Arena Invingatorilor – Cum arata o fabrica de miere. Interviu cu Gabriel Rascanu, director tehnic APISROM Vaslui
0Arena Invingatorilor – Cum arata o fabrica de miere. Interviu cu Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom Vaslui
Invitat: inginer chimist Gabriel Rascanu, directorul tehnic si fondator Apisrom Vaslui (www.apisrom.ro, 0235.311.556, 0766.600.247, office@apisrom.ro)
Realizator: Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: Suntem in fabrica de miere Apisrom din Vaslui. Am venit sa vedem cum arata o fabrica de miere moderna! Stam de vorba cu domnul Gabriel Rascanu, directorul tehnic si cel care a conceput aceasta fabrica de miere.
Inginer chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom: Am infiintat acest business in 2005, provenind dintr-o familie cu traditie in apicultura de trei generatii, iar aceasta mi-a usurat oarecum munca. Am absolvit Facultatea de Chimie Industriala de la Iasi, sectia Tehnologia Substantelor Organice, iar acesta a fost un plus in conceperea si in intelegerea functionarii unei fabrici. Am absolvit in 1994, apoi, mai tarziu, ne-am hotarat, impreuna cu familia, sa fondam un business exact cu ceea ce stiam noi sa facem mai bine, business-ul cu miere. Aveam albinele in familie si, atunci, lucrurile au fost relative simple!
Cecilia Caragea: Totusi, este o diferenta semnificativa intre a avea cativa stupi in curtea casei si a pune bazele unei fabrici de miere, ale unui business cu miere. Cum a fost aceasta trecere si cum ati gandit aceasta fabrica moderna de miere?
Inginer chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom: Da, a fost o trecere complexa, n-a fost una usoara, dar, bucurandu-ma de experienta universitara si de experienta industriala pe care am avut-o ulterior, acestea m-au ajutat foarte mult in dezvoltarea business-ului. Am pornit, ca orice business, de la o scara mica, pe parcurs ne-am dezvoltat si am dezvoltat tot mai multe produse, am inclus tot mai multe echipamente, astfel incat sa avem o fabrica tot mai moderna. Ca sa va explic putin fluxul produselor in fabrica noastra… Avem mai intai o zona de receptie, in care apicultorul ne aduce mierea, prelevam probe, se analizeaza mierea din punct de vedere organoleptic, adica gust, miros, culoare – ceea ce putem percepe cu simturile. In momentul in care mierea se constata a fi una de calitate, se preleveaza probe si trecem la urmatoarea etapa, de analiza fizico-chimica, o analiza mai complexa. Am pus, de asemenea, bazele unui laborator propriu – ne laudam cu unul dintre cele mai moderne laboratoare de miere din Romania. Acolo facem analiza fizico-chimica a mierii, acolo determinam, de exemplu, zaharuri, hidroximetilfurfural, polen, indicele diastazic… Practic, toate analizele de baza ale mierii.
Cecilia Caragea: Si, cand considerati ca o miere este buna si intra in fluxul de productie, ce se intampla, de fapt ?
Inginer chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom: O miere de calitate, in momentul in care s-a constatat ca este OK, se fac… in fine, in spate este un set de documente destul de complex. Avem si un sistem de Enterprise Resource Planning (ERP), pe care toata lumea il stie, astfel incat, in momentul in care avem o miere in sistem, toti cei care sunt conectati la sistemul ERP pot sa vada in timp real ca avem o miere in sistem si ca o putem prelucra apoi, pe parcurs. Mierea din depozit vine in zona de productie, apoi, in functie de consistenta mierii (daca este fluida, cum este in timpul sezonului apicol, sau este cristalizata, cum se intampla la sfarsitul sezonului apicol sau pe perioada de toamna-iarna, cand mierea cristalizeaza), noi o aducem in interior, unde o supunem procesului de decristalizare, in cazul in care este cristalizata. Este vorba despre un proces termic controlat, in care monitorizam atent parametrii de calitate ai mierii. Iar apoi, dupa etapa de decristalizare, care poate fi totala sau partiala, in functie de cerintele clientului si in functie de scopul in care urmeaza a fi utilizata mierea, dupa decristalizare, se trece la o etapa de omogenizare.
Cecilia Caragea: Aici as vrea sa discutam putin, pentru ca ati spus ca este in functie de cerintele clientului. Ce inseamna acest lucru? Aveti clienti care va solicita miere lichida, miere cristalizata, miere semicristalizata? Cine sunt acesti clienti?
Inginer chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom: In general, clientii de pe piata interna a Romaniei solicita miere fluida, pentru ca si la noi, ca in alte tari ale lumii, oamenii, publicul larg prefera mierea fluida. Clientii care doresc miere cristalizata, total sau partial, sunt de obicei procesatorii care prelucreaza mierea in vrac, mierea la butoaie. Pentru ca mierea este supusa unei incalziri, noi vrem sa pastram cat mai mult din proprietatile ei. Si, atunci, nu o incalzim total, pana la decristalizarea totala, pana la fluidizare, ci doar partial.
Cecilia Caragea: Atat cat trebuie, conform solicitarilor clientilor. Si clientii care solicita miere cristalizata sau semicristalizata cine sunt sau din ce tari sunt?
Inginer chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom: Sunt, in general, parteneri din tarile europene si avem si colaborari in tarile asiatice si Orientul Mijlociu.
Cecilia Caragea: Inteleg ca in tarile nordice este preferata mierea cristalizata.
Inginer chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom: Da, asa este. Ei prefera mierea cristalizata, intrucat, fiind si clima mai rece, in zonele respective mierea cristalizeaza mult mai usor. Pentru ei, mierea cristalizata este un produs obisnuit, curent.
Cecilia Caragea: Inteleg ca in zona tarilor din sudul Europei se prefera mierea fluida…
Inginer chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom: Exact! Pentru ca si climatul este unul cald, unul in care mierea ramane mereu sau pentru foarte mult timp fluida.
Cecilia Caragea: Bun! Deci tineti cont de aceste solicitari ale clientului. Si apoi ce se intampla in fabrica de miere?
Inginer chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom: Dupa ce am facut decristalizarea mierii, mierea intra intr-o faza de omogenizare, in care toate proprietatile mierii aflate intr-un lot devin identice. Practic, noi amestecam mai multe cantitati mici de miere, de exemplu de floarea-soarelui, dar nu toate au aceeasi culoare, aceeasi consistenta, acelasi gust, aceeasi aroma… Si, atunci, pentru a avea un singur lot cu proprietati uniforme, toata aceasta miere se omogenizeaza. Avem trei omogenizatoare de 21 de tone, in care facem cate un lot de miere.
Cecilia Caragea: Deci sunt niste containere foarte mari, in care intra o cantitate foarte mare (de exemplu, cantitatea dintr-un TIR intra intr-un container) si se omogenizeaza. Si dupa aceea?
Inginer chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom: Dupa aceea, isi urmeaza procesul, in functie de clienti. Clientii-vrac de obicei cumpara mierea la butoaie metalice de 300 de kilograme. Iar mierea fluida se prelucreaza, se transporta catre zona de procesare in ambalaje mici – in borcane, in stick-uri, in caserole, in flacoane, in galetuse…
Cecilia Caragea: Intra, propriu-zis, pe linia de ambalare!
Inginer chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom: Exact! Iar mierea fluida sufera si ea un proces de decristalizare totala, pentru ca masinile sunt de asa natura incat pistoanele respective nu pot sa dozeze decat miere fluida.
Cecilia Caragea: Si la ce temperatura se ajunge in cadrul acestui proces de prelucrare a mierii, la dumneavoastra in fabrica?
Inginer chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom: Ajungem la maximum 40 de grade Celsius temperatura in miere. Acesta este un proces controlat, in multe etape, cu inregistrari… Tinem foarte multe inregistrari, astfel incat sa putem dovedi acest lucru.
Cecilia Caragea: Si acum am vrea sa vedem si cum se ambaleaza mierea!
Inginer chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom: Va rog! Sunteti invitatii mei!