Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Apicultura si apicolele romanesti
0Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Apicultura si apicolele romanesti
B1 TV, 29 decembrie 2019, de la ora 9.30.
Invitati: Domnul Victor Mates, fondatorul companiei Apidava, si doamna Alina Mates-Ochis, director marketing Apidava.
Emisiune sustinuta de Apidava (www.apidava.ro, www.facebook.com/ApidavaRomania, Telefon: 0258.711.428).
Daca ne dorim sa fim sanatosi si frumosi, sa avem energie si vigoare, trebuie sa fim atenti la stilul nostur de viata, la ce si cat mancam, sa alegem, pe cat posibil, produsele naturale, dulciurile sanatoase si… sa nu uitam de produsele apicole romanesti, pentru care, de altfel, suntem recunoscuti peste tot in lume!
Alina Mates-Ochis, director marketing Apidava: Este bine stiut ca apicultura romaneasca este cunoscuta la nivel international. Si mai ales partea de apiterapie si de studii, de cercetare a efectelor produselor apicole sunt renumite in toata lumea… sigur, prin scoala romaneasca, care a existat in ultimii 30 de ani in Romania si care nu a fost nicaieri in Europa la acest nivel si de care ar fi bine sa profitam. Noi nu doar ca avem apicultori si apicultura, noi avem si studii de specialitate, facute de medici apiterapeuti din Romania – care sunt efectele produselor apicole in consumul uman. Si astfel de studii sunt destul de rare in lume si sunt foarte apreciate – medicii apiterapeuti romani sunt invitati la toate congresele internationale si sunt printre primii. Iar, pentru cine nu stie, chiar presedinta Comisiei de Apiterapie la nivel mondial este doamna dr. Cristina Mateescu, care face cinste Romaniei prin cunostintele sale si care reprezinta, de fapt, o intreaga tara si o traditie in acest domeniu.
Dar ce produse apicole romanesti sunt apreciate cel mai mult in strainatate?
Alina Mates-Ochis, director marketing Apidava: Produsele apicole romanesti sunt apreciate, in prezent, in toata lumea. In Japonia, mierea romaneasca a devenit foarte apreciata prin prisma calitatii mierii de salcam romanesti. Dar mierea romaneasca este cunoscuta chiar si in Australia, si in SUA, si mai ales in Europa. Tarile si oamenii din Europa o apreciaza ca fiind o miere de calitate – si nu doar mierea, ci si celelalte produse apicole!
De ce mierea romaneasca este considerata atat de buna si chiar este premiata la concursurile internationale de profil?
Alina Mates-Ochis, director marketing Apidava: Romania beneficiaza de o flora si o fauna foarte bogate si foarte diversificate. Din intreaga Europa Centrala si de Est, suntem printre putinele tari cu o biodiversitate vegetala atat de bogata, ceea ce face ca si mierea romaneasca sa fie mult mai bogata in vitamine, in saruri minerale, dar in special in enzime. Iar acest lucru este apreciat de partenerii Romaniei, de cei care consuma produse apicole din Europa pana in China.
Stim ca astazi sunt foarte cautate produsele ecologice, produsele bio. Cum stau lucrurile la noi, in Romania, in privinta apicolelor ecologice comparativ cu apicolele conventionale?
Alina Mates-Ochis, director marketing Apidava: In prezent, chiar si aprodusele apicole conventionale au o calitate similara cu produsele apicole bio, certificate ecologic, datorita faptului ca foarte multi apicultori practica, in stupina, tratamente bio, chiar daca ei nu reusesc sa-si obtina acea certificare. Si am constatat, cu mare placere, ca in ultimii ani apicultorii sunt tot mai atenti la ce tratamente folosesc pentru ameliorarea starii de sanatate a albinelor si a stupinei, dar sunt tot mai atenti si la zonele in care merg cu stupina – sa fie zone cat mai putin poluate, cat mai putin industrializate. Aici incepe sa se vada tot mai mult o tendinta de a merge cu albinele in zone montane, in zone de paduri de tei, paduri de salcam… Si foarte multa lume incepe sa aprecieze flora spontana, chiar daca productia de miere este mai mica decat atunci cand se doreste cules de rapita sau de floarea-soarelui. Deci tot mai multi apicultori prefera calitatea in detrimentul cantitatii, fiindca, intr-adevar, cele mai mari productii de miere se obtin la floarea-soarelui, dar aceasta devine o planta care, incetul cu incetul, pentru apicultori, nu mai este asa de prietenoasa, din cauza pesticidelor si neonicotinoidelor. Si, atunci, apicultorii cauta sa-si duca stupinele in zone care sunt mai putin industrializate si din punct de vedere agricol.
Asadar, consumatorii inteleg ca un produs de calitate costa ceva mai mult si au inceput sa caute cu precadere apicole de calitate.
Alina Mates-Ochis, director marketing Apidava: Aceasta tendinta a apicultorilor de a se axa pe a scoate un produs de calitate este tot mai apreciata de catre consumatori, iar consumatorii incep sa inteleaga tot mai mult ca produsele mai scumpe au in spate o calitate mai buna. Ceea ce putem spune este ca costul pentru a produce miere de rapita sau de floarea-soarelui este mai scazut decat acela al producerii de miere din flora spontana. Si, atunci, este normal ca apicultorii sa ceara un pret mai mare pe munca lor, avand o productie poate mai mica, dar mai buna din punct de vedere calitativ. Cu aceste argumente venim si noi in fata europenilor, atunci cand prezentam mierea romaneasca.
Dar ce alte produse apicole au inceput sa fie cautate de consumatori in afara de miere?
Alina Mates-Ochis, director marketing Apidava: Nu doar mierea e apreciata de consumatorii romani! In ultima vreme, exista o tendinta tot mai crescuta de a consuma miere in combinatie cu alte produse apicole si foarte multi pacienti sau oameni care sunt preocupati de sanatatea lor apeleaza la medici apifitoterapeuti care pot sa le prescrie diverse cocktailuri apicole. Multe dintre ele se gasesc si in comert, ca suplimente alimentare notificate. Ele ne ajuta sistemul imunitar, mai ales in perioada de iarna. Tot mai multe persoane, in ziua de azi, sunt preocupate de un stil de viata sanatos si de ceea ce consuma, de alimentatia zilnica. Iar aici un rol foarte important il poate avea nu doar mierea, ci si mierea in combinatie cu alte produse apicole. Exista cocktailuri apicole facute dupa retete concrete, prescrise de medici apiterapeuti, care, in combinatii precum miere si polen, miere si propolis, miere si laptisor de matca, pot cu adevarat sa ne intareasca sistemul imunitar, mai ales in prag de iarna.
Dar in privinta consumului de produse apicole in Romania cum stau lucrurile, de fapt?
Alina Mates-Ochis, director marketing Apidava: Din pacate, produsele apicole nu sunt consumate, inca, in Romania, la nivelul tarilor din Europa, desi avem o traditie in apicultura si in scoala de apiterapie. Ne-am dori ca romanii sa includa in dieta lor zilnica produsele apicole si speram ca, daca vor cumpara produse romanesti, vor incuraja economia romaneasca, ii vor incuraja pe producatori si pe apicultori sa continue aceasta indeletnicire… Cu atat mai mult cu cat altii, din alte tari (Japonia, China, Australia), apreciaza atat de mult produsele apicole romanesti… si noi ar trebui sa o facem, la noi acasa!
Asadar, apicultura si apicolele romanesti sunt recunoscute peste tot in lume, dar ar trebui ca si noi, romanii, sa le consumam si, astfel, sa le sustinem mult mai mult! Pentru ca sunt produse romanesti, de calitate si, in plus, ne ajuta mai ales daca le includem in alimentatia noastra zilnica, in stilul nostru de viata sanatos pe care sustinem ca ni-l dorim! Important este faptul ca au inceput sa apara si diferite produse cu ingrediente apicole care aduc plusvaloare si care incep sa fie din ce in ce mai cautate.
Victor Mates, fondatorul companiei Apidava: S-au dezvcoltat suplimente alimentare, dar si cosmetice cu produse apicole. Sunt niste nise de piata care, daca ar fi mai atent promovate si dezvoltate, pot aduce un beneficiu in plus fata de produsele traditionale, exportate intr-o forma oarecum bruta, ca materie prima, cum sunt ceara, mierea, propolisul sau polenul.
Asadar, apicultura romaneasca si produsele apicole romanesti merita din plin atentia noastra!