Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Ce este parodontoza si cum poate fi tinuta sub control
0Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Ce este parodontoza si cum poate fi tinuta sub control
B1 TV, 16 februarie 2020, de la ora 9.30.
Invitata: Doamna doctor Luisa Caragea, medic dentist implantolog.
Emisiune sustinuta de Clinica Dental Excellence (www.dentalexcellence.ro, www.facebook.com/ClinicileDentalExcellence, 0727.77.35.50).
Foarte multa lume se confrunta cu boala parodontala, o afectiune grava, care, in stadiile ei foarte avansate, poate sa duca chiar la pierderea dintilor. Haideti sa aflam mai multe despre aceasta afectiune si cum poate fi tinuta sub control!
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Parodontoza este o boala de natura bacteriana care afecteaza sistemul de sustinere al dintelui – gingii, ligamente, os. In cavitatea bucala exista un numar foarte mare de bacterii, dar in anumite situatii, cum ar fi predispozitia genetica sau pe fondul scaderii de imunitate, lucrurile scapa de sub control. Sunt si factori favorizanti, cum ar fi fumatul, igiena deficitara, care pot sa contribuie la declansarea acestei boli. De asemenea, factorii locali, cum ar fi o carie de colet, adica langa gingie, o carie interdentara, o lucrare mai veche care si-a pierdut adaptarea sau o plomba care nu a fost corect executata. In toate aceste situatii, ramane in contact cu gingia un timp mai lung si apare o inflamatie. In acest stadiu incipient, vorbim de o inflamatie a gingiei, adica de o gingivita, situatie in care, daca pacientul se prezinta la cabinet, lucrurile pot fi rezolvate mai simplu.
Ce se poate face in aceste prime stadii ale bolii parodontale?
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Se inlocuiesc plombele vechi, se schimba lucrarile care nu mai sunt adaptate, se rezolva cariile de colet si interdentare, se face o igienizare profesionala, iar pacientul este invatat o tehnica de periaj acasa – cu ajutorul acestei tehnici, el poate sustine rezultatul obtinut in cadrul tratamentului. In acest stadiu, lucrurile sunt reversibile, dar, daca pacientul nu are grija de sanatatea lui orala, boala parodontala poate evolua.
Dar cum pot evolua lucrurile in cazul bolii parodontale? Si ce ii face, de fapt, pe pacienti sa se prezinte la medicul dentist?
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: De obicei, pacientii se prezinta la clinica atunci cand unul sau mai multi dinti se misca. In marea majoritate a situatiilor, sunt adusi de faptul ca li se misca un dinte din fata, adica un dinte care este implicat in zambet. In aceasta situatie, constatam ca dintii din spate au fost pierduti de mult, ca nu mai are masele, ca nu mai are pe ce manca si suprasolicita dintii frontali in masticatie.
In cazul acestor pacienti, care se prezinta la cabinet in stadii mai avansate ale bolii parodontale, in ce consta tratamentul recomandat?
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: In aceasta situatie, intr-o prima etapa se face o igienizare profesionala, dupa care, la nivelul dintilor restanti, se masoara dimensiunea pungilor parodontale. Intr-o prima faza, se face o igienizare profesionala, dupa care se masoara dimensiunea pungilor parodontale, in cadul unei sedinte de parodontometrie. In sedinta de parodontometrie, medicul stomatolog foloseste un instrument care se numeste sonda parodontala, este un instrument special care est gradat din milimetru in milimetru. Cu ajutorul acestei sonde, el masoara adancimea pungilor parodontale pe toate fetele dintilor. In functie de aceste dimensiuni, se stabileste conduita terapeutica. Intre o punga de dimensiuni mici, care inseamna ca dintele poate sa mai ramana pe arcada, si o punga de dimensiuni foarte mari, care inseamna ca dintele respectiv trebuie extras, exista stadii intermediare multiple.
Asadar, tratamentul aplicat variaza in functie de marimea pungilor parodontale.
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Pentru pungile parodontale de dimensiuni mici, de 2 – 5 milimetri, conduita terapeutica este reprezentata de chiuretaje la nivelul dintilor, iar pentru pungile parodontale foarte mari, de peste 10 milimetri, conduita este reprezentata de extractie. Dar intre aceste doua situatii exista stadii intermediare, in care se fac imobilizari la nivelul dintilor restanti. De asemenea, un lucru foarte important este momentul de inlocuire a dintilor lipsa, pentru ca este important ca pacientul sa aiba zone posterioare pe care sa manance, adica trebuie sa aiba masele.
Dar ce presupune aceasta imobilizare a dintilor restanti?
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Se imobilizeaza dintii care se misca cu ajutorul unei bare de compozit, care se lipeste pe spatele dintilor.
Dar cand nici aceasta solutie nu este suficienta, cand fazele bolii parodontale sunt si mai avansate, ce se poate face?
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: In situatiile in care pierderile de os de la nivelul dintilor sunt mai avansate, exista posibilitatea realizarii unor aditii de os cu ajutorul unor biomateriale care stimuleaza regenerarea osoasa la nivelul respectiv. Interventiile de aditii de os ne ajuta sa ne pastram dintii naturali. Dar marea majoritate a pacientilor au dintii lipsa in zonele laterale si, atunci, este important ca in zonele respective sa refacem cu implanturi. Acest aspect este unul important, pentru ca, avand zone posterioare pe care sa facem masticatia, ne putem proteja dintii din fata si putem pastra rezultatele obtinute prin aditia de os.
Dar cand, din cauza unei boli parodontale agresive, ajung sa fie pierduti si dintii din fata ce se mai poate face?
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: In stadii avansate ale bolii parodontale, nici macar dintii din fata nu mai pot fi pastrati, caz in care ei sunt extrasi si trebuie sa apelam la solutia de reconstructie cu ajutorul implanturilor.
Asadar, este foarte important sa nu se ajunga in stadii foarte avansate ale bolii parodontale, ca evolutia bolii sa fie stopata pe cat posibil. Iar, pentru aceasta, igiena orala riguroasa si vizitele periodice la medicul stomatolog sunt esentiale pentru ca aceasta afectiue sa poata fi tinuta sub control.
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Pacientii cu boala parodontala la care s-a stabilizat evolutia revin la cabinetul stomatologic o data la doua-trei luni pentru monitorizare. Sunt foarte importante aceste sedinte, in care se face parodontometria si o igienizare profesionala, pentru mentinerea rezultatului pe termen lung. Boala parodontala este o boala care poate sa apara si la varste foarte tinere si, din pacate, destul de des intalnita. Pacientii cu aceasta afectiune trebuie sa fie atenti la controalele periodice, ei trebuie sa vina mai des decat pacientii care nu au aceasta boala, pentru ca tratamentul care exista poate sa stopeze evolutia bolii, dar nu o poate vindeca.
Prin urmare, nu uitati ca acest dusman tacut, asa cum este numita boala parodontala, poate fi tinut sub control, insa doar daca mergeti periodic la dentist, daca aveti grija de sanatatea dumneavoastra orala, pentru a nu ajunge in cele mai avansate stadii ale acestei boli, cand tratamentele sunt mult mai complexe.
Dr. Luisa Caragea, medic dentist implantolog: Recomandarea pentru pacienti este sa fie atenti la igiena orala, sa se prezinte la cabinetul stomatologic de la primele semne de boala parodontala, iar pentru cei care au ajuns in stadii avansate este important de stiut ca exista solutia de reabilitare cu ajutorul implanturilor. Cei care au o conduita preventiva si au grija de sanatatea lor orala pot evita aceasta situatie complicata!