Strategia Mea de Sanatate – Scortisoara. Beneficiile pentru sanatate ale acestui condiment cu gust deosebit
0Cecilia Caragea: Daca vreti sa slabiti, dar nu puteti renunta la dulciuri, sa stiti ca exista si dulciuri care ne pot ajuta in curele de slabire. La ce ma refer? La piureul de mar cu scortisoara. Stim: un mar pe zi tine medicul departe. Merele sunt foarte bogate in fibre, ceea ce inseamna ca fac foarte bine sanatatii tractului digestiv, in special sanatatii colonului. Sunt foarte bogate in vitamine si in minerale si fac bine, de fapt, sanatatii intregului nostru organism. Bineinteles, au calorii, dar nu multe. Si este vorba de calorii de calitate! Iar scortisoara… scortisoara este hipoglicemianta si confera un gust extrem de placut piureului de mere. Scortisoara face ca zaharurile sa nu creasca atat de mult glicemia. Tocmai de aceea, este recomandata persoanelor care au probleme cu glicemia. Scortisoara este antidiabetica. Dar, in plus, ea este si antibacteriana, antimicrobiana, antifungica si antiinflamatoare.
Scortisoara era folosita cu mii de ani inainte de Hristos. Era folosita in China antica si apoi a ajuns si in Europa. O foloseau grecii si romanii si, mai apoi, se folosea in Evul Mediu. Scortisoara a fost unul dintre primele condimente cu care s-a facut comert. Era folosita, in antichitate, mai ales la condimentarea carnii. Pentru ca scortisoara facea in asa fel incat sa inhibe dezvoltarea bacteriilor responsabile cu deteriorarea carnii, ca sa spunem asa. Si dadea un gust foarte interesant. Apoi, medicii din Evul Mediu au inceput sa o foloseasca pentru efectele ei antiinflamatoare. Au inceput sa o recomande doamnelor care aveau puternice crampe musculare. Bineinteles, scortisoara era utilizata si pentru reglarea nivelului zaharurilor din sange. Si era recomandata si pentru digestie, si pentru imunitate. Asadar, nu este de mirare ca scortisoara a fost unul dintre cele mai ravnite condimente de catre europeni. Si, tocmai de aceea, portughezii s-au bucurat foarte mult, in secolul al XVI-lea, cand au ajuns in zona din care provenea scortisoara. Scortisoara provine din Asia de Sud-Est. Este, de fapt, vorba de scoarta unor arbusti care traiesc in acea zona, arbusti din genul Cinnamomum, familia Lauraceae. Acolo, dupa ce au ajuns portughezii, au ajuns si olandezii, care au incercat sa aiba monopol pe productia de scortisoara. Ceva mai apoi au aparut in zona si englezii. Nu a mai fost vorba, atunci, de monopol, pentru ca, intre timp, acesti arbusti din scoarta carora se extragea aceasta pulbere de scortisoara atat de ravnita de europeni au inceput sa fie cultivati si in alte zone cu climat tropical. Astfel, astazi, scortisoara se cultiva in toata zona Asiei de Sud-Est, se cultiva in India de Vest si chiar si in America de Sud.
Asadar, lumea are astazi acces facil la acest condiment atat de ravnit si atat de greu de obtinut mai demult. Noi, astazi, putem sa ne comandam simplu scortisoara de la Hypericum Plant, companie romaneasca din Baia-Mare cu peste 25 de ani de experienta in remediile apifitoterapeutice. Dar pe site-ul companiei Hypericum Plant, hypericumimpex.ro, veti gasi si o sectiune de alimente functionale, unde veti gasi si scortisoara si, bineinteles, si alte alimente functionale. Probabil va intrebati ce sunt acele alimente functionale. Sunt o serie de alimente care, in baza unor studii stiintifice, au fost declarate ca extrem de benefice pentru sanatatea noastra. Noi vom mai vorbi, in cadrul emisiunii Strategia Mea de Sanatate, despre ce inseamna alimente functionale si, bineinteles, si despre alte retete cu scortisoara. De exemplu, despre orezul cu lapte si cu scortisoara, desertul copilariei noastre, pe care va invit sa il redescoperiti, pentru ca este foarte sanatos si foarte simplu de facut. Iata cum, daca facem alegeri intelepte, putem sa savuram deserturi sanatoase, deserturi care sa nu ne ingrase si, in plus, deserturi extraordinar de delicioase, care nici nu ne pretind sa stam prea mult in bucatarie.
Eu va multumesc tare mult, nu uitati sa va abonati la canalul meu de YouTube si sa dati like paginii mele de Facebook. Bineinteles, cu sfaturi scurte de sanatate ma gasiti si pe Instagram si pe TikTok. Va multumesc si… aveti grija de voi si de cei dragi! Cum anume? In primul rand, informati-va adecvat si… alegeti sanatos!
Mai multe – pe Hypericum Plant (www.hypericumimpex.ro).