Dialoguri pentru sanatate – Apifitoterapia si fertilitatea
0Apifitoteraia si fertilitatea
Invitat: Domnul doctor Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri speciale companiei Apidava pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Multe cupluri se confrunta, din pacate, cu probleme de fertilitate si apeleaza la o serie intreaga de tratamente lungi si costisitoare impotriva infertilitatii. Intr-adevar, in unele situatii, acestea pot reprezenta ultima solutie… Dar si apifitoterapia poate fi utila in tratamentele pentru cresterea fertilitatii. Cum anume? Va invitam sa aflati din acest dialog sanatos pe care Cecilia Caragea l-a avut cu domnul doctor Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie. Veti afla cand si de de este util sa recurgeti la tratamentele apifitoterapeutice, cum va pot ajuta apicolele incluse in alimentatia zilnica pentru sanatate si fertilitate, precum si o serie de alte recomandari pentru o viata sanatoasa si fericita! Va invitam, asadar, la un nou dialog pentru sanatate!
Cecilia Caragea: Dragii nostri, continuam seria de emisiuni Dialoguri pentru Sanatate cu domnul doctor Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie! Discutam despre tratamentele apifitoterapeutice care sunt recomandate pentru cresterea fertilitatii atat la femei, cat si la barbati! Stim ca astazi este o problema destul de des intalnita aceea a infertilitatii! Cum ne pot ajuta produsele apicole in aceasta situatie?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, este o tema foarte, foarte importanta! Ca sa facem o introducere, o parte generala: pentru orice fiinta de pe pamant, unul dintre cele mai importante scopuri este multiplicarea! O familie care nu poate sa aiba copii este, de foarte multe ori, o familie deprimata. A concepe un copil, a aduce o fiinta noua in viata este ceva foarte, foarte complex, iar produsele apicole pot sa ajute intr-o directie foarte buna atunci cand este vorba de lipsa unor substante in corpul celor doi, a unor vitamine, a unor enzime… sau cand este o problema de circulatie a sangelui. Si aici este marele atu al apiterapiei, si anume acela ca ea poate sa regleze circulatia sangelui in zona urogenitala, care circulatie sanguina nu poate sa fie reglata cu celelalte metode. Stim cu totii ca pe tot pamantul exista mii de clinici de tratament al infertilitatii, dar, din pacate, rata succesului este destul de mica. Se apeleaza la metode tip fertilizare in vitro, care este extrem de costisitoare si care nu are intotdeauna rezultate. Explicatia, pe scurt, de ce nu au rezultate: problema de baza este incredibil de simpla, dar totusi importanta: femeile, in special, au o circulatie a sangelui la nivelul picioarelor si la nivelul bazinului foarte redusa. Si, atunci, sunt reci nu numai picioarele, ci si zona aparatului urogenital. Fiind rece, cum ar fi o raceala la nivelul fetei, cand am o sinuzita si imi curge nasul, la femei apare o scurgere, o leucoree, care este constanta, este cronica, de ani de zile, pe acest frig local. Pentru ca, daca nu ar fi aceasta scurgere, atunci virusii, bacteriile ar intra mult mai usor si ar fi riscurile mult mai mari. Si, atunci, corpul zice: „Mai bine elimin mucusul asta decat sa am o infectie!“ Problema este ca, atunci cand se face marea iubire, spermatozoizii nu pot sa patrunda prin mucus pana la trompe, unde trebuie sa se faca fertilizarea ovulului. Si degeaba se fac tratamente cortionice, cu antibiotice, chiar tratamente de balneofizioterapie, care incearca sa incalzeasca zona. Nu rezolva situatia pe termen mediu si lung, pentru ca problema de baza este aceea a insuficientei functionale a nervilor care sunt in zona. Nervii care sunt in zona respectiva, care merg si catre picioare, au doua componente: o componenta motorie si o componenta senzoriala. Componenta senzoriala este aceea care ar trebui sa simta ca acolo este frig, dar aceasta componenta nu functioneaza cum trebuie si, atunci, nici „motorul” nu poate sa dea drumul la circulatie. Noi, in apiterapie, reusim, cu ajutorul veninului de albine, al intepaturilor de albine, al injectiilor cu venin de albine, sa reactivam acesti nervi, iar reactivarea lor se face pe termen foarte lung.
Cecilia Caragea: Si, concret, in ce consta un asemenea tratament cu venin de albine?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Trebuie facuta intai pregatirea organismului – dureaza 4-6 saptamani cel putin. Pregatirea organismului insemnand o purificare, o limpezire, o igienizare interna si externa, o schimbare a alimentatiei, care trebuie sa fie bogata in acele substante necesare atat formarii oului, cat si al hranirii uterului… Si, de fapt, tot organismul, pentru ca tot organismul participa la functionarea fiecarei celule. Si aici am, in produsele apicole, hrana extraordinara. Iar veninul de albine… sunt puncte de acupunctura, sunt anumite zone la nivelul zonei lombare, in special, dar si pe zona anterioara… acolo se poate folosi sub forma de microstimulare. La nivelul genunchilor, la nivelul picioarelor sunt aceste puncte care dau drumul la circulatia sangelui…
Cecilia Caragea: Deci sunt niste puncte unde se practica apipunctura, inteleg. Si cum? Cu intepaturi de albine sau cu injectii cu venin?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Initial, este bine de facut cu injectii cu venin, pentru ca se face totul sub control, iar acea solutie de venin de albine este bine standardizata, este bine controlata. Dar, usor-usor, daca este nevoie, cum se intampla in tarile asiatice, se poate face si cu albinuta.
Cecilia Caragea: Exista o diferenta intre intepatura de albina si injectia cu venin… in privinta efectelor ma refer acum!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Nu sunt diferente mari! Diferenta este de ordin psihologic, pentru ca la cea injectabila se face intr-un cabinet medical, sub control medical si, atunci, pacientii sunt mai linistiti. Cand aud o albinuta ca mai bazaie sau o vad, se mai sperie! Dar ea se face gradat, usor-usor. Exact cum sunt apicultorii, care incep cu o singura intepatura si, usor-usor, ajung sa se imunizeze, asa este si la pacienti.
Cecilia Caragea: Dar, bineinteles, si aceste intepaturi de albine facute controlate se fac tot de catre un medic, nu de catre un apicultor!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, pentru ca, ati intuit foarte bine, oricand poate sa apara o reactie alergica si, atunci… E adevarat ca socul anafilactic este extrem de rar. E un studiu facut in Germania, frecventa socurilor anafilactice la veninul de albine este mai redusa decat aceea a oamenilor care mor printr-un traznet… Deci este extrem de mica. Dar, mental, iti e teama si, atunci, este mai bine sa iei masuri de siguranta. Asta inseamna ca noi, ca medici, ca terapeuti, facem tot posibilul sa nu apara reactii alergice.
Cecilia Caragea: Si aceste sedinte cand si cum trebuie repetate ca sa se simta un efect?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: In general, se incepe cu trei sedinte pe saptamana. De exemplu, luni/miercuri/vineri sau marti/joi/sambata. Si, dupa ce organismul se regleaza, dupa ce nu mai sunt picioarele reci, coapsele si zona aceasta a bazinului se incalzeste la temperatura normala, atunci se pot reduce sedintele la doua pe saptamana, iar dupa aceea la una pe saptamana. Si tratamentul este, in general, intre trei si sase luni. O statistica facuta in Taiwan (am invatat si eu acest protocol de tratament) arata ca din 46 de cupluri care ar dori fertilitate, dupa sase luni, 43 reusisera deja sa scape de problema si sa aiba bebelusi.
Cecilia Caragea: Asta in cazul femeilor. Dar in cazul barbatilor?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, trebuie facut neaparat si la barbati. Asta am invatat si eu in Taiwan. Si statisticile spun asta. In general, publicul se gandeste ca problema este la femeie, dar in 60% din cazuri se pare ca barbatii sunt cauza principala. Si, atunci, obligatoriu trebuie facut si tratamentul sotului, pentru ca sunt probleme, o data de vitalitate a spermatozoizilor… Foarte des acum – viata moderna, stresul, alimentatia gresita… s-a redus numarul de spermatozoizi, dar s-a redus si vitalitatea lor.
Cecilia Caragea: Mobilitatea!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Mobilitatea, exact! Si mai este o problema destul de des intalnita: daca sotul fumeaza sau este intr-un mediu unde se fumeaza, chiar pasiv, calitatea spermatozoizilor este slaba. Si aici este marele risc: poate ajuta la fecundarea ovulului, dar bebelusul care va veni va fi sensibil, va fi mai bolnavicios, va face boli respiratorii, bronsite, astm… Deci, protocolul de tratament pe care l-am invata in Taiwan spune ca trebuie sa pregatesc organismul, sa il fac „strong”, perfect sanatos, cel putin trei luni inainte sa las respectiva pereche sa faca din nou dragoste. Si, ca un pic de amuzament, ei spun asa, in Taiwan (dupa aceea, am vazut ca si la noi in tara se face treaba asta), spun ca 2-3 luni nu au voie sa faca sex. Fac tot tratamentul cu alimentatie corecta, dar nu au voie sa faca sex. Iar la noi in tara este in proverb care spune cam asa: ca, daca o familie vrea sa aiba un baietel, barbatul trebuie sa se duca la munte trei luni, sa munceasca in padure, sa faca munca grea de tot si sa nu vada nicio femeie. Si, cand se intoarce acasa, dupa trei luni, garantat este baietel…
Cecilia Caragea: Da, sunt multe ziceri de acest fel si multe recomandari populare, sa le spunem asa… Dar, ca sa revenim la tratamentul cu venin de albine, acest protocol de tratament se aplica si in cazul barbatilor? Adica tot in punctele de apipunctura, intepaturi cu venin de albine?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: In functie de diagnosticul fiecarie persoane in parte! Adica, ca la orice afectiune, trebuie sa mergem la cauzele infertilitatii. Si poate sa fie problema aceasta de circulatie locala, dar poate sa fie si o problema legata de partea respiratorie. Adica persoana respectiva fumeaza sau, daca nu fumeaza, a avut bronsita, astm bronsic sau probleme din acestea respiratorii sau o rinosinuzita – nu intra destul oxigen in corp si, atunci, automat, nici spermatozoizii nu au forta. Fara oxigen, nimic nu functioneaza! Deci in tratamentul pe care il fac acestui barbat ma voi concentra mai mult pe partea respiratorie si o sa ii recomand, pe langa venin de albine in aceste puncte, si propolis, si miere de albine, administrate inclusiv prin inhalatii. Alta cauza poate sa fie legata, pur si simplu, de functionarea mai slaba a rinichilor, a aparatului genital – aici, polenul este foarte, foarte bun – polenul, pastura, laptisorul de matca, apilarnilul. Poate sa fie ficatul de vina… si iarasi cresc doza de polen si de laptisor de matca… In functie de deficitele pe care le are persoana respectiva, se mai poate intampla (si nu este rar!) sa aiba probleme la nivelul coloanei vertebrale. Adica au cazut in urma cu un numar de ani, au o hernie de disc sau s-a rasucit o vertebra si, atunci, apare fenomenul de subluxatie, cum spun cei care fac chiropractica, prin care acea mica rotatie a unei vertebre poate sa duca la o apasare indirecta pe nervii locali. Si, daca acesti nervi locali sunt legati de aparatul urogenital, pot sa apara probleme de fertilitate. In situatia aceasta, cel mai bine este de facut o combinatie: mers la un specialist in osteopatie, care poate sa rearanjeze bine vertebrele, iar, dupa aceea, noi, prin apiterapie, intarim acele ligamente si muschii aceia foarte finuti si toata structura care este de jur-imprejurul coloanei – ea slabeste atunci cand sunt probleme.
Cecilia Caragea: Asadar, cauzele pot fi multiple, dar unul dintre primele tratamente pe care le-ati recomanda ar fi acest tratament cu intepaturi cu venin de albine! Dar noi stiam, popular, ca laptisorul de matca este cel care este foarte bun intr-o asemenea situatie!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Cronologic, initial, facem asa: este diagnosticul la toate nivelurile fiintei, diagnostic fizic, material – vedem ca lipsesc anumite substante; diagnostic energetic sau functional – de exemplu, vedem ca este frig in zona asta, circulatia periferica este slaba, functia celulara este redusa… Si, aici, la partea psihoemotionala, foarte multe persoane care au o frica, o anxietate sau o depresie cronica din diverse motive, la fel, nu pot sa aiba copii. Pentru ca frica, depresia reduc respiratia si, automat, scad oxigenul si toate celelalte sisteme nu functioneaza bine. Dupa ce am diagnosticul complet, la toate nivelurile, fac o lista cu toate cauzele cauzelor si, dupa aceea, fiecare din aceste cauze… si pacientul, si eu, si tot familionul trebuie sa lucreze sa neutralizeze aceste cauze. Dupa aceea, fac dezintoxicarea, spalarea, curatarea corpului, daca e sanatos. Daca a mancat gresit (s-a dus prea des la restaurante de tip junk food), schimb alimentatia si apoi vin cu produsele apicole pe un corp curatat, purificat. Si, exact cum am spus, vin cu laptisor de matca, cu miere, cu propolis, cu pastura, cu toate produsele apicole, care sunt foarte bune, care vor ajuta partea de regenerare. Si abia ulterior, dupa ce am facut toate aceste lucruri, vin cu veninul de albine.
Cecilia Caragea: Deci o cura de laptisor de matca este recomandata inainte de a incepe acest tratament cu venin de albine!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Si, de fapt, produsele apicole se continua non-stop. Produsele apicole, acestea blande – mierea, laptisorul de matca, apilarnilul, polenul, pastura, mierea de mana… acestea sunt pe termen lung, pentru ca ele actioneaza asupra structurii generale a corpului, o regenereaza, ajuta functionarea. Iar veninul de albine este cireasa de pe tort, care face reglajele fine acolo unde este nevoie.
Cecilia Caragea: Dar laptisorul de matca este recomandat atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor? Pentru ca se spune ca nu ar fi indicat in cazul barbatilor, pentru ca ar avea o componenta hormonala laptisorul de matca…
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Este o componenta, dar nu este foarte puternica! Fie ca si laptisorul, si apilarnilul au hormoni – laptisorul are in jur de doua treimi hormoni feminini, dar are si o treime hormoni masculini. Apilarnilul, invers. Si, atunci, pot sa le combini pe amandoua, la barbat. Si frumusetea care este? Atunci cand inghitim laptisorul de matca sau apilarnilul, acei prehormoni sau hormoni, cand ajung la nivelul ficatului, ficatul poate sa ii schimbe. Deci lucreaza biochimic si poate sa transforme un hormon de tip feminin in unul de tip masculin, in functie de necesitati. De aceea, daca ne uitam in literatura stiintifica, o sa vedem ca laptisorul de matca merge foarte bine si la barbati, si la femei, daca au probleme de ciclu sau menopauza. Apilarnilul este foarte bun si pentru ele. In general, nu se merge pe doze foarte mari, ca sa nu dea probleme hormonale. Daca s-ar merge pe doze mari, atunci, da, ar putea sa apara. Dar se urmareste foarte bine evolutia simptomelor si, daca se observa un efect de tip hormonal, atunci desigur ca se poate reduce sau scoate acel produs.
Cecilia Caragea: Asadar, chiar daca este vorba de produse apicole, dozele trebuie sa fie foarte bine precizate, cu o cura de tratament, ca sa ai efecte! Sa nu le depasesti, nici sa fie prea mici dozele ca sa nu aiba efect…
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Eu folosesc si la cursuri un grafic foarte simplu, unde timpul este pe orizontala, iar pe verticala este cantitatea. La orice produs apicol, trebuie sa incepem cu testul de alergie sau testul de toleranta, pentru ca se intampla ca una, doua, trei, cinci persoane din o suta sa fie intolerante la produsele apicole. Si noi incepem cu o doza foarte, foarte mica. Mai putin de un gram la laptisorul de matca, mai putin de un gram la apilarnil, la prop0lis cateva picaturi… Dupa ce am facut testul de toleranta, daca este in regula, cresc gradat, usor-usor, dozele. Si aici este un lucru foarte interesant la apiterapie: produsele apicole sunt si aliment, si medicament. Deci pot sa merg cu doze foarte mari si nu au efecte adverse sau pot sa merg cu doze foarte mici si, totusi, sa am efecte utile. Dar nu am cum sa stiu. Pot sa ma gandesc ca unei persoane ii trebuie cam 30 de grame de miere pe zi sau 50 de grame pe zi, dar nu am cum sa stiu cum va reactiona ea, cum este metabolismul ei exact, ce face zi de zi, ce gandeste…. Si, atunci, pacientul este cel care decide, corpul lui. Eu ii cresc doza treptat, ca pe o scara, si ii spun asa: „In momentul in care nu mai ai niciun fel de simptome negative, pe care le aveai inainte (de exemplu, la femei, picioarele s-au incalzit, la barbat, nu mai tuseste), cand nu mai sunt niciun fel de simptome, atunci inseamna ca acea doza este cea mai buna.“ Eu nu pot sa stiu care e doza aceea. Pacientul stie, va simti. Cand am ajuns la doza aceea care e foarte buna, care duce la disparitia simptomelor sau duce la ameliorarea analizelor de laborator (sange, urina…), raman pe doza aceea, doza constanta, pana cand medicul specialist imi spune ca nu mai este problema. A disparut leucoreea, s-au incalzit picioarele, ovulatia este buna. In momentul in care imi spune ca este totul OK si ca a aparut si fecundarea, fertilizarea ovulului, atunci pot sa reduc doza, usor-usor. Dar nu pana la zero! Pentru ca aici iar este un element foarte important. In medicatia clasica, de sinteza chimica, se face un tratament de inceput si dupa aceea se scoate complet. Pentru ca medicamentul are efecte chimice, are efecte toxice. Noi, la produsele apicole, intr-o prima faza, actionam cu ele ca un fel de medicamente, dar dupa aceea ramanem cu ele pe termen lung, practic toata viata, ca alimente. De fapt, termenul cel mai elegant (se foloseste si in engleza) este… alicamente!
Cecilia Caragea: Dar una din problemele care apare clar in apifitoterapie este urmatoarea: cum stim ca rezultatele obtinute au fost obtinute in urma tratamentelor apifitoterapeutice? Cum se demonstreaza ca aceste tratamente duc la aceste rezultate?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: In primul rand, exista o baza de date stiintifice enorma, repet, enorma, care confirma ca substantele active din produsele apicole au efecte terapeutice. Si inivit telespectatorii sa intre oricand pe internet si sa intre in baza de date americana, unde sunt milioane si milioane de studii medicale, se cheama pubmed. Si introduc in ferestruica de cautare, de exemplu, propolis si vor gasi… acum cred ca sunt in jur de 2.900 de studii stiintifice care confirma ca polifenolii, flavonoidele sunt antioxidante, antibacteriene… Exista vreo 70 de proprietati. Deci baze stiintifice exista, cu siguranta. Bazele practice sunt cele pe care le vedem in practica. Pacientii care se vindeca sau care isi rezolva problemele. Si, in cazul de fata, al infertilitatii, obstetricianul este cel care confirma. Si femeia vede foarte simplu, de data aceasta, vede ca nu ii mai apare ciclul menstrual si stie ca a ramas insarcinata. Face confirmarea, poate sa faca si analize de tip hormonal, ca sa aiba aceasta confirmare ca a avut succes tratamentul… Dar, iarasi, partea foarte interesanta, diferenta dintre tratamentul acesta din Taiwan, din Asia al infertilitatii si tratamentul din lumea occidentala: tratamentul, in lumea occidentala, se incearca cu componente chimice – s-a obtinut fertilitatea, totul e in regula, mananca ce vrei, fa ce vrei! Sa nu exagerez: exista, totusi, niste recomandari, dar sunt foarte reduse. Cel de la care am invatat metoda in Taiwan spunea asa: Trei luni fara sex, corpul sa fie perfect curat, dupa aceea se poate face dragoste, ideal la ovulatie daca se doreste un baietel. Se masoara temperatura corpului – cand creste cu plus 0,5, este ziua in care apare ovulatia. Daca se doreste o fetita, din diverse motive, 2-3 zile inainte sau dupa ovulatie. Si, dupa ce are loc marea dragoste, sotul trebuie sa aiba grija de sotie in urmatoarele doua saptamani, pana cand s-ar verifica faptul ca a fost fertilizat ovulul. Sotul trebuie sa se comporte cu sotia ca si cu printesa printeselor, foarte bland si foarte protector, nu numai aceste doua saptamani, ci urmatoarele 2-3 luni, iar sotia nu trebuie sa fie numai bine protejata, ci si sa se odihneasca foarte bine, sa evite stresul, sa evite orice lucru care ar putea sa favorizeze un avort eventual.“
Cecilia Caragea: Spuneati ca exista baze stiintifice peste tot in lume in privinta tratamentelor apifitoterapeutice pentru fertilitate. O sa mai insist si o sa va mai cer cateva exemple!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Cele mai multe studii care s-au facut pe laptisorul de matca au fost in China si in Japonia, pe tot soiul de animale de laborator, dar si pe animale domestice. Si s-a vazut ca ovulul creste in dimensiune – de fapt, ajunge la dimensiunea normala. Dar unul dintre cele mai interesante rezultate stiintifice le-am auzit acum cativa ani, de la o fosta studenta de-a mea la cursul de apiterapie pe care il am online si care acum este profesor universitar in Turcia, la o universitate renumita. Universitate a fost abordata de o ferma uriasa, de tip Crevedia, de crestere a gainilor. Si aveau acolo o problema foarte mare: cocosii nu mai aveau fertilitate, nu mai puteau sa fertilizeze gainile. Oua se puteau produce, dar nu mai ieseau puisori… Aceasta este, la nivelul unei ferme care are zeci de milioane de gaini, o criza financiara foarte mare. Au incercat veterinarii locali, s-au dus apoi la aceasta profesoara, iar ea si-a adus aminte ca apilarnilul este foarte bun pentru ajutarea fertilizarii. Si l-a administrat la cocosii respectivi, care aveau probleme de fertilitate. In urma tratamentului, a crescut dimensiunea testiculelor de trei ori mai mult decat era initial si s-a rezolvat problema, in final! Pentru cei care ne asculta, eventual, ce doza a fost! Doza a fost foarte mare, adica 10 grame pe zi de apilarnil in forma liofilizata. Eu m-am gandit ca, daca adaptezi aceasta doza de la cocos, care are doua kilograme, la om, care are 70 de kilograme, inseamna ca o sa trebuiasca sa ii dau pacientului pana la 50-100 de grame pe zi! Dar apoi m-am mai linistit – daca ii cresc testiculele de trei ori si se rezolva problema de infertilitate, atunci sunt OK si 100 de grame pe zi! Totusi, revenind la seriozitate, doza trebuie foarte gradat crescuta si urmarit sa nu apara efectele adverse. Doza terapeutica la acesti cocosi a fost de 10 grame pe zi de apilarnil in forma liofilizata, adica in forma de pulbere. O doza foarte mare daca o compar cu cea de la om. Dar si la om s-ar putea da o doza mai mare, crescand-o treptat si verificand, eventual, aparitia unor efecte adeverse.
Cecilia Caragea: Asadar, s-au facut studii si pe animale, nu numai pe oameni, in toata lumea, inteleg…
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: In toata lumea, in foarte multe tari. Cum spuneam de pubmed, inainte, le recomand cu mare drag celor care sunt sceptici, sa intre si sa verifice. La fel si eu, cu mare drag, le pot trimite literatura stiintifica pe e-mail, pe orice forma de transfer… si este indubitabil. Ca sa facem o revenire la o emisiune anterioara, in care vorbeam de bazele sanatatii, care sunt principiile de aur ale sanatatii, spuneam ca una dintre ele este ca trebuie sa asiguri celulelor vii foarte, foarte multe substante diferite. Nu merge sa vindeci o celula doar cu un antibiotic, doar cu un cortizon sau cu o substanta, ci trebuie sa vii cu mii de substante diferite. Or, in produsele apicole avem aceasta variabilitate extraodinara de substante care sunt in acelasi timp hranitoare si vindecatoare. Acestea obligatoriu trebuie sa le administrezi. Si, revenind un pic si la partea de alimentatie, foarte multe femei si barbati au probleme de tip fertilitate pentru ca alimentatia este gresita, in sensul ca se consuma prea multe produse lactate, care cresc in corp productia de saruri mucoide, de mucozitati, sa spunem, si care infunda nu numai sinusurile si le curge nasul, fac rinita… dar la femei apare si o secretie masiva de mucozitati pe aparatul genital. Si nu numai asta, dar sarurile mucoide blocheaza si circulatia limfatica, iar de aici se dau toate peste cap. Deci trebuie obligatoriu schimbata alimentatia, trebuie mers pe fluidizarea sangelui, a limfei si, daca aceasta s-a reglat, mai ramane partea de relaxare, de somn, de odihna si de limpezire la nivel emotional si totul este OK…
Cecilia Caragea: Da, asa cum bine spuneati, trebuie sa vezi lucrurile putin altfel si sa te simti tu in stare de a avea un copil sa ii asiguri ce crezi ca trebuie sa ii asiguri unui copil… si este vorba de o anumita perspectiva psihologica! Si, pentru ca tot vorbeam ca trebuie sa fii fericit ca sa faci anumite lucruri, cred ca produsele apicole te ajuta si sa iti dea o stare psihica mai buna!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Asa este! Si polenul, si pastura, si laptisorul de matca sunt cunoscute ca avand un efect euforizant. Efectiv, cresc starea de bucurie, de liniste interioara prin productie de endorfine, acei hormoni ai fericirii, care sunt niste proteine foarte, foarte lungi facute din foarte multi aminoacizi esentiali si aminoacizi clasici, pe care ii gasim din abundenta in produsele apicole. Daca pe acestea le asiguram, poate sa creasca gradul de fericire. Sigur ca trebuie mers foarte mult pe partea aceasta de a observa care sunt emotiile negative care ne afecteaza si trebuie mers la un psiholog, la un psihoterapeut si neutralizate aceste emotii negative. Sunt patru grupe mari de emotii negative – grijile in exces, obsesiile, ideile dominante, gelozia – care afecteaza pancreasul si digestia si, automat, nutritia. Dupa aceea, este tristetea, melancolia, care reduc respiratia – cei care plang toata ziua respira mai putin… Dupa aceea, este teama, anxietatea, toate gradele de fobii, de panica… care afecteaza rinichii si suprarenalele si tot aparatul genital. Deci trebuie si acestea reglate. Dupa aceea, sunt componentele acestea legate de iritabilitate, de nervozitate, de ura, starile colerice… Ideea care este? Toate aceste emotii negative afecteaza metabolismul, apoi aparatul urogenital, iar aici nu poate sa apara o fertilitate la modul biologic, fizic. Dar mai este un element foarte interesant: cum se spune la noi ca vine barza si iti aduce un bebelus, de fapt, este spiritul care vine si se integreaza in corpul unei mamici viitoare si care spirit, inainte sa vina, se uita, vede familia – se cearta toata ziua, sunt ranchiunosi, se cearta cu vecinii, au suflet bun… Si, in functie de cum sunt, vin sau nu vin.
Cecilia Caragea: Sau nu stii cine iti vine in casa!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Se mai intampla si asta, dar de obicei se vine intr-o familie care e plina de iubire, plina de lumina… nu conteaza gradul de bogatie, important e sa fie multa fericire.
Cecilia Caragea: Dar mai apare un aspect in lumea asta moderna in care traim, in care foarte multi, si barbati, si femei, in tinerete sunt foarte directionati sa isi construiasca o cariera sau sa acumuleze o baza materiala care sa fie satisfacatoare pentru ei si, atunci, intarzie foarte mult momentul de a face un copil. Produsele apicole si aceste tratamente pot ajuta si la varste mai inaintate?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Pot sa ajute. Si este cunoscut ca apicultorii, chiar la varste inaintate, 70 sau chiar 80 de ani, reusesc sa aiba copii!
Cecilia Caragea: Este o varsta…
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: … fabuloasa! Dar este descris in literatura, se intampla destul de frecvent! Problema nu este la barbati, pentru ca barbatii, indiferent de varsta, daca nu fumeaza, nu sunt alcoolici si nu au probleme de genul asta, pot sa reuseasca sa fertilizeze. Problema este la femei, pentru ca, daca se trece de 30 de ani, usor-usor, calitatea ovulelor scade si creste riscul malformatiilor genetice, iar aici este o treaba foarte serioasa. Nu vreau sa dau sperante false, dar literatura stiintifica confirma ca produsele apicole pot sa corecteze mici erori genetice. Polenul, laptisorul de matca, propolisul, chiar si veninul de albine. Toate, pe mecanisme diferite. Dar nu poti sa fii sigur suta la suta si, atunci… e adevarat, se poate creste lungimea telomerilor, care inseamna, biologic, reintinerire, de aceea trebuie facuta si aceasta pregatire inainte de marea iubire, 3-6 luni inainte de a aparea fertilizarea propriu-zisa… Dar nu poti fi sigur suta la suta si, atunci, sfatul meu catre toti cei care ne vad, ne asculta este sa nu intarzie prea mult.
Cecilia Caragea: Pentru ca tot am ajuns la acest subiect, in cazul femeilor, produsele apicole sunt utile si pentru atenuarea simptomelor menopauzei?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, da, da! La menopauza, este cunoscut faptul ca scade productia de hormoni de tip feminin, usor-usor, din cauza varstei, normal, biologic. Iar produsele apicole… in cazul de fata, laptisorul de matca vine si el cu o cantitate de hormoni feminini, care pot sa prelungeasca, sa nu mai fie scaderea brusca, sa fie un pic mai lenta si, atunci, se ajunge la disparitia simptomelor neplacute. Nu numai laptisorul, dar si apilarnilul, si polenul pot sa ajute, pe mecanisme diferite. Si pentru barbatii care ajung la andropauza, la fel, produsele apicole pot sa ajute, pentru ca reactiveaza cisculatia sangelui, sistemul nervos, hranesc mai bine. Barbatii, in general, dupa 60-65 de ani, incep sa aiba, usor-usor, probleme cu prostata. Este foarte cunoscut, de multi ani, studiul facut in Suedia, initial – polenul ajuta foarte mult functionarea prostatei. Se pot regla multe lucruri cu produsele apicole…
Cecilia Caragea: Intelegem, asadar, ca produsele apicole sunt recomandate indiferent de varsta!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Indiferent de varsta, exact! Inainte de conceptie, in timpul conceptiei, al graviditatii, dupa nastere si tot restul vietii, pana in ultima secunda!
Cecilia Caragea: Deci si in timpul sarcinii, si dupa nastere, in timp ce alapteaza, femeilor le este recomandat consumul de apicole!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da! Cu mici exceptii, desigur. Trebuie facuta testarea, toleranta… In timpul sarcinii, desigur, nu o sa merg cu venin de albine decat daca sunt in continuare probleme de circulatie. Si as putea folosi o fromula foarte blanda de venin de albine, cum este crema cu venin de albine, pe care pot sa o diluez cu o alta crema. Dar produsele apicole celelalte – mierea, polenul, pastura – este bine sa se ia pe tot timpul sarcinii, cu control al obstetricianului, bineinteles, sub observatie medicala. Si, daca mamica este hranita foarte bine, ficatul ei va functiona foarte bine, ficatul, la randul lui, trimite substantele utile catre uter, pentru cresterea bebelusului. Si mai este ceva foarte interesant: chiar in ziua nasterii, este bine sa se ia produse apicole, in special miere cu polen, amestecat sau polen in tablete sau formule de polen. Pentru ca, in momentul nasterii, nu numai mama trebuie sa aiba putere mai mare, contractiile aceela uterine sa fie suficient de puternice, dar si bebelusul trebuie sa aiba un anumit tonus. Deci el nu trebuie sa fie foarte moale, iar tonusul acesta al bebelusului poate fi dat daca am hranit mamicuta, pe timpul sarcinii, cu produse apicole si chiar in ziua in care este nasterea pot sa ii dau chiar doza mai mare. Practic, dupa fiecare contractie este bine ca mamica sa ia o lingurita de miere cu polen, de exemplu amestecat, si se reduce durata travaliului. In loc sa stea 10-12 ore, poate, in 3-4 ore, nasterea sa fie facuta natural, biologic.
Cecilia Caragea: Foarte interesant si cred ca foarte putina lume stie acest truc, sa spunem asa!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da! Si, dupa ce are loc nasterea, imediat dupa nastere, se pot folosi pentru mamica, local, pe partea vaginala… uneori se face epiziotomia, acea taiere pentru o nastere mai usoara, iar pe acea rana se poate aplica miere de albine. Si chiar pe zona vaginala, ca sa se stranga mai repede. Mierea de albine este cu efect cicatrizant. Eventual, cu un pic de propolis. De asemenea, mama, pentru ca are efortul acesta extraordinar de dur al nasterii proriu-zise, este foarte obosita, este bine ca, si in timpul, si dupa nastere, sa ia amestecul de miere cu laptisor de matca, cu un pic de polen sau pastura. Dupa ce a nascut, urmeaza partea de alaptare si, desigur, laptele mamei trebuie sa fie bogat in nutrienti – iarasi, un alt motiv de a continua cu produsele apicole si ulterior. Daca la unele mamici mai sunt probleme la nivelul sanului, cu mameloanele, apar eroziuni sau lucruri de genul acesta, se poate aplica miere de albine, miere poliflora, care vindeca mai repede. Si bebelusul va fi si el fericit!
Cecilia Caragea: Si pentru mamicile care vor sa aiba un lapte de calitate si suficient?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Toate produsele apicole – miere de albine, polen, pastura… Propolis nu foarte mult, totusi, pentru ca este mai amarui, mai picant… Dar, daca e nevoie de o imunitate, de o respiratie mai buna… Plus ca s-ar putea folosi un propolis extract apos, nu cel alcoolic, si diluat in suficienta miere. Deci 1, 2, 3 la suta propolis extract apos in miere. La miere… ce fel de miere? Aici, la modul general, ar fi o miere poliflora, care are substante foarte diferite si ajuta tot organismul. Dar este foarte bine ca mamica insasi sa decida si sa vada care miere ii place cel mai mult si ii face cel mai bine. Si, atunci, mama, pentru ca acum este deja mama, il pune pe sot sa caute mai multe tipuri de miere – coriandru, rapita, floarea-soarelui, tei… sa i le aduca si o intrebe: „Care este cea mai buna miere, iubirea mea?“ Si, atunci, iubirea hotaraste care ii place si pe aceea poate sa o ia…
Cecilia Caragea: Poate si corpul simte ca are nevoie de un anumit tip de miere!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Iar testarea trebuie sa fie asa: intr-o zi decide sa manance doar miere de floarea-soarelui, de exemplu. Daca imi place foarte mult gustul, aroma si ma sint si foarte bine, la o ora, doua dupa, cu aceasta miere, atunci aceea este. Si nu numai la miere este bine de facut aceasta testare! Si la polen, si la pastura, la toate produsele apicole si la toate alimentele. Si aici este diferenta, un pic, fata de apinutritie la de procedeul acesta: nu trebuie sa blochez doar la nivelul nasului si al limbii, ca imi plac mirosul si gustul sau cum arata alimentul, ci e foarte, foarte important sa vad efectul in corp la o ora, doua dupa ce am inghitit acel aliment.
Cecilia Caragea: Daca te simti in forma, daca te simti bine, daca ai o stare psihica buna…
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Si energie mai multa, tonus mai mult. Acesta este semnul ca acel aliment este bun!
Cecilia Caragea: Asadar, recomandarea ar fi, pentru cei care isi doresc copii, sa incerce si un tratament apifitoterapeutic inainte de a trece la tratamente mai dure, pe care le propune medicina alopata!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Asa este! Acesta ar fi cel mai bun mod de lucru, adica nu trecut pe tratamente chimice sau pe fertilizare in vitro – aceasta trebuie sa fie doar exceptia de la regula!
Cecilia Caragea: Ultima etapa, sa spunem!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Si, chiar daca se face (poate ca produsele apicole nu au un efect extraordinar pe partea de fertilizare si trebuie facuta o fertilizare in vitro), e foarte bine de continuat cu produsele apicole, pentru ca ele sustin intreg organismul.
Cecilia Caragea: Te ajuta in general!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Nu ai ce sa pierzi! Iti ajuta ficatul, inima, creierul, tot… Si, atunci, la acea fertilizare care s-ar face, sansa ca embrionul sa ramana acolo pe toata durata este mult mai mare.
Cecilia Caragea: Vorbeam foarte mult de toate aceste cercetari care s-au facut in diferite tari, in privinta tratamentelor apifitoterapeutice pentru fertilitate… In Romania exista suficienti medici care sa practice aceste tratamente? Pentru ca, sincer, nu sunt foarte cunoscute in Romania tratamentele apifitoterapeutice pentru fertilitate!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Nu sunt cunoscute in sensul acesta cu publicatii stiintifice, dar vestea foarte buna pentru cei care ne vad este ca avem in Romania peste 500 de medici care s-au specializat deja si au licenta, au certificat de apifitoaromoterapeut! Deci 500 de medici! Ce trebuie facut? Vazut in judetul respectiv, in orasul respectiv, intrebat la Directia Sanitara, de exemplu, sau la Colegiul Medicilor care sunt medicii din zona specializati in apiterapie! Se poate merge la acesti medici si exact ce am spus eu acum vor face si acesti medici – protocol, diagnostic. Si sunt sanse bune sa se rezolve problema. Nu avem inca ginecologi sau obstetricieni care sa fi facut un studiu clinic universitar, dar deja practica spune ca sansele sunt foarte bune si se poate merge si pe acest tip de actiune chiar daca nu sunt studii publicate intr-o revista stiintifica la noi, in Romania.
Cecilia Caragea: Si, oricum, este bine sa incerci cateva luni un asemenea, tratament pentru ca, pana la urma, iti face bine sanatatii generale a organismului!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Asa este! Nu ai absolut nimic de pierdut! Mananci miere pentru energie, pentru forta, polen pentru structura, pentru cord, pentru creier… Deci nu ai ce sa pierzi, totul este spre bine. Si, ca sa revin un pic: trebuie, totusi, facute schimbari la nivelul alimentatiei si la nivelul stilului de viata! Se spune ca sanatatea, succesul – in cazul de fata, fertilizarea – depind 50% de alimentatie, 40% de stilul de viata (dorm linistit, nu fac prostioare, nu sunt rau, nu fumez, nu beau) si doar 10% de tratamente. Deci eu pot sa vin cu un protocol de tratament foarte bine pus la punct de apiterape, care merge in 80-90% dintre cazuri, dar, daca pacientii nu ma ajuta cu dieta corecta si cu stilul de viata corect, sansele sunt mai mici.
Cecilia Caragea: Pana la urma, este vorba de o echipa, medic-pacient, iar implicarea pacientului trebuie sa fie foarte activa!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Si mai trebuie sa fie si ingerasii pe langa, care sa ajute… Si ingerasii vin cu sfaturi bune, dar trebuie ascultate lucrurile acelea bune, nu cele rele!
Cecilia Caragea: Da, ca sunt ingeri si ingeri!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Asa este!
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult pentru acest dialog sanatos si sunt convinsa ca vom afla foarte multe tratamente apifitoterapeutice de la dumneavoastra si in cazul altor probleme de sanatate!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da! Cu mare, mare placere va astept din nou, aici, la noi!
Cecilia Caragea: Multumim!