Pulsul Sanatatii – In ce consta tratamentul endodontic, tratamentul de canal. Si cand se realizeaza acesta
0Pulsul Sănătății – În ce constă tratamentul endodontic, tratamentul de canal. Și când se realizează acesta
Invitat: doctor Magda David, medic specialist endodonție
Emisiune realizată cu sprijinul DentalMed Luxury Dental Clinic (www.dental-med.ro, www.facebook.com/DentalMedLuxuryClinic, www.facebook.com/DentalMedPrimaverii, 021 402 87 35, 0372 330 300).
Cecilia Caragea: Când se scot și când se tratează dinții foarte cariați? Când se face un tratament endodontic și când se trece la extracția dentară? Răspunde doctor Magda David, medic specialist endodonție!
Dr. Magda David, medic specialist endodonție: Se pune problema păstrării sau extracției lor în condițiile în care pacientul se prezintă la dentist cu o carie foarte avansată. Dacă această carie a depășit, practic, coroana dentară, a ajuns la nivelul rădăcinilor, sub marginea osoasă unde se află dintele, atunci, din păcate, dintele nu mai are posibilitatea de a fi salvat. Auzim de la pacienți: „Nu m-a durut nimic, nu m-a durut nimic, n-am simțit nimic și, dintr-odată, în 2 ore, n-am mai putut de durere și am ajuns la dentist!” Acesta este cazul în care reactivitatea organismului este de așa natură încât pur și simplu pacientul nu a simțit durerea până când durerea nu a ajuns la nerv. Asta nu înseamnă că nu a existat acolo un proces carios, care ar fi putut fi depistat prin investigații radiologice dacă pacientul s-ar fi prezentat pentru un control de rutină la medicul stomatolog. Fiecare dinte are altă anatomie a locului unde se află nervul, respectiv canalele dentare. Dinții frontali sunt monoradiculari, monocanaliculari, asta înseamnă că este un singur canal, câteodată 2 și, cu cât mergem spre dinții cu care mâncăm, cu atât se complică anatomia dinților. Cei mai complicați sunt molarii, respectiv molarii de minte, când îi tratăm, care în mod normal au 3 – 4 canale, dar pot ajunge până la 6 – 7 canale. Nu întotdeauna sunt foarte ușor de accesat, de multe ori, în condițiile în care avem de a face cu o carie progresivă în timp, dintele se apără, adică el depune dentină secundară, în așa fel încât să nu mai aibă această sensibilitate. Dentina care se depune chiar în interiorul canalelor ne complică nouă, medicilor stomatologi, existența, în sensul că trebuie să permeabilizăm bine canalele, să curățăm foarte bine tot ce înseamnă nerv inflamat de pe canale și să facem o obturație cât mai aproape de perfecțiune.
Cecilia Caragea: Pentru sănătatea dumneavoastră, nu amânați vizitele la medicul stomatolog! Iar pentru un plus de sănătate urmăriți Pulsul Sănătății!
DentalMed Luxury Dental Clinic
DentalMed MARRIOTT
Calea 13 Septembrie, nr. 102, bl. 48A
București, Sector 5
Telefon: 0730 081 575
DentalMed PRIMĂVERII
Piața Charles de Gaulle, nr. 4-6
București, Sector 1
Telefon: 021 402 87 35