Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Solutii moderne de tratament stomatologic
0Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Solutii moderne de tratament stomatologic
B1 TV, 23 aprilie 2022, de la ora 9.30
Invitat: doctor Andi Dragus, medic dentist
Emisiune realizata cu sprijinul Clinicii Dr. Dragus (www.clinicadrdragus.ro, www.facebook.com/clinicadrdragus, 021.312.46.90).
Pentru un zambet frumos, nu doar dintii nostri trebuie sa fie frumosi si sanatosi, ci si gingiile noastre trebuie sa fie sanatoase. Insa multi pacienti se confrunta cu probleme gingivale, cu gingii care incep sa sangereze la periaj, cu gingii inflamate, cu retractie gingivala, mai ales odata cu inaintarea in varsta. Dar despre toate acestea aflam de la doctor Andi Dragus!
Dr. Andi Dragus, medic dentist: Exista resorbtia fiziologica, biologica – asta o avem toti. Dar nu este ceva, sa spunem, care necesita neaparat o anumita interventie chirurgicala. Daca ai 80 de ani si ti s-au resorbit 2-3 milimetri si vezi radacinile, dar nu ai sensibilitate, nu ai carii, nu ai nicio problema… lasi pacientul asa. Nu te apuci sa-l operezi doar de dragul ca… trebuie sa aiba un zambet. Daca are probleme parodontale… Ideea este ca, cu cat se resoarbe gingia, se dezveleste radacina si apar aceste triunghiuri negre intre dinti, care, automat, se vad urat. Nu mai avem papilele asa cum sunt ele si, atunci, riscul de a dezvolta acolo probleme periodontale este mare. Dar, daca ai o anumita varsta, este normal sa ai astfel de mici resorbtii osoase. Nu inseamna ca esti bolnav sau ca trebuie sa faci ceva. Daca ai 20 sau 30 de ani si ai problemele acestea, cu siguranta trebuie sa faci o regenerare tisulara, trebuie sa ridici gingia unde a fost, pentru ca inca mai ai de trait 40, 50, 60 de ani. Si, daca de la 30 de ani ai problemele acestea, automat, colapseaza, in 10-15 ani poti sa-ti pierzi toti dintii. Trebuie sa intelegem ca organismul este inteligent si nu trebuie tot timpul sa facem sa fie perfect. E bine asa, la 80 de ani nu e nicio problema ca ai spatii intre dinti, ca mai ramane un pic de mancare, daca nu ai probleme parodontale…
Intelegem, asadar, ca ar trebui intervenit daca aceste probleme apar la varste mai tinere si daca este vorba de probleme parodontale, de asa-numita parodontoza, boala dintilor frumosi. Dar uneori evolutia parodontozei poate sa fie accelerata, in cazul persoanelor care au dinti strambi. De ce anume si ce se poate face in aceste situatii?
Dr. Andi Dragus, medic dentist: In general, problemele parodontale sunt combinate cu probleme ocluzale, deci probleme de interferenta, de transmitere incorecta a fortelor. Si, atunci, lucrurile se agraveaza mai repede. Pentru ca pacientii care au malpozitii dentare, adica au dintii strambi, incalecati in toate directiile, sa zicem, au un risc mai mare de a crea astfel de probleme, pentru ca, neavand papile, dintii preseaza, automat, fac carii intre dinti. Si, atunci, acesti pacienti au o problema structurala, faptul ca oasele sunt mai mici si dintii n-au putut sa se alinieze pe aceste oase si, automat, exista riscuri foarte mari. Si, combinat cu transmiterea incorecta a fortelor… pentru ca, daca dintii nu s-au aliniat uniform pe aceste oase, atunci cand mananca, o sa transmita aceleasi forte ca dumneavoastra sau ca mine, numai ca le vor transmite incorect si, automat, se vor crea niste resorbtii osoase mecanice, nu parodontale, in prima etapa. Si dupa aceea incepe boala parodontala. Deci lucrurile sunt destul de simple daca le intelegem. Si trebuie tot timpul sa eliminam cauza. Daca cauza principala este alinierea incorecta a dintilor, iar asta a dus catre o boala parodontala, tratamentul se finalizeaza cand am eliminat cauza. Adica incep cu partea inflamatorie, cu boala periodontala, o tratez, o stabilizez, dupa care incep si un tratament ortodontic, ca atunci am eliminat cauza reala. Adica, dintii fiind incalecati si planul acesta de ocluzie, de transmitere a fortelor fiind incorect… si fortele nu se transmit in axul radacinii dintelui, ci se transmit in laterale, atunci osul se pierde. Si, dupa ce am eliminat cauza, atunci pacientul este in siguranta.
In aceste situatii se vorbeste si despre regenerarea tisulara. Ce este aceasta? In ce consta si cand se recomanda?
Dr. Andi Dragus, medic dentist: In general, regenerarea tisulara putem s-o facem chimic, adica cu diverse substante, daca esti intr-o faza incipienta. Chimic si chirurgical, mai putin invaziv. Sau o grefa de tesut conjunctiv din palat. Aceasta grefa, apoi, se pune sub gingie. Deci cu instrumente speciale intram, fara sa taiem deloc gingia, fara s-o incizam, intram intre gingie si os si ridicam gingia, efectiv, si punem aceasta carne dedesubt, acest tesut conjunctiv. Iar ele vor adera una de alta. Si, atunci, va ramane sus, la nivelul la care vrem. Si, automat, am rezolvat problema. Pentru ca cea mai sigura bariera este gingia. Daca gingia este sanatoasa, dintele este sanatos. De aceea se si numeste boala dintilor sanatosi, pentru ca dintii n-au nimic, dar s-a creat un dezechilibru.
Dar, daca pacientii ajung sa-si piarda toti dintii din cauza bolii parodontale, pentru ca, din pacate, exista si asemenea situatii, stim ca si ei pot beneficia apoi de dinti ficsi, in urma unor interventii chirurgicale stomatologice cu implanturi dentare. Dar, in general, care sunt recomandarile, precautiile de care pacientii trebuie sa tina cont dupa o asemenea interventie?
Dr. Andi Dragus, medic dentist: La o interventie chirurgicala, indiferent de ce natura este ea, ca am pus niste implanturi, ca am facut o aditie, ca facem o regenerare tisulara… avem niste instructiuni pe care pacientul le primeste in scris. Discutam, dupa interventie, si verbal cu el, dar el nu mai este chiar atat de disponibil atunci, va dati seama… Si primeste aceste instructiuni si in scris. In general, cu ce nu trebuie sa faca. Si, atunci, daca el este de buna credinta, n-o sa fie probleme daca respecta tot ce-i da medicul. Caci sunt lucruri simple, ce sa nu faca… Sa nu faca sport dupa, sa nu traga de fire, sa nu faca un tic din a da cu limba acolo unde simte firele, sa le desfaca, a nu consuma lactate si condimente cateva zile dupa interventie, a nu zbura cu avionul… Sunt niste lucruri clare. Pentru ca, la zbor, este diferenta de presiune si, daca ai facut o aditie, risti sa se faca presiune mai mare pe zona respectiva si sa ai probleme in timp. Iar lactatele dezvolta bacterii, iar condimentele irita zona. La fel, sa nu foloseasca apa de gura cu alcool, ci apa de gura cu clorhexidrina. Sunt niste lucruri pe care el trebuie sa le respecte. Noi le dam aceste instructiuni si avem si un pachet cu produse, pe care le primeste si cu care isi face in primele doua saptamani… trebuie sa respecte acest protocol. Ei sunt vazuti in primele doua zile dupa interventie. Ii vedem, vedem daca totul este in regula. Exista anumite injectii pe care le facem, sa se umfle mai putin. In acest moment, lucrurile sunt destul de simple pentru pacient. De aceea spun tot timpul ca pacientul, daca este informat, daca este educat, va opta tot timpul catre un plan de tratament care sa-i fie cat mai bun pe termen mediu si lung. Daca ne bazam doar pe frica si pe niste mituri din acestea populare, atunci, cu siguranta, vom bloca anumite lucruri in planul nostru de tratament. Pentru ca medicul nu poate sa te oblige sa faci ceea ce nu vrei.
Dar inainte de interventiile chirurgicale stomatologice?
Dr. Andi Dragus, medic dentist: Sunt pacienti care nu se stiau cu probleme de tensiune, care nu se manifesta, dar care, totusi, au una sau doua trepte mai mari decat stiu ei in general. Si de aceea tot timpul le luam tensiunea inainte, verificam saturatia, le verificam pulsul, ca sa nu avem nicio surpriza, iar pentru ei sa nu fie niciun risc. Ei fac si un set de analize amanuntite, de sange, trebuie sa stim anumiti parametri unde sunt si daca putem sa-i operam. Cred ca lumea e mai stresata, din ce observam noi, asa, statistic, luandu-le la toti tensiunea… Ei raman mirati cand vad. Am gasit pacienti cu tensiune 19 si ziceau: „Nu e bun tensiometrul!” Sau 17. Si am luat de trei ori, ne-am luat si noua… si am vazut ca e bun tensiometrul. Cred ca trebuie sa fim foarte atenti cu toate aceste lucruri, mai ales cu situatia actuala.
De multe ori, vizita la medicul dentist si setul de analize obligatorii care trebuie realizate inainte de o interventie chirurgicala stomatologica au relevat diferite alte probleme de sanatate ale pacientilor. Trebuie sa avem grija de sanatatea noastra generala si de sanatatea noastra orala. Sa ne facem periodic analizele si sa respectam vizitele periodice la medicul dentist. Pentru sanatatea pe care ne-o dorim si pentru zambetul frumos pe care vrem sa-l afisam!