In Arena – Omul, Timpul, Spatiul, expozitie de sculptura
0“Sculptura este forma mea de existenta, este dialogul meu cu universul, conexiunea cu ideile care framanta aceasta lume”, Ion Mandrescu, 2004.
Muzeul National al Bucovinei, in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman, va asteapta vineri, 21 octombrie 2022, ora 17.00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expozitiei sculptorului Ion Mandrescu – Omul, Timpul, Spatiul. Expozitia cuprinde lucrari ce definesc temele majore: Structurile, Calatorii initiatice, Sfinxul, Insingurare, Omul, Timpul, Spatiul, Murim spre a ne naste.
Ion Mandrescu, unul dintre cei mai importanti sculptori romani contemporani, s-a nascut in 1954, la Mihoveni, comuna Scheia (jud. Suceava), apoi a urmat Liceul de Muzica si Arte Plastice din Botosani (absolvit in 1974) si Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” Bucuresti (1976-1980). O prima limpezire a bagajului stilistic se va formula in urma cutremurului din 1977, care va reprezenta un important pas evolutiv. Mandrescu isi va reconsidera opinia despre figurativ, care de atunci va fi mereu incarcat de concretete, inteles si forta. Va alterna mereu structurile abstracte cu cele pur formale, iar odata cu ciclul Structurile, acest joc se va inlantui continuu. Nu va evita nici sculptura ornamentala si decorativa, pe care o putem admira in curtile Palatului Cotroceni.
Chiar daca stilul in care sunt realizate pare disonant de tabloul complet al artei lui Mandrescu, acesta dovedeste ca are capacitatea de a aborda si stiluri celebre ale clasicismului. In 1979, a obtinut premiul revistei Amfiteatru pentru relieful Conflict. In 1981, a castigat o bursa pentru sculptura si, timp de doi ani, a avut un atelier la Muzeul Storck. Cinci ani mai tarziu, a sculptat bustul lui Mihai Eminescu, care, in 1990, va fi transpus in bronz, in trei exemplare: unul se afla expus in Caracas, unul se afla la Chisinau si al treilea la Manastirea Sucevita.
In 1985, incepe sa modeleze seria Omul, Timpul, Spatiul. Aceasta opera consemneaza nu numai una dintre cele mai importante lucrari ale artistului, dar si revenirea la sculptura figurativa. O revenire cu succes, ce fixeaza momentul nu numai pentru artist, dar si pentru sculptura romaneasca contemporana. In urmatorii ani, continua sa aprofundeze intelesurile acestei declaratii despre existenta omului, coordonand masa sculptata dupa aceleasi principii perspectivale. In 1992, Mandrescu participa cu opera sa la Expozitia Universala de la Sevilla si tot in acelasi an este prezent la o expozitie de grup la Viena, organizata de Ministerul Culturii.
Pe acelasi traseu, cu sprijinul ministerului, lucrarea ajunge sa fie prezentata publicului german si celui chinez. In martie 1995, o lucrare din ciclul Omul, Timpul, Spatiul va fi prezenta la Salon international d’art contemporain de la Strasbourg, acesta reprezentand probabil unul dintre cele mai insemnate momente pe care le traieste un bronz semnat de Ion Mandrescu. In 1993, Ion Mandrescu a participat cu 30 de lucrari la expozitia deschisa la Centrul Cultural Roman la Paris. Acestea au fost admirate de un sculptor francez, care le-a recomandat Galeriei Akka Valmay, de pe celebra Rue de Seine. Specialistii galeriei i-au propus artistului roman un contract de exclusivitate pe o perioada de 10 ani, fiind practic primul si singurul roman cu un astfel de contract. Acesta a fost, practic, momentul confirmarii internationale a sculptorului Ion Mandrescu.
Intr-unul dintre interviurile sale, artistul spunea: “Mi-e greu sa spun ce trebuie facut ca intr-adevar sa intram si noi intr-o minima normalitate si sa nu fim umiliti”. In 2003, o lucrare Omul, Timpul, Spatiul a intrat in colectia Consiliului de ministri a Comisiei Europene. In strainatate, Ion Mandrescu a expus, intre altele, in Bulgaria (Sofia), Ungaria (Budapesta), Polonia (Varsovia), Germania (Berlin), Austria (Viena), China (Beijing), Franta (Paris, Strasbourg), Spania (Sevilla), Serbia (Belgrad). Are mai multe premii si distinctii, numeroase lucrari in colectii private si este prezent permanent cu opere in galerii din Bucuresti, Viena si Paris. Are peste 200 de lucrari in colectii private din Romania, Franta, Anglia, Germania, Italia, Israel, SUA, Grecia, Austria si Serbia.
Expozitia va putea fi vizitata la Sala Irina Nicolau, pana la 13 noiembrie 2022, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Lunea este inchis.
Pretul biletului de intrare: adulti – 12 lei; pensionari – 6 lei; elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor – 3 lei.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro.