Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Precautii si recomandari in cazul interventiilor de tipul all on 6, all on 4
0Schimbă-ți Viața! Informează-te! – Precauții și recomandări în cazul intervențiilor de tipul all on 6, all on 4
B1 TV, 10 august 2024, de la ora 9.30
Invitați: dr. Dragoș Popescu și dr. Mihnea Velisarato, medici specializați în implantologie și chirurgie parodontală
Emisiune susținută de DentalMed Luxury Dental Clinic (www.dental-med.ro, www.facebook.com/DentalMedLuxuryClinic, www.facebook.com/DentalMedPrimaverii, 021 402 87 35, 0372 330 300).
Pregătirea intervențiilor de implantologie orală de tipul fast and fixed, all on 4, all on 6 necesită mai multe etape. Și, bineînțeles, cum aceste intervenții de reabilitare orală rapidă se realizează cu anestezie locală și, de regulă, cu sedare intravenoasă, este absolut necesar și un control preanestezic.
Dr. Dragoș Popescu, medic implantologie și chirurgie parodontală: După ce se decide care ar fi soluția ideală, personalizată raportat la problemele pacientului, noi discutăm cu medicul anestezist și se face un control preanestezic. Pacientul primește analize de sânge, hemoleucogramă, timp de sângerare, glicemie, vitamina D3, apropo, care e foarte important de dozat, pentru că în România, din păcate, noi avem o deficiență de vitamina D și această vitamină ajută în refacerea osoasă și în vindecarea osului în urma intervențiilor chirurgicale… nu numai în implantologie, și dacă ai o fractură, se vindecă mult mai bine dacă ai vitamina D în parametri optimi. Și-atunci, după ce avem aceste investigații, paraclinice se numesc, deci analizele, medicul anestezist își dă acordul final dacă se face sau nu intervenția și în ce condiții. Se iau avize de la cardiolog, de la medicul de familie, de la nefrolog, depinde de ce probleme are pacientul.
După acordul medicului anestezist, se pot efectua intervențiile de reabilitare orală rapidă. De fapt, realizarea într-o singură ședință a mai multor proceduri de chirurgie stomatologică aduce o serie întreagă de beneficii pacientului.
Dr. Dragoș Popescu, medic implantologie și chirurgie parodontală: Noi utilizăm conceptul One Stage Surgery, prin care diminuăm stresul și agresivitatea unor operații repetitive, astfel încât într-o singură fază, maxim două, încercăm să inserăm toate implanturile. Noi punem și implanturile simultan cu extracțiile tocmai pentru a diminua stresul. Pacientul vine o singură dată, o singură dată ia antibiotic, o singură dată vine pentru control, pentru suprimarea firelor de sutură… Și-atunci beneficiile sunt majore, pentru că agresiunea este limitată într-o singură fază, pacientul e asistat de medicul anestezist, are o stare de relaxare, primește anumite substanțe care îi scad anxietatea, îi produc anxioliză. Totodată pacientul primește antibiotic intravenos, ceea ce este un beneficiu, pentru că avem certitudinea că antibioticul se absoarbe în circulația sangvină. Dacă îl iei per os, adică prin gură, riscul este să nu se absoarbă neapărat, n-ai un control cât anume… I se monotorizează pulsul, tensiunea arterială, dacă are extrasistole, e controlat… și așa mai departe. Deci, în general, ideal este să reușim ca, în ședințe scurte, dar intense, să inserăm implanturi atât la maxilarul superior, cât și la maxilarul inferior.
Există terapii adjuvante care pot face ca pacientul să depășească mai ușor aceste intervenții?
Dr. Dragoș Popescu, medic implantologie și chirurgie parodontală: Folosim PRF-uri. Se recoltează din sângele pacientului, se centrifughează… Ajută foarte mult la vindecare. Este o tehnică care e utilizată deja de peste 10 ani. De exemplu, postoperativ se poate folosi un laser terapeutic pe biostimulare, care îl ajută pe pacient. Dar, în principiu, în realitate, de fapt, ca să fim foarte corecți, suferința e destul de mică. Adică pacientul are în capul lui, își proiectează o suferință mult mai mare decât cea reală. Și noi le spunem pacienților… deci nu le spunem: „Dom’le, o să fie groaznic!” Le spunem că o să fie ușor. Ei nu ne cred dar, după aceea, ne spun: „Dacă am fi știut că e așa de ușor, făceam mai de mult!” Deci această teamă și frică este o piedică în, să zic așa, venirea pacientului pentru a-și pune aceste implanturi. E o frică, e firească, e normal să îți fie teamă de niște găuri care se dau, nu? O bormașină în os… Adică sună și neplăcut, așa. Mai există și legendele care se transmit între vecini, prieteni: „Dom’le, eu m-am umflat, am făcut…” Și fiecare se raportează la această bârfă, să zic, care există… medicală și firească. Fiecare om, când aude: „Tu ți-ai făcut. Și cum a fost?” „A fost rău” sau „a fost bine” – e personalizat, n-ai cum… Dar, în mare, statistic, în medicină vorbim statistic, lucrurile merg destul de lin și de frumos. Edemul maxim este la 48 – 72 de ore, după care se diminuează. Pacientul vine la control, îi scoatem firele de sutură, primește și lucrarea provizorie, în funcție de stabilitatea implanturilor, care au o stabilitate primară, se numește primary stabilization. Dacă implanturile sunt stabile, primești o lucrare chiar fixă. Nu tot timpul se poate. Există și aici… Se exagerează cu ideea că tot timpul poți să ai o lucrare fixă imediată. De aceea, pacientului trebuie să îi spui că, în situația în care se poate, va avea o lucrare fixă. Nu poți să știi de la început ce stabilitate au implanturile. Poți estima, având tomografii ultraperformante. Putem estima, dar tot timpul… Să știți că în chirurgie nu poți înlătura handmade-ul, ca să îl numesc așa. Întotdeauna omul, experiența lui și, cum să spun eu, vocația, talentul nu pot fi înlocuite de aceste protocoale digitale, ghiduri. Ele ajută foarte mult, sunt niște instrumente extraordinare, dar niciodată nu poți să lași deoparte harul medicului.
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: În primul rând că această curbă de învățare se face nu din prima cu lucruri foarte dificile. Adică, fiecare, și eu, când am fost la început, îmi știam lungul nasului… Acolo unde ceva îmi depășea capacitatea, întrebam pe unul mai în vârstă. Deci lucrul în echipă este foarte important. Și atunci când competența ta știi că este depășită, este foarte important să știi să-ți declini competența, să chemi pe unul care știe, să te ajute, sau faceți schimb de locuri, intri mâna a doua și așa mai departe… Curba aceasta de învățare există, din păcate, în orice meserie, adică nu doar în medicină. Gândiți-vă că aceste tehnologii digitale presupun suprapunerea unor tomografii cu unor amprente digitale, făcute de medic împreuna cu tehnicianul, care realizează acea gutieră ghid chirurgical. Pe lângă erorile de suprapunere, dacă mai există și o eroare medicală, că n-ai montat perfect ghidul acela în gură, totul se schimbă local. Adică, în loc să pui implantul pe poziția X, dacă l-ai pus pe poziția X+1, totul se poate duce de râpă, pentru că avem și nervi prin oasele astea unde punem implantul și nu avem voie să-i lovim și așa mai departe. Tehnicile clasice, de asemenea, sunt pentru oameni experimentați. Să nu ai niciun dinte în gură, niciun reper, și să pui totuși 8-10 implanturi, nu e un lucru chiar simplu. Dacă implantul trebuie să îl pun în dreptul incisivului central și l-am pus între incisivul central și incisivul lateral, proteticianul o să facă dinții așa, încălecați… nu prea mai iese.
Așadar, medicii trebuie să fie pregătiți pentru diferite situații care pot apărea intraoperator și cărora trebuie să le găsească soluții rapid, pe loc.
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: Nu tot timpul poți să inserezi un implant într-o poziție geografică perfectă, geografică pe harta arcadelor, bineînțeles. Și-atunci, în funcție de unde poți să le inserezi, dacă nu sunt perfect echilibrate ca poziție, alegi varianta unei supraproteze, nu a unei structuri fixe cimentabile sau înșurubate.
Ce sunt aceste lucrări mobilizabile?
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: Le-aș zice semifixe mobilizabile. Adică pacientul le dă jos pentru igienizare și și le aplică pe implanturi. Doarme cu ele… Adică nu sunt ca protezele acelea clasice pe care trebuie să le scoți noaptea din gură, nu.
Și lucrările fixe?
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: Cele fixe necesită mentenanță în cabinet. Adică trebuie să vină pacientul regulat, o dată la 4 – 6 luni, i se dau jos șurubelele, se spală, se igienizează, se detartrează, se dezinfectează și așa mai departe.
Și dacă lucrările nu sunt corect întreținute?
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: Pot apărea periimplantite, deci infecții în jurul implantului. Așa cum apar infecții în jurul dinților, apar și în jurul implanturilor. Diferența este că osul se resoarbe mult mai rapid în jurul implanturilor atunci când e o infecție. Și osul este fundația, practic, a implantului. Cum e fundația pentru o casă, osul e pentru implanturi. Dispare fundația, pică implantul.
Dar în privința vârstei, până la ce vârstă se pot realiza aceste intervenții?
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: Un pacient, dacă poate suporta o extracție, poate primi și un implant. Procedura e absolut safe, în regulă, fără niciun fel de probleme, atâta vreme cât nu există alte boli generale ale organismului care să contraindice o intervenție generală, chirurgicală general vorbind. Dar, altfel, vârsta nu e un impediment.
Dar, totuși, această reabilitare orală rapidă pe câte implanturi ar trebui făcută? Pentru că auzim de all on 6, all on 4, all on X…
Dr. Mihnea Velisarato, medic specialist chirurgie orală: Dacă nu există aspecte financiare care să te limiteze în a insera mai multe implanturi, cu cât mai multe implanturi, cu atât mai bine. Practic, pe noi ne-a lăsat Dumnezeu… dintele cu rădăcina. OK, e exagerat să punem pentru 14 dinți 14 implanturi, dar un număr de 8 – 10 implanturi… sunt mult mai trainice în timp decât un număr de 6, respectiv 4, care suportă forțe masticatorii multe și continue. Practic, și când nu mâncăm, tot apar forțe.
Prin urmare, lucrurile sunt diferite de la pacient la pacient, soluțiile sunt personalizate și, bineînțeles, în majoritatea covârșitoare a cazurilor pot oferi pacienților dantura fixă dorită. Însă pentru o bună sănătate orală mergeți din timp la medicul stomatolog, pentru măsurile care se impun. Astfel, soluțiile vor fi mai puțin complexe și mai puțin costisitoare. Totul este să înțelegem responsabilitatea pe care o avem față de propria noastră sănătate și să nu amânăm necesarele vizite periodice la medicul dentist.