Strategia Mea de Sanatate – Bitter din 40 de plante medicinale
0Cecilia Caragea: Cu siguranta, ati auzit de bitterul suedez! Dar v-ati intrebat care este povestea acestei licori amare care face atat de bine sanatatii? Se pare ca ea a fost inventata in Evul Mediu, de catre Paracelsus. Dupa ce a fost la moda o perioada, a trecut in uitare. Mai era utilizata pe ici, pe colo. De exemplu, intr-o familie de medici suedezi. Reteta era transmisa din tata-n fiu. Ei consumau reteta pentru sanatate si pentru longevitate.
Bitterul suedez a ajuns din nou la moda odata cu cartea Mariei Treben „Sanatate din farmacia Domnului”. Lumea a inceput sa caute, sa-si doreasca sa consume aceasta licoare amara despre care se spunea ca face atat de bine sanatatii. Se pare ca reteta originala era din 32 de plante, dar, bineinteles, nimeni nu mai stie exact cum era reteta originala. Circulau mai multe retete. Atunci cand cartea Mariei Treben a fost tradusa in romaneste, si publicul de la noi si-a dorit sa incerce aceasta reteta de bitter suedez. Si asa au aparut si la noi, pe piata, mai multe variante de bitter. Dar nu mai putem sa-i spunem neaparat bitter suedez, pentru ca una era reteta de bitter utilizata in acea familie de medici suedezi care au transmis-o din generatie in generatie si alta… retetele realizate de fitoterapeutii romani, care au venit cu creativitatea lor si cu plante din flora spontana a Romaniei si chiar au imbunatatit aceasta reteta. Sau putem spune ca au adaptat-o, cumva, astfel ca putem vorbi de bitter romanesc.
Bineinteles, la noi se produc acum mai multe variante de bitter. Eu vreau sa va vorbesc astazi despre reteta de bitter Taina Maramuresului, realizata de Laboratoarele Hypericum Plant, care contine 40 de plante amare. Inainte de toate, probabil ca va intrebati de ce aceasta licoare este amara, de ce se utilizeaza plante cu gust amar? Pentru ca gustul amar este un gust aparte. In mod traditional, gustul amar este asociat cu starea de dezamagire, cu starea de deziluzionare… Nu e un lucru rau! De dezamagire si de deziluzionare avem nevoie, ca sa vedem lucrurile corect. Inseamna ca anterior am facut ceva gresit, ca ne-am amagit, ca ne-am iluzionat… Si gustul amar se pare ca ne ajuta sa vedem lucrurile asa cum sunt, asa cum sunt ele in realitate, fara amagiri, fara iluzii. Pentru ca, daca noi vrem sa fim oameni puternici, oameni sanatosi, oameni frumosi, armoniosi, in echilibru cu noi si cu cei din jur, trebuie sa vedem lucrurile asa cum sunt. Si pe noi sa ne vedem asa cum suntem, si pe cei din jur, si lumea intreaga sa o vedem asa cum e. Asadar, avem nevoie si de gustul amar. Este un gust puternic, un gust rece, dar un gust inalt. Dupa cum stiti din emisiunile noastre, in diferite traditii medicale, in diferite culturi si civilizatii, remediile amare aveau locul lor bine definit. Asadar, aceasta licoare amara, bitterul, este recomandata in primul rand pentru detoxifiere, pentru curatarea ficatului, pentru drenarea vezicii biliare. Dar ea este indicata, bineinteles, si pentru sustinerea imunitatii. Ajuta in caz de raceala, in caz de febra, dar ajuta si celor care se confrunta cu probleme inflamatorii, pentru ca are un puternic efect antiinflamator. Tocmai de aceea, se recomanda si persoanelor care se confrunta cu reumatism, cu artrita, cu guta. Bineinteles, este recomandata pentru foarte multe afectiuni, nu numai pentru afectiuni digestive, nu numai pentru afectiuni reumatice, pentru guturai, raceli, gripe si asa mai departe… Este recomandata si pentru diferite probleme ale pielii, pentru diferite eczeme. Este recomandata si extern, sub forma de comprese. Este un remediu indicat si pentru sanatatea femeilor, mai ales atunci cand se confrunta cu tulburari ale ciclului menstrual. Este indicat si in diferite afectiuni ale pielii. Dar putem sa facem o cura cu bitter si asa, pur si simplu, ca sa ne mentinem sanatatea, ca sa ne intarim imunitatea, ca sa avem pofta de viata si sa privim lucrurile cu elan!
Cum se ia bitterul suedez? Simplu: o lingurita de bitter intr-un pahar mare cu apa, dimineata, la pranz si seara. Aceasta este o schema normala de tratament, ca sa spunem asa, pentru a ne mentine sanatatea. Daca ne confruntam cu diferite afectiuni, bineinteles, exista alte scheme de tratament si pentru acestea trebuie sa cerem sfatul medicului apifitoterapeut.
Mai vreau sa precizez ca bitterul poate sa fie utilizat si extern. De exemplu, atunci cand ne doare capul, punem o compresa cu bitter la ceafa sau la frunte. Sau, atunci cand ne-a intepat o insecta, frictionam putin locul respectiv. Poate sa fie utilizat chiar si pentru sanatatea scalpului, atunci cand avem diferite iritatii. Bineinteles, foarte multe indicatii se gasesc in prospectul cu care vine produsul. Pentru ca, mai spun inca o data, chiar daca este vorba de remedii naturale, trebuie sa cititi prospectele acestora si trebuie sa le utilizati asa cum se precizeaza. Si, daca va confruntati cu anumite afectiuni, trebuie sa cereti si sfatul medicului. Pentru ca, de exemplu, si bitterul are si contraindicatii si nu este recomandat tuturor persoanelor, pentru ca, de exemplu poate sa interactioneze cu anumite medicamente, daca luati anumite medicamente. De exemplu, cei care au diabet, cei care au colesterolul marit sau diferite alte probleme de sanatate trebuie sa se sfatuiasca cu medicul loc curant. Asadar, chiar daca este vorba de remedii naturale, chiar daca este vorba de remedii pe care le utilizeaza foarte multa lume si care au proba timpului, trebuie sa vedeti si cazul vostru particular. Fiecare trebuie sa vada cazul lui personal, situatia lui particulara. Pentru ca suntem diferiti, reactionam diferit la aceleasi lucruri si, inca o data, spun si eu, nu exista boli, ci bolnavi. Fiecare reactioneaza intr-un anume fel la aceleasi lucruri. Asadar, fiti atenti la voi insiva, fiti atenti la semnalele pe care vi le da corpul vostru si, chiar daca este vorba de remedii naturale, sfatuiti-va cu medicii apifitoterapeuti, care au studiat, cunosc aceste remedii si pot sa va faca recomandarile de rigoare.
Eu va multumesc tare mult si, bineinteles, va invit sa urmariti in continuare emisiunile canalului media online ACC Media Channel. Pentru ca ACC asta inseamna: Arena Content Communications, comunicare prin continut de calitate. Si vrem sa va prezentam diferite produse sanatoase, diferite servicii medicale noi, noi tratamente, noi proceduri, noi terapii. Pentru ca trebuie sa ne informam adecvat daca ne dorim cu adevarat sa fim sanatosi! Va multumesc si va doresc multa sanatate!
Mai multe despre beneficiile bitterului Taina Maramuresului de la Laboratoarele Hypericum Plant gasiti pe www.hypericum-plant.ro.