii, 021 402 87 35, 0372 330 300).
Cecilia Caragea: De la ce vârstă se recomandă albirea dentară? Și care sunt limitările acestui proces? Aflăm de la doctor Gorgi Kostov!
Dr. Gorgi Kostov, medic specialist endodonție: Un adult tânăr, care deja a împlinit cel puțin 18 ani, prin natura anatomică… smalțul dentar, dintele în sine are culoare destul de albă. Așa că la vârstele mici, de sub 20 de ani, este foarte, foarte discutabil. Numai în cazurile extreme, în care există diverse modificări ale culorii smalțului, atunci putem face albire. De obicei, pacienții cei mai frecvenți sunt cei care depășesc vârsta de 30 de ani, pentru că albirea dentară e recomandată în cazul lor din cauza fumatului… Cu toate că recomandările noastre sunt ca albirea să se facă la vârsta de cel puțin 18 ani, deseori primim și solicitări de la pacienți care au mai puțin de 18 ani, însă nu este recomandată albirea în cazurile acestea, pentru că smalțul încă nu este suficient de matur și se poate afecta ireversibil smalțul lor.
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, smalțul devine smalț matur. Asta ce înseamnă? Pe lângă faptul că dentina, care se află sub smalț, devine mai colorată, că de fapt culoarea dintelui provine din culoarea dentinei… Nu există limită de vârstă, dar de obicei la pacienții mai vârstnici deja efectele sau rezultatele sunt foarte puțin sesizabile.
Așadar, culoarea dintelui depinde de dentină!
Dr. Gorgi Kostov, medic specialist endodonție: Așa cum noi înaintăm în vârstă și îmbătrânim, la fel se întâmplă și cu dentina, care devine mai matură și își schimbă culoarea. Acesta este un proces absolut natural. Dar, în cazurile acestea, dacă un pacient dorește o schimbare a culorii, există alte metode prin care noi putem să obținem o estetică mult mai apropiată sau așa cum își dorește fiecare pacient.
Atunci când avem dinți foarte închiși la culoare și pacienții doresc o estetică superioară față de ce au ei sau ce putem noi obține printr-o albire dentară, avem disponibile tratamente de tip fațete dentare sau coroane total fizionomice.
Cecilia Caragea: Prin urmare, procesul de albire dentară are limitările sale, de care trebuie să ținem cont dacă nu vrem să ne facem mai mult rău decât bine. Și nu uitați: informarea adecvată înseamnă sănătate! Iar informațiile de care aveți nevoie le găsiți la Pulsul Sănătății!
DentalMed Luxury Dental Clinic
DentalMed MARRIOTT
Calea 13 Septembrie, nr. 102, bl. 48A
București, Sector 5
Telefon: 0730 081 575
DentalMed PRIMĂVERII
Piața Charles de Gaulle, nr. 4-6
București, Sector 1
Telefon: 021 402 87 35