Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Cand si cui i se recomanda procedurile de reabilitare orala rapida de tipul fast and fixed
0Schimbă-ți Viața! Informează-te! – Când și cui i se recomandă procedurile de reabilitare orală rapidă de tipul fast and fixed
B1 TV, 3 august 2024, de la ora 9.30
Invitați: dr. Mihnea Velisarato şi dr. Dragoș Popescu, medici stomatologi specializați în implantologie și chirurgie orală şi parodontală
Emisiune susținută de DentalMed Luxury Dental Clinic (www.dental-med.ro, www.facebook.com/DentalMedLuxuryClinic, www.facebook.com/DentalMedPrimaverii, 021 402 87 35, 0372 330 300).
Auzim vorbindu-se din ce în ce mai mult de procedurile de reabilitare orală rapidă, de intervențiile de chirurgie orală ce pot conferi pacienților o dantură fixă pe implanturi. Însă care sunt pacienții eligibili pentru acest tip de intervenții, all on 6, all on 4, care se desfășoară într-o singură ședință? Altfel spus, când se pot realiza aceste intervenții și când nu?
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: Depinde foarte mult și de starea generală a pacientului. A insera 6 implanturi fără proceduri de adiție osoasă, sofisticate, și 4 implanturi la mandibulă se poate, de foarte multe ori, face în aceeași ședintă, totul odată. Când intervin mai multe implanturi, proceduri de adiție osoasă majore, ridicări de sinusuri, de podele nazale chiar și așa mai departe, atunci, de multe ori, segmentezi, faci o dată maxilarul, o dată mandibula.
Dar dacă este vorba de pacienți care nu și-au pierdut încă dinții, de pacienți care mai au dinți, dar care trebuie extrași? Extracțiile dentare se pot face în aceeași ședință în care urmează să se realizeze implanturile?
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: Atunci când se poate extrage dintele și ai încă suficientă cantitate de os unde să faci osteotomia, adică forezi în osul respectiv, ca să poți să dai o stabilitate primară implantului, da, se pot face și inserarea de implanturi, și extracțiile în aceeași ședință. Deci sunt proceduri care nu se exclud una pe alta, dar trebuie să îndeplinească niște condiții, condiții care, de foarte multe ori, țin de cantitatea de os.
Dar implanturile unde se inserează? Chiar în locul unde a fost dintele natural, în locul de unde s-a extras acesta?
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: Nu neapărat. Acela e cel mai bun loc, pentru că acolo trebuie să existe dintele! Dar trebuie să ai suficient os, în plus față de gaura care rămâne în urma extracției, în care tu să forezi și să pui implantul, deoarece implantul nu are aceeași formă ca rădăcina. Rădăcina e ovală, implantul e perfect rotund. Atunci îți trebuie o nouă alveolă sau o continuare a alveolei dintelui, astfel încât implantul să beneficieze de un loc special pentru el.
Și în funcție de ce factori se decide dacă inserarea implanturilor dentare are loc în aceeași ședință cu extracțiile?
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: Dacă, între rădăcini, septul respectiv este suficient de gros și îți permite inserarea unui implant, o poți face. Dacă nu, temporizezi. La două, trei luni diferență, după ce se vindecă osul primar, inserezi ulterior implantul. De aceea, lucrurile acestea se analizează… De multe ori, tu ai impresia, pe tomografie, că poți să faci toate procedurile acestea, dar intraoperator îți dai seama că e mai bine să temporizezi. Și-atunci iei decizia cea mai bună pentru pacient.
Dar, pentru a reveni la intervențiile de tipul fast and fixed, all on 4, all on 6, când sunt posibile acestea? Când sunt recomandate?
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: All on 6, all on 4 se fac, de cele mai multe ori, pentru protezare imediată. E nevoie de o cantitate de os care să permită o stabilitate bună implantului, astfel încât, când îl încarci, pui dinți pe el, implantul acela să fie trainic. De multe ori, când ai scos un dinte și ai băgat un implant, ai nevoie de adiție de os mai mare și să-l lași în repaus, implantul… Nu poți să-l supui forțelor. Și-atunci tu poți să faci all on 6, all on 4, dar nu immediate loading, adică nu încărcare imediată, cu dinți imediat. Lași în repaus, se vindecă, după care faci supraprotezările sau reabilitare prin proteze, lucrări fixe etc.
Așadar, nu întotdeauna pacienții vor putea avea imediat după acest tip de intervenție o lucrare provizorie fixă. Care ar fi, totuși, soluțiile pentru acești pacienți?
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: Poate să stea fără dinți sau poate să primească niște proteze clasice, pentru provizorat, pentru tot timpul în care așteaptă vindecarea finală. Mai există și posibilitatea de a sacrifica niște implanturi. Există niște implanturi foarte subțiri, pe care le poți plasa între implanturile pe care dorești să le ai la final și pe care poți să faci lucrări fixe imediat. La sacrificiu. Adică la final, când vine momentul încărcării implanturilor pe care te bazezi, le scoți pe acelea… niște implanturi provizorii, practic, și faci lucrările finale pe implanturi. Există diverse metode prin care pacientul să beneficieze de dinți imediat postoperator.
Prin urmare, dacă pacientul își dorește o lucrare provizorie fixă, soluții există!
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: Poți să te gândești să păstrezi niște dinți pe care să faci lucrări provizorii, astfel încât presiunile masticatorii să fie preluate de dinți, nu de gingie și de implanturile tocmai puse. Și, la final, scoți dinții și continui lucrarea pe implanturi. Adică sunt o grămadă de situații în care noi putem proceda, recurge și la artificii de genul acesta.
Dar ce sunt aceste implanturi provizorii pe care spuneați că le puteți folosi tocmai pentru ca pacienții să poată beneficia de acele lucrări provizorii fixe pe care și le doresc imediat după intervențiile de reabilitare orală rapidă?
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: Există aceste implanturi speciale, care pot avea mai multe funcții. Dar în implantologie le folosim pe post de implanturi provizorii, ca să aibă pacientul dinți ficși imediat pe ele, să nu sufere. Că ele rămân acolo, OK, rămân, nicio problemă. Dar, dacă trebuie scoase, le scoatem pe urmă, fără să ne afecteze restul lucrării. Iar o diferență majoră între sistemele pe mai puține implanturi și pe mai multe implanturi e că, atunci când, totuși, pierzi un implant, când ai puse, să spunem, 10 implanturi și ai eșec la un implant, de fapt, tu nu ai eșec, pentru că lucrarea poate să continue. Sau chiar și după câțiva ani în care pacientul are lucrări în gură… pierde un implant, lucrarea poate să existe în gură. Pe când, când ai 4 implanturi, dacă ai pierdut un implant, s-a terminat lucrarea. Trebuie să repui implantul sau să refaci lucrarea toată. Adică sunt și avantaje, și dezavantaje. De aceea am spus că mai multe implanturi înseamnă o rată de succes mai mare și pe termen lung.
Dr. Dragoș Popescu, medic implantologie și chirurgie parodontală: Un număr mai mare de implanturi dispersează forțele către mai multe puncte de sprijin. Deci, intuitiv, este bine să punem mai multe implanturi. Financiar, economic, din păcate, noi, ca medici, trebuie să discutăm și problema financiară… Noi ne-am dori să facem totul la nivel ideal, numai că în viață nu e doar alb și negru, e și gri… Și-atunci se fac compromisuri. Însă ideea este să încercăm, totuși, să nu băgăm pacientul din prima în compromis, ci să-i explicăm care ar fi idealul în situația lui. Și decizia finală, de fapt, îi aparține pacientului. Mulți pacienți spun: „Ce-ați face în locul meu?” Și e greu! De fapt, noi explicăm avantajele și dezavantajele fiecărei decizii sau soluții tehnice și, în final, pacientul decide. Ce trebuie spus este că aceste lucrări all on 6, all on X, all on 4, fast and fixed pot fi îmbunătățite și, ulterior, pacientul poate să mai primească niște implanturi în plus.
Așadar, este recomandat ca refacerea danturii să fie realizată pe un număr mai mare de implanturi.
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: Dacă nu există aspecte financiare care să te limiteze la a insera mai multe implanturi, cu cât mai multe implanturi, cu atât mai bine. Practic, pe noi ne-a lăsat Dumnezeu… dintele cu rădăcina! OK, e exagerat să punem pentru 14 dinți 14 implanturi, dar un număr de 8 – 10 implanturi sunt mult mai trainice în timp decât un număr de 6, respectiv 4, care suportă forțe masticatorii multe și continue. Practic, și când nu mâncăm, tot apar forțe, deoarece când înghițim saliva închidem dinții. Și în timpul somnului, noi închidem dinții de nenumărate ori, înghițind salivă. Acele forțe, prin strângerea dinților, se transmit unui număr mai mic sau mai mare de implanturi. Deci, cu cât mai multe, cu atât mai bine. Rezistența în timp poate fi mai mare cu cât avem mai multe implanturi.
Succesul pe termen lung al reabilitării orale depinde, deci, și de numărul de implanturi inserate.
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: De multe ori, din considerente anatomice, nu poți să pui implanturi multe! Adică nu ai cantitate de os, ai o atrofie majoră. Degeaba pacientul își dorește, poate financiar, e potent, dacă local e imposibil să plasezi implanturi, pentru că ai nervi sau diverse formațiuni anatomice care nu-ți permit inserarea implanturilor. Și-atunci mergi, automat, către o tehnică în care plasezi mai puține implanturi, o soluție cu mai puține implanturi.
Prin urmare, este vorba de soluții personalizate, variantele alese diferind de la pacient la pacient.
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: Este foarte importantă experiența medicului, întrucât, chiar dacă aceste implanturi all on X, că sunt 4, că sunt 6, că-s mai multe… ele au fost create inițial… și ghidurile chirurgicale au fost create tocmai ca să poată orice medic stomatolog să insereze implanturi. De fapt, contează foarte mult experiența medicului. Adică, dacă toate sistemele acestea moderne intră pe mâna unui medic cu experiență, ele pot avea un succes mare, pe când în mâna unui medic fără experiență ele pot crea complicații, deoarece… nu te-ai prins că ai montat un pic strâmb ghidul, de exemplu, că există și metoda aceasta cu ghiduri chirurgicale, digitale și așa mai departe, toate implanturile le pui anapoda. Și că le pui anapoda nu are neapărat importanță, dar poți atinge nervi, poți atinge structuri anatomice care nu trebuie atinse. Și-atunci toate aceste detalii pe care medicul respectiv le analizează… și se autoanalizează, ce poate să facă, fiecare știe unde îi este limita, contribuie la soluția pe care i-o propui pacientului, la soluția despre care tu crezi că are cel mai mare succes. Și pacientul, de fapt, de asta trebuie să beneficieze, de o lucrare de succes pe termen lung.
Prin urmare, contează foarte mult experiența medicului, care uneori poate schimba chiar intraoperator abordarea.
Dr. Dragoș Popescu, medic implantologie și chirurgie parodontală: Contează foarte mult experiența medicului, care poate schimba oricând tratamentul. Deci tu poți să decizi… pleci să pui, de exemplu, 8 implanturi și te trezești că pui 7 sau pui 6 sau pui 5. Ulterior, vezi dacă mai poți replasa, dacă faci o adiție osoasă…
Înțelegem, așadar, că tehnologiile digitale sunt de mare ajutor în planificarea intervențiilor chirurgicale stomatologice și în realizarea acestora, dar experiența medicului, și în lucrul cu aceste noi tehnologii digitale, și în abordarea unei cazuistici bogate, este extrem de importantă.
Dr. Dragoș Popescu, medic implantologie și chirurgie parodontală: Ceea ce trebuie spus și e neplăcut pentru pacient este că… trebuie să înțeleagă pacientul că lucrurile se schimbă. Tu poți să pleci cu un plan și să finalizezi cu un alt plan. Dar asta nu înseamnă că este o bâjbâială a medicului, nu înseamnă că este o superficialitate a medicului. Din contră, este o personalizare a acestei călătorii pe care o face pacientul împreună cu medicul. De aceea e bine să aibă încredere în medic. Pentru că aceste schimbări, de multe ori, bulversează pacientul. Am vorbit ceva și acum facem altceva… „De ce? Ce e în neregulă?” Că e frica, e o frică firească… de eșec. Ceva n-a mers bine… Și atunci tu trebuie să-i explici de la început… că pacientul trebuie să te autorizeze, să ți se încredințeze ție, ca medic. Ca o concluzie: toate aceste lucrări sunt nemaipomenite, au evoluat foarte mult datorită tehnologiei, că se fac scanări digitale folosind un aparat care scanează mușcătura, cu unghiul mandibulei personalizat… Deci e mult mai facil, astăzi, pentru medicii tineri să obțină niște parametri într-un mod rapid și mult mai performant. Însă, când lucrurile nu merg așa cum au fost proiectate, în viața reală, atunci e important să ai experiență, să știi ce să faci. Le recomand medicilor tineri care se apucă de chirurgie orală și de implantologie să meargă la cursurile unde se prezintă eșecurile, și nu doar la cele unde se prezintă succesele, ca să zic așa. Pentru că acolo vezi! Ideea este cum reacționezi când lucrurile nu merg cum le-ai proiectat. Atunci toată lumea e fericită. Dar, când lucrurile nu ies, atunci trebuie să găsești o soluție ideală sau cât mai aproape de ideal.
Astfel, soluții pentru ca pacienții să poată beneficia de o dantură fixă pe implanturi există, însă acestea trebuie stabilite de la caz la caz, în funcție de situația fiecărui pacient, de echipe medicale cu experiență, care analizează cu atenție variantele posibile în cazul fiecărui pacient. Dar nu uitați de importanța întreținerii corespunzătoare a acestor lucrări și de necesarele vizite periodice la medicul stomatolog!