Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Operatia de cataracta cu femtolaser
0Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Operatia de cataracta cu femtolaser
B1 TV, 20 februarie 2022, de la ora 9.30
Invitati: dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog, si dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog
Emisiune realizata cu sprijinul Clinicii Oculus (www.clinicaoculus.ro, www.facebook.com/clinicaoculusbucuresti, 021.9628, 021.317.80.70, strada Pechea nr. 11A, sector 1, Bucuresti).
In ultimii ani, modul in care se desfasoara operatia de cataracta a fost schimbat semnificativ, datorita noilor lasere cu care se fac inciziile si noilor materiale din care sunt realizate cristalinele artificiale. Cum se realizeaza astazi operatia de cataracta si care sunt avantajele utilizarii femtolaserului aflam de la doctor Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog.
Dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog: Operatia de cataracta este destul de bine cuantificata. Deja tehnica standard, numita facoemulsificare, se face de 20 de ani, chiar si mai mult, 30 de ani in alte tari, dar si la noi. Este o operatie bine cuantificata si bine pusa la punct, standardizata. Se face pe o incizie foarte mica – 2 milimetri, 2 milimetri si jumatate, dar exista si tehnici sub 2 milimetri – 1 milimetru, 1,5 milimetri. Principiul este de impartire a nucleului cristalin in mai multe bucati, cu ajutorul energiei ultrasonice, dupa care se aspira acele bucati. Iar in locul ramas gol, in sacul cristalinian, acolo unde a fost cristalinul natural, cataracta, se pune un cristalin artificial, care este de mai multe tipuri.
Revenind la tehnica propriu-zisa a operatiei de cataracta, tehnica cea mai moderna este cea cu femtolaser. Ce aduce nou femtolaserul? El face prima parte a operatiei, primii timpi operatori. In primul rand, inciziile. Deci nu mai realizam cele trei incizii, oarecum caracteristice pentru o operatie de cataracta, cu un cutitas sau cu un mic bisturiu specific, ci le face laserul. Cu o extrema precizie, in pozitia exacta pe care ne-o dorim noi, de dimensiunea exacta pe care ne-o dorim noi si cu arhitectura exacta pe care ne-o dorim noi – eu stiu, in doua planuri, in trei planuri, depinde. Iata deja un avantaj! Al doilea avantaj este fereastra, pe care o face tot laserul, fereastra din partea din fata a cristalinului, care trebuie sa fie perfect rotunda, de un anumit diametru, ideal de 5,8 milimetri. E greu sa faci cu mana un cerc, o fereastra perfect rotunda si de un diametru precis la 5,8 milimetri. Continua, rotunda si perfect centrata acolo unde ne dorim noi, pe axul vizual sau, depinde, pe axul pupilar, depinde de la om la om. Al treilea timp operator pe care il face femtolaserul este impartirea nucleului. Va spuneam ca in tehnica clasica, cu facoemulsificare, nucleul cristalinian se imparte cu ajutorul energiei ultrasonice. Acesta era principiul, sa-l impartim in mai multe bucati, pe care, dupa aceea, sa putem sa le aspiram printr-o incizie mica. Femtolaserul face aceasta prima parte, imparte nucleul cataractei, sa spunem, in mai multe bucati. In cate vrem noi. In patru, daca e vorba de o cataracta mai moale, mai incipienta; in sase, in opt, daca e vorba de o cataracta mai veche, mai dura, mai avansata. Deci si aici noi suntem cei care stabilesc in computerul laserului parametrii pe care ni-i dorim, de la caz la caz, in functie de cataracta pacientului respectiv.
Iata deja trei timpi operatori foarte importanti pe care i-a facut femtolaserul, in care noi, chirurgii, nu am intrat cu niciun fel de instrument in ochi, nu am produs niciun fel de turbulenta sau nu am dezvoltat niste energii care pot sa afecteze tesuturile din jur, in primul rand corneea, dar si celelalte tesuturi. Altfel, daca nu am fi facut cu femtolaser, toti acesti timpi operatori ar fi fost facuti manual, respectiv cu ultrasunete, dar fiind acolo, in interiorul ochiului. Orice manevra in interiorul ochiului reprezinta un risc pentru celulele corneene, de exemplu, sau pentru alte structuri oculare. Deci cel putin jumatate din operatie o face laserul, fara ca chirurgul sa intre in ochi. Prin urmare, avem deja niste motive de siguranta in plus fata de tehnica clasica, pe langa precizia pe care femtolaserul ne-o asigura. De aceea, noi recomandam tuturor pacientilor, daca se poate, sa faca operatia cu femtolaser. Din pacate, fiind o investitie mare… si nu doar investitia initiala, ci si faptul ca la fiecare interventie folosim o unitate care se numeste piesa de contact intre laser si ochiul pacientului si care este de unica folosinta si care costa si ea mult, din pacate, tehnica cu femtolaser costa ceva mai mult decat tehnica clasica, cu facoemulsificare. De aceea, poate nu toti pacientii isi permit sa faca aceasta operatie cu femtolaser. Insa o recomandam tuturor. Sau macar, in mod special, pacientilor din anumite grupe de risc. Pacientii care au deja o cornee afectata, sensibila, cu celule corneene putine sau pacienti care vin cu o cataracta foarte dura, in care e greu de impartit manual nucleul cristalinian, cu ultrasunete, deci foarte dura, foarte veche… Pacienti care au o camera anterioara a ochiului, deci un spatiu, o anumita anatomie a ochiului care face mai dificila operatia realizata manual sau cu ultrasunete. Sau, de exemplu, cataracta foarte coapta alba, aceea alba… vine pacientul, il vezi de la usa cu o pupila alba. Si aceasta este o cataracta cu multe riscuri intraoperatorii, care sunt depasite, in mare masura, daca facem cu tehnologia femtolaser.
Un alt grup caruia ii recomandam tehnica cu femtolaser este grupul pacientilor care isi doresc sa foloseasca cristalin multifocal sau cristaline premium, in general, asa le numim noi. Sunt cristaline mai sofisticate din punct de vedere optic. Dar, pentru ca sunt sofisticate, sunt si extrem de exigente. Deci ele trebuie perfect asezate pe axul vizual al pacientului, astfel incat si operatia trebuie realizata perfect. Acea fereastra de care va spuneam un pic mai devreme trebuie sa fie perfect rotunda, perfect centrata unde trebuie si la o anumita dimensiune… Daca la un cristalin monofocal poate nu e chiar asa de grav ca nu am reusit sa fim atat de perfecti, la un cristalin multifocal, la un cristalin premium e important sa avem o operatie perfecta, astfel incat sa putem sa asezam cristalinul multifocal acolo unde trebuie, sa beneficieze de cea mai buna pozitie si, implicit, sa asigure rezultatele pe care ni le dorim, respectiv vedere buna fara a purta ochelari, la toate distantele, fara fenomene fotice asociate si neplaceri de genul acesta.
Deci, iata, tehnologia femtolaser… sunt cateva grupe de pacienti, pe care vi le-am enumerat, care chiar ar beneficia mult de aceasta tehnica!
Dar, pe langa avantajele noilor tehnologii laser in operatia de cataracta, cristalinele artificiale, care sunt, astazi, din materiale speciale, care se pot indoi, folda, care pot avea mai multe focare, au schimbat si ele rezultatele tratamentului chirurgical al cataractei. Ce beneficii aduc astazi cristalinele artificiale pacientilor operati de cataracta aflam de la doctor Cristian Moraru, medic primar oftalmolog.
Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: Ceea ce a schimbat extrem de mult rezultatele operatiei de cataracta… cataracta inseamna opacitate, o scoatem si, inainte, nu puneam nimic in loc si dadeam ochelari. La ora actuala, in locul cataractei, care este lentila ochiului, cristalinul, se pun aceste cristaline artificiale, care au schimbat radical situatia pacientului dupa operatia de cataracta, efectiv, redandu-i aproape suta la suta… redandu-i o activitate si o viata normala.
Dar cum erau mai de mult aceste cristaline artificiale? Si cum sunt astazi? Si din ce materiale?
Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: Aceste cristaline aveau o rigiditate…Si trebuia o incizie, o taietura prin care sa le introducem, incizie care trebuia cusuta. Aceasta cusatura influenta dioptriile postoperatorii ale pacientului. Trebuiau scoase firele, se imbunatateau, dar pacientul tot trebuia sa poarte ochelari, chiar cu cristalin artificial, de distanta, iar aceste dioptrii erau cauzate de aceste cusaturi mari, care erau de 7-9 milimetri. Este foarte mult pentru ochi sa faci o incizie de 7, 8, 9 milimetri, pentru ca influentezi foarte mult dioptriile. Si, atunci, s-a trecut la schimbarea materialului, s-a trecut la acel material foldabil. Prima data s-a folosit siliconul. Siliconul, iarasi, a acoperit o perioada foarte buna si destul de lunga in istoria cristalinului artificial, dar a avut si el anumite critici… ca, in timpul operatiei, nu intru in amanunte… S-a trecut la un alt material, acrilat se numeste. La ora actuala, cristalinele artificiale sunt facute din acrilat. Aceste materiale se puteau indoi, atat siliconul, cat si acrilatul, ceea ce a permis introducere in incizii din ce in ce mai mici. Aceasta ce influenta are? Cu cat faci incizia mai mica, cu atat rezultatele postoperatorii in legatura cu dioptriile care rezulta in urma operatiei… sunt aproape neperturbate. Raman dioptriile pacientului sau influentate foarte putin.
Vechile tehnici operatorii cum si de ce influentau dioptriile ulterioare ale pacientilor?
Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: Tehnicile primordiale necesitau o taietura de cel putin 5, 6, 7 milimetri, prin care erau introduse aceste lupe, cristalinele artificiale. Daca noi executam o taietura, ca sa putem pune cristalinul artificial, acea taietura, incizie trebuie cusuta. Acea cusatura o facem de mana si influentam dioptriile ochiului prin deformarea corneei. Corneea este prima zona a ochiului care primeste lumina si are o forma circulara, rotunda, regulata… Noi, daca taiem ca sa introducem cristalinul, perturbam aceasta curbura a corneei. Adica ea nu mai e perfect regulata, pentru ca noi o coasem, acea cusatura se cicatrizeaza, iar dioptriile finale, dupa ce scoatem firele de sutura, pot fi influentate, adica zona in care a fost cusuta nu mai are dioptriile pe care le avea inainte. Si, atunci, aceste dioptrii in general modifica dioptriile de distanta, de apropiere, dar modifica si axele corneei. Aceste modificari ale axelor corneei se numesc astigmatism. Adica, in urma operatiei clasice, apare un astigmatism, care e cauzat de cusatura noastra, caci suntem nevoiti sa coasem, iar acesta necesita o corectie prin ochelari cu cilindru, asa se numesc, care corecteaza astigmatismul respectiv. Prin micsorarea acestei incizii, acestei taieturi, pericolul de inducere de astigmatism, adica de modificare a axelor corneei, este minim sau aproape deloc. Acesta este marele avantaj al cristalinelor foldabile, adica cele care se indoaie. Ele se introduc indoite in ochi si se desfac singure. Pe o incizie de… in jur de 2 milimetri, 2,1-2,2, unii au ajuns si la 1,8, si la 1,5 milimetri, dar necesita tehnologie speciala. Dar media este de 2 milimetri. Un alt avantaj al acestor incizii foarte mici este ca nu trebuie cusute. Ele se lipesc singure. Exista tehnologie de a face aceasta incizie intr-un anumit plan, iar asta face ca acel plan sa se inchida. Se numeste „self sealing”, adica se autoinchide si nu mai necesita sutura. La fel, un alt avantaj… in inciziile mari, noi deschideam globul ocular, ca sa scoatem cristalinul cataractat si sa punem un cristalin artificial, deschideam o zona foarte mare. Acea zona era, posibil, o poarta de intrare a microbilor. Deci riscul de infectii postoperatorii dupa operatiile clasice era mult mai mare ca acum. Nici acum nu este absolut eliminat, dar pe o incizie de 2 milimetri riscul ca microbii sa patrunda, mai putin in timpul operatiei, dar postoperator, pana se autoinchide, este mult mai mic. Pentru ca are o suprafata si o intindere de doar 2 milimetri.
Asadar, evolutia materialelor din care se realizeaza cristalinele artificiale si evolutia laserelor care se utilizeaza astazi in operatia de cataracta fac ca tratamentul chirurgical al cataractei sa castige in siguranta si in predictibilitate, iar pacientii sa se bucure de rezultate mult mai bune. Dar nu uitati: important este sa nu amanati vizitele periodice la medic si sa urmati sfaturile specialistilor! Multa sanatate!