Semnificatia culorii GALBEN MIERE. Culoarea si beneficiile mierii pentru sanatate
0Emisiune realizata cu sprijinul GoCab (www.gocab.ro,
www.facebook.com/GoCabRo, 021 9595).
Puteti descarca GRATUIT aplicatia de comenzi taxi GoCab de aici:
IOS: https://apple.co/3sCDykA
Android: https://bit.ly/3G3xuHD
Huawei: https://bit.ly/3sA0v8g
Cecilia Caragea: Cand aveti chef de ceva dulce si sanatos, nu-i asa ca va ganditi la miere, inainte de toate? Cand vedeti ceva galben ca mierea, nu-i asa ca va lasa gura apa? Da, stiu, suntem la emisiunea despre semnificatia culorilor, dar astazi ne-am propus sa vorbim despre culoarea galben ca mierea. In cadrul emisiunilor despre semnificatia culorilor, emisiuni sponsorizate de aplicatia de taxi GoCab Romania, ne-am propus sa vorbim nu doar despre culori la modul general, ci si despre diferitele nuante ale culorilor. Si, asa cum stiti, galbenul are foarte multe nuante, galben pal, galben lamaie, galben miere, galben mustar, auriu stralucitor, galben neon si cate si mai cate… Sunt o multime de nuante. Dar noi ne-am propus ca, plecand de la toate aceste nuante, sa invatam cate ceva, lucruri importante chiar si pentru sanatatea noastra. Si este firesc sa fie asa. Culoarea galbena ne face sa ne dorim sa invatam. Asa cum stiti, noi am mai discutat despre culoarea galbena. Si am aflat ca este o culoare considerata masculina, puternica, o culoare a luminii, a soarelui, a ratiunii, a gandirii logice, o culoare care ne face sa vrem sa evoluam, ne face sa vrem sa ne perfectionam. Asa cum stiti, in China exista Fluviul Galben, fluviu care are aceasta denumire din cauza aluviunilor pe care le aduce, fluviu care se afla in centrul civilizatiei chineze. Pe malurile lui s-a dezvoltat civilizatia chineza. Bineinteles, si acest fluviu avea un zeu, un zeu care era foarte incantat de el insusi, pentru ca se considera ca este zeul celei mai mari ape de pe Pamant. Insa cei din jur ii spuneau: „S-ar putea sa nu fie chiar asa… Credem ca este o apa mai mare, undeva. Am auzit noi ca este o apa mai mare, undeva…” SI zeul Fluviului Galben a mers, a tot mers, pana cand a ajuns la Marea Chinei. Si a aflat ca, intr-adevar, exista o apa mai mare decat el. Si a spus: „Bine am facut! Bine ca am mers atat de departe, pentru ca astfel am aflat ca exista o apa mai mare decat mine.” Galbenul asta inseamna: curiozitate, dorinta de a sti, dorinta de a evolua. Asadar, nu uitati ca tonurile de galben ajuta invatarea, ne ajuta sa evoluam, ne ajuta sa descoperim lucruri noi. Si, tocmai de aceea, ne-am gandit si noi ca, plecand de la diferitele nuante de galben, sa aflam lucruri importante pentru sanatatea noastra. Si astazi ne-am gandit sa vorbim, dupa cum spuneam, despre ce inseamna galben ca mierea. Bineinteles, galben ca mierea este o anumita nuanta de galben, un galben auriu, stralucitor, frumos. Dar mierea nu are neaparat aceasta culoare, aceasta nuanta de galben ca mierea. Mierea poate sa aiba nu numai nuante diferite, ci si culori diferite. Pentru ca exista sortimente de miere foarte deschise la culoare, aproape albe, tot asa cum exista sortimente de miere foarte inchise la culoare, aproape negre.
Cum fac albinele mierea
Depinde din ce fac albinutele mierea respectiva. Asa cum stim, albinele culeg nectarul si polenul florilor, dar depinde ce flori viziteaza albinele ca sa faca mierea respectiva. Pentru ca, in functie de ceea ce culeg ele de la plante, de nectarul si de polenul plantelor, mierea poate sa aiba culori diferite. Dar sa nu uitam ca exista si mierea de padure. Aceasta este o miere pe care albinele nu o fac vizitand diferite flori, ele o fac culegand reziduurile dulci lasate de anumite insecte numite afide. Aceste afide inteapa copacii, se hranesc cu seva copacilor si elimina niste reziduuri dulci. Aceste reziduuri dulci sunt culese de albinute si asa fac ele mierea de padure, mierea de mana, care nu este o miere florala. Este o miere foarte inchisa la culoare, aproape neagra. Dar este o miere care are proprietati cu totul si cu totul deosebite. In emisiunile noastre de sanatate, in emisiunile noastre de apifitoterapie, am discutat mult despre mierea de mana, pentru ca mierea de mana romaneasca chiar poate sa fie un produs extrem de important pentru brandul nostru de tara.
Mierea, dulce natural si sanatos
Dar sa revenim la miere! De ce sa alegem mierea atunci cand ne dorim un dulce sanatos? Pentru ca, spre diferenta de zahar, care contine 99% zaharoza, mierea este o adevarata bogatie. Contine fructoza, glucoza, vitamine, minerale, enzime, principii esentiale pentru sanatatea noastra. Si, acum, sa fim seriosi: mierea este dulce, dar este si satioasa. Ne saturam imediat cu o lingurita, doua de miere. Nu putem sa mancam foarte multa miere. Si, tocmai de aceea, mierea este foarte buna chiar si atunci cand vrem sa facem cura de slabire. Dulciurile cu zahar le putem manca fara sa simtim, la un moment dat, ca ar trebui neaparat sa ne oprim, cum se intampla in cazul mierii. Incercati, faceti proba: luati o lingurita, doua de miere si o sa vedeti ca deja la a treie incepeti sa aveti probleme, sa n-o mai puteti manca. Dar la zahar nu aveti pragul acesta atat de aproape.
Mierea se digera mai usor decat zaharul
Si inca ceva: organismul nostru, ca sa digere zaharul, face un efort mare. Ca sa digere mierea, nu. Pentru ca mierea are fructoza si glucoza, care sunt mult mai usor de digerat. Pentru ca este un dulce care a fost, ca sa zic asa, preparat de albinute, cu enizmele lor digestive. Pentru ca ele… toate aceste substante dulci pe care le obtin vizitand florile le ingurgiteaza, le trec prin sistemul lor digestiv si astfel fac mierea. Asadar, mierea este o substanta imbogatita de albine. Si noi o digeram mult mai usor.
Cum se face mierea monoflora
Si mai trebuie sa spunem ceva, tinand cont de diferitele sortimente de miere, care, bineinteles, au diferite culori. Atunci cand apicultorii duc stupii de albine intr-o zona unde exista predominant o cultura de tei, o cultura de salcam, o cultura de rapita si asa mai departe, se obtine miere de tei, de salcam, de rapita si asa mai departe. Asadar, este vorba de diferite sortimente de miere, care arata diferit si au proprietati diferite. Pentru ca mierea pastreaza din proprietatile plantei din care albinutele au cules nectarul si polenul, pentru a face mierea respectiva. Pentru ca albinele sunt foarte eficiente, pentru ca ele zboara atat cat e nevoie ca sa obtina substantele de care au nevoie pentru sanatatea si hrana stupului. Prin urmare, astfel, noi putem beneficia de miere monflorala. Si aici mai trebuie sa spunem ceva: mierea monoflorala, mierea pe care albinutele o fac vizitand o anumita planta, un anumit tip de flori, pastreaza din proprietatile acelei plante pentru sanatate. Astfel, mierea de salcam are anumite proprietati pentru sanatate, mierea de tei are alte proprietati pentru sanatate si… tot asa. Astfel, noi stim si ce miere sa alegem, pentru ca, atunci cand alegem un sortiment de miere, ar fi bine sa-l alegem tinand cont si de lucrurile la care suntem noi mai sensibili. Nu neaparat ca avem vreo afectiune, dar, de exemplu, daca suntem mai nelinistiti, daca adormim seara mai greu, putem alege, atunci, miere de tei, o miere linistitoare, si sa bem seara un ceai de tei indulcit cu miere de tei. Daca vreti sa aflati mai multe despre apiterapie, despre apifitoterapie, va invit sa intrati pe canalul nostru media online, ACC Media Channel (accmediachannel.ro), si veti gasi acolo foarte multe emisiuni despre aceste subiecte. Avem sute si sute de emisiuni despre apifitoterapie.
Mierea cristalizata este buna
Si, chiar daca am facut foarte multe emisiuni despre miere si despre alte produse apicole, cred ca mai trebuie sa spun inca o data faptul ca mierea cristalizata este buna. Pentru ca am primit foarte multe intrebari, foarte multe comentarii… de ce cristalizeaza mierea?… si daca mierea cristalizata mai este buna pentru a fi mancata. Da, mierea cristalizata este buna. Da, puteti sa mancati miere cristalizata.
De ce cristalizeaza mierea
Cristalizarea este un proces natural al mierii. Despre ce este vorba? Dupa cum spuneam, mierea contine fructoza si glucoza. Dar exista mai multe sortimente de miere si acest raport intre fructoza si glucoza variaza. De exemplu, mierea de salcam are mai multa fructoza. Mierea de rapita, de exemplu, are mai multa glucoza. Si, atunci, mierea de salcam va ramane fluida, lichida, usoara o perioada mult mai lunga… Doi ani, sa zicem. Mierea de rapita, care are mai multa glucoza comparativ cu fructoza, cristalizeaza aproape imediat. Asadar, noi trebuie sa stim ca acest proces de cristalizare, de zaharisire, cum mai este el numit, este un proces natural al mierii. Am primit diverse mesaje, diverse comentarii, cum ca in aceasta miere cristalizata, in aceasta miere zaharisita s-ar fi adaugat zahar. Nu este deloc asa! Intr-adevar, se poate vorbi de un proces de falsificare a mierii, dar, astazi, falsificarea mierii, care nu spun ca nu se face, se face, dar probabil ca se face cu totul si cu totul altfel si cu totul alte metode se utilizeaza, nu se pune zahar in miere.
Cum sa alegi mierea
Dar, daca vreti un plus de siguranta, ca sa zic asa, daca vreti sa stiti ca mierea pe care ati cumparat-o este o miere de calitate, o miere naturala, puteti sa cumparati de la apicultori pe care ii stiti, de la apicultori in care aveti incredere, o incredere castigata in timp. Sau de la diferite companii din domeniul apicol care isi construiesc branduri. Nimeni nu-si pericliteaza brandul, un brand pe care il doreste de viitor, un brand pe care il doreste puternic, sanatos, facand asemenea lucruri. Firmele care isi doresc sa devina branduri cu adevarat tin la calitatea produselor lor, tin la calitatea serviciilor lor si ofera calitate, ofera ceea ce spun ca ofera. Pentru ca brandurile pot sa devina branduri cu adevarat doar daca livreaza, ca sa spun asa, ceea ce au afirmat ca livreaza. Pentru ca, asa cum stiti, cuvantul e cuvant. Si increderea se castiga greu, dar se pierde foarte repede. Si eu cred ca nimeni nu risca, pentru un castig de moment, pentru un profit de moment, ceea ce a construit in ani de zile si ceea ce vrea sa devina un brand puternic.
Semnificatia culorii galben miere
Eu va multumesc tare mult pentru ca urmariti emisiunile noastre, fie ca e vorba de emisiuni despre apiterapie, despre fitoterapie, fie ca este vorba de emisiuni de medicina, de stomatologie, de cardiologie, de oftalmologie si cate si mai cate… si va multumesc ca sunteti alaturi de noi si in acest proiect despre semnificatia culorilor. Este un proiect din care cred ca invatam cu totii foarte multe. Si noi, pregatind aceste emisiuni, aflam foarte multe lucruri noi. Ma bucur sa vad ca apreciati si considerati interesante tote aceste lucruri noi. Si, bineinteles, multumesc sponsorului emisiunii despre Semnificatia Culorilor, aplicatiei de taxi GoCab Romania, aplicatie gratuita si nationala, care ne promite ca ne va gasi un taxi de fiecare data cand vom avea nevoie, doar pentru ca ne-am descarcat aplicatia. Eu va multumesc tare mult si nu uitati ca este mult mai comod sa comanzi un taxi printr-o aplicatie, aplicatie care deja se gaseste in peste 25 de orase mari din Romania, si, in acest fel, totul va fi mai rapid, mai eficient, mai confortabil. Eu va multumesc tare mult pentru ca urmariti emisiunile noastre, sper sa o faceti si in viitor, pentru ca ne propunem sa invatam impreuna, sa evoluam impreuna. Si, pana la urmatoarea emisiune, bucurati-va de culori!
Emisiune realizata cu sprijinul GoCab (www.gocab.ro, www.facebook.com/GoCabRo, 021 9595).