Arena Sanatatii – Stomatologia, in pandemie
0
Cecilia Caragea: In afara de imbolnavirile si de decesele cauzate de Sars-Cov-2, prezenta pandemie nu numai ca ne-a bulversat viata economica si viata de zi cu zi, ci, prin reorganizarea spitalelor, a condus si la dificultati majore pentru cei care trebuia sa se trateze de diferite alte afectiuni decat Covid-19, fie ca era vorba de o banala gripa, fie ca era vorba de afectiuni hepatice, cardiovasculare, oncologice si asa mai departe. Despre toate acestea vom vorbi in viitor, in rubrica noastra Arena Sanatatii. Astazi vrem sa vorbim despre problemele stomatologice. Asa cum stim, in timpul starii de urgenta s-au putut trata doar urgentele stomatologice, asa cum au fost ele definite de oficialitati, insa, in privinta stomatologiei, lucrurile sunt mult mai complicate!
Din cauza nivelului scazut de trai, din cauza faptului ca asigurarile de sanatate sustin intr-un mod nesemnificativ tratamentele stomatologice, starea danturii populatiei din Romania era deplorabila. Insa lucrurile au inceput sa se schimbe in anii trecuti, odata cu cresterea veniturilor populatiei, odata cu constientizarea faptului ca sanatatea dentara, sanatatea orala influenteaza sanatatea generala a organismului si odata cu aparitia creditelor bancare dedicate ingrijirii dintilor. Asadar, lucrurile incepusera sa se schimbe, insa, de doua luni, odata cu actuala pandemie, lucrurile s-au prabusit. In aceste doua luni, in afara urgentelor, serviciile stomatologice au fost suspendate. Si acest lucru are urmari, cu atat mai mult cu cat chiar si pentru urgente numarul locurilor unde pacientii puteau merge era destul de limitat. Asadar, pacientii au recurs de foarte multe ori la calmante, la antibiotice luate dupa ureche, iar infectiile si-au facut de cap. Iar acum pacientii au nevoie de tratamente chiar mult mai complicate si mult mai costisitoare, in conditiile in care veniturile populatiei au scazut sau sunt foarte nesigure.
Asadar, lucrurile sunt destul de complicate. Dar trebuie sa spunem, in acelasi timp, ca la noi, in ultimii ani, serviciile stomatologice s-au dezvoltat intr-un mod incredibil, ajungand sa ofere o calitate a serviciilor comparabila cu cea din tarile dezvoltate, de multe ori chiar superioara. Tocmai de aceea s-a dezvoltat foarte mult turismul medical, turismul dentar, foarte multi straini venind la noi sa-si rezolve problemele stomatologice.
Acest salt pe care l-au facut serviciile stomatologice de la noi a insemnat si investitii majore in tehnologie, aparatura, echipamente medicale, deci, implicit, si credite. Numai ca, de doua luni, incasarile s-au prabusit aproape la zero, dar creditele au curs in continuare si o buna parte din cheltuieli s-au pastrat. Acum, se pare ca dupa 15 mai se va relua activitatea cabinetelor si clinicilor stomatologice, insa nu se stie exact care vor fi normele si regulile dupa care vor functiona.
Atunci cand se vorbeste de reluarea activitatii in domeniul stomatologiei trebuie avute in vedere anumite aspecte specifice. Stomatologii lucreaza direct in gura pacientului, deci sunt supusi direct fluxului respirator al acestuia. Asadar, riscul de imbolnavire pentru stomatologi este foarte mare. Evident, ei si inainte de aceasta pandemie purtau manusi, purtau masca de protectie. Acum vor purta si restul echipamentului de protectie impotriva infectarii cu acest coronavirus. Pacientii vor purta si ei halat, botosei… vor trebui, bineinteles, si ei protejati. Dar, evident, nu au cum sa poatea masca, pentru ca prin masca nu se poate realiza o interventie stomatologica. Asadar, vor respira direct in fata stomatologului. In plus, in cazul procedurilor stomatologice se elibereaza mult mai multi aerosoli, iar aerul respirat de pacient este mult mai bogat in tot felul de secretii bucofaringiene ale pacientului, mai mult decat intr-o simpla repiratie.
S-au vehiculat tot felul de posibile masuri necesare purificarii aerului, unele mai simple, cu rezultate pe masura, altele mai complicate, mai scumpe, care necesita investitii mari, facute acum, imediat, pentru ca este vorba de achizitionarea unor dispozitive care nu se prea gasesc. Si toate aceste proceduri cresc intervalul de timp dintre pacienti. Asadar, ceea ce se poate spune este ca toata lumea asteapta hotararile celor in drept, ca sa vada cum trebuie sa functioneze lucrurile.
Dar este clar ca munca stomatologilor va fi mai grea, pericolul, mai mare, durata unei interventii, ceva mai lunga. Iar aici apare problema tarifelor. In aceste conditii, pozitiile medicilor variaza foarte mult. Unii spun ca nu vor modifica preturile, altii afirma ca nu vor factura in plus decat materialele de unica folosinta destinate protectiei pacientilor, altii spun ca vor factura suplimentar o suma care sa le permita sa amortizeze, in timp, pierderile si investitiile pe care trebuie sa le faca acum si care nu erau prevazute, pentru toate aceste dispozitive pe care trebuie sa le achizitioneze acum. Altii spun ca nici nu se gandesc sa redeschida cabinetele pana cand lucrurile nu vor fi foarte bine clarificate, pana cand nu vor fi clarificate toate problemele de catre oficialitati.
Sunt, asadar, foarte multe probleme ramase fara raspuns deocamdata. In aceste conditii, va pierde toata lumea. Starea de sanatate a populatiei se degradeaza rapid, mai ales ca a avut foarte mult de suferit in aceste doua luni de izolare.Vor pierde major si stomatologii, mai ales cei care au investit in echipamente moderne pentru a asigura servicii de foarte buna calitate. Va pierde si statul, nemaincasand bani din taxe si impozite din partea clinicilor stomatologice. Ar trebui luate masuri rapid! Sa vedem, insa, care vor fi solutiile care se vor gasi zilele viitoare, sa speram ca acestea vor veni la timp, pentru ca, de multe ori, la noi lucrurile s-au rezolvat in al doisprezecelea ceas. Sa speram, totusi, ca lucrurile se vor rezolva si vom sti clar ce este de facut dupa 15 mai!