Strategia Mea de Sanatate – Procesul de cristalizare a mierii, un proces natural
0Cecilia Caragea: Asa cum stiti, ma ocup de promovarea produselor apicole, a produselor naturale, sanatoase, romanesti. Am realizat multe emisiuni despre miere, despre beneficiile mierii, despre diferitele sortimente de miere si despre ritmul in care acestea cristalizeaza. Totusi, primesc in continuare aceleasi intrebari: Este buna mierea cristalizata? Mancam miere zaharisita? De ce zahariseste mierea? Cred ca trebuie sa mai spun inca o data: mierea cristalizata este buna! Procesul de cristalizare a mierii este un proces natural. Chiar cred ca ar trebui sa ne punem probleme daca vedem o miere care nu cristalizeaza. Pentru ca toate mierile cristalizeaza, mai repede sau mai incet.
Asa cum stiti, mierea contine glucoza, fructoza, vitamine, minerale, enzime. Depinde, continutul mierii variaza in functie de sortiment. Pentru ca albinutele viziteaza diferite flori, ca sa faca diferite sortimente de miere. Una este mierea de salcam, mierea de tei, de rapita si asa mai departe. Sau albinutele pot sa faca miere din anumite secretii dulci. Si atunci vorbim de miere de mana.
Dar sa revenim la procesul de cristalizare a mierii. Despre ce este vorba? Cu cat raportul intre glucoza si fructoza este mai mare in favoarea glucozei, cu atat acel sortiment de miere va cristaliza mai repede. Este si cazul mierii de rapita, care contine mai multa glucoza. In schimb, mierea de salcam contine mai multa fructoza. Si, atunci, bineinteles, mierea de salcam va cristaliza mai lent. Dar toate sortimentele de miere cristalizeaza, mai repede sau mai tarziu. Este un proces natural acest proces de zaharisire a mierii. Faptul ca noi vedem niste cristale nu inseamna ca acea miere nu este naturala. Este chiar o dovada ca este naturala.
Procesul de cristalizare a mierii depinde si de temperatura. De exemplu, in tarile nordice, unde este mai frig, mierea cristalizeaza mult mai repede. Nordicii sunt foarte obisnuiti cu mierea cristalizata. Ei mananca miere cristalizata fara nicio problema. Chiar prefera mierea cristalizata. Tarile sudice, din sudul Europei, care exporta miere in nordul Europei exporta miere cristalizata, pentru ca asa solicita nordicii. Ei sunt obisnuiti cu mierea cristalizata si chiar le place. O mananca la micul dejun, o intind pe paine si nu mai manjesc toata bucataria… Asa ca si noi am putea sa alegem mierea cristalizata. Inca o data: procesul de cristalizare a mierii este un proces natural, asa ca n-ar mai trebui sa ne temem atunci cand vedem pe rafturile magazinelor borcane cu miere cristalizata. Mie, de exemplu, chiar imi place mierea cristalizata, imi place sa simt acele cristale care se formeaza in miere. Acum, de exemplu, chiar vreau sa incerc mierea de rapita de la Apisrom. Si marturisesc inca o data ca mierea a facut, face si va face parte din strategia mea de sanatate. Si chiar pledez sa o includeti si dumneavoastra in propria strategie de sanatate!
Mai multe despre sortimentele de miere Apisrom gasiti pe www.apisrom.ro