Ce inseamna mierea ecologica de la Apidava
0Cecilia Caragea: Stiu ca aveti si o gama de miere ecologica. Care este etapizarea ca sa poti sa ajungi sa prezinti ca ai o miere ecologica?
Alina Mates, director marketing Apidava: Intr-adevar, sunt mai multe etape pe care stupina trebuie sa le parcurga. Trebuie sa fie primul pas ca acel stupar cu stupina sa fie inregistrat ca si cultivator de miere ecologica si aceatsa presupune o vatra a stupinei la o distanta de 3-5 kilometri departe de orice fel de industrie… Presupune verificarea si analizarea solului si a apei, sursa de apa cu care albina se hraneste, de catre organismul de certificare. Presupune ca acel apicultor sa nu utilizeze decat vopsea ecologica, pentru ca, va dati seama, vara, la temperaturi de 40 de grade, daca stupul, casuta albinei, nu este vopsit cu o vopsea ecologica, albina inhaleaza toate componentele acelei vopsele si ele se vor regasi ulterior si in mierea pe care o produce. Practic, toti pasii pe care trebuie sa ii urmeze un apicultor in productia de miere sunt cei mai importanti pentru a pune pe masa o miere ecologica. Sigur ca ceea ce face albina este la fel si intr-o stupina normala, si intr-una ecologica, dar felul in care se aplica tratamente atunci cand este bolnav stupul… nu sunt permise decat cu plante medicinale, uleiuri esentiale si cativa acizi naturali, in rest, nu sunt permise niciun fel de alte tratamente care sa se regaseasca ulterior in miere… Si este, de asemenea, important ca, ulterior, dupa ce extrage acea miere, sa primeasca de la organismul de certificare un brevet, in fiecare an, ca i-a fost testata nu doar mierea respectiva, ci si ceara pe care a utilizat-o si ca nu exista urme de pesticide, de reziduuri de orice fel de natura externa care pot sa ramana in miere. Si atunci avem o siguranta de suta la suta ca acel produs nu doar ca este un produs natural, si mierea conventionala este un produs naturala suta la suta, dar il putem folosi cu adevarat ca un medicament, el fiind ce ceea ce noi ne-am dori: ca fiecare om sa consume un produs nepoluat. Asta e traducerea, pe scurt!
Cecilia Caragea: Complet nepoluat!
Alina Mates, director marketing Apidava: Complet nepoluat si verificata prin teste aceasta nepoluare! Sigur ca multi apicultori produc o miere bio, dar, daca ei nu sunt verificati in acest program de analize si programe externe, nu pot sa pun aceasta sigla de bio. Dar asta nu inseamna ca un apicultor nu se poate hotari astazi sa in acest program. Dureaza doi ani, dar, daca urmeaza toti pasii impusi de legislatia in vigoare, poate ca peste doi ani sa aiba si el pe sigla miere bio.
Cecilia Caragea: Si ce sortimente de miere bio aveti?
Alina Mates, director marketing Apidava: In prezent vindem doua sortimente, mierea de salcam si mierea poliflora, insa exista o cerere crescuta si putem sa oferim si miere de tei ecologica si si o poliflora de munte, chiar daca cantitatile sunt limitate, dar este o piata in crestere, tot mai multe persoane isi doresc sa aiba siguranta si pe hartie a faptului ca consuma o miere certificata ecologic.
Cecilia Caragea: Dar care este raportul intre mierea conventionala si miere ecologica la APIDAVA?
Alina Mates, director marketing Apidava: In prezent, cam 10% din produsele noastre sunt produse ecologice si raportul este, de fapt, influentat de consumator. Acesta este raportul consumatorilor: 10% din consumatorii de miere cauta produse ecologice. Restul… eu consider ca au foarte mare incredere in apicultorii romani, multi dintre ei au inca bunici la tara, unchi care produc miere. Si increderea asta vine si din faptul ca Romania nu este inca o tara industrializata. Este o incredere meritata, zic eu.