Dialoguri pentru sanatate – Principiile si regulile fundamentale de mentinere a sanatatii
0Principiile si regulile fundamentale de mentinere a sanatatii
Invitat: Domnul doctor Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri speciale companiei Apidava pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Urmariti un dialog pentru sanatate cu domnul doctor Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie, realizat de Cecilia Caragea, un dialog despre cum ne putem mentine sanatatea si echilibrul organismului fiind mai atenti la ce anume si cum anume mancam, precum si la stilul nostru de viata.
Cecilia Caragea: Dragii nostri, continuam seria noastra de emisiuni Dialoguri pentru Sanatate cu domnul doctor Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie! Am venit din nou in vizita la dumneavoastra si astazi am dori sa abordam un subiect mai amplu, sa vorbim despre principiile si regulile fundamentale pentru mentinerea sanatatii!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Bine ati venit din nou la noi in paradis, in paradisul albinelor si al florilor! De-a lungul anilor, tot facand si acupunctura si apiterapie si fitoterapie, aromo-, un pic de studii in homeopatie, in Ayurveda… pentru ca sunt foarte multe reguli principii legate de recuperarea sanatatii sau de mentinerea sanatatii si sunt ceea ce numesc eu acum un fel de categorii de lucruri care sunt fundamentale si care sunt ca un fel de check-list care trebuie verificate inainte de a face un protocol de tratament, o schema de tratament. Si, apropo de check-list, va fac o comparatie foarte simpatica cu pilotii de avioane: daca un avion, in aer, la 10.000 de metri, are o problema tehnica, sa zicem ca acel avion ar fi corpul nostru, atunci apare fum in cabina pilotului sau in cabina pasagerilor. Pilotii au un fel de manual de functionare a avionului si deschid repede la capitolul „Fum in avion” sau la sectiunea „Fum in cabina pasagerilor” si acolo au o lista de lucruri pe care ei trebuie sa le verifice. De aceea se cheama check-list. Si, atunci, ati vazut poate prin filme, inchid un buton, deschid un buton si iau niste masuri din acestea tehnice. Daca masurile sunt luate corect, rapid si bine, atunci avionul poate fi salvat si se ajunge la o aterizare si o iesire din acea situatie critica.
Cecilia Caragea: Si vreti sa spuneti ca ne acordati un manual de buna functionare si pentru noi, pentru organismul nostru?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Cam asa ceva! Reguli de baza, care reguli de baza, daca le respectam foarte bine, atunci vom sta tot timpul pe drumul de mijloc, cum spun asiaticii – nici in exces, nici in insuficienta, deci drumul de mijloc. Mai intai, la modul general, categoric, orice persoana trebuie sa aiba intai un diagnostic general foarte bun si aceasta nu inseamna numai diagnosticul afectiunii cutare sau cutare, pentru care trebuie sa merg la specialist in cardiologie, oftalmologie… ci am nevoie si de un diagnostic genetic, un diagnostic constitutional, cum se face in homeopatie, in Ayurveda, in medicina traditionala chineza, care imi spune cam care sunt punctele mele slabe si punctele mele puternice.
Cecilia Caragea: Spuneati si de o verificare genetica! Recomandati niste analize genetice?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da! Exista diagnosticul genetic modern, care verifica anumite gene si care este un diagnostic mai costisitor. Dar partea foarte interesanta este ca de trei, patru, cinci mii de ani exista acest diagnostic din medicina chineza si medicina ayurvedica, prin care se examineaza persoana respectiva si zone – ochii, urechile, dintii, fata, forma mainilor, a unghiilor, liniile din palma… Si spuneam de ideea de chiromantie, care este clasic cunoscuta ca predictia viitorului, dar exista si o chiromantie medicala, noi ii spunem dermatoglifologie, mai pompos, asa! Dermato inseamna piele, glifos, semne – stiinta semnelor de pe piele. Este extraordinar de importanta. Sunt anumite grupe de semne sau linii care apar… sau forma lor, care ne arata forta sau slabiciunea unui tesut, a unui organ, a unui tesut din interiorul corpului si care, coroborate toate, ma pot orienta catre un diagnostic constitutional, diagnostic de structura, exact cum un tehnician se uita la o masina si spune: Acesta-i Rolls Royce, rezista la 300 de kilometri la ora, gropi…” sau: „Este un Trabant, atentie, ca, daca il loviti un pic mai tare, se sparge cartonul!“
Cecilia Caragea: Si, din experienta dumneavoastra, toate aceste metode de diagnosticare din medicinile traditionale indiana, chineza, Ayurveda… duc la acelasi rezultat ca analizele genetice?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: De obicei, acestea traditionale, vechi sunt mai complete decat cele moderne! Cele moderne inca nu au ajuns sa fie la mare detaliu, sunt pe bucati foarte mici. In diagnosticul ayurvedic si chinezesc, ai, practic, in zece minute, toate elementele! Si ce este fascinant realmente este ca gasesti anumite semne care sunt specifice unei boli de inima (tendinta la boli de inima sau chiar prezenta bolilor de inima) la nivelul irisului stang. Daca am pune un ceas deasupra, ar fi intre ora doua si ora trei. Acolo apare o acuna, o deschidere, o fereastra, ca si cum zona aceea, care este legata reflex prin sistemul nervos vegetativ de inima, are nevoie de mai multa energie. Si gasesc acest semn. Dar pot sa gasesc acelasi tip de semn repetat si la nivelul pavilioanelor auriculare, si la nivelul unghiilor, la nivelul mainilor… Cand fac diagnostiul cum se face in medicina chineza. cu diagnosticul limbii (pacientul scoate limba si se vad anumite culori, forme, mobilitatea limbii), deci cand regasesc acelasi tip de informatie: „Atentie! Inima este afectata!“ si o vad si pe iris, si la nivelul limbii, si pe ureche, si pe maini, deja pentru mine este foarte clar! Si pentru orice medic care face medicina complementara integrativa… Te orienteaza foarte bine. Pentru siguranta, pot sa cer si o analiza genetica specifica de un anumit tip si, dupa ce am acest diagnostic, de abia dupa aceea pot sa merg pe formula de tratament. Si, ca sa determinam un pic, la modul general, cu partea de diagnostic, eu la toate cursurile, la toate prelegerile, asa spun: „Am nevoie de diagnostic complet la toate nivelurile fiintei mele sau ale fiintei pacientului! La toate nivelurile!“ In medicina moderna, se merge foarte, foarte bine (si este foarte fain) pe diagnosticul la nivel fizic sau material, in care vad ca am o tumora, un ulcer sau ca nu se sudeaza niste oase… Tot ce este legat de partea materiala, care este foarte sofisticata. Deci: am radiologie, am computer tomografie, am ecografie, am o multime de metode, chiar la nivel foarte mic pot sa vin sa spun ca am prea multe substante sau insuficienta de substante… Deci tot ce tine de material.
Cecilia Caragea: Totusi, si medicina clasica, alopata, pe care o stim, a inceput sa mearga foarte mult pe o parte psihomentala!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, asa este! E foarte bine! Iar partea psihomentala, in modelul pe care il am eu, e un fel de piramida a diagnosticului, e partea de sus, care este extrem de importanta si ea. Chinezii spun, de mii de ani, ca aproape toate bolile interne sunt date de probleme psihoemotionale. Deci aici am nevoie de un specialist in psihodiagnostic, de un neuropsihiatru sau de un psiholog foarte bun sau de un psihoterapeut care stie foarte bine si partea de psihodiagnostic. Pana la partea de psihodiagnostic mai este o zona de mijloc pentru diagnosticul energofunctional. Diagnosticul energetic si/sau diagnosticul functional! Partea functionala ce inseamna? Inseamna ca trebuie sa vad cum functioneaza organele interne sau sistemele interne, nu numai partea materiala. Partea materiala este foarte ok, dar ar trebui sa stiu cum functioneaza. Un exemplu simplu: pot sa fac la abdomen o ecografie si vad ca intestinul gros arata foarte bine, dar acest intestin gros sau vezica biliara, desi material, fizic, arata bine, poate sa fi fie foarte activa, fie puturoasa, lenta, cum se spune in popor. Si, atunci, aici e partea functionala. Degeaba diagnosticul clasic imi spune ca e ok, pentru ca functionalul energetic nu este ok. Deci la partea aceasta, de aici, am nevoie de un diagnostic facut de obicei de medicul specialist in medicina chineza sau de cei din Ayurveda. Ei sunt cei mai buni pe asa ceva. Sigur ca si un fiziolog sau un fiziopatolog poate sa mearga foarte bine pe traseele acestea, dar, cand este sustinut de celelalte diagnostice, e foarte bine. La partea de diagnostic energetic, e foarte simplu… sa ne gandim la elementul caldura. Daca aceasta caldura este prezenta armonios in tot corpul, nu este nici prea multa, nici prea putina, atunci lucrurile sunt pe fagasul normal. Dar sunt situatii, de exemplu, cum se intampla in reumatism sau in infertilitate, in care, din punct de vedere fizic, material totul este ok, dar femeia sau barbatul respectiv nu poate sa aiba copii… Pentru ca zona respectiva este rece. Deci lipsa de energie, lipsa de caldura in zona respectiva, lipsa de caldura suficienta! Un alt exemplu: o rinita, o sinuzita agravata de frig. Sunt foarte multe persoane carora le curge nasul permanent cand ies in frig, mai mananca si lactate, care agraveaza partea de scurgere, mucozitati, dar frigul este un element foarte important. Frigul ce inseamna? Lipsa caldurii, lipsa energiei intr-un anumit sector. Si poti sa tratezi cu o mie si unu de antibiotice, de cortizon, toate medicamentele de pe lume – daca nu vezi partea energetica, partea de functionare, nu dai drumul la circulatia sangelui pe zona aceea, nu poti sa vindeci nici sinuzita, nici infertilitatea la femei, nici reumatismul. Cel mai bine se ia temperatura, ca la bebelusi, cu dosul palmei. Sa zicem ca este o persoana, o femeie cu probleme de fertilitate. Iei temperatura de la spate, pornesti de sus de la omoplati: cald, cald, cald, cald si, cand ajungi la poponeata, rece ca gheata… Diferenta mare, de doua, trei, patru grade Celsius. Picioarele sunt reci, toata zona aceasta este rece, iar in sus este cald. Efectiv, la modul fizic! Si sunt si termometre de la distanta cu infrarosu…
Cecilia Caragea: Deci e un dezechilibru energetic!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Energetic si functional! In sensul ca acel frig local (sau lipsa de caldura in zona aceea)este dat de o problema de functionare a arterelor, care nu se deschid pentru ca este o problema de coordonare a lor. Si, de obicei, este o problema de sistem nervos. Toate clinicile de balneofizioterapie care sunt in tara si in toata lumea, toate SPA-urile merg pe ideea aceasta de a incalzi diverse zone ale corpului sau tot corpul, cum este la sauna, care vine cu caldura, dar nu rezolva problema de sistem nervos, care e coordonatorul.
Cecilia Caragea: Adica rezolva problema pe moment, pe termen scurt, dar nu rezolva problema de baza!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Si de aceea se duc oamenii la Terchirghiol sau la statiuni, la mare, la Tusnad, vin cu caldura, se simt foarte bine acolo, ajung acasa, iar dupa o saptamana, doua, trei au iar aceleasi dureri.
Cecilia Caragea: Si de asta ajung sa faca cure repetate! Dar exista, inteleg, solutii ca sa rezolve problema complet! Care e aceasta solutie?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Solutia este sa merg la cauza cauzelor, care e functionarea slaba, de obicei, a sistemului nervos local. Sistemul nervos este ca la o masina, ca la un avion partea electrica, cea care da comenzile. Si, daca sistemul nervos nu da comanda cum trebuie, pentru ca el nu simte ca acolo este frig, deci partea de senzorial nu functioneaza bine, atunci el nu va da drumul la caldura. Nu deschide, ca la calorifer: nu am dat drumul la caldura la calorifer, nu am cald in casa! Deci sistemul nervos este cel care face comanda, este cel care simte si care da si comanda. Toata focalizarea medicului sau a terapeutului trebuie sa fie pe ceea ce se intampla pe sistemul nervos local, pe acea zona nu functioneaza cum trebuie. Si aici intram pe un alt model, pe care l-am dezvoltat si l-am publicat si intr-o carte care o sa se publice si in Romania, o carte mare, pe care am scris-o impreuna cu o doamna din Franta, o prietena de acolo, din Franta, care se cheama Sanatate prin produse apicole, prin alimentatie. Ideea de baza este ca trebuie sa pun in mijlocul unui model sistemul nervos, in cazul de fata, si sa vad de ce nu este fericit sistemul nervos sau de ce nu este fericit un anumit nerv sau o grupa de nervi dintr-o anumita zona. Si, in jurul acestui model, sunt o serie de categorii, de reguli, de principii care trebuie sa functioneze foarte bine, pentru ca sistemul nervos sau imunitar sau aparatul genital sa functioneze bine. Si intram la conceptul (cum l-am descris in cartea franceza si pe care acum o traducem in mai multe limbi)… „ce ii trebuie unei celule ca sa fie fericita”. Daca este fericita, functioneaza perfect, este sanatoasa. Chiar se spune ca sanatatea, ca definitie, nu e numai lipsa bolii, este si prezenta armoniei, fericirii. Nu ajunge numai sa fiu bine hranit, trebuie sa fiu si fericit!
Cecilia Caragea: Corect! Am vazut cu totii pameni care sunt perfect sanatosi, dar sunt ei asa, fara chef, apatici, nu se stie de ce!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Asa este! Si, in acest model al acestor categorii sau principii, sunt vreo 12 categorii care sunt importante si care trebuie neaparat sa fie luate in seama si trebuie neaparat sa fie diagnosticate, verificate si reglate. De obicei, in medicina obisnuita, in medicina clasica, se merge foarte mult pe anumite categorii. De exemplu, pe nutritie: cea mai buna nutritie, cel mai bine adaptata la pacient, ce ii trebuie la momentul, ziua, activitatea pe care o are in acea perioada… Deci asta este OK, dar, daca se uita, de exemplu, partea de igiena… acum toata lumea zice de igiena, sa te speli de trei-patru ori pe zi… Suntem foarte curati la exterior, dar suntem murdari la interior, pentru ca fie avem o alimentatie gresita, fie avem o problema de constipatie, din cauza unei probleme de coloana lombara si nu functioneaza bine sistemul nervos, afecteaza tranzitul intestinal… am o problema cu vezica biliara sau orice fel de problema care incurca functionarea.
Cecilia Caragea: Si aici trebuie sa faci niste cure de detoxifiere, periodic?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, in functie de diagnostic, intr-adevar! Daca este o intoxicare, categoric. Este regula de baza: dupa ce am rezolvat cu diagnosticele complet, la toate nivelurile, etapa imediat urmatoare este sa fac o lista cu toate cauzele cauzelor care duc la acele probleme care ne-au dat acele diagnostice. Iar faza a treia este cu detoxifierea. In toate traditiile medicale, aproape fara exceptie, mai ales in bolile cronice, se face faza aceasta de detoxifiere.
Cecilia Caragea: Si, dupa aceasta faza de detoxifiere, se si prescrie un program nutritional, adecvat persoanei respective…
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Desigur! Dar nu-mi ajunge, am nevoie si de stilul de viata! Ma refer, in special, la toata componenta aceea care trebuie sa ma duca sa ma adaptez la stresul vietii moderne, dar sa pot sa ma relaxez, in acelasi timp, foarte bine. Ce inseamna asta? Cel mai important, cel mai fundamental este calitatea somnului. Acest lucru este o categorie uriasa, pentru ca pot sa am un stil de viata agitat, sa alerg de colo-colo, daca am somnul foarte bun, relaxarea este foarte buna, linistea interioara e foarte buna, atunci pot sa rezist la cele mai mari stresuri. Ganditi-va, de exemplu, la pilotii de avion, ca ii mentionam inainte, care au o responsabilitate imensa, au 300 de oameni in spate, avionul care costa nu stiu cate milioane de dolari si ei sunt tot timpul foarte calmi, politicosi, profesionisti… Si, la ei, regula de baza este sa doarma suficient. Chiar este in contractul lor ca trebuie sa aiba un anumit numar de ore de somn de buna calitate!
Cecilia Caragea: Da, cum este, de fapt, si la soferii de camion… Dar aici este un lucru tare ciudat, pentru ca, pe masura ce devenim din ce in ce mai stresati, dormim din ce in ce mai prost!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da! Sunt niste reguli ale somnului! De exemplu, mai gasim prin reviste Decalogul somnului – cele zece reguli ale somnului, care, intr-adevar, trebuie bine respectate. Este un subiect in sine foarte, foarte mare, pe care iar il putem aborda ulterior. Doar cateva mici amanunte: nu trebuie sa te culci cu stomacul plin, cu proteine multe, pentru ca proteinele se digera cu acizi si enzime care au nevoie de aciditate. Aciditatea iti da insomnii. Aciditatea e ca un foc interior crescut si nu poti sa dormi cand arzi. Deci proteine mai putine seara. Si o regula foarte buna, excelenta: chiar inainte de culcare, sa se consume o lingura de miere, pentru ca aceasta asigura nivelul de glucoza la nivelul ficatului pe timpul noptii, pentru a hrani creierul. Dar sunt multe alte reguli ale somnului pe care le putem aborda intr-un domeniu separat. La stilul de viata avem nevoie de toate aceste reguli, sunt chiar studii stiintifice foarte importante! Grupuri de oameni care se scot din zona de stres, se trimit intr-un fel de vacanta intr-o zona cum este aici, la noi, superba si stau trei luni cu alimentatie vegetariana foarte, foarte curata, fac meditatie, relaxare, liniste, dorm foarte bine… Si, fata de intrarea in acest studiu, la iesire, analizele sunt mult mai bune, inclusiv (si aici este spectaculos, este fenomenal – in ultimii ani se fac multe studii la nivel genetic) la nivel de cromozomi, la nivel de telomeri. Sunt acele capete ale cromozomilor care, cu cat sunt mai lungi, cu atat viata este mai lunga, in general. S-a considerat, pana acum cinci, sase ani, ca telomerii nu se pot regenera, dar s-a vazut ca, daca se iau produse apicole, de exemplu miere de albine, polen, propolis… plus relaxarea aceasta foarte faina… Exista o enzima care se cheama telomeraza, care poate realungi telomerii.
Cecilia Caragea: Si apicolele sunt singurele care reusesc sa faca acest lucru?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Toate substantele care ajuta celulele stem si care ajuta functionarea acestei telomeraze. Telomerazele sunt enzime, proteine care au nevoie de o temperatura stabila si care nu au nevoie de caldura. De exemplu, semintele uscate care se pun apa se activeaza, trec din hibernare in activare si, atunci, apar acolo foarte multe celule stem, foarte multe enzime, pe care, daca le consum, pot sa-mi creez enzimele mele mai usor. Sau sa folosesc direct acele enizme, ca in cazul polenului. Deci polenul are telomeraza, semintele au telomeraza… si capetele plantelor, mugurasii care se folosesc foarte mult acum in gemoterapie. In principiu, partile de plante care sunt cele mai fine, partea de sus sau radacinile, partea cea mai de jos, radacinile acelea albicioase au telomeraza. Daca pot sa regenerez acesti telomeri, practic, realizez o intinerire biologica. Sunt foarte multe metode de reintinerire biologica. Cronologic, nu ma pot duce inapoi, n-am cum, pentru ca asta este fizica universului, dar biologic pot sa ma duc! Si sunt zeci de mii de cazuri de persoane care se duc in vacanta intr-o statiune, se simt foarte bine, se relaxeaza si dupa aceea vecinii spun: „Ai intinerit cinci ani, zece ani! Ce faci, ce ai facut? Ce se intampla?“ Si invers – daca faci greseli de alimentatie, de stil de viata, imbatranesti mult mai repede. Sunt persoane care la 30 de ani arata ca la 50 si invers, cele de 50-60 de ani care arata ca la 30. Deci biologicul poate merge si inainte, si inapoi.
Cecilia Caragea: Deci putem da inapoi putin timpul? La modul in care aratam si cat de sanatosi suntem!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Categoric, asa este! Si, revenind, avem sistemul nervos pe centru si avem categoriile cele mai importante pentru sistemul nervos: una este protectia, a doua categorie este oxigenul! Fara oxigen, in cinci minute, creierul nu mai poate functiona, dar mai este si partea aceasta de protectie, care inseamna protectie contra tuturor factorilor agresivi, inamicilor corpului, care pot fi de foarte multe categorii. Deci avem factori mecanici, fizici… Daca am un accident de masina… pot sa am oxigen destul, dar, daca am un accident de masina sau un traumatism, mor intr-un minut. Trebuie sa ma protejez de bacterii, de virusi, de ciuperci microscopice si de paraziti. Toate aceste microorganisme sa spunem ca sunt patogene, cele care dau boala (pentru ca exista si microbi utili, chiar si virusi), dupa aceea mai am o categorie mare de inamici care sunt inamicii chimici, care inseamna ca sunt luati din exterior din tot felul de poluanti care sunt in industrie, dar sunt si poluanti din interior. Fiecare celula secreta reziduurile ei si toate aceste toxine, toate aceste chimicale trebuie blocate, neutralizate, eliminate.
Cecilia Caragea: Aici, v-as intreba urmatorul lucru: in ultima vreme, este o intreaga disputa publica, sa spunem asa, referitor la curele de detoxifiere! Multa lume spune ca ai nevoie de cure de detoxifiere, dar au aparut si specialisti care sustin ca nu este asa si sustin ca organismul nostru ar fi suficient de inteligent incat sa se detoxifice el singur… Si… ce atatea cure de detoxifiere?… Parerea dumneavoastra care este?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Ca acele persoane mai trebuie sa vina la niste cursuri! Sa reia partea de fizica si de chimie simpla! Un exemplu foarte usor: ficatul este un organ imens, este ca un fel de burete de un kilogram si jumătate care filtreaza si curata sangele, atat de acele substante care sunt hidrosolubile, le eliminam pe acelea (si rinichiul este specializat sa elimine toxinele care sunt hidrosolubile), se elimina in apa, dar ficatul este mai specializat in eliminarea toxinelor care sunt liposolubile, adica a acelor grasimi pe care le avem in sange – colesterol… Dar sunt si substante toxice care se elimina in grasime si pe care el le filtreaza din sange si, dupa aceea, le elimina prin bila si le da afara. Daca iau un burete si am in el grasime prea multa, cum se intampla la pacientii care au steatoza hepatica, au ficatul gras, iau acest burete, ficatul, si il pun sub jet de apa. Pot sa il pun sub jet de apa cam zece milioane de ani – nu va iesi grasimea din el! Deci ficatul nu se poate spala singur. De aceea ajunge la steatoza. Daca ficatul singur ar fi atat de inteligent incat sa isi elimine el singur grasimile, s-ar rezolva problema, dar el nu poate singur, pentru ca grasimile nu se dizolva in apa. Numai circulatia sangelui obisnuita nu va spala ficatul. Ca sa pot sa spal ficatul, la fel ca gospodina care are la bucatarie un burete plin de grasime pentru ca a curatat vesela, gospodina foloseste un detergent. Eu nu pot sa ii dau pacientului detergenti, dar pot sa ii dau detergenti biologici, care sunt acizi organici usori, care pot sa spele ficatul. Si aici va dau exemplul clasic: De Revelion, de Craciun, de Paste, cand mancam mai mult ca de obicei sau cand ne ducem la o onomastica, la o aniversare si mancam mai mult decat de obicei si ni se apleaca, apare greata… Pentru ca am mancat foarte mult, ficatul s-a umplut de grasimi. In momentul in care ficatul se umple de grasimi, el zice: „Stop!” Si declaseaza simptomul care este greata sau, daca este mai serioasa treaba, declanseaza varsatura, cu ajutorul stomacului. Dar exista un remediu foarte elegant: solicit un pahar cu apa in care sa fie lamaie si o lingurita, doua de miere, care este si ea cu aciditate. Mierea are acizi organici, mierea este acida, daca ii fac pH-ul este acida. Lumea crede ca este dulce, dar este si acrisoara. Chiar daca e foarte dulce la gust, este si acrisoara. Vii si cu lamaie – am stors o lamaie in acel pahar cu apa…. Beau acel pahar si, dupa 10-15 minute, ma simt mult mai bine. Explicatia: intra acesti acizi organici, ajung la nivelul ficatului si actioneaza ca niste forfecute micute, care taie grasimile, le desfac intre ele si ajuta la fluidificare si, atunci, ficatul poate sa elimine prin bila acel exces de grasime. Si imi trece senzatia de greata! Desigur, daca am mancat ca purcelusul, mai greu o sa imi treaca, dupa mai multe asemenea pahare… Dar pot sa reglez, iar aceasta este metodologia generala. Cel care face medicina complementara sau integrativa stie ce fel de acizi organici, stie ce fel de fructe. De exemplu, grepfrutul este foarte bun pentru asa ceva, pentru ca este si amar, si acrisor. Merele Ionatan, lamaile, cum am zis, toate fructele care sunt acrisoare, sub forma de suc sau ca atare, pot sa spele ficatul…
Cecilia Caragea: Deci corpul trebuie ajutat in procesul de detoxifiere. Si poate mai mult decat altadata, pentru ca noi facem mult mai multe excese decat inaintasii nostri, care mai tineau si posturile… Noi nu le prea tinem!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da. Si asta, iar, pe de alta parte, alimentatia moderna a deviat foarte mult de la alimentatia veche, traditionala. Pentru ca acum sunt tot felul de alimente ultrarafinate, care nu mai au acele componente utile unei digestii sanatoase si care au substante foarte vascoase, foarte lipicoase – crema, frisca, prajiturile cu zahar… Si sunt foarte vascoase. Sau toate produsele de patiserie care au mult gluten, au faina aceea rafinata, care este foarte vascoasa. Sau pizza, un alt exemplu! Tot ce este lipicios in farfurie! O prezentare pe care o trimit tuturor pacientilor se intituleaza: „Bucataria fara detergenti”! Orice aliment care se lipeste de farfurie sau de vasul in care l-am gatit, acel aliment nu ar trebui, de fapt, sa il consumam. Orice aliment care nu necesita detergent sa spal vesela este OK! Deci spal vesela, pur si simplu, cu apa fierbinte curgatoare si la sfarsit poate ramane un strat microscopic de ulei de masline, sa spunem, sau de iaurt, pe care pot sa il sterg cu un prosop de hartie. Deci nu am nevoie de detergent!
Cecilia Caragea: Bine, in mod normal, se mananca mult mai greu!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Din pacate! Si, atunci cand se mananca greu, se incarca organismul cu grasimi, cu substante grele. Glutenul la nivel digestiv este o mare, mare pacoste, pentru ca este ca si cum as inghiti o punga de plastic, efectiv, pentru ca nu o pot digera complet. In ultimii aproximativ 50-60 de ani, agricultorii au fost stimulati de catre patiseri si de cei care fac paine sa obtina un grau care are mai mult gluten, ca sa poata avea ei formele acelea care se umfla mai tare, covrigi sau cum fac francezii painea aceea care este goala pe dinauntru… Au modificat genetic, incet-incet, graul, s-a ajuns de la gluten 7% la 13-14%, ceea ce este complet anormal pentru corpul meu, pentru ca corpul nu are enzimele, nu stie sa taie acel gluten atat de mult. Pe de alta parte, chiar memoria noastra ancestrala, de milioane de ani… noi nu am consumat cereale initial, cand am fost facuti de Doamne-Doamne, de Mama Natura. Nu am consumat cereale. Am fost in paduri – fructe, legume, insecte, miere de albine…
Cecilia Caragea: Deci dupa aceea am devenit agricultori!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da! Cerealele nu prea sunt bine tolerate de organismul nostru. Si mai ales acest gluten. Problema care este la gluten… sa zicem ca am reusit sa diger cat de cat din el, dar imi scapa componente din el nedigerat complet in sange si, asa cum este coca de paine, care este extrem de vascoasa si de lipicioasa, parti microscopice din el ajung si in sange. Cand ajung in sange, aici apare problema. Daca mananc o data, de doua ori pe saptamana, nu e nicio problema, dar, daca mananc in fiecare zi paine sau derivate de gluten, vin si blocheaza capilarele. Iar capilarele sunt acele sectiuni foarte, foarte subtiri, care sunt cele mai importante pentru hranire, pentru spalare, pentru oxigenare, pentru curatare, pentru absorbtia dioxidului de carbon. Or, daca pe acel capilar am si grasimi, am si gluten si tot soiul de substante care sunt vascoase, aici imi apar sute de boli diferite…
Cecilia Caragea: Da, intr-adevar, capilarele sunt extrem de importante. Sunt atat de mici si atat de fine si, daca nu avem grija de sanatatea lor, dispar, mor, ceea ce inseamna pentru noi ca devenim mai putin frumosi, mai putin sanatosi si nu o sa avem o longevitate care sa fie multumitoare pentru noi!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Asa este! Aveti perfecta dreptate! In general, si medicii cardiologi, si medicii terapeuti se concentreaza pe artere, ceea ce e foarte bine – arterele sa nu aiba grasime, sa nu aiba ateroscleroza… Dar se uita, de multe ori, chiar componenta aceasta de capilare. Capilarele, din pacate, mai au o alta problema, care este fragilitatea capilara. Daca nu sunt destule vitamine in corp, vitamina C destula si destule flavonoide sau polifenoli, pe care ii gasim in propolis, in polen, in mierea de albine si in fructele si legumele care sunt colorate, atunci capilarele se sparg foarte usor. Si, daca am aceasta fragilitate capilara, apar multe, multe afectiuni. Imi dau seama ca am fragilitate capilara daca musc, de exemplu, dintr-un mar si vad ca apare o mica pata de sange sau musc din paine si apare o pata de sange sau imi sangereaza gingiile foarte usor sau daca ma lovesc, nu tare, si apare vanataie foarte repede… Inseamna ca am capilarele fragile si se sparg usor.
Cecilia Caragea: Sau daca ai acele panze de păianjen, cum se numesc, pe picioare. Sau poti sa ai cuperoza, sa apara acele vinisoare sparte, cum se spune popular, si pe fata!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, deja acele sunt un pic mai marisoare decat capilarele, dar este acelasi principiu! Lucrurile acestea se pot corecta. Sangele care vine sa fie mult mai fluid, sa nu aiba acele substante vascoase, lipcioase, sa fie apa suficienta, ca sa poata sa treaca, iar structura capilarelor, partea de structura materiala sa fie rezistenta si flexibila.
Cecilia Caragea: Peretii capilarelor!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Si asta poti sa o reglezi foarte bine cu alimentatie naturista, cu produse apicole, cu alimentatie corecta, cu flavonoide… Asta, in 3-6 luni, se poate regla foarte bine! De fapt, in 2-3 luni, celor care fac acest tratament nu le mai curge sangele din gingie. Deci asta se poate corecta! Si revin la partea de fluiditate – daca asigur aceasta fluiditate a sangelui, pot sa previn enorm de multe boli. Va dau un alt exemplu pe care il dau multor pacienti care vin cu reumatisme, cu osteoporoza, cu tot soiul de boli din acestea, de leucemii… care sunt legate de maduva oaselor. La nivelul maduvei osoase se produce sangele. Se produc elementele figurate ale sangelui: celulele rosii, celulele albe si trombocitele. Sa ne imaginam ca ne putem micsora pana ajunegem la nivelul unei artere care se duce si hraneste un os lung cum este femurul! Bun! Daca va uitati in orice atlas de anatomie, o sa vedeti ca arterele care hranesc oasele in mod natural, firesc, sunt foarte mici, pentru ca oasele sunt niste structuri stabile, care nu au metabolism foarte intens ca muschii, bicepsul sau inima, care are coronare foarte multe si largi fata de dimensiune. Deci oasele au o artera foarte mica. In interiorul oaselor se produc aceste elemente figurate ale sangelui – hematiile, leucocitele si asa mai departe. Or, daca aceasta artera, care este mica in mod natural, o mai infund cu grasimi, cu gluten, cu colesterol, cu substante vascoase, mai este si frig, pentru ca sistemul nervos local nu deschide la timp artera, cum sa se mai produca un sange de calitate acolo in interior? Deci fabrica din interiorul osului nu poate sa functioneze bine!
Cecilia Caragea: Da ,iar fabrica trebuie corect alimentata, ca sa produca ceea ce trebuie! Deci toate lucrurile sunt legate!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Toate, toate, toate…
Cecilia Caragea: Si, daca nu suntem atenti, problemele se amplifica!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Degeaba ma duc la reumatolog, la ortoped, la hematolog daca nu dau drumul la circulatie, la fluiditate! Este un element simplu, simplu… LMC, cum se mai spune la scoala – la mintea cocosului! Deci trebuie sa am functionarea foarte, foarte buna! Daca am rezolvat chestiunea aceasta in cateva luni, atunci dau posibilitatea maduvei osoase sa se refaca. Acea fabrica, in sfarsit, primeste ceea ce ii trebuie si se curata, se spala, se regeneareaza si, intre trei si sase luni, isi poate reveni la functionarea normala.
Cecilia Caragea: Deci o buna circulatie este un principiu fundamental pentru sanatate, pentru ca vorbeam de principiile fundamentale ale sanatatii…
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da. In cateva cuvinte, ar fi asa: sangele trebuie sa fie curat, sa fie suficient cantitativ, nici prea mult, nici prea putin… La calitate, aici, o reglezi cu apa, cu ceai, cu lichide… Dar nu numai asta, deci sa fie curat, sa fie suficient cantitativ, ci trebuie sa fie bogat in acele substante care hranesc si care vindeca. Deci am substante hranitoare, care ajuta la structura si imi dau energie, dar trebuie sa am in permanenta substante care ma ajuta sa ma vindec sau care sa blocheze niste probleme. De exemplu, antioxidantii. Daca am radicali liberi foarte multi, ca frunza, sau sunt poluanti din exterior sau este o radiatie, apar radicali liberi care distrug celulele si, daca am antioxidanti suficienti, vitamina C – alimente proaspete, fructe, legume, polen, propolis, atunci blochez din start. Deci substante hranitoare si substante vindecatoare pe care trebuie sa le am in permanenta in sange. Non-stop, zi si noapte, cantitate adaptata la ce am eu nevoie!
Cecilia Caragea: Si alte principii fundamentale pentru mentinerea sanatatii care ar fi?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Revenind la cantitatea de apa, sa va dau cateva elemente. Foarte multi pacienti vin si spun: eu beau doi litri de apa pe zi, beau destula apa! Si atunci le spun: „Bei doi litri de apa pe zi, dar poate sa fie foarte cald afara, sa iesi in canicula sau ai o activitate foarte intensa, transpiri foarte mult sau poti sa mananci alimente care iti fura apa pe care ai baut-o, ti-o blocheaza, cum sunt, de exemplu proteinele.” Pot sa mananc proteine vegetale, animale, poate sa fie si fasole boabe, nu conteaza – daca sunt multe proteine, proteinele, ca sa fie digerate, au nevoie de foarte multa apa!
Cecilia Caragea: Tocmai de aceea ai nevoie sa bei foarte multa apa imediat dupa!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Si sunt foarte multi oameni care se constipa manacand branza. Au mancat un pic de branza si dupa aceea au o constipatie teribila, pentru ca branza are foarte multa cazeina, foarte multa proteina, care fura aceasta apa. Deci cantitatea de apa pe care spun eu ca o beau (sau, spune medicul, trebuie sa bei doi litri de apa pe zi) poate sa fie buna sau poate sa nu fie buna, pentru ca nu imi ajunge. Nu stiu ce se intampla in corpul meu, nu stiu de cata am nevoie. Solutia este sa verific culoarea urinei, care trebuie sa fie, aproape in permanenta, transparenta, sa fie usor galbuie, mirosul urinei sa fie foarte usor a amoniac… Daca am culoare spre galben, deja inseamna ca sunt deshidratat, daca miroase urina un pic mai tare, iarasi inseamna ca sunt deshidratat. Asta e semnul cel mai bun!
Cecilia Caragea: Si, pe langa o corecta hidratare, ce ar trebui sa mai facem?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Mai avem partea de igiena interioara, in care apa si acizii organici spala celulele din interior. Deci igiena interioara, avem relaxarea de care am vorbit, mai este diviziunea celulara. Orice celula, ca sa functioneze bine, pana la urma, trebuie sa se divida si, ca sa divida corect, celulele au nevoie de hrana, de energie, de multe elemente, ca sa functioneze perfect armonios. Chiar se spune ca scopul oricarei fiinte vii este sa produca alte fiinte vii. Dupa aceea, avem o categorie foarte, foarte importanta, este cea legata de regenerare sau de mentenanta continua. Si, aici, specialistii in longevitate spun ca cei care traiesc mai mult timp au mecanismele de autoreglare, de autoregenerare bine puse la punct. Si cel mai frumos exemplu pe care il dau este cel cu masinile de epoca, de colectie, cele care sunt facute acum o suta de ani si care functioneaza mai bine decat cele facute modern, acum 5-10 ani. De ce? Pentru ca cei care au masini de colectie au si bani suficienti (fericire lor!) si isi permit sa regenereze orice parte a masinii… Un punct de rugina sau o problema la o roata, imediat au bani ca sa schimbe, sa repare acele lucruri. Eu, un om mai sarac, am o Skoda care, dupa 10 ani, poate sa troncane si sa aiba probleme mai mari, pentru ca nu am facut regenerarea la timp.
Cecilia Caragea: Da, dar e bine sa faci toate aceste reparatii la timp, pentru ca, daca nu, se agraveaza lucrurile si, pana la urma, tot ajungi sa te coste mai mult!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact!
Cecilia Caragea: Si inteleg ca asa ar trebui sa facem si noi cu noi insine! Sa avem grija de noi la fiecare mica problema pe care o sesizam!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Asa este! Trebuie intervenit imediat! Va dau un exemplu de functionare! Sunt persoane care, pe stres, pe agresivitate, fac contractura musculara in zona cefei sau sunt sensibile la curent si simt ca au durere la ceafa. Daca actioneaza imediat si fac o relaxare, fac un pic de masaj sau presopunctura la urechi, pe ceafa, pe spate, actioneaza imediat, in 3-4 minute le trece durerea. Daca nu actioneaza imediat si zic: „Lasa ca trece, am treaba acum, am o urgenta, nu stau sa fac presopunctura!”, iar contractura musculara se duce din ce in ce mai profund si mai intens, dupa aceea ii doare toata ziua, in loc sa ii doara doar doua, trei minute. Ce ne trebuie ca sa avem reparatii si regenerare continua? Trebuie sa ne simtim foarte bine corpul. Iar aici sunt foarte bune tehnicile de meditatie, de relaxare, de yoga.
Cecilia Caragea: Da, pentru ca am ajuns intr-un stadiu in care nici nu ne mai simtim noi pe noi!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Daca, de exemplu, eu simt ca mi s-au incordat muschii acestia trapezi, imediat pot sa dau comanda de relaxare. Daca nu sunt atent la corpul meu, ma tensionez sau ma doare spatele si uit ca am problema cu contractura initiala, la fel, se agraveaza. Deci: actiune foarte rapida. Ca sa am intr-adevar actiune rapida, trebuie sa am partea de sensibilitate bine pusa la punct si, dupa ce am vazut care este problema, trebuie sa actionez specific. Daca ma ranesc in gradina cand lucrez la trandafiri, vin imediat si pun propolis, am vindecat imediat acea zgarietura. Daca nu am grija de ea, se poate infecta si poate sa imi dea mari probleme. Dupa aceea, avem mai multe categorii care reprezinta partea de sus, partea de informatie. Chiar se spune, sunt mari specialisti in medicina complementara de la noi din tara (mi-aduc aminte de la un curs) care spuneau ca aproape toate bolile incep printr-o problema la informatie. Informatia este foarte mare, foarte mica sau este gresita! Informatia intra in corp, duce la niste probleme din acestea energetice, functionale, de biofizica, adica niste modificari de camp energetic pe care fizicienii pot sa le stabileasca pe partea electrica. Daca eroarea continua sa fie acolo prezenta, trece din biofizic in biochimic. De exemplu, imi apar niste substante, transaminaze, pe care le vad la un pacient care are probleme cu ficatul.
Cecilia Caragea: Deci este vorba de mediul inconjurator, care ne influenteaza intr-un mod negativ daca noi nu suntem atenti!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Informatia este gresita! Poate sa fie si o problema emotionala, informatie gresita! De exemplu, mama imi spunea: „Mananca un litru de lapte, de doua ori pe zi, ca sa cresti mare si frumos!” Ei, aceasta e o informatie gresita, pentru ca eu nu stiam la vremea respectiva si beam doi, trei litri de lapte pe zi, ca sa cresc mare si frumos, dar aveam in permanenta gastrite, dureri, somnolenta, la cursuri eram somnolent… Eu pot sa zic ca laptele a fost de vina, dar, initial, informatia a fost gresita! Informatia trebuie sa o diagnostichez bine si sa nu o las sa continue la modul gresit. Daca am blocat-o, gata, am scos laptele, ca mi-am dat seama, am citit articole stiintifice si am vazut ca nu este bun laptele, ca e bun iaurtul din lapte de capra, dar nu laptele de vaca… atunci, am oprit acea informatie gresita. Deci trece informatia in biofizic, dupa aceea in biochimic, dupa aceea apar substante din ce in ce mai multe si, foarte tarziu, dupa cateva luni, apare o modificare materiala efectiva pe care pot sa o vad la o radiografie, la un control, la un computer tomografic, unde fie imi apare o tumora sau o excrescenta, fie imi apare o lipsa de substanta acolo.
Cecilia Caragea: Deci noi trebuie sa luam masuri imediat ce vedem ca nu ne simtim bine, ca sa nu continuam cu acel comportament gresit, care, in timp, ajunge sa se transforme si sa provoace o boala!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da! Aici este toata zona aceasta de psihoemotional, toata zona de informatie, de coordonare, care inseamna, cum sunt informatiile din exterior – daca stau la televizor de dimineata pana seara si sunt bombardat de informatii, se usuca ochii, creierul oboseste. Creierul consuma enorm de multa energie si substante din corpul nostru. Are numai doua kilograme, dar consuma 20% din oxigen, 25% din glucoza. Enorm! Este un mare mancator de substante si de energie. Daca am stresul acesta foarte mare, normal ca nu pot sa functionez bine. Daca mi se deregleaza sistemul nervos, care coordoneaza tot restul corpului, totul s-a dat peste cap. Si trebuie sa fiu foarte atent la partea aceasta, dar mai este o alta componenta care extrem de importanta, si anume cum controlez eu partea emotionala. Si aici este marea problema a omului modern, pentru ca el este ca un butoi cu zeci de mii de emotii negative, e un haos de ordin mental si emotional, ceea ce foarte frumos explica orientalii prin mintea de maimuta: mintea care e tot timpul agitata, se duce in toate directiile, care nu poate sa stea calma linistita, focalizata pe o anumita directie, sa nu fie afectata de toate emotiile negative.
Cecilia Caragea: Adica toate acele informatii din jurul nostru, pe care le emit diversele persoane din jurul nostru, pe noi ne afecteaza emotional si trebuie sa avem grija cum facem ca aceste informatii sa nu ne afecteze emotional intr-un mod care sa ne faca rau!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, foarte bine ati spus, ati concluzionat… Deci trebuie cam asa: sa zicem ca sunt in preajma mea niste persoane care ma supara, ma necajesc. Eu am posibilitatea sa intru in rezonanta cu acele emotii, sa ma enervez si eu sau am posibilitatea sa fiu perfect neutru. Ce aleg? Pentru ca ceea ce face respectivul in jurul lui este optiunea lui, nu pot sa modific, el poate sa ma injure daca vrea sa ma injure. Dar pot sa controlez cum reactionez eu la acea injuratura!
Cecilia Caragea: Corect! Dar presupun ca toata lumea isi propune, in prima faza, sa fie calma, sa puna stop acelor lucruri negative, dar problema este cat timp reusesti sa te mentii in aceasta stare de a pune stop scandalurilor din jur!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Cu un pic de exercitiu, cu un pic de liniste, se pot regla toate aceste lucruri! Sunt niste metode despre care le spun pacientilor, care pot fi adoptate foarte usor, dar trebuie mentinute! Cateva exemple simple. In traditia populara romaneasca se spune, de sute, poate de mii de ani, acea idee: „Intra pe o ureche si iese pe cealalta ureche!“ Deci: ma injura cineva sau am un stres? Foarte bine, bravo, felicitari, ai dreptate! Chiar sunt niste formule din acestea magice pe care le am de la Dale Carnegie, americanul care a scris niste carti teribile, publicate in milioane de exemplare… Sunt cateva reguli acolo despre cum sa echilibrezi o asemenea situatie. Iar prima regula de aur este: „Da, ai dreptate!“ – ii spui respectivului. El te injura si tu ii spui: „Da, ai dreptate!“ In momentul in care ai spus lucrurile acestea, el incepe sa se dezumfle un pic. L-ai dezarmat. Ca sa-l dezarmezi si mai bine, a doua fraza magica este: „Te inteleg foarte bine!“ Si deja se dezumfla si mai tare. Si a treia, cu care sa va dezumfla aproape complet, este: „Daca as fi in locul tau, exact la fel as gandi!“ sau „Exact la fel as proceda!“ Ca tehnica, dupa ce ai spus aceste fraze, la 5-10 secunde dupa aceea… foarte important este sa nu mai vorbesc timp de 30 de secunde, un minut, pun lacat la gura – chiar daca imi vine sa spun orice, trebuie sa fiu foarte calm. Cum ati vazut ca sunt japonezii. Japonezii au fata aceea imobila, isi pun un zambet pe fata sau chiar rad cand ii jignesti. Noi ne enervam ca taurul caruia i se inrosesc ochii. Dupa ce am spus aceste trei fraze magice, astept 30 de secunde, un minut si ma uit din cand in cand la fata respectivului sau respectivei si o sa vad, cu mare satisfactie interioara, cum se schimba mimica fetei persoanei respective. O sa vad cum se linisteste, i se relaxeaza musculatura fetei si s-a linistit si dupa aceea. Mintea omului e facuta la reactie pe invers. Eu, daca ii spun „Da, ai dreptate!“ cand el a venit si m-a jignit, el s-a linistit, dar dupa un timp incepe si se gandeste ca poate nu are dreptate… Si, in momentul in care vad ca apare indoiala respectiva, il lasa vina el cu solutia corecta. Dar nu trebuie sa ii spun:„Asa trebuie sa facem!“ Daca ii spun eu cum trebuie, deja iar s-a rupt firul. El trebuie sa vina cu solutia!
Cecilia Caragea: Bineinteles! Solutia trebuie sa vina de la tine ca sa fie, intr-adevar, o solutie care sa poata fi aplicabila si acceptata si de tine la modul real. Dar aveti dreptate – daca tu raspunzi agresiv intr-o asemenea situatie, cu acea agresivitate doar alimentezi agresivitatea celuilalt! E ca un foc pe care tu tot arunci paie!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: E un cerc vicios, care se amplifica! E ca o spirala care duce catre explozie, catre tipete, urlete, cazuri severe, chiar la lovituri…
Cecilia Caragea: Deci, trebuie sa inveti sa fii calm si sa aduci calmul in acea relatie!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Eu le mai spun pacientilor asa, simpatic: Te ridici in picioare, iei pozitia pinguinului si spui „Da, ai dreptate!“ Daca pui capul in pamant si spui „Da, ai dreptate“, imediat s-a detensionat toata situatia! Il astept pe respectivul sa vina cu solutiile corecte. Daca nu vine cu solutiile corecte, atunci mai astept 3-4 minute si apoi vin cu intrebari: „Ce parere ai!“, „Tu esti specialist in problema asta, eu ma gandesc la varianta A, varianta B, varianta C… Tu ce parere ai?“ Daca tu stii ca varianta corecta este B si el vine cu varianta A, in momentul in care el vine cu varianta gresita… eu nu trebuie sa ii spun ca e varianta gresita. Trebuie sa raman ca japonezul – tacerea este de multe ori un raspuns mai bun decat vorba directa. Vine cu varianta C, la fel, nu spun nimic, ca nu este varianta corecta. Cand vine cu varianta corecta, varianta B, atunci exclam: „Wow! Da, ce idee buna ai avut!“ Mai este un element aici. Doarte multi pacienti si cursanti imi spun: E foarte greu sa spun, la inceput, acea prima fraza magica „Da, ai dreptate!“ cand eu ma gandesc ca nu are dreptate! E ca un fel de minciuna si, atunci, cum impac treaba asta cu morala mea interioara? Si aici vin si le spun cum trebuie sa gandim! In tot universul acesta imens, chiar si fizicienii spun ca nu exista nimic suta la suta pozitiv sau suta la suta negativ, suta la suta lumina sau suta la suta intuneric. Chinezii au acel Tao, in care am opusul in mijlocul maximului. Ideea care este? In momentul in care cineva ma jigneste, cand ii spun „Da, ai dreptate!“, eu ma gandesc la acea samanta de opus. De ce ma jigneste? Pentru ca eu am facut niste greseli, pe undeva, pentru ca, altfel, nu ar indrazni sa ma jigneasca. Eu i-am permis sa ma jigneasca prin pozitia mea de victima, prin atitudine, prin ce am spus in trecut, deci s-ar putea, totusi, sa aiba dreptate… Pe de alta parte, mai este ce se spune in poporul roman (sau poate si pe la alte popoare se spune la fel): daca primesti un sut in fund, faci un pas inainte!
Cecilia Caragea: Corect! Te mobilizezi!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Si ce nu te omoara te intareste! Cand el m-a jignit cu un anumit lucru, daca eu spun „Da, ai dreptate!“, pot sa ma gandesc si la faptul ca, daca as merge pe ideea pe care o spune respectivul, fac o schimbare majora in mine si gasesc niste solutii care sunt foarte bune ulterior. Adica fac acel pas inainte dupa ce am primit trauma. Sunt multe metode prin care pot sa accept, pana la urma, treaba asta. Si mai este ceva: fiecare persoana, absolut fiecare persoana din lume se crede cel mai frumos, cel mai destept…
Cecilia Caragea: Centrul universului!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Si cel mai sarac si mai needucat se crede cel mai destept! Si, atunci, eu trebuie sa accept partea aceasta din start. Dar, in acelasi timp, chiar si cel mai mare criminal (in afara de cei care sunt psihopati) are si o samanta de lumina. Atunci cand eu vorbesc cu el si ma concentrez la acea samanta de lumina foarte profund, atunci pot sa il scot la lumina si sa ma echilibrez, sa ma linistesc. Si mai este un ultim element la partea aceasta cu linistea, cu expunearea la stresuri. E o cartea scrisa de Sun Tzu, „Arta razboiului“, care, printre multe altele, are o fraza, cea mai importanta, care spune asa: „Un razboi, o batalie poate sa existe numai daca sunt doua parti combatante. Daca una dintre parti decide sa renunte la lupta, razboiul nu poate sa functioneze.“ Cum se mai spune, „Cel destept cedeaza primul”! Daca eu am cedat, m-am linistit, am luat fata japonezului, un pic de zambet chinezesc (dar nu prea mult, ca sa nu creada ca rad de el!) si m-am linistit perfect, am lasat umerii in jos, am deschis mainile, respir adanc, ii spun cele trei fraze magice, dupa Dale Carnegie, s-a rezolvat si am un prieten. Daca vin si il jignesc si ii raspund la fel, am rupt relatia si o viata intreaga nu mai pot sa am relatii bune cu acea persoana. Si el ma tine minte nu dupa ce am spus, argumentele rationale, el ma tine minte dupa ce a simtit el emotional din partea mea, ca l-am jignit.
Cecilia Caragea: Corect! Dar, de fapt, in toate traditiile razboinice se stia foarte clar ca, daca tu arunci armele, celalalt nu mai loveste! Deci era a pune punct razboiului foarte clar daca aruncai arma la pamant!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da!
Cecilia Caragea: De aici si obiceiul de a da mana! Nu ai nicio arma in mana dreapta, intinzi mana dreapta!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da. Si eu nu pot sa schimb ce spun ceilalti despre mine, dar pot sa imi controlez reactia mea la ce spun ceilalti, pentru ca eu sunt seful meu, eu decid cum vorbesc si ce fac!
Cecilia Caragea: Sau, chiar daca ma infurii, nu arat in niciun caz asta in public, ci la mine acasa imi traiesc furiile de rigoare!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, chiar le spun pacientilor ca exista o metoda, daca stresul este intr-adevar urias… Am avut si eu, personal, situatii de genul acesta in viata mea lunga. Daca stresul este urias, descarcarea foarte buna este sa te duci in mijlocul padurii si in mijlocul padurii urli, te descarci, urli pana ragusesti! O alta metoda este: daca esti in masina, inchizi bine geamurile, esti pe drum in deplasare si, la fel, poti sa urli pe saturate si ai descarcat emotiile negative… Si mai bine sa o faci in exterior, asa cum ati spus, decat in interior, cu persoanele apropiate.
Cecilia Caragea: Deci am scapat de toate emotiile negative, de toate furiile, ce mai trebuie sa facem ca sa fim sanatosi si fericiti?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Este partea aceasta de sistem nervos si de sistem endocrin, partea de comunicare, partea de energie. Aceasta o reglam, la noi, de exemplu, in apiterapie, cu venin de albine. Este cel mai bun, da drumul la sistemul nervos, incalzeste, activeaza! Dar sunt tot soiul de metode de tip activare pe meridiane de acupunctura, sunt tehnici asiatice de tip Tai Chi Chuan, Qi Gong, presopunctura, reflexoterapie, care sunt si la noi, pe partea occidentala. Deci trebuie sa am grija de partea de activitate si de energie, cum o reglez, si, daca le am pe toate… Ca sa le recapitulam: avem nutritia, avem oxigenul, avem protectia, apa, igiena, multiplicarea celulara, relaxarea, odihna, somnul, regenerarea si mentenenta, care trebuie sa fie non-stop, si partea de sus – informatie, coordonare, prietenie, armonie, iubire… De ce sa nu spunem si asta? Iubire la modul plenar pentru toate fiintele vii, compasiune si iertare pentru toti cei care ne mai gresesc din cand in cand! Si, avand toate aceste lucruri, atunci am acoperit toate principiile, toate regulile fundamentale pentru a diagnostica si pentru a vindeca!
Cecilia Caragea: Asadar, acum, ca am aflat toate aceste principii si reguli fundamentale pentru a ne mentine sanatatea si starea de fericire, eu v-as propune ca, in viitor, sa abordam diferite afectiuni si care ar fi recomandarile care vin din terapiile complementare si sa incercam astfel, impreuna, sa prezentam telespectatorilor toate aceste solutii pentru afectiunile cele mai comune sau cele mai frecvente, din pacate, in ziua de astazi!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, perfect! Va astept!
Cecilia Caragea: Multumim!