• Prima pagina
  • Emisiuni
  • Comanda prezentare video
  • Despre noi
  • Aboneza-te la newsletter!
  • Contact
  • 0722 77 40 46

ACC Media ChannelACC Media Channel

  • Arena Sanatatii
  • Dialoguri pentru sanatate
  • Academia de Ayurveda
  • Din cetatea albinelor APIDAVA
  • Strategia mea de sanatate
  • Arena Invingatorilor
  • Diferente si Esente
  • Profesionistii Zambetului
  • Dialoguri pentru sanatate la Medika TV
  • Schimba-ti viata! Informeaza-te!
  • Invitatie in Arena
  • In Arena

Arena Sanatatii – Efectele colaterale ale pandemiei

0
  • de ACC Media Channel
  • in Emisiuni · Arena Sanatatii
  • — 21 Jun, 2020

Cecilia Caragea: Dragii nostri, de cateva luni de zile vorbim cu totii numai despre pandemie. Chiar si noi am lansat rubrica noastra video Arena Sanatatii la inceputul pandemiei. Chiar daca acest proiect era gandit dinainte si era gandit pentru a fi lansat la inceputul acestei primaveri, lucrurile s-au asezat astfel incat, am lansat rubrica noastra Arena Sanatatii la inceputul pandemiei. Bineinteles, am discutat despre coronavirus, despre Covid-19, despre preventie, despre masurile de precautie pe care am putea sa ni le luam, despre posibilele tratamente si cate si mai cate. Si era firesc sa fie asa. Pentru ca toti am fost socati de  imaginile apocaliptice care veneau din China, de stirile legate de spitalele din nordul Italiei. Apoi, de stirile referitoare la convoaiele de camioane militare care transportau sicrie. Am fost socati si noi (de fapt, a fost socata lumea intreaga) de acest virus Sars-Cov-2 din cauza caruia s-au inchis sectoare intregi ale economiei si noi toti a trebuit sa stam in izolare. Au putut sa iasa din casa doar cei care au fost considerati lucratori esentiali. Ceilalti au lucrat de acasa… cei care au putut sa lucreze de acasa. Starea noastra fizica a fost afectata, starea noastra psihica a fost afectata, increderea in noi insine si in ziua de maine a fost grav afectata.
Ne-am uitat cu totii, uimiti, la Suedia si la Marea Britanie, care au spus ca nu introduc acele masuri de izolare, acele masuri de carantinare care au fost introduse de celelalte state. Si am considerat ca oficialitatile de acolo sunt efectiv iresponsabile.  Si apoi, peste inca cateva saptamani, am constatat ca statisticile referitoare la evolutia pandemiei in Suedia si in Marea Britanie sunt similare cu statisticile din celelalte tari care au introdus masuri severe de carantinare, de izolare! Treptat, atentia s-a concentrat asupra numarului de morti, inspaimantator in cifre absolute, era vorba de mii si zeci de mii de morti in majoritatea tarilor si sute de mii la nivel global. Dar nimeni nu a stat, pana la urma, sa faca un studiu comparativ ca sa vada cum stau lucrurile statistic intre ratele de imbolnavire de Covid-19 si ratele de mortalitate din alti ani si de alte afectiuni.
Si, intr-un fel, e normal sa fi fost asa, pentru ca noi suntem empatici. Moartea ne inspaimanta si nu putem, totusi, sa judecam moartea doar din punct de vedere al cifrelor statistice. Cu raceala necesara si caracteristica, suntem oameni si suntem empatici si moartea ne inspaimanta. Nu prea suntem in stare sa o judecam strict din punct de vedere statistic. Reactivitatea noastra emotionala este imensa. Bineinteles, moartea este tot moarte. Indiferent ca este provocata de o boala sau ca este provocata de un accident. Dar cand zilnic vezi numarul anuntat de morti de Covid-19, numar care, in cifre absolute, este mare, este inspaimantator. Intr-un fel, poate ca este firesc sa uiti ca pe langa Covid-19 mai exista si oameni care se lupta cu afectiuni oncologice, cardiovasculare, gastrointestinale si asa mai departe… Numai ca, uitand de acest lucru, uitam, de fapt, de milioane de oameni care au nevoie de ingrijire medicala adecvata, pentru ca, altfel, starea lor se poate inrautati si pot ajunge chiar la deces… Si ei sunt oameni, si ei sufera, si ei se chinuie, si ei pot muri si trebuie sa avem grija si de ei, nu doar de cei care sufera de Covid-19. Neacordarea la timp a ajutorului medical de rigoare poate sa duca la agravarea starii unor pacienti, chiar la deces. Si numarul de decese cauzate de aceste disfunctii poate sa fie chiar mai mare decat numarul de decese cauzate de Sars-Cov-2. Dar, la inceput de pandemie s-a considerat ca modul in care ne putem proteja noi, ca societate, de acest virus, ar fi inchiderea anumitor spitale si transformarea acelor spitale in spitale unde sa fie tratati doar cei testati pozitiv cu acest coronavirus. Si astfel, au aparut spitalele covid si spitatele non-covid.
Fiind foarte greu de estimat numarul de imbolnaviri cu virusul Sars-Cov-2, s-a ajuns in situatia in care multe din spitalele Covid-19, din spitalele alocate pentru tratarea pacientilor cu Covid-19  sa fie, de fapt, mai mult goale. In situatia in care pacienti cu alte afectiuni sa trebuiasca sa astepte foarte mult pentru tratamentul care le era absolut necesar. Situatii dramatice au fost in cazul bolilor oncologice. Si se stie  ca depistarea la timp a acestora si administrarea tratamentului corect, adecvat, la timp poate sa faca  diferenta intre viata si moarte. Situatii de acest gen au fost si in cazul altor boli, nu numai in cazul bolilor oncologice. De aceea spuneam ca lucrurile sunt complicate. Si astazi exista spitale Covid-19 aproape goale si cozi interminabile, cu bolnavi suferind de alte afectiuni…cozi unde nici nu se respecta macar distantarea sociala, la alte spitale unde acesti bolnavi spera sa isi poata primi tratamentul de care au nevoie.
Bine, lucrurile nu stau asa doar la noi, ci si in alte tari. Trebuie sa spunem ca nu exista statistici clare intre persoanele care au murit de Covid-19 si persoanele care au murit din alte cauze in aceasta perioada a pandemiei si care ar fi putut sa mai traiasca astazi – care au murit cu zile, cum se zice, pentru ca nu au primit tratamentul de care au avut nevoie. Si, dupa cum spuneam, nu exista studii comparative, nici la noi, nici in alte tari. Insa, astazi, dupa ce am trecut de ce a fost mai greu, dupa ce am trecut de varful pandemiei si vedem ca lucrurile incep sa intre, cat de cat, in normal…ar trebui sa vedem rapid o distribuire a spitalelor. Pentru ca si pacientii care sufera de alte afectiuni sa poata sa-si primeasca la timp tratamentele de care au nevoie.
Si… ar mai trebui sa spunem ceva! Ca din toata aceasta pandemie ar trebui sa invatam clar si repede ceea ce avem de invatat. Poate vom mai trece prin asa ceva, si atunci ar trebui sa fim pregatiti. Nu o viitoare pandemie sa ne prinda total nepregatiti… cum ne-a prins aceasta pandemie. Ar trebui sa invatam lectiile pe care le avem de invatat. Tocmai pentru a fi pregatiti si a face fata mult mai bine unei alte asemenea incercari. Si a face fata mult mai bine unei asemenea incercari, ma refer nu doar la cei care se infecteaza cu virusul care va fi in viitor…sa spunem, ci la ceilalti pacienti pentru ca si de ceilalti trebuie sa avem grija. Si, pana la urma, cu totii trebuie sa invatam cum sa facem fata mai bine unei asemenea incercari. Inca o data spunem ca trebuie sa punem accentul pe preventie, pe felul nostru in care stim sa ne ingrijim, sa ne intarim imunitatea, sa avem grija de sanatatea noastra. Aceasta a fost si ideea rubricii noastre Arena Sanatatii.
In continuare, va invitam sa urmariti aceasta rubrica si suntem convinsi ca veti gasi o serie intreaga de sfaturi utile atat in Arena Sanatatii, in aceasta rubrica video, cat si in celelalte emisiuni ale canalului nostru media online, ACC Media Channel, pentru ca acolo veti gasi o serie de emisiuni de sanatate realizate cu specialisti de valoare de la care suntem convinsi ca avem cu totii foarte multe de invatat.

Share

Tags: ACC Media ChannelArena SanatatiiCecilia CarageacoronavirusCOVID-19epidemiemedicinapacientipandemiesanatateSARS-COV-2sistem medicalspitalspitalespitale CovidSpitale non-covidtratamente

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Previous story Dialoguri pentru sanatate la Medika TV – Preventia afectiunilor cardiovasculare (Reluare)
  • Next story Arena Sanatatii – Hidroxiclorochina, in tratamentul Covid-19
  • Aboneaza-te la newsletter

  • Cautare

  • Cele mai noi

    • Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Cum a schimbat pandemia de Covid-19 protocoalele de lucru in stomatologie (Reluare)
    • Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Solutii de stabilizare a protezelor dentare (Reluare)
    • Promo Reluare Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Ce se poate face in cazul resorbtiilor osoase masive
    • Promo Reluare Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Cum a schimbat pandemia de Covid-19 protocoalele de lucru in stomatologie
    • Promo Reluare Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Solutii de stabilizare a protezelor dentare
  • ACC Media Channel
  • Cecilia Caragea
  • Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Cum a schimbat pandemia de Covid-19 protocoalele de lucru in stomatologie (Reluare)
    Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Solutii de stabilizare a protezelor dentare (Reluare)
    Promo Reluare Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Ce se poate face in cazul resorbtiilor osoase masive
    Promo Reluare Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Cum a schimbat pandemia de Covid-19 protocoalele de lucru in stomatologie
    Promo Reluare Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Solutii de stabilizare a protezelor dentare
    Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Cum au schimbat noile tehnologii domeniul stomatologiei
    Schimba-ti viata! Informeaza-te! – Ce este nebulizarea si cum se aplica in stomatologie (Reluare)
    Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Dinti ficsi intr-o zi (Reluare)
    Promo Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Cum au schimbat noile tehnologii digitale domeniul stomatologiei
    Promo Reluare Schimba-ti Viata! Informeaza-te! – Ce este nebulizarea si cum se aplica in stomatologie
    View All Videos
    Arena Sanatatii – Infectiile vaginale. Cauze, tratamente si preventie
    Arena Sanatatii – Ce presupune medicina dentara a viitorului
    Arena Sanatatii – Cum putem preveni infectiile din zona intima
    Arena Sanatatii – Amenajarea Feng Shui a Clinicilor Stomatologice Unident
    Arena Sanatatii – Comunicarea cu pacientii in stomatologie. Robotul Pepper la Clinicile Unident
    Arena Sanatatii – Cum sa ai grija de sanatatea ta intima
    Arena Sanatatii – Cafeaua. Beneficii pentru sanatate. Cand sa bei cafea si cu ce miere sa-ti indulcesti cafeaua?
    Arena Sanatatii – Masti cosmetice cu banane si miere. Retete de frumusete cu ingrediente naturale, din bucataria ta!
    Arena Sanatatii – Beneficiile bananelor pentru sanatate. Ce contin bananele si pentru ce afectiuni sunt recomandate
    Arena Sanatatii – Ce este hidromelul. Cum se prepara si care sunt beneficiile sale pentru sanatate
    View All Videos
https://ro.jooble.org/locuri-de-munca-medic+generalist

Confidentialitatea datelor
© COPYRIGHT ARENA COMMUNICATIONS

Acest site foloseste cookies. Prin utilizarea acestui site acceptați utilizarea cookie-urilor. Informatii aici.