Arena Sanatatii – Cum sa invatam sa traim cu acest coronavirus
0Cecilia Caragea: Dragii nostri, ma bucur sa ne reintalnim in cadrul rubricii noastre Arena Sanatatii. Asa cum am mai spus si cu alte ocazii, noi trebuie sa invatam sa convietuim cu coronavirus pentru ca viata trebuie sa mearga inainte in ciuda acestei pandemii. Asa ca astazi, in rubrica noastra Arena Sanatatii, ne-am propus sa vorbim despre acele studii care vor sa arate care este procentul din populatie care s-au imunizat in fata acestui virus. S-a discutat mult despre aceste studii si despre cat de relevante sunt. Noi vrem astazi sa luam pe rand acele studii si sa comentam rezultatele lor asa cum apar ele a fi in diferite tari. Aceste studii iau in considerare si persoanele asimptomatice care s-au imbolnavit de Covid-19 si nici nu au stiut ca s-au imbolnavit de Covid-19… pentru ca au fost asimptomatice si nu si-au facut nici un test in acest sens.
Astfel, in conformitate cu rezultatele acestor studii statistice, o echipa de medici din Bari a constatat ca populatia acestei regiuni ar fi fost contaminata in procent de 33.6%. Este un procent foarte mare, 90% dintre acestia dezvoltand forme asimptomatice. Insa, in celelalte studii intreprinse in celelalte tari procentul este mult mai mic ceea ce evident ridica un semn de intrebare referitor la felul in care actioneaza acest virus si la modul in care sunt realizate aceste studii. Ca sa revenim, un studiu intreprins in California, inainte de actuala explozie epidemica, arata ca aici au fost bolnavi de acest Covid-19 4,65% din populatie, in Franta – 4,4%, in Luxemburg – sub 2%. In Milano procentul a variat foarte mult – acum cateva luni era 4,6% apoi a ajuns la 11%. Ce-i drept, in nordul Italiei a fost unul din cel mai mare focare. In Spania aceste procente variaza pe regiuni aflandu-se intre 2 si 14%, cu o medie nationala de 5%.
Asadar, rezultatele studiilor sunt destul de diferite, dar cred ca am putea spune foarte clar vazand aceste rezultate ca nici pe departe nu s-a ajuns la acea imunizare in masa, la acea imunizare de turma atat de dorita si despre care s-a vorbit atat de mult inca de la inceputul pandemiei. Si atunci, daca nivelul de imunizare al populatiei este atat de redus sub 5% ca medie si daca nivelul de imunizare este destul de redus si in timp pentru tine cateva luni apoi persoanele se pot reinfecta din nou cu acest coronavirus, ceea ce pune sub semnul intrebarii faptul ca un vaccin ar putea sa fie solutia acestei pandemii. Apare, dupa cum spuneam la inceput, necesitatea convietuirii cu acest coronavirus, necesitatea convietuirii pe termen lung cu acest virus. Noi ar trebui sa convietuim cu acest coronavirus, asa cum convietuim si cu gripa sezoniera… chiar daca in cazul gripei sezoniere beneficiem si de o serie de vaccinuri.
Noi ne-am propus astazi sa vorbim despre toate aceste studii pentru ca ele ne arata foarte clar cum acest virus a afectat populatia si ce ar trebui sa facem noi mai departe. Dar, inainte sa discutam aceste aspecte, ar trebui sa discutam si despre rata de mortalitate – pentru ca au fost facute studii referitoare la rata de mortalitate. In China, la inceputul pandemiei a fost estimata initial o rata de mortalitate de 3%. Apoi, pe baza numarului de imbolnaviri inregistrate, s-a calculat in Franta o rata a mortalitatii de 14%. Au fost introduse o serie de corectii absolut necesare, adica au fost luate in calcul si acele persoane asimptomatice care s-au imbolnavit de Covid-19, dar nu au avut simptome si atunci rata de mortalitate recalculata astfel a scazut simtitor, variind undeva intre 0.1% si 1.1%.
Astfel, mortalitatea in cazul Covid-19, devine comparabila cu mortalitatea vehiculata in cazul gripei sezoniere. Apar, totusi, niste diferente semnificative care se refera la numarul de cazuri severe in cazul contaminarii cu coronavirus si este vorba de capacitatea crescuta de contaminare a acestui coronavirus. Mai trebuie tinut seama de faptul ca rata mortalitatii privind Covid-19 este usor supraevaluata – pentru ca, in acest caz, diferitele persoane care au fost bolnave de Covid-19 si au decedat au fost considerate ca murind din cauza Covid-19. Pe cand in cazul gripei sezoniere, persoanele care aveau gripe sezoniere, mai ales persoanele in varsta care aveau gripa sezoniera si au decedat, nu au fost considerate ca fiind decedate din cauza gripei sezoniere. Si atunci apar aici niste diferente. Dar, trebuie sa spunem ca rata de mortalitate nu este atat de mare pe cat credeam noi la inceputul pandemiei.
Sunt date importante in privinta Covid-19. Totusi, aceasta pandemie ne afecteaza intr-un mod major. In primul rand ne afecteaza prin blocarea spitalelor. Noi nu trebuie sa uitam ca exista foarte multi pacienti cu diferite afectiuni care nu mai beneficiaza de actul medical necesar in cazul lor. Pentru ca spitalele, oricum insuficiente si inainte de pandemie, nu mai fac fata pentru ca o parte din spitale au fost alocate pentru Covid-19 si celelalte spitale care au ramas sa trateze pacientii cu diferite alte afectiuni nu au cum sa faca fata multimii de pacienti cu alte afectiuni. Aici ne referim, in primul rand, la cazurile grave oncologice. Si aceasta privare de asistenta medicala necesara a dus, din pacate, la o crestere a numarului de decese in cazul pacientilor care sufereau de alte decat de Covid-19. Si, de fapt, aceste decese nu au fost prinse in nici o statistica. Dar, ar trebui vazut si cu cat a crescut rata de deces in cazul altor afectiuni, din cauza faptului ca suntem in aceasta pandemie si raspunsul nostru la aceasta pandemie nu a fost tocmai cel adecvat. Daca este sa fim sinceri, raspunsul la aceasta pandemie a fost cam isteric… adica raspunsul nu a fost bine coordonat – si aici, nu ne referim numai in Romania, ne referim in lume si ne referim la cele mai inalte autoritati care nu au avut un raspuns foarte bine coordonat. Adica ne-am cam panicat, ne-am cam isterizat. Si atunci cand esti intr-o asemenea forma de spaima, de groaza nici nu ai cum sa ai un raspuns organizat, coordonat, corect.
Poate ca asta ar trebui sa facem – sa vedem ansamblul lucrurilor, sa vedem ansamblul pericolelor si sa ne gandim ca pana la urma viata inseamna echilibru, armonie, incredere si trebuie sa stim sa reactionam adecvat la fiecare problema si sa optimizam formele de raspuns cat mai repede… sa nu lasam sa treaca foarte mult timp pana ne optimizam noi, ca societate, formele de raspuns. Trebuie sa avem actiuni organizate, sistematice, coerente. Dupa cum spuneam, cam in toate statele raspunsurile la aceasta problema nu au fost chiar cele mai bune, cu o singura exceptie – Suedia, care s-a comportat linistit, constructiv si a avut un raspuns ferm, dar calm. Suedia, la inceputul pandemiei, a fost blamata de toata lumea, dar raspunsul Suediei in fata pandemiei a fost unul echilibrat. Si ei au stiut sa nu blocheze spitalele, sa nu blocheze economia si, pana la urma sa gestioneze pandemia dand populatiei recomandari simple, explicatii clare, indrumari de zi cu zi, astfel incat sa nu distruga increderea oamenilor. Pentru ca asta este foarte important – sa nu transmiti panica, sa nu transmiti nesiguranta, sa nu transmiti faptul ca tu, ca autoritate, te-ai spaismosit si nu stii exact care este raspunsul cel mai bun. Pana la urma, daca tu transmiti incertitudine populatiei, nu ai cum sa te astepti la ceva bun. Tocmai de aceea, atitudinea calma, echilibrata, ferma a Suediei pare sa fi fost atitudinea corecta. Astazi, din punctul de vedere al ratei deceselor si din punctul de vedere al ratei de imbolnaviri, ei stau mult mai bine decat alte tari din Uniunea Europeana.
Ceea ce avem noi de facut foarte clar acum este sa intelegem care sunt particularitatile acestui virus, care este modul in care actioneaza si cum ne afecteaza. Plecand de aici, sa avem foarte clar stabilite protocoalele medicale si sociale ca sa stim foarte clar ce conditii trebuie sa indeplinim, cum trebuie sa ne purtam, care sunt protocoalele pe care trebuie sa le respectam ca sa ne putem duce viata normala, atat din punct de vedere social, cat si economic.
Stim ca in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana varful pandemiei pare sa fi trecut, cu doua exceptii – Spania si Romania, unde numarul de imbolnaviri este in crestere. Si acest lucru ne arata faptul ca aceasta pandemie poate sa reizbucneasca. Si atunci, noi trebuie sa fim foarte atenti si trebuie sa avem niste protocoale clar stabilite ca sa stim ce avem de respectat. Pentru ca nu vorbim doar de Uniunea Europeana, ci de intreaga planeta – trebuie sa spunem ca exista locuri unde varful pandemiei abia acum urmeaza precum in Brazilia, India sau multe alte tari. Dar exista si locuri unde, chiar daca varful pandemiei a trecut, lucrurile au reizbucnit. Chiar si in China, dupa ce a fost eradicata epidemia din Wuhan, au aparut noi cazuri. Nu in Wuhan, in alte regiuni. De exemplu, in regiunea Dongbei din nord-estul Chinei, peste o suta de milioane de oameni s-au vazut pusi intr-o carantina similara cu cea din Wuhan, pentru ca acolo au fost semnalate trei orase cu foarte multe cazuri. Aceste masuri severe care se iau in China nu pot fi luate intr-o societate liberala pentru ca ar fi foarte periculoase si destructive. Oamenii care sunt obisnuiti sa creasca intr-o societate liberala nu ar accepta asemenea masuri. Medicii chinezi sunt alertati si de un comportament diferit al virusului fata de virusul care a fost prezent in Wuhan. Si nu stiu exact de unde au aparut aceste cazuri, se intreaba daca nu cumva ar proveni din Rusia pentru ca virusul care reactioneaza acum are niste mutatii pe care ei abia acum le studiaza. Oricum, clar este ca virusul acesta pandeste in continuare, ca noi trebuie sa fim foarte vigilenti si trebuie sa respectam anumite protocoale pentru a ne proteja.
Trebuie sa fim foarte atenti la strategia de lupta cu acest virus. Si strategia de lupta cu acest virus trebuie sa fie calma, constructiva, rationala, plina de incredere si poate ne putem inspira putin din exemplul Suediei. Dupa cum spuneam, in societatea in care traim noi si intr-o societate liberala nu pot fi aplicate masurile care se aplica in China. Pentru ca acolo sunt, totusi, niste masuri represive, dar intr-o societate liberala trebuie sa iei alte masuri, trebuie sa explici populatiei ce are de facut astfel incat sa inteleaga si sa respecte toate acele recomandari. Recomadari care trebuie sa fie foarte simple, foarte clare si pe cat se poate sa nu afecteze foarte mult viata sociala si viata economica. Dar toate masurile care se iau trebuie sa fie luate cu respect fata de cetatean, cu consecventa, rational, calm. Toate masurile, toate recomadarile trebuie sa fie foarte bine explicate astfel incat sa fie intelese de toata lumea. Doar daca sunt intelese la modul profund, ele vor putea fi respectate, vor putea fi acceptate si respectate.
Nu este vorba doar de virusul Sars-Cov-2, pentru ca nenumarati virusi pot sa ne pandeasca si pot sa proavoace si ei pandemii. Asadar, noi trebuie sa facem fata actualei pandemii si sa fim pregatiti indiferent de orice alt virus va aparea si va provoca vreo alta pandemie… Doamne-fereste! Dar noi trebuie sa fim pregatiti. Si putem fi pregatiti doar daca stim foarte clar ceea ce avem de facut. Si, pana la urma, asa cum noi am mai spus de foarte multe ori in rubrica noastra Arena Sanatatii, trebuie sa fim foarte atenti la ceea ce avem de facut, la masurile de protectie si mai trebuie sa fim atenti la ceva, la preventie si trebuie sa ne intarim sistemul imunitar. Ni se pare ca nu se vorbeste suficient de mult despre intarirea sistemului imunitar, despre ceea ce am putea sa facem noi acasa pentru cresterea imunitatii. Pentru ca, sa fim seriosi, speram intr-un vaccin, dar vaccinul ramane un vis pentru ca nu se stie cand si daca se va ajunge la un vaccin in acest caz, in cazul acestui coronavirus… dupa cum spuneam sunt foarte multe probleme – mutatii ale virusului s.a.m.d. Asadar, noi nu trebuie sa ne punem toate sperantele intr-un vaccin, ci sa facem si alte lucruri – sa ne intarim imunitatea.
Asadar, avem nevoie de o comunicare adecvata, clara, corecta. Avem nevoie de echilibru, de responsabilitate. Nu avem nevoie de panica, de blocaje inutile si de inconsecvente. Daca avem o comunicare clara, adecvata, vom sti ce avem de facut si vom putea sa facem acele lucruri. Pentru ca, de fapt, este vorba sa ne spalam pe maini, sa evitam aglomeratiile – lucruri pe care oricum le faceam si in cazul gripei sezoniere, sa purtam masca – lucru pe care asiaticii il fac de ani si ani de zile pentru ca ei s-au confruntat cu tot felul de epidemii si purtarea mastii a devenit un obicei pentru ei. Daca respectam aceste reguli, vom reusi sa convietuim cu acest coronavirus. Viata ne-o vom duce mai departe, normala – si din punct de vedere social, si din punct de vedere economic. Pentru ca, pana la urma, asta este singura noastra sansa pentru ca altfel nu ne ramane decat sa inebunim. Daca se distruge armonia, echilibrul, increderea… unde ajungem, la spitalul de psihiatrie? Noi trebuie sa gasim acel echilibru, trebuie sa invatam sa convietuim si cu acest virus.
Nu trebuie sa ne speriem foarte tare pentru ca daca frica depaseste niste limite normale ne poate distruge. De exemplu, daca ne este foarte frica sa ne manance tantarii, cand bazaie unul deja nu mai suntem oameni; tot asa, daca ne este frica sa nu ne calce o masina… ce facem? Nu mai iesim din casa ca ne calca o masina? Dar nici nu iesim din casa foarte increzatori si ne aruncam in fata masinii… ca nu patim nimic. Trebuie sa gasim un echilibru. Ne spalam pe maini, evitam aglomeratiile, purtam masca si acestea sunt reguli ca si cum ar fi regulile de circulatie. Daca le respectam, vom reusi sa ne ducem viata mai departe. E exact acelasi lucru – nu mergem fara masca si nu renuntam la spalatul pe maini, dar mergem in aglomeratii – este echivalentul cu a ne arunca in fata masinii sa vedem daca patim sau nu ceva.
Asadar, daca reusim sa ne gasim echilibrul, daca reusim sa fim echilibrati, sa intelegem ceea ce avem de respectat atunci va fi bine. Dar noi vom intelege ceea ce avem de respectat doar daca avem o comunicare adecvata, clara, corecta. Pentru ca lucrurile sa functioneze cum ar trebui comunicarea este extrem de importanta. Doar prin comunicare vom reusi sa intelegem toate aceste lucruri pe care le avem de respectat, doar prin comunicare vom reusi sa ne recapatam increderea in noi insine si sa ne ducem viata armonios mai departe.
Eu va multumesc tare mult ca sunteti alaturi de noi in rubrica noastra Arena Sanatatii si, bineinteles, va invit sa urmariti si celalte emisiuni de sanatate, de pe canalul nostru media online accmediachannel.ro pentru ca sunt emisiuni de sanatate, emisiuni in care gasiti informatii utile inclusiv despre cum va puteti intari imunitatea, despre cum va puteti creste imunitatea in aceasta perioada dificila a pandemiei. Dar nu numai, sunt foarte multe informatii esentiale pentru un stil de viata sanatos, frumos, armonios si cred ca avem mare nevoie, acum in aceasta perioada, de aceste emisiuni. Tocmai de aceea, va recomand din suflet canalul media online accmediachannel.ro, cred ca va este de mare ajutor. Va multumim tare mult!