Pulsul Sanatatii – Ce se intampla in situatiile in care ti se umfla obrazul de la o masea stricata
0Pulsul Sănătății – Ce se întâmplă în situațiile în care ți se umflă obrazul de la o măsea stricată
Invitat: doctor Magda David, medic specialist endodonție
Emisiune realizată cu sprijinul DentalMed Luxury Dental Clinic (www.dental-med.ro, www.facebook.com/DentalMedLuxuryClinic, www.facebook.com/DentalMedPrimaverii, 021 402 87 35, 0372 330 300).
Cecilia Caragea: Durerea e un semn că trebuie să te duci la medic. Dar în unele cazuri pacienții spun că nu simt nimic, chiar dacă dinții lor suferă un proces carios amplu, un proces carios profund. Și ajung la medicul dentist abia atunci când au obrazul umflat, în câteva ore doar. Ce se întâmplă în aceste situații, când pacienții se trezesc, brusc, spun ei, cu obrazul umflat? Explică doamna doctor Magda David, medic specialist endodonție.
Dr. Magda David, medic specialist endodonție: Se întâmplă și cazuri în care caria avansează, ajunge la nerv, iar pacientul nu simte nicio durere. El ajunge la dentist, de multe ori, când are un abces. Deci, practic, nervul moare înăuntrul dintelui și se infectează. Se infectează, infecția trece de dinte și ajunge în os și-atunci apar alte dureri, foarte puternice, dar din alt motiv. Motivul este din cauza infectării nervului și presiunii pe care această infecție o exercită asupra osului. Sunt niște dureri foarte puternice, care trimit pacientul la stomatolog.
Cum se poate întâmpla ca nervul să moară în interiorul dintelui fără ca pacientul să aibă dureri?
Dr. Magda David, medic specialist endodonție: Nervul poate muri singur înăuntrul dintelui în condițiile în care organismul se obișnuiește cu bacteriile care provoacă caria. Asta înseamnă că, atunci când caria este foarte mare și ajunge la nerv, pacientul poate simți un ușor disconfort, dar fără ca aceasta să fie o durere care să îl ducă la dentist. Și încet-încet procesul carios avansează, nervul, după cum am spus, moare și, ca orice material organic care moare, el se infectează. Infecția cuprinde canalele dentare și trece, practic, de dinte, ajungând la nivelul osului. Infecția de la nivelul osului încearcă să iasă, ceea ce provoacă niște dureri foarte puternice. Dacă pacientul nu ajunge la dentist, din diverse motive, nu are posibilitatea, nu consideră necesar, îi mai trece la analgezice, el în final se va umfla. În momentul în care se umflă, durerea trece, pentru că nu mai există această presiune foarte puternică la nivelul dintelui. Și această tumefacție este un motiv pentru care pacientul ajunge la dentist.
Cecilia Caragea: Prin urmare, mergeți periodic la medicul dentist, chiar dacă nu vă doare nimic, pentru că, în cadrul controalelor stomatologice regulate, medicul stomatolog va vedea eventualele carii și le va trata din timp!
DentalMed Luxury Dental Clinic
DentalMed MARRIOTT
Calea 13 Septembrie, nr. 102, bl. 48A
București, Sector 5
Telefon: 0730 081 575
DentalMed PRIMĂVERII
Piața Charles de Gaulle, nr. 4-6
București, Sector 1
Telefon: 021 402 87 35