Dialoguri pentru Sanatate – Calitatile mierii romanesti
0Calitatile mierii romanesti
Invitata: Doamna Alina Ochis-Mates, director marketing APIDAVA.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumim companiei APIDAVA pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Astazi, la Dialoguri pentru sanatate, vorbim despre mierea romaneasca! Si unde anume vorbim despre mierea romaneasca? In mijlocul Apusenilor! Ne aflam la pensiunea Floarea de Colt (www.floaredecoltpensiune.ro) din localitatea Poiana Galdei! Suntem aici la invitatia doamnei Alina Ochis-Mates, director de marketing Apidava, care ne-a invitat sa vedem stupinele din zona si sa vorbim despre mierea romaneasca! De ce este atat de apreciata mierea din aceasta zona?
Alina Ochis-Mates, director de marketing Apidava: Ma bucur ca ati venit sa apreciati si zona si savoarea frumusetilor naturale, dar mai ales savoarea mierii noastre din Apuseni, care, intr-adevar, prin faptul ca este o zona prea putin cultivata intens, da autenticitate produselor noastre, cu care suntem apreciati si pentru care am primit multe medalii la concursuri internationale de profil. Ne bucuram ca avem parte in zona Apuseni de foarte multi apicultori! Suntem procesatori de miere, dar si apicultori. In familia noastra, tatal meu practica apicultura de cand ma stiu si am petrecut cu el multe dupa-amieze si in zona Apusenilor, unde infloreste salcamul din abundenta, ulterior afland si eu ca mierea de salcam este cea mai apreciata in strainatate!
Cecilia Caragea: Si de ce este mierea de salcam atat de apreciata in strainatate? Noi suntem obisnuiti cu ea!
Alina Ochis-Mates, director de marketing Apidava: Da, romanii o iau ca atare, fara sa ii mai observe calitatile deosebite. Doar in Romania si putin in zona Ungariei se face o miere de salcam de calitate superioara. Nectarul de polen de salcam este foarte bogat, astfel ca da un gust si o aroma deosebita, fiind considerata miere de calitate superioara dupa toate manualele de calitate a mierii. In special mierea din Carpati, de sub Carpati are si un mare avantaj, acela ca nu a fost poluata. Zona respectiva este nepoluata, neexistand urme de pesticide in produsul final, astfel ca putem cu mandrie sa exportam si sa vindem si in Romania miere bio de calitate superioara!
Cecilia Caragea: Asadar, mierea pe care noi o consideram ceva normal, firesc, simplu, natural, banal aproape este valorizata mult mai mult decat noi de catre straini?
Alina Ochis-Mates, director de marketing Apidava: Cu siguranta, este mult mai apreciata si din punct de vedere financiar! Ea are un alt pret in afara, pentru ca strainii pun alt pret pe produsele naturale, care vin din natura si unde nu este intens cultivata zona respectiva – inseamna ca puritatea produselor respective este nealterata!
Cecilia Caragea: Vorbeati, la un moment dat, de un manual de calitate al mierii! Ce inseamna un manual de calitate al mierii?
Alina Ochis-Mates, director de marketing Apidava: Romania a avut un standard de calitate al mierii, inca printre primele din Europa! In prezent, exista cerinte de calitate a mierii pe tot teritoriul Uniunii Europene, insa Romania se ghideaza si in prezent dupa standardul mierii care clasifica sortimentele de miere in functie de continutul de polen, in functie de continutul de umiditate, de continutul de zaharuri naturale! Sa nu uitam ca mierea are un continut de zaharuri naturale: fructoza si glucoza fac parte din componenta mierii! Atunci cand acest raport fructoza/glucoza este unul mai ridicat, vorbim despre miere de salcam, care nu cristalizeaza! Este o proprietate aparte a acestui sortiment, spre deosebire de celelalte sorturi de miere.
Cecilia Caragea: Si, pe langa toate aceste zaharuri naturale, asa cum spuneati, mierea are si un continut enzimatic foarte important, si continut de polen… Multa lume intreaba: nu s-ar putea ajunge la un sistem in care sa fie precizate pe eticheta valoarea enzimatica, cat polen este in mierea respectiva… Pentru ca, in ultima vreme, am constatat ca oamenii vor sa se asigure din cat mai multe puncte de vedere, inclusiv din informatiile de pe eticheta, ca e, intr-adevar, un produs natural de calitate!
Alina Ochis-Mates, director de marketing Apidava: Fiecare borcan de miere poarta o inscriptie cu un lot si cu o expirare! Atunci cand pe rafturile magazinelor vedem ca fiecare sortiment de miere are un numar de lot, cu siguranta trebuie sa stim ca acel lot are in spate si o analiza. Analiza fizico-chimica, de unde putem afla toate proprietatile mierii respective si pe care noi le punem la dispozitie tuturor consumatorilor care ne solicita acest lucru pe e-mail! Sunt multi consumatori interesati de proprietatile mierii si vor sa primeasca inclusiv buletinul de analiza aferent mierii pe care au cumparat-o. Si noi le oferim acest lucru pe e-mail!
Cecilia Caragea: Foarte interesant! Deci cineva care vede pe un borcan o serie, un numar de lot poate sa sune la firma Apidava si sa ceara buletinul de analize al mierii respective!
Alina Ochis-Mates, director de marketing Apidava: Bineinteles! Si atunci va avea certitudinea ca mierea respectiva a fost analizata – ce continut de umiditate, ce continut de zaharuri, ce continut de fructoza, de glucoza, de polen! Acest lucru este solicitat, in general, de persoanele cu diferite afectiuni. Persoanele diabetice, care au voie sa consume anumite sortimente, cum este cea de salcam, solicita totdeauna sa stie raportul fructoza/glucoza, tocmai pentru a-si gestiona corect dieta zilnica. Si medicii nutritionisti ne solicita de multe ori aceste buletine de analiza!
Cecilia Caragea: Alti producatori, stiti cumva, au si ei aceasta procedura, in caz ca sunt sunati de consumatori?
Alina Ochis-Mates, director de marketing Apidava: Probabil ca doar producatorii care au laborator propriu de analize si doar cei care doresc cu adevarat sa fie transparenti, adica sa-si faca aceste analize nu doar pentru a avea niste hartii, ci si pentru a le pune la dispozitia medicilor si a clientilor! Nu spun ca este obligatoriu ca fiecare borcan de miere sa poarte un bulein in spate, dar, cu siguranta, fiecare miere pusa in comert trebuie sa fi fost in prealabil analizata intr-un mod sau altul.
Cecilia Caragea: Deci este vorba de o analiza a lotului de miere si aceasta exista la producator – tocmai de aceea este si inscriptionat borcanul respectiv din ce serie face parte!
Alina Ochis-Mates, director de marketing Apidava: Sigur ca da!
Cecilia Caragea: Si, pana la urma, asta face un brand adevarat, este transparent fata de consumatori, le pune la dispozitie toate informatiile, pentru ca stie ca doar asa poate sa se dezvolte un parteneriat cu consumatorii si maine, si poimaine, si peste ani si ani!
Alina Ochis-Mates, director de marketing Apidava: Foarte des se intampla… consumatorii suna si intreaba de ce are mierea termen de valabilitate!
Cecilia Caragea: Exact!
Alina Ochis-Mates, director de marketing Apidava: In momentul in care am trecut la legislatia Uniunii Europene, mierea trebuie sa aiba un termen de valabilitate, care este lasat la latitudinea producatorului. In functie de standardul lui de firma si de analizele pe care poate sa le faca, sa-si aloce o valabilitate in cursul careia sa garanteze ca acele proprietati se vor pastra. Proprietatile care se pot deteriora in timp sunt valoarea enzimatica a mierii… si ne dorim cu totii sa consumam produse cat mai bogate in valoare enzimatica. Si, atunci, e bine sa ai tot timpul o verificare si in laboratorul propriu a acestor parametri!
Cecilia Caragea: Si cam care ar fi termenul de valabilitate in cazul produselor Apidava, in privinta sortimentelor de miere?
Alina Ochis-Mates, director de marketing Apidava: In general, sortimentele de miere au valabilitate de minim un an, sortimentul de salcam este totdeauna cu 2-3 ani valabilitate, pentru ca este o miere care isi pastreaza mai bine proprietatile, nefiind necesara incalzirea ei in vederea decristalizarii… si, atunci, se da un termen de doi ani de zile!
Cecilia Caragea: Spuneati ca, dupa acest termen, isi pierde mierea valoarea enzimatica!
Alina Ochis-Mates, director de marketing Apidava: Valoarea enzimatica a mierii nu se pierde, este un cuvant impropriu, ci scade proportional cu vechimea mierii! Sa spunem ca mierea pe care o tii 7, 8, 10 ani nu va mai avea aceeasi valoare enzimatica ca in momentul in care a fost recoltata! Si, atunci, este ideal si se recomanda sa consumi o miere in primii 1-2 ani de la recoltarea ei!
Cecilia Caragea: Asadar, mierea, daca este mai veche, sa zicem, este un dulce natural care isi pierde valoarea enzimatica!
Alina Ochis-Mates, director de marketing Apidava: Bineinteles! Nu se strica, nu trebuie aruncata, dar o poti folosi in prajituri, in socata sau in alte retete, dar nu trebuie sa te bazezi pe valoarea ei terapeutica!
Cecilia Caragea: Deci valoarea enzimatica ne ajuta pentru digestie, imunitate, pentru sanatatea noastra, in general!
Alina Ochis-Mates, director de marketing Apidava: Cu siguranta! Noi recomandam tuturor consumatorilor si medicilor nutritionisti care doresc sa foloseasca mierea pentru proprietatile ei enzimatice, pentru imunitate sa ne consulte pe e-mail, sa ne solicite buletinele de analiza fizico-chimice, pe care noi le punem la dispozitie si garantam calitatea produselor noastre in orice moment! Este suficient sa ne transmita lotul de pe borcanul respectiv!
Cecilia Caragea: Asadar, toti consumatorii care isi doresc o miere de calitate au siguranta ca la Apidava gasesc aceasta miere si au oricand la dispozitie buletinele de analize necesare!
Alina Ochis-Mates, director de marketing Apidava: Exact!