Arena Invingatorilor – Cum se ambaleaza mierea si cum se produce mierea crema APISROM
0Arena Invingatorilor – Cum se ambaleaza mierea si cum se produce mierea crema Apisrom
Invitat: inginer chimist Gabriel Rascanu, directorul tehnic si fondator Apisrom Vaslui (www.apisrom.ro, 0235.311.556, 0766.600.247, office@apisrom.ro)
Realizator: Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: Si, acum, vedem cum se ambaleaza mierea!
Inginer chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom: Avem o linie complet automatizata, pe care ambalam borcane, care consta intr-o masa rotativa pe care o alimentam cu borcane, de unde sunt preluate apoi de o masina de curatare prin suflare cu aer si sterilizare cu raze UV. Dupa aceasta etapa, borcanele ajung in faza de umplere, in care se dozeaza, practic, mierea fluida in borcane.
Cecilia Caragea: Mierea e in acel container si se dozeaza in borcane!
Ing. chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom Vaslui: Corect! Mai departe, se trece la asezarea capacelor pe borcane, dupa care urmeaza o faza de fixare si de strangere a capacului propriu-zis.
Cecilia Caragea: Si dupa aceea?
Ing. chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom Vaslui: Din aceasta etapa, borcanele merg spre etichetare, unde se ataseaza sigiliul pe capac si eticheta laterala. De asemenea, se marcheaza pe borcan numarul lotului si data de expirare.
Cecilia Caragea: Si… gata borcanul, etichetat, sigilat…
Ing. chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom Vaslui: Pregatit pentru livrare. Se aseaza in baxuri, iar baxurile, apoi, pe paleti si sunt livrate catre consumatorul final.
Cecilia Caragea: Dar produsul-vedeta pe care stiu ca il aveti este mierea crema. Miere crema cu catina, cu afine, cu zmeura, cu capsuni, cu cate si mai cate… Cum se face mierea crema?
Ing. chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom Vaslui: Mierea crema se face printr-un proces complex de cristalizare a mierii, un proces controlat de cristalizare a mierii. Plecam, practic, de la o baza de miere cristalizata si miere fluida, pe care le aducem impreuna, si, la temperaturi scazute, inducem fenomenul de cristalizare. Prima data obtinem mierea crema propriu-zisa, un produs extraordinar, o miere cu textura cremoasa, care nu curge, usor tartinabila…
Cecilia Caragea: Miere crema inteleg ca inseamna o miere cristalizata, dar care are un cristal fin, mic, placut. Nu sunt acele cristale mari pe care le vedem noi in borcanele de miere care cristalizeaza…
Ing. chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom Vaslui: Aveti dreptate! Mierea crema contine cristale foarte fine si, de aceea, are o textura cremoasa. Aici este marele spectacol al mierii crema, pentru ca este cremoasa.
Cecilia Caragea: Din ce miere se face ?
Ing. chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom Vaslui: In general, folosim mai multe tipuri de miere. Folosim miere care are cristalizare foarte fina, cum este mierea de rapita, folosim miere de floarea-soarelui, care cristalizeaza foarte usor, folosim si miere de tei, care da aroma, astfel incat obtinem un produs complex, care are si textura, si un gust placut, si o savoare deosebita.
Cecilia Caragea: Deci este un produs omogen, cu un cristal mic.
Ing. chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom Vaslui: Este un cristal mic, foarte fin, iar de aici provine textura cremoasa.
Cecilia Caragea: Deci aceasta este o miere crema pe care putem sa o intindem pe paine, dimineata, nu manjim toata bucataria…
Ing. chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom Vaslui: Este bucuria intregii familii si mai ales a gospodinelor cu copii!
Cecilia Caragea: Si mierea crema cu catina, afine, zmeura, capsuni, cacao cum se face ?
Ing. chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom Vaslui: Plecand de la aceasta baza de miere crema, adaugam fructele liofilizate sau cacao, dupa care procedam in continuare la un proces de amestecare si racire. Dupa cum v-am zis la inceput, tot procesul se desfasoara la rece, la temperaturi scazute, astfel incat sa mentinem textura cremoasa, sa mentinem cristalele mici si nici sa nu degradam calitatile mierii, ceea ce se intampla la temperatura inalta.
Cecilia Caragea: Asadar, e un proces care are loc la rece, si pentru obtinerea mierii crema, si pentru obtinerea mierii crema cu diferite fructe sau cu cacao. Se intampla totul in acest container?
Ing. chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom Vaslui: Da, este un recipient, un mixer, care are temperatura controlata, mereu il tinem la rece. Procesul propriu-zis se obtine prin amestecarea unei mieri cristalizate cu o miere fluida, dupa care toate acestea se racesc, se amesteca foarte bine, se aduc din nou la rece, dupa care iarasi se adauga fructele, iarasi se amesteca, iarasi se racesc. Pentru ca mierea este un produs vascos si, prin amestecare, se degaja caldura, lucru pe care noi nu-l dorim.
Cecilia Caragea: Si, atunci, se scade iarasi temperatura!
Ing. chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom Vaslui: Da, pentru a mentine mereu produsul la temperatura scazuta, ceea ce favorizeaza cristalizarea, pentru ca asta ne dorim noi.
Cecilia Caragea: Si nici nu se distrug principiile active!
Ing. chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom Vaslui: Categoric! La rece, se pastreaza toate enzimele, toate vitaminele si toti compusii sanatosi din miere.
Cecilia Caragea: Si fructele liofilizate de unde sunt?
Ing. chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom Vaslui: Fructele liofilizate sunt partial din Romania, o parte le importam din Europa si din Republica Moldova.
Cecilia Caragea: Cacaua?
Ing. chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom Vaslui: Cacaua provine de la un importator din Olanda, este adusa din tarile latino-americane.
Cecilia Caragea: Asadar, inteleg ca sunt ingrediente de calitate…
Ing. chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom Vaslui: De cea mai inalta calitate. De asemenea, la produsul cu cacao, pe care noi il denumim Cioco Miere, si la versiunile de miere crema avem si versiunile bio, in care ingredientele sunt numai mieri bio, respectiv cacao bio – miere bio cu cacao bio.
Cecilia Caragea: Este o pasta…
Ing. chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom Vaslui: Este o pasta cu gust delicios de ciocolata, care imbina aroma ciocolatei cu sanatatea mierii. Si, practic, avem un complex si delicios, si sanatos!
Cecilia Caragea: De fapt, toate sunt produse extrem de sanatoase! Atunci cand avem nevoie de ceva dulce, putem, pur si simplu, sa luam o lingurita de Cioco Miere…
Ing. chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom Vaslui: Si ne-am satisfacut nevoie si de dulce, si de bun!
Cecilia Caragea: Sau, atunci cand vrem ceva dulce, dar cu aroma de fructe, avem de unde alege!
Ing. chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom Vaslui: Exact! Putem inlocui cu usurinta serbetul sau dulceata. De asemenea, avand produsele, fructele si mierea, prelucrate la rece, avem exact toate componentele si vitaminele care sunt prezente in fructe prezente si in produsele noastre de miere crema cu fructe.
Cecilia Caragea: Si cum este receptat produsul pe piata? Este, totusi, un produs nou.
Ing. chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom Vaslui: Este un produs nou, publicul are o priza foarte mare… le place foarte mult. Fiecare apreciaza la un produs ceea ce-i place mai mult. Unii, faptul ca este amestecat cu catina si, atunci, este foarte bun pentru sanatate, pentru imunitate, datorita continutului mare de vitamina C. Altii prefera Cioco Mierea pentru ca se apropie mult de ciocolata si ne satisface nevoia de dulce… Altii, capsuni sau zmeura sau afine sau coacaze, in functie de fructul preferat. Si, atunci, fiecare vede in aceste produse ceva care-i place, care-l atrage. Si, da, lumea il priveste foarte bine, are un mare succes, iar asta ne bucura enorm!
Cecilia Caragea: Iata cum dulciurile pot fi sanatate curata!
Ing. chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom Vaslui: Exact! In acest mod, am reusit sa o conving pe fiica mea… Desi noi avem in casa miere in fiecare moment, am reusit sa o conving sa manance miere doar oferindu-i Cioco Miere, care este miere cu cacao. Astfel, avea si dulcele, si gustul de ciocolata imbinate intr-un singur produs sanatos.
Cecilia Caragea: Si unde se gasesc toate aceste produse dulci, sanatoase si… noi?
Ing. chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom Vaslui: Le gasiti atat online, cat si in magazinele fizice. Online, le gasiti pe site-ul nostru, apisrom.ro. De asemenea, le gasiti in lanturile de magazine Mega Image si Profi – Mierea Crema si Cioco Mierea, iar intreaga gama de produse o gasiti in magazine precum Librariile Carturesti, Farmaciile Bebe Tei sau Casa Bio.
Cecilia Caragea: Si clientii dumneavoastra care sunt?
Ing. chimist Gabriel Rascanu, director tehnic Apisrom Vaslui: Produsele noastre le gasiti in benzinariile Rompetrol, sub brandul Hei, colaboram, de asemenea, cu Kafune – ei distribuie catre toti consumatorii de cafea… De asemenea, in hoteluri si in restaurante, cu precadere din zona Moldovei, dar si de pe litoral.