Semnificatia culorilor Drapelului Romaniei
0Emisiune realizata cu sprijinul GoCab (www.gocab.ro,
www.facebook.com/GoCabRo, 021 9595).
Puteti descarca GRATUIT aplicatia de comenzi taxi GoCab de aici:
IOS: https://apple.co/3sCDykA
Android: https://bit.ly/3G3xuHD
Huawei: https://bit.ly/3sA0v8g
Cecilia Caragea: Cu siguranta, stim cu totii semnificatia culorilor drapelului Romaniei, dar credem ca este esential sa continuam sa vorbim despre aceste semnificatii si sa-i invatam pe cei care vin dupa noi care sunt aceste semnificatii, asa cum si pe noi ne-au invatat parintii, bunicii si strabunicii nostri care sunt aceste semnificatii, ce inseamna rosu, galben si albastru de pe drapelul Romaniei. Si haideti sa facem acest lucru cu ocazia sarbatorilor nationale, cu ocazia Zilei Drapelului National, care este in 26 iunie.
Rosu, galben si albastru – ce frumos suna pentru noi, pentru romani, aceste culori. Sunt culorile drapelului nostru, culorile steagului nostru. Ele s-au regasit si pe steagurile lui Stefan cel Mare, si pe steagul lui Mihai Viteazul, si pe steagul lui Tudor Vladimirescu, conducatorul Revolutiei din 1821. Ceva mai apoi, in 1834, Alexandru Ghica, domnitorul Tarii Romanesti, a obtinut din partea sultanului utilizarea drapelului national pentru corabiile negustoresti si pentru ostiri. Rosu, galben si albastru au fost culorile utilizate pentru steagurile ostirii romane. Si, ceva mai apoi, in 1848, in timpul Revolutiei de la 1848, tricolorul a fost adoptat ca simbol al romanilor de pretutindeni. Guvernul de atunci a instituit drapelul national in culorile rosu, galben si albastru. Si acestea sunt culorile noastre, culorile tuturor romanilor. Albastrul reprezinta cerul, credinta, dorinta noastra de libertate, bunatatea, blandetea. Galbenul reprezinta bogatia, virtutea, dreptatea, galbenul ogoarelor. Suntem binecuvantati cu un pamant bogat, pe care trebuie sa-l respectam si pe care trebuie sa-l muncim. Si, impreuna, putem sa ne gasim dreptatea. Rosul inseamna jertfa, dar inseamna si dragoste, inseamna dragostea noastra pentru glia stramoseasca, inseamna jertfa pe care suntem si ar trebui sa fim capabili si mai departe sa o facem pentru acest pamant, pentru care s-au jertfit bunicii si strabunicii nostri, inaintasii nostri. Rosul inseamna sangele cel rosu pe care ei l-au varsat pentru ca noi, astazi, sa traim intr-o tara frumoasa, bogata, sanatoasa, o tara in care putem sa ne dezvoltam, sa invatam, sa evoluam.
Asadar, rosu, galben si albastru inseamna fratie, inseamna dreptate, inseamna libertate. In dispunerea culorilor pe steagul nostru, rosu, galben si albastru sunt in parti egale, pentru a sublinia ideea de egalitate. Si sunt amplasate pe verticala, cu albastrul la lance, pentru a sublinia ideea de verticalitate. De-a lungul istoriei, am avut, bineinteles, si steme, pe partea galbena, pe partea centrala, dar am avut si perioade in care aceste trei culori au fost amplasate pe orizontala, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, in Tarile Romane, dar si in Transilvania. Probabil va amintiti imaginile de la Marea Adunare Nationala de la Alba-Iulia, din 1 decembrie 1918. Am avut strabunici bucurosi sa participe la Marea Adunare Populara de la Alba-Iulia, bucurosi sa poarte drapelul Romaniei, pe care si l-au facut singuri, acasa, din lana. Si cele trei benzi, de cele trei culori, rosu, galben si albastru, erau dispuse orizontal si fiecare banda se termina intr-un triunghi si la capatul fiecarui triunghi era cate un ciucure de culoarea respectiva.
Cum sa nu iubim drapelul nostru? Cum sa nu iubim steagul nostru romanesc cand stim ca strabunicii nostri l-au purtat cu ei, in suflet, si l-au afisat la momentele importante? Cum sa nu iubim drapelul national, cum sa nu iubim steagul nostru romanesc cand stim ca strabunicii nostri il purtau ascuns in desaga atunci cand treceau muntii sa se intalneasca cu fratii lor de peste munti? Cum sa nu iubim aceste trei culori cand stim ce au insemnat ele si in timpul Razboiului de Independenta, la reduta de la Grivita, cand stim ce a insemnat steagul nostru romanesc si in Primul Razboi Mondial, si in al Doilea Razboi Mondial, pentru toate trupele romane? Cum sa nu iubim drapelul nostru national cand ne amintim cum, in copilarie, bunicii nostri arborau tricolorul de Ziua Nationala si atunci cand marcau alte evenimente importante din istoria noastra? Cum sa nu iubim aceste trei culori, rosu, galben si albastru, fratie, dreptate, libertate? Cred ca trebuie sa le vorbim si celor mai tineri despre semnificatia acestor culori. Cred ca trebuie sa ne luam ragazul, si noi, sa ne amintim ce inseamna aceste culori pentru noi, pentru romani.
Eu va multumesc tare mult pentru ca urmariti emisiunile ACC Media Channel, va multumesc tare mult pentru ca urmariti si seria de emisiuni despre semnificatia culorilor. Si, dupa cum vedeti, in aceasta serie de emisiuni aflam foarte multe lucruri, si de istorie, si de sanatate, si de alimentatie, si de frumusete, si de geografie, si de economie, de cate si mai cate… Pentru ca… culorile sunt, pana la urma, un pretext pentru a discuta despre o multime de lucruri. Bineinteles, multumesc si sponsorului acestei emisiuni, aplicatiei de taxi GoCab Romania, aplicatie de taxi gratuita si nationala, ceea ce inseamna ca poate sa o descarce oricine, gratuit. Si este o aplicatie in continua extindere, se gaseste deja in peste 25 de mari orase din Romania. Eu va multumesc tare mult, inca o data. Si nu uitati sa sustineti produsele si serviciile romanesti, sa sustineti aplicatiile dezvoltate de IT-isti romani, cum este si aplicatia GoCab Romania. Este o aplicatie care ne ajuta foarte mult. Suntem in Bucuresti si… mergem in Cluj, de exemplu. Si, cu aceeasi aplicatie pe care ne-am descarcat-o si am instalat-o in Bucuresti, putem sa ne chemam un taxi si atunci cand am ajuns in Cluj. Asadar, sustineti produsele si serviciile romanesti! Si nu uitati ca putem sa tinem pasul cu lumea, putem sa tinem pasul cu toate schimbarile si cu toate aceste procese de digitalizare care ne fac viata mai usoara, mai confortabila, mai eficienta si mai productiva, dar sa nu uitam sa sustinem si companiile romanesti, cum este si GoCab Romania. Eu va multumesc tare mult, inca o data, si, bineinteles, pentru mai multe emisiuni, va invit sa va abonati la canalul nostru de YouTube si sa dati like paginii noastre de Facebook. Va multumesc si va doresc toate cele bune!
Emisiune realizata cu sprijinul GoCab (www.gocab.ro, www.facebook.com/GoCabRo, 021 9595).