In Arena – Targul de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, la MTR
0Sambata, inainte de Hranghel, se fac mosi. De Hranghel fiecare om trebuie sa aprinda o lumanare care ii va fi „lumina de veci“ in lumea de dincolo. Finii merg cu colacei la nasi. Se amesteca berbecii cu oile. In acest scop se face turta aratilor (berbecilor) care se arunca intre oi. Daca ea cade cu fata in sus, oilor le va merge bine. Se serbeaza „cu desavarsit nelucru“. (Irina Nicolau)
Muzeul National al Taranului Roman marcheaza sfarsitul toamnei si ultimele zile de dulce inainte de intrarea in Postul Craciunului invitandu-si publicul la Targul cu mesteri si anticari, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, unde, timp de trei zile, de vineri, 5 pana duminica, 7 noiembrie 2021, de la orele 10 de dimineata pana la 6 seara, 50 de mesteri, anticari si artisti vin din toata tara cu tot ce au realizat ei mai minunat peste an. Vor fi de targuit: obiecte din ceramica, tesaturi, icoane, podoabe, obiecte din lemn.
De-ale gurii: miere, prajituri, turta dulce, plante de leac, tuica, sucuri naturale, fructe si legume.
Vizitatorii sunt invitati, de asemenea, sa rasfoiasca, sa citeasca si sa-si imbogateasca biblioteca cu publicatiile Muzeului: carti cu teme etnologice, carti-obiect, albume ori revista Martor, si sa redescopere frumusetea gesturilor ce stau marturie in lucrurile mestesugite deopotriva de tarani, artizani si artisti.
Pretul biletului de intrare la targ: adulti – 8 lei; pensionari – 4 lei; elevi si studenti – 2 lei. Biletele pot fi achizitionate si online de pe www.booktes.com
Organizatorul targului: Muzeul National al Taranului Roman / coordonatori: Oana Constantin si Simona Hobincu (Sectia Educatie muzeala)
Luna noiembrie, din punct de vedere religios, are in centru, sarbatoarea Sfintilor arhangheli Mihail si Gavriil. Prima saptamana din luna este numita in popor Saptamana Miristei, deoarece este saptamana in care se termina insamantarile de toamna si incepe aratul miristilor pentru insamantarile de primavara. Cea de-a doua saptamana are in centru sarbatoarea Sfintiilor Arhangheli Mihail si Gavriil, cei cu sabii si puteri ocrotitoare asupra oamenilor si a turmelor de oi.
In folclorul religios romanesc, dintre cei doi arhangheli, mai venerat este Mihail. Se spune ca el poarta cheile raiului, este un infocat luptator impotriva diavolului si vegheaza la capul bolnavilor, daca acestora le este harazit sa mai traiasca, fiind si un stapanitor al vazduhului, alaturi de prorocul Ilie.
In sambata dinaintea zilei Sfintilor Mihail si Gavriil se fac praznice pentru pomenirea mortilor, iar finii merg la nasi cu colaci.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro.
Accesul la eveniment se face pe baza „certificatului verde”. Sunteti rugati sa respectati normele de distantare si sa manifestati responsabilitate fata de sanatatea dumneavoastra si a celorlalti.