Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Cum a schimbat digitalizarea domeniul taximetriei
0Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Cum a schimbat digitalizarea domeniul taximetriei
B1 TV, 7 mai 2022, de la ora 9.30
Invitat: Alin Grosu, director departament de dezvoltare programe software
Emisiune realizata cu sprijinul GoCab (www.gocab.ro, www.facebook.com/GoCabRo, 021 9595).
Descarca GRATUIT aplicatia de comenzi taxi GoCab RoClient!
Magazin Play – https://s9.ro/1cd6
Appstore – https://s9.ro/1cxg
Astazi, digitalizarea schimba major aproape toate domeniile de activitate, iar procesele de digitalizare au fost mult accelerate de pandemie. Inclusiv domeniul taximetriei se schimba odata cu digitalizarea. Si se mai schimba ceva: mentalitatile si asteptarile. Si ale clientilor, si ale celor care lucreaza in domeniu.
Alin Grosu, director departament de dezvoltare programe software: In zona de taximetrie, digitalizarea se produce in timp ce noi discutam, in principal, prin dezvoltarea de aplicatii prin care clientul isi poate comanda rapid un taxi. Adica… s-au dus vremurile cand clientii sunau la un numar si asteptau minute in sir ca cineva sa le gaseasca un taxi. Acum, taxiul se afla in buzunarul fiecarui potential client, prin intermediul acestor aplicatii, pe de o parte. Pe de alta parte, trebuie sa vedem si partea soferilor de taxi, care nu mai preiau comenzi doar prin statie, ci acum au si ei la dispozitie o aplicatie de taxi sau un taximetru inteligent prin care pot prelua in mod inteligent aceste comenzi venite de la clienti. 90% dintre potentialii clienti de taxi isi comanda un taxi prin intermediul aplicatiei pe Android sau iOS. Pe de alta parte, noi am dezvoltat si aplicatii ce stau pe anumite… noi le numim infochioscuri sau dispozitive mobile instalate in receptiile hotelurilor, in restaurante, in clinici si asa mai departe, prin care clientii acestora isi pot comanda un taxi rapid, fara a fi nevoiti sa-si instaleze aplicatia.
Asadar, statisticile arat cat de rapid au fost preluate de catre potentialii clienti modalitatile electronice de a comanda un taxi, pentru ca lucrurile sunt clare si transparente de la inceput, chiar si in privinta costurilor.
Alin Grosu, director departament de dezvoltare programe software: Clientii care-si instaleaza aplicatia, daca aleg sa-si introduca si adresa de destinatie, pe langa cea de preluare, aplicatia le ofera un cost estimat al cursei si un timp estimat.
Haideti sa aflam, concret, cum functioneaza lucrurile. Cum se comanda un taxi cu ajutorul unei aplicatii. Si cum creste libertatea de alegere a potentialilor clienti.
Alin Grosu, director departament de dezvoltare programe software: Clientul, odata ce a plasat comanda, vede, poate vedea in aplicatie soferii care sunt interesati de acea comanda si isi poate alege, pe baza unor criterii personale, cum ar fi nota pe care o are soferul in aplicatie, costul estimat sau tariful pe care-l practica acel sofer sau clasa de confort din care face parte soferul. La sfarsitul cursei, clientul are posibilitatea de a acorda o nota soferului, pe baza experientei pe care a avut-o cu acesta de-a lungul cursei.
Toate aceste lucruri erau dificil de discutat la telefon. In plus, feedback-ul simplu si rapid pe care clientii il pot oferi ii poate ajuta pe soferii de taxi care se remarca prin comportamentul politicos si profesionist sa fie alesi si de alti potentiali clienti. Lucrurile sunt intr-o continua dinamica si in aceasta privinta!
Alin Grosu, director departament de dezvoltare programe software: Noi incercam, zi de zi, sa imbunatatim comportamentul soferilor si facem asta prin mai multe metode. Una este cea de care am discutat mai devreme: chiar clientul poate educa soferul, pentru ca un sofer care primeste note proaste de la mai multi clienti, in timp, poate vedea ca nu mai este acceptat la comenzi de ceilalti clienti. Pe de alta parte, noi organizam saptamanal sedinte de instruire cu soferii, prin care incercam sa le schimbam comportamentul in bine, incercam sa-i „educam” in mai multe directii, in sensul de a-si pastra o conduita buna, de a-si pastra masina curata zilnic si de a oferi un confort sporit clientului, de a-si schimba putin comportamentul in bine, per total. Prin digitalizare, clientii sunt pusi in legatura directa cu soferii de taxi si, prin aceste rating-uri care raman in istoricul soferului, aceste rating-uri sunt, de fapt, un pasaport al lui, pe care ar trebui sa adune numai calificative bune… Si, atunci, digitalizarea vine in sprijinul atat al clientului, cat si al soferului de taxi, pentru ca prin acest mecanism, creste nivelul de transparenta si, atunci, toti clientii isi pot alege dintr-o multitudine de soferi bine cotati.
In plus, o acoperire ampla este de mare ajutor clientilor.
Alin Grosu, director departament de dezvoltare programe software: Noi suntem intr-o continua crestere in aceasta directie, incercam sa atragem cat mai mult soferi prin serviciile noastre, un atu fiind acela ca aplicatia este disponibila la nivel national, in peste 22 de mari orase din tara. Trebuie sa va instalati o singura data aplicatia si, daca alegeti sa calatoriti la Cluj, cand ati ajuns la aeroport, puteti alege sa va comandati un taxi fie de pe infochioscul prezent in aeroport, fie de pe aplicatia pe care o aveti instalata.
Asadar, atunci cand calatoresti, este astazi mult mai simplu sa accesezi serviciile unui taxi, pentru ca este mult mai simplu sa faci acest lucru cu ajutorul unei aplicatii decat sa cauti numerele de telefon ale companiilor locale de taxi, cum se proceda mai demult… si sa incepi sa dai telefoane pentru a gasi un taxi liber. La fel, in diferite alte ocazii cand ai nevoie de un taxi. Lucrurile au devenit mai simple si mai rapide.
Alin Grosu, director departament de dezvoltare programe software: Majoritatea dispozitivelor care sunt instalate in clinici, hoteluri pot fi operate de catre receptioner, de exemplu. Pot comanda receptionerii un taxi pentru clientii dumnealor. Avem instalate aparate de tip infochiosc, care sunt instalate, cumva, spre iesirea din incinta hotelului sau clincii, prin care clientul, spre iesire, isi poate comanda singur un taxi. Pe de alta parte, avem si astfel de dispozitive instalate, prezente pe desk-ul receptiilor, de unde fie clientul isi poate comanda taxiul, apasand un buton, fie receptionerul il poate directiona, ajuta in aceasta directie.
In plus, astazi, aceste solutii vin si in ajutorul companiilor ai caror angajati au un program care se extinde in afara programului mijloacelor de transport in comun si carora trebuie sa le asigure transportul pana acasa.
Alin Grosu, director departament de dezvoltare programe software: Avem incheiate parteneriate cu firme din domeniul corporate care au un program putin mai diferit, in sensul ca natura activitatii lor ii forteaza ca programul sa se desfasoare si in timpul noptii sau sa se termine la miezul noptii, moment in care, eu stiu, 200 de angajati au nevoie de transport acasa. Si, atunci, acea firma le ofera, prin intermediul suitei de aplicatii dezvoltate de noi, posibilitatea sa-si comande un taxi. Un abonament tip corporate functioneaza in felul urmator: firma partenera are posibilitatea de a-si incarca un sold, de a preincarca un sold, pe baza estimarilor legate de costurile cu transportul angajatilor, din care angajatii lor sa consume, specific pentru curse in interes de serviciu. In acelasi timp, managerul companiei poate vedea, transparent, cheltuielile pe care le-a efectuat fiecare angajat in parte. Angajatii isi descarca aplicatia de comanda taxi pentru smartphone, primesc un cod din partea companiei, pe care il inregistreaza intr-o sectiune dedicata in aplicatie, urmand ca, ulterior, dupa ce primesc aprobarea de la companie, sa poata comanda taxi in interes de serviciu, utilizand voucherele electronice puse la dispozitia lor. Ulterior, managerul companiei insarcinat cu transportul angajatilor vede instant, are acces la rapoarte detaliate pentru fiecare angajat in parte. Exista un cont comun al companiei, din care toti angajatii pot consuma, in limitele stabilite de managerul companiei pentru fiecare angajat. In acelasi timp, in fiecare receptie de corporate noi avem instalat un astfel de dispozitiv, de pe care o persoana dedicata din cadrul acelei companii poate comanda un taxi pentru fiecare angajat, in functie de necesitati.
Dar cum functioneaza lucrurile pentru soferii de taxi?
Alin Grosu, director departament de dezvoltare programe software: Se pot inrola soferii independenti la nivel national. Acceptam doar soferi licentiati, conform Legii 38/2003. Asta inseamna ca un sofer trebuie sa fie autorizat pentru a desfasura activitatea de taxi, conform acestei legi. Trebuie sa detina o autorizatie de taxi, un atestat, plus multe alte documente reglementate.
Dar, concret, cum ii ajuta acest proces de digitalizare pe soferii de taxi?
Alin Grosu, director departament de dezvoltare programe software: In trecut, ei puteau prelua comenzi pe dispozitive de tip smartphone, dar in acelasi timp, fiind obligati de lege, trebuie sa aiba instalata si o casa de marcat fiscala in taximetru. Asta inseamna doua dispozitive. Noi am adus aceste doua activitati intr-un singur dispozitiv, astfel ca soferul poate prelua comenzi, aplicatia noastra este legata direct cu casa de marcat inteligenta, in sensul ca, la sfarsitul cursei, noi stim, in aplicatie, exact care a fost costul calatoriei.
Dar in cazul curselor efectuate atunci cand un client ia, pur si simplu, un taxi de pe strada?
Alin Grosu, director departament de dezvoltare programe software: Conform legii, soferii de taxi sunt obligati sa nu refuze nicio cursa de taxi din strada. Noi a trebuit sa ne adaptam acestui fapt. Astfel, atunci cand soferul preia un client din strada, prin pornirea casei de marcat, aplicatia noastra trece in mod stand-by si ii permite soferului sa isi duca la bun sfarsit acea cursa.
Care este modul de lucru cu dispeceratele firmelor de taxi?
Alin Grosu, director departament de dezvoltare programe software: Pe langa soferii independenti inrolati in aplicatia noastra, noi avem incheiate parteneriate cu peste 20 de dispecerate din tara, astfel ca soferii arondati acelor dispecerate sunt inrolati si ei in aplicatia noastra. Pot prelua comenzi venite atat din partea clientilor nostri, cat si comenzi care vin din cadrul dispeceratelor lor. Noi punem la dispozitia dispecerelor care preiau comenzi de taxi o interfata prin care ele pot prelua comenzile telefonic, le introduc in aplicatia noastra si le transmit automat catre toti soferii de taxi. Astfel, putem spune ca am digitalizat si aceasta activitate, prin imbunatatirea modului de preluare si transmitere comenzi catre soferi. Pe de o parte, soferii independenti platesc abonamente lunare pentru a putea utiliza aplicatia de preluare comenzi, pe de alta parte, dispeceratele de taxi cu care noi avem incheiate parteneriate platesc o taxa lunara pentru a avea acces la aplicatia preluare comenzi destinata dispecerelor. Pe langa aceasta, au multe alte beneficii, cum ar fi rapoarte lunare si transparenta totala cu cursele de taxi efectuate de soferii lor.
In plus, digitalizarea simplifica si efectuarea platilor, pentru ca, pe langa plata cash sau cu voucher, se poate plati si cu cardul, fara sa te mai gandesti la problema restului. Pentru ca, de multe ori, si aceasta era o problema. Iar incurajarea platii cu cardul se face si prin acordarea de reduceri.
Alin Grosu, director departament de dezvoltare programe software: Pe de o parte, clientul are siguranta ca la sfarsitul cursei nu va plati o alta suma decat cea afisata de aparatul de taxat, pe de alta parte, soferul are siguranta ca toate incasarile ajung la el in siguranta. Soferul nu trebuie sa aiba un POS instalat, pentru ca aplicatia permite unui client sa-si inroleze un card pe care sa-l foloseasca ulterior la plata curselor de taxi. Clientii au posibilitatea de a-si salva un card in aplicatie o singura data, pe care sa-l foloseasca ulterior pentru cursele de taxi efectuate. Totul se intampla exact ca o cumparatura online, soferul neavand nevoie de un POS instalat in autoturism. Si mai demult, si in momentul de fata, soferii au POS-uri instalate, pentru ca la fel de bine pot prelua comenzi si din strada, iar un client trebuie sa poata plati cu cardul daca aceasta este alegerea lui.
Insa, pe langa toate aceste aspecte, ne amintim ca, de multe ori, atunci cand afara era ploaie sau ninsoare, cand tuna si fulgera, nu gaseam niciun taxi, indiferent cate telefoane incercam sa dam ca sa comandam un taxi. Si, in acele situatii, chiar daca am fi fost dispusi sa platim un tarif ceva mai mare, tot nu gaseam nicio masina.
Alin Grosu, director departament de dezvoltare programe software: Tarifele sunt fixe, indiferent de vreme sau de ora. Iar, printr-un serviciu lansat recent, clientii au garantia ca vor avea un taxi, acest taxi fiind rezervat inca de la momentul deschiderii aplicatiei. Garantam clientilor, in cazul in care, sa spunem, intr-o situatie exceptionala, un sofer refuza acea cursa, pentru ca a facut pana sau pentru ca a fost implicat intr-un incident, atunci aplicatia ia decizia, automat, sa trimita un alt sofer catre acel client de taxi. In acelasi timp, soferii care sunt inrolati in acest serviciu au garantia incasarilor minime zilnice, asta insemnand ca noi le garantam acestor soferi venituri minime zilnice pentru o sesiune de lucru.
Asadar, digitalizarea schimba si domeniul taximetriei. Totodata, schimba si mentalitatile. Important este sa ne informam cat mai din timp despre noile posibilitati oferite astazi de digitalizare!