In Arena – O noua editie a Conferintelor de la Sosea: Maini. Masti. Mesteri
0Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă marți, 19 noiembrie 2024, ora 18.00, la Sala Media, la o nouă ediție a Conferințelor de la Șosea.
Mâini. Măști. Meșteri este o mini-serie de evenimente care vă invită să pășiți în atelierele a doi meșteri-creatori de măști tradiționale: Șerban Terțiu și Uwe Boghian. Tehnicile tradiționale, cunoașterea și procesele contemporane de confecționare a măștilor rituale din două regiuni ale țării (județele Vrancea și Brașov) au fost documentate de către două echipe de cercetare ale partenerilor în proiectul european MASKS EU: unveiling the art and craft behind masks: Muzeul Național al Țăranului Român și Universitatea București.
Prima întâlnire din serie, din data de 19 noiembrie, are în centru creația și contextele de performare a măștilor rituale ce fac parte din ritualul funerar al Chipărușului (din comunitatea din Nereju, jud. Vrancea).
Invitații acestei ediții sunt: Adelina Dogaru și Adrian Stoicescu (Universitatea București); Iuliana Dumitru (MNȚR).
Moderează: Anamaria Iuga și Georgiana Vlahbei (MNȚR)
Publicul interesat de universul simbolic și material al măștii rituale tradiționale este invitat să vizioneze materialele video de teren, rezultate din cercetările realizate:
*producție UNIBUC (55 min.)
Meșter: Șerban Terțiu (Nereju, jud. Vrancea)
Echipa de cercetare: Adrian Stoicescu, Adelina Dogaru, Gabriel Tamaș
Imagine: Cătălin Burlacu
Montaj: Adelina Dogaru
*trailer producție MNȚR (10 min.)
Meșter: Owe Constantin Boghian, măști ale obiceiului „Fuga Lolelor”/ „Urzelnlaufen” în comunitatea de sași din Cincu, jud. Brașov.
Cercetare de teren, imagine: Iuliana Dumitru
Montaj: Georgiana Vlahbei
Evenimentul este prilejuit de proiectul european MASKS EU: unveiling the art and craft behind masks, proiect ce pornește de la studiul măștilor tradiționale și al alaiurilor carnavalești comune în diferite regiuni ale UE, pentru a dezvolta un parcurs de învățare a diferitelor procese de meșteșug în confecționarea măștilor. Muzeul Național al Țăranului Român și Universitatea București sunt partenere în proiect, alături de alte 10 organizații din Italia, Spania, Portugalia și România.
Proiectul este co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul ERASMUS.
Conferințele de la Șosea sunt o serie cu tradiție la MNȚR, inițiate de Vintilă Mihăilescu, unde invitați – specialiști sau creatori – propun întâlniri pe baza unor cercetări, terenuri sau lucrări, pe teme de actualitate din etnologie, antropologie și domenii conexe din sfera culturală, într-un cadru relaxat și propice dezbaterilor.
Intrarea la eveniment este liberă.
Printre partenerii media ai evenimentului se numără şi revista online www.daciccool.ro şi www.accmediachannel.ro.