Dialoguri pentru Sanatate – Tratamentele cicatricilor postacneice
0Dialoguri pentru Sanatate – Tratamentele cicatricilor postacneice
Invitata: doamna dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica in cadrul SKiN MedSpa (www.skinmedspa.ro, 031.005.1015)
Dialog realizat de Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: Din pacate, foarte multa lume se confrunta cu cicatricile postacneice. Asa ca am venit la SKiN MedSpa, sa stam de vorba cu doamna doctor Adelina Vasilescu Dianu, sa aflam care sunt tratamentele care pot fi aplicate in aceasta situatie. Am inteles ca exista un tratament nou, modern, revolutionar, cu laser. Despre ce este vorba, mai exact?
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: Da, este vorba despre laserul CO2 fractionat. Acesta este, in momentul de fata, standardul de aur in tratamentul cicatricilor postacneice. Noi, practic, prin intermediul acestui aparat, facem mici coloane ablative, adica mici arsuri controlate la nivelul pielii, care vor stimula foarte bine fibrele noi de colagen. Astfel, producem colagen nou si cicatricile se vor nivela, incet-incet, sedinta dupa sedinta.
Cecilia Caragea: Este vorba de acest aparat, care este folosit in cadrul acestor tratamente, pe care le face un medic.
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: Da, tratamentul laser trebuie efectuat doar de un medic specialist dermatolog, care are pregatirea necesara si pentru efectuarea tratamentului, si pentru a urmari si controla eventuale reactii adverse ce pot aparea dupa tratament.
Cecilia Caragea: Si, in principiu, acest tratament consta in arderea controlata, cu laserul, a pielii cicatrizate.
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: Da, nu trebuie sa ne temem de acest cuvant, arsura. Este un tratament suportabil, se face dupa anestezierea pielii cu o crema anestezica, este foarte usor de suportat… Iar apoi pacientul va simti, pentru cateva ore, un usor disconfort, o usoara caldura locala. Dar, cum spuneam mai devreme, este cel mai puternic tratament de care dispunem la momentul actual pentru aceasta problema, care este des intalnita.
Cecilia Caragea: De fapt, se urmareste ca pielea sa reactioneze, sa se vindece…
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: Exact! Sa se vindece de o trauma mica pe care noi o cream. Ea, cand se vindeca, face fibre noi de elastina, de colagen, isi imbunatateste elasticitatea si va deveni mult mai neteda.
Cecilia Caragea: Pentru ca, de fapt, in cazul cicatricilor postacneice, exista niste denivelari.
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: Da, exista un colagen format prost. Sunt niste cicatrici dupa fiecare leziune din aceea inflamata, pe care, poate, unele persoane o mai storc acasa… ceea ce nu e corect. Si, din pacate, multa lume se confrunta cu aceasta problema. Noi remodelam colagenul respectiv. Il reinnoim si il facem sa se aseze mai bine in piele.
Cecilia Caragea: Adica, atunci cand lumea isi strange un cos, acasa, si pielea se vindeca, nu se vindeca chiar cum ar trebui.
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: Exact. Se vindeca cu o fibroza. Se vindeca cu un colagen de tip prost, defectuos. Acesta trebuie remodelat. Nu-l putem indeparta in totalitate, dar imbunatatim foarte mult textura pielii.
Cecilia Caragea: Si cate sedinte trebuie efectuate ca sa se vada…
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: In functie de vechimea lor, de tipul cicatricilor, recomandam un minim de 3-4 sedinte. Iar apoi, de la caz la caz, particularizam protocolul. Ele se fac, trebuie sa mentionez, in special in sezonul de toamna-iarna, la interval de o luna, o luna si jumatate intre ele, cu o ingrijire specifica dupa fiecare procedura. Si vom stabili, in functie de cum evolueaza fiecare pacient, de cate sedinte e nevoie.
Cecilia Caragea: Ce inseamna ingrijire specifica dupa fiecare sedinta?
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: Avem nevoie de o curatare mai blanda a pielii, acasa, dimineata si seara, de hidratare, hidratare din belsug si de folosire a unei creme cicatrizante, reparatoare si de multa protectie solara. Pacientul trebuie sa evite, oricum, sa se expuna la soare in mod direct in zilele urmatoare, dupa fiecare tratament, dar va folosi si o crema cu un SPF 50, cu ecran solar.
Cecilia Caragea: Si conteaza cat de veche este cicatricea?
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: Din pacate, da. Cu cat sunt mai vechi, lasate netratate, neintervenit in niciun fel, ne vor raspunde un pic mai greu la tratament. Dar trebuie venit cat mai repede. Deci, dupa ce leziunile s-au calmat, leziunile de acnee (pentru ca nu putem face acest laser pentru cicatrici cat timp pe piele inca sunt cosulete active, leziuni active), venit cat de repede dupa incheierea tratamentului pentru acnee, ca sa le luam, eventual, din primul an, al doilea an… Din pacate, ne vin si persoane cu cicatrici foarte vechi, de 5 ani, de 10 ani. Raspund si acelea, dar nu o sa avem rezultate de 100% in cazul acelor pacienti.
Cecilia Caragea: Cam cat la suta?
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: Daca sunt vechi, undeva la 50-60% le mai putem imbunatati. Dar, cu cat vin mai repede, cu atat avem sanse mari ca pielea sa arate foarte bine dupa ce terminam protocolul.
Cecilia Caragea: Daca vine cineva imediat dupa ce a scapat de acnee?
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: Are cele mai mari sanse, da.
Cecilia Caragea: Un procent?
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: 80-90%. Sa facem pielea sa arate exact ca inainte… de obicei, nu reusim. E imposibil. Dar imbunatatim foarte mult!
Cecilia Caragea: Si acest procedeu cu laser se mai poate utiliza si in cazul altor probleme ale pielii?
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: Da, din cauza ca stimuleaza colagenul, este folosit si pentru persoanele mai in varsta, care nu au problema cu acneea si cicatricile, dar vor un tratament de rejuvenare, antiaging, pentru riduri, pentru pori dilatati, pentru pete pigmentare. Deci il folosim in mai multe probleme ale pielii, cele mai solicitate fiind acestea doua, cicatricile si apoi partea antiaging, de rejuvenare, deci de intindere a pielii, de intinerire…
Cecilia Caragea: Si se mai poate combina cu alte tratamente?
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: Da, mai ales in cazul cicatricilor postacneice, in functie de tipul lor, il putem combina cu tratamente de peeling chimic sau cu tratamente de Dermapen. Asta stabilim… uneori, sunt pacienti care au mai multe tipuri de cicatrici, deci existente la acelasi pacient. Fiecare raspunde mai bine la un anumit tratament.
Cecilia Caragea: Ati spus „mai multe tipuri de cicatrici”. Care este diferenta intre ele?
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: Da. In functie de adancimea lor, de marimea bazei, de gruparea lor la nivelul fetei. Cele cu baza foarte mare se numesc, in termeni medicali, rolling scars. Ne raspund cel mai bine la laser. Cand avem acele cicatrici foarte micute, adanci, care seamana cu niste pori dilatati, lumea le confunda cu porii foarte mariti, de obicei trebuie sa combinam si cu un peeling chimic, ca sa le largim un pic si apoi sa ne raspunda foarte bine la tratamentul laser. Deci trebuie particularizat, discutat cu fiecare pacient si vazut cum putem combina procedurile.
Cecilia Caragea: Si, foarte pe scurt, am putea sa spunem in ce constau peelingul chimic si microdermoabraziunea?
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: Da. Peelingul chimic este o procedura prin care noi aplicam un cocktail de acizi, este lasat pe fata pana a doua zi… Apoi pacientul are niste pasi de urmat acasa, tot hidratare, protectie solara… Apare o usoara exfoliere a pielii si, la fel, prin cocktailul de acizi stimulam depigmentarea, stimulam formarea de colagen nou, care contribuie, la fel, la imbunatatirea cicatricilor.
Cecilia Caragea: Si microdermoabraziunea?
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: Avem microdermoabraziune. Aceasta este o procedura care exfoliaza mecanic si curata pielea, curata porii, punctele negre, punctele albe, care trebuie scoase, ele altfel nu dispar. Si mai avem tratamentul de microneedling. Acesta este efectuat cu un aparat cu microace, este o varianta mai blanda de tratament si de stimulare a colagenului, pentru persoanele care nu tolereaza asa bine laserul.
Cecilia Caragea: Exista si asemenea persoane?
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: Da. De exemplu, persoane cu cuperoza rozacee, cu ten foarte sensibil, reactiv. De obicei, sedintele de laser se vor face la o intensitate mai mica sau la distante mai mari intre sedinte.
Cecilia Caragea: Si de la ce varsta se pot aplica aceste tratamente?
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: Nu este o varsta de la care le putem incepe. Facem tratamente si in cazul minorilor, 16-17 ani, daca vin cu parintii, inteleg despre ce e vorba, inteleg ingrijirea acasa si isi dau acordul. Pentru ca acneea este o problema cronica, grava, foarte des intalnita si in randul adolescentilor. Si este bine sa luam totul din timp. Cu cat lasam lucrurile sa se agraveze, sa treaca mai mult timp peste niste leziuni netratate, cu atat va fi mai greu mai tarziu. Deci… de la 16 ani. Avem foarte multi pacienti in tratament…
Cecilia Caragea: Si inteleg ca totul pleaca de la o prima consultatie, care trebuie facuta foarte serios, pentru ca, dupa cum spuneati, pot sa existe si alte probleme – rozacee, cuperoza, mai stiu eu ce, iar tratamentul tine cont de toate aceste probleme.
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: De tot fondul medical, da. In consultatia initiala, discutam cu pacientul, vedem ce alte probleme mai sunt, ce analize au fost facute, eventual mai recomandam ceva suplimentar, si ne hotaram, cadem de acord la un plan de tratament care include si proceduri in clinica, si ingrijire acasa… este foarte importanta. Totul merge impreuna!
Cecilia Caragea: Spuneati de analize. Ce analize sunt recomandate?
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: Uneori, suntem nevoiti sa excludem influenta hormonala in acnee. Adica sa excludem un sindrom de ovar polichistic sau, poate, influenta glandei tiroide. Si la adolescenti, dar si in cazul femeilor adulte. Exista acneea femeii adulte, care apare la 40-45 de ani la o persoana la care n-a mai avut acnee in adolescenta. Si, atunci, trebuie sa investigam si alte cauze, pentru a trata din interior problema. Daca acest dezechilibru exista si noi intervenim doar superficial, nu avem aceleasi sanse de succes.
Cecilia Caragea: Pentru ca problemele reapar!
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: Exact. La intreruperea tratamentelor, cand problema e interna, totul revine.
Cecilia Caragea: Si, atunci, persoanele respective trebuie sa stie ca au de rezolvat si alte probleme medicale.
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: Da, colaboram cu endocrinologul, de obicei, cu ginecologul. Deci e o echipa multidisciplinara.
Cecilia Caragea: Inteleg, asadar, ca solutii exista. Noi, moderne, revolutionare. Acest tratament cu laser, de exemplu, puteti sa ne spuneti cum actioneaza, totusi, acest laser?
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: Da. Laserul CO2 are o lungime de unda care este atrasa de apa din interiorul celulelor, astfel ca, in functie de parametrii pe care ii setam, noi putem face acele arsuri controlate mai la suprafata sau mai in profunzime, astfel incat sa tintim exact unde este problema, in functie de cat de adanci sunt cicatricile sau ridurile pe care le tratam (cum spuneam, e folosit si in scop antiaging). Deci vom regla niste parametri si ne adresam fix acelui nivel de piele pe care vrem sa-l tratam.
Cecilia Caragea: Asadar, in acest domeniu exista mai multe tipuri de lasere, care functioneaza diferit, in functie de problema…
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: De problemele pe care vrem sa le tratam, da. Exista lasere care se adreseaza cuperozei, de exemplu. Acelea sunt atrase de pigmentul rosu, de hemoglobina din vasele de sange. Merg mult mai superficial. Mai sunt lasere care trateaza strict petele pigmentare. Sau laserele de epilare definitiva – unda acelor lasere este atrasa de melanina din firele de par, deci de pigmentul inchis, brun, negru. Fiecare are un alt mecanism de actiune.
Cecilia Caragea: Asadar, au fost dezvoltate noi aparate, noi tehnologii, noi proceduri, pentru diferite probleme, astfel incat toate aceste descoperiri stiintifice ne pot ajuta sa fim mult mai frumoase!
Dr. Adelina Vasilescu Dianu, medic specialist dermatologie si medicina estetica: Exact. Avem solutii pentru orice probleme!
Cecilia Caragea: Multumim tare mult. Si nu uitati: solutii exista! Totul este sa va adresati medicului specialist. Va multumim tare mult!