Strategia Mea de Sanatate – Uleiul de peste Peter Moller’s. Istorie, beneficii si mod de administrare
0Cecilia Caragea: Știați că Planul Marshall, implementat după cel de-Al Doilea Război Mondial pentru redresarea statelor din Vestul Europei, a inclus și ulei de pește? Mai exact, ulei din ficat de cod. După anii cumpliți de război, populația avea nevoie de alimente de bază, de elemente esențiale. Avea nevoie de pâine, de lapte, de vitamina C din citrice, de vitamina D și Omega 3 din ulei de pește. Tot așa cum clădirile trebuiau reconstruite, cum țările trebuiau să-și regândească economia, să-și dezvolte economia, să-și găsească așezarea și funcționarea pe vreme de pace, tot așa, oamenii trebuiau să-și regăsească pacea și liniștea, trebuiau să-și refacă sănătatea, pentru că era vorba de o populație malnutrită, după cum spuneam, după anii groaznici de război. Iar uleiul de pește era binecunoscut pentru proprietățile sale, așadar, era firesc să fie inclus în Planul Marshall.
Uleiul de pește era binecunoscut pentru proprietățile sale încă din Antichitate, ca să nu mai vorbim de faptul că, de la începutul anilor 1930, în Norvegia, guvernul norvegian a inclus uleiul de pește, uleiul din ficat de cod, în micul dejun pentru școlari, care includea pâine, lapte, fructe și ulei de din ficat de cod. De fapt, acesta a fost și este recomandat și astăzi de autoritățile norvegiene de resort, încă de la vârsta de 4 săptămâni până la cele mai înaintate vârste. Pentru că ajută la dezvoltarea creierului, a oaselor, a dinților, susține sistemul cardiovascular, îmbunătățește acuitatea vizuală, întărește imunitatea și câte și mai câte. Recomandarea este de 2,5 mililitri pe zi între 4 săptămâni și 6 luni, de 5 mililitri pe zi între 6 luni și 11 ani și de 10 mililitri pe zi peste 11 ani, până la cele mai înaintate vârste, după cum spuneam.
Dar acest produs este recomandat și femeilor însărcinate și femeilor care alăptează. Mai exact, este vorba de un produs gândit special pentru mamă și pentru bebeluș. Este un produs special din gama de ulei din ficat de cod Möller’s. Este un produs fără arome, fără conservanți, fără toxine, fără impurități. Este un produs recomandat, după cum spuneam, femeilor însărcinate. Bineînțeles, există studii despre acest produs, despre beneficiile acestui produs în cazul femeilor însărcinate. De fapt, așa cum știm, alimentația mamei în timpul sarcinii este foarte importantă pentru sănătatea viitorului copil. Și un aport de ulei din ficat de cod este de ajutor pentru dezvoltarea creierului viitorului copil, pentru dezvoltarea sa mentală ulterioară.
Iar pentru copiii în perioada de creștere uleiul din ficat de cod vine cu o serie întreagă de beneficii. Și, pentru a-i face pe cei mici să consume acest supliment alimentar, care în Norvegia împlinește 170 de ani, iar pe piața din România, 10 ani, Möller’s a creat mai multe variante, cu mai multe arome, cu aromă de lămâie, de mere verzi, de tutti frutti. Și a mai creat niște peștișori gumați. Și aceștia sunt în diferite arome și fac deliciul celor mici.
Și, foarte important, aceste produse, pentru gust, pentru aromă, pentru miros, au și stele Michelin. Bineînțeles, ne sunt recomandate și nouă, adulților. După cum spuneam, pentru sănătatea creierului, a inimii, a oaselor, a dinților, pentru sănătatea ochilor, pentru întărirea imunității. Și acest ulei din ficat de cod există în farmaciile din Europa încă din 1854. Este un produs cu tradiție, un produs cu o tradiție îndelungată. Peter Möller a brevetat în 1854 o metodă de extragere la abur a uleiului de pește și a început producția la Oslo, în Norvegia. De atunci continuă neîntrerupt producția acestui supliment alimentar.
Este un supliment a cărui producție este foarte bine controlată. În 8 puncte, de la capturarea peștelui până la sigilarea cutiilor cu aceste suplimente, se face un control al calității. Și încă ceva: peștele care este capturat este pește sălbatic din mările Nordului, mări reci, unde sunt mai puține toxine. Și încă ceva: peștele este capturat cu bărci tradiționale, care pleacă dimineața și se întorc seara, tocmai ca peștele să poată să fie prelucrat proaspăt. Așadar, este de înțeles de ce este vorba de suplimente alimentare de o foarte bună calitate și care sunt apreciate de atâția și atâția ani.
Și, cum foarte multă lume este preocupată, pe bună dreptate, de concentrația de mercur, trebuie să precizăm că acest ulei are 0,01, pe când în Uniunea Europeană limita admisă este de 0,1. În plus, acest ulei are o concentrație de Omega 3 mai mare de 7,4 ori decât alte tipuri de ulei. Așadar, uleiul din ficat de cod este foarte bogat în Omega 3 și tocmai de aceea are atâtea beneficii pentru sănătate.
Dar și pentru faptul că are un ambalaj care îl ajută să-și păstreze proprietățile. Este vorba de această sticlă verde, care este foarte utilă împotriva oxidării. Și este o sticlă care și transmite foarte mult, este un ambalaj care și transmite foarte mult. De ce? Pentru că numele fondatorului este în relief pe sticlă, pe marginile sticlei sunt niște valuri, să spunem așa, care amintesc de mările Nordului. Apoi este vorba de steagul Norvegiei și de anul de când există acest supliment alimentar pe piață. Mie îmi plac foarte mult produsele cu tradiție, care au trecut proba timpului. Știm că ne fac bine, există studii în acest sens, dar ne spun ceva și despre istorie. Haideți să ne gândim puțin la asta!
Mai multe despre produsele companiei Möller’s – pe www.mollers.ro.