Semnificatia culorii GALBEN BANANA. De ce sunt galbene bananele
0Emisiune realizata cu sprijinul GoCab (www.gocab.ro,
www.facebook.com/GoCabRo, 021 9595).
Puteti descarca GRATUIT aplicatia de comenzi taxi GoCab de aici:
IOS: https://apple.co/3sCDykA
Android: https://bit.ly/3G3xuHD
Huawei: https://bit.ly/3sA0v8g
Cecilia Caragea: De ce sunt galbene bananele? De ce sunt galbene gutuile? De ce, toamna, frunzele sunt galbene? Toate acestea sunt galbene datorita unor substante care se numesc xantofile. Aceste substante sunt niste pigmenti de o culoare galben-portocalie pana inspre rosu. Sunt niste substante care fac parte din clasa carotenoidelor. Numele acestora vine din greaca veche, de la xantos, care inseamna „galben”, si de la filon, care inseamna „frunza”. Pentru ca… frunzele se ingalbenesc, dupa cum spuneam. Dar, ca sa vedem exact ce se intampla, haideti sa vorbim pe un exemplu concret! Sa vorbim despre banane. Asa cum stiti, este o intreaga discutie despre cand anume ar trebui noi sa mancam banane si ce se intampla cu bananele de isi schimba culoarea atat de mult in cateva zile. La inceput, ele sunt de un verde placut, apoi, pe masura ce se coc, devin galbene, de un galben placut, frumos, stralucitor, apoi incep sa se faca maronii. Ce se intampla, de fapt? Atunci cand sunt verzi,ele nu sunt propriu-zis coapte. Putem sa le mancam, dar atunci au un gust mai putin dulce, pentru ca nu contin atat de multe zaharuri. Insa ele contin, atunci, foarte multe fibre, ceea ce este foarte bine pentru sanatatea noastra. Apoi, pe masura ce se coc, ele devin galbene, de un galben foarte frumos, dupa cum spuneam. Atunci sunt mult mai bogate in zaharuri. Ce se intampla, de fapt? Acei pigmenti de clorofila se rup si sunt inlocuiti exact cu acesti pigmenti galbeni de care vorbeam. Dupa cum spuneam, in acest moment, bananele sunt mult mai dulci, mult mai placute. De exemplu, mie imi plac bananele cand sunt galbene. Ceva mai apoi, incep sa apara pe ele pete maro si, apoi, sa se faca cu totul maro. Probabil ati patit si voi sa aveti niste banane, sa uitati de ele si, la un moment dat, dupa aceea, sa le redescoperiti si sa vedeti ca sunt maro. Bananele, atunci, sunt cele mai bogate in zaharuri si mult mai sarace in fibre. Ce puteti face cu acele banane? Puteti sa va faceti diferite masti cosmetice. Pur si simplu, doar cu banana poti sa-ti dai pe fata, pe gat, pe decolteu. Sau poti sa adaugi si putina miere. Este o masca fabuloasa, pentru ca hraneste foarte bine tenul. Dar bananele trebuie sa spunem ca sunt foarte bune ca sa le mancam. Sunt foarte bune ca sa le mancam, pentru ca sunt bogate in potasiu si, atunci, ele fac foarte bine pentru sanatatea inimii. Dar ele contin si xantofile, acesti pigmenti galbeni despre care vorbeam. Dintre xantofile, cele mai cunoscute sunt luteina si zeaxantina. Acestea sunt substante importante pentru sanatatea noastra, pentru ca ele sunt protectori ai oxidarii in foarte multe procese biochimice. Si… ia sa ne gandim putin unde am mai auzit noi de aceste substante! De luteina, mai ales. Am auzit atunci cand se vorbea despre macula, despre partea centrala a retinei. Este vorba, asadar, de substante utile sanatatii noastre. Este vorba de substante care, astazi, sunt in centrul unor studii medicale care urmaresc sa vada cum intervin aceste substante si in ce procese anume intervin aceste substante. Trebuie sa spunem ca, astazi, aceste xantofile sunt utilizate ca pigmenti in produsele cosmetice. Ele sunt adaugate si in hrana pasarilor, de exemplu. Pentru ca noi stim ca, atunci cand luam un ou, de exemplu, si il spargem, ca sa ne facem omleta, si vedem ca este vorba de un galbenus foarte puternic colorat, inseamna ca provine de la o gaina foarte sanatoasa, de la o gaina care a fost bine hranita. Dar, daca vedem ca acel galbenus este mai spalacit, de un galben nu foarte puternic, incepem sa ne punem problema daca acea gaina a fost crescuta corespunzator, daca a fost hranita adecvat, daca nu cumva o fi fost bolnava. Asadar, si noi suntem setati, intrucatva, sa recunoastem in acele nuante de galben frumos si puternic faptul ca acolo exista niste substante care au capacitatea sa faca bine sanatatii noastre. Tocmai de aceea, atunci cand si omul preistoric vedea faptul ca fructele s-au copt, ca sunt galbene, frumoase, in copaci, stia ca poate sa le manance, pentru ca atunci sunt la capacitatea lor maxima de a ne hrani si de a aduce beneficii sanatatii.
Eu va multumesc tare mult pentru ca urmariti emisiunile noastre dedicate culorilor, emisiuni pe care le realizam cu sprijinul aplicatiei de taxi GoCab Romania. Si, bineinteles, va invit sa urmariti in continuare emisiunile noastre despre galben, despre rosu, despre portocaliu, despre verde, albastru si… cate si mai cate! Vom vorbi despre toate culorile curcubeului. Si, inca o data, multumim companiei GoCab Romania, care sponsorizeaza aceste emisiuni din care avem cu totii atatea de invatat. Va multumim tare mult si… bucurati-va de culori!
Emisiune realizata cu sprijinul GoCab (www.gocab.ro, www.facebook.com/GoCabRo, 021 9595).