Diferente si Esente – Despre artroza
0Diferente si Esente – Despre artroza
Realitatea TV, 4 decembrie 2016, de la ora 10.40
Invitat: Dr. Iosif Balint, medic specialist
Emisiune sustinuta de HRI Vitalion.
Cecilia Caragea: Artroza este o boala degenerativa care afecteaza majoritatea persoanelor trecute de 60 de ani. Din pacate, nu este o afectiune care sa poata fi vindecata, dar poate fi tinuta sub control, iar preventia joaca un rol major. Haideti sa aflam impreuna care sunt substantele naturale, fara efecte secundare, care ne pot ajuta pentru sanatatea articulatiilor!
Artroza este o afectiune care consta in deteriorarea cartilajului articulatiilor, proces care are loc intr-un timp mai indelugat, este dureros si ne limiteaza din ce in ce mai mult miscarile, pe masura ce afectiunea se agraveaza.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Din pacate, artroza este o boala degenerativa a cartilajelor. Ce inseamna acest lucru? Din anumite cauze, cartilajul se distruge. Cartilajul, neavand alimentare din sistemul de circulatie arteriala direct, celulele din cartilaj nu primesc hrana, ca sa zic asa, direct din sange, si atunci refacerea acestor celule, de fapt refacerea cartilajului este foarte, foarte anevoioasa. Putem sa spunem ca in majoritatea cazurilor nu se poate reface cartilajul. Deci cartilajul in sine, daca s-a distrus, atunci nu se mai reface. De ce este important acest lucru? Fiindca din aceasta cauza stim ca, din pacate, artroza nu este vindecabila 100%, fiindca nu putem reface cartilajul.
Iata, pe scurt, cum functioneaza o articulatie si care este importanta cartilajului!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Cartilajul, de fapt, este un blocaj in fata cresterii masei osoase. Ce inseamna acest lucru? Desi nu pare, osul este un tesut viu si creste, si creste, iar unde este cartilajul, osul nu poate sa creasca, fiindca este un blocaj acolo. In momentul in care se distruge cartilajul, osul poate sa creasca, nu mai are acel blocaj. Si apar acele mici turture de oase sau ciocuri de oase numite osteofite, care, ce fac? In momentul in care miscam articulatia incep sa zgraie capsula articulara, pe de-o parte, pe de alta parte, distrug cartilajul din sensul opus, deci distrugerea de cartilaj va fi si mai mare. Si in momentul acesta apar inflamatiile si durerile, fiindca aceste osteofite incep sa zgraie capsula articulara, incep sa distruga cartilajul din sensul opus, apare inflamatia, apare durerea si apare limitarea miscarii acelei articulatii. Deci nu mai avem o miscare totala, ci una limitata la un unghi mult mai mic decat in mod normal. Si atunci putem sa ajungem pana la momentul in care aceste osteofite din sens opus se intalnesc, daca nu intervenim, si dupa un timp putem sa spunem ca se sudeaza. Dispare cartilajul si cele doua oase se sudeaza si apare anchilozarea acelei articulatii. Asta inseamna ca nu mai avem mobilitate in articulatia respectiva, nu mai putem misca articulatia respectiva.
Artroza poate afecta atat articulatiile mici, cat si articulatiile mari, precum cele ale genuchiului, umarului, soldului.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: La sold vorbim de coxartroza, la genunchi vorbim de gonartroza sau putem vorbi si de artroze la nivelul coloanei vertebrale. Stim ca la sold, de exemplu, de foarte mult ori pacientii ajung pana la anchilozare. Ce se poate face in stadiul acesta avansat, fiindca acesta este ultimul stadiu al bolii? Se poate proteza soldul acela. Asta inseamna ca se taie osul si se implanteaza un sold, ca sa zic asa, artificial sau o articulatie artificiala. Acest lucru se poate face la sold, se mai face si la genunchi, dar la coloana vertebrala este mult mai greu, in acest caz nu se fac astfel de manevre chirurgicale.
Factorii care duc la aceasta afectiune atat de grava pot fi multiplii: ereditatea, suprasolicitarea sau fortarea articulatiilor, sedentarismul, frigul, umezeala, uzarea articulatiilor odata cu inaintarea in varsta.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Artroza poata sa fie si ereditara. Deci sa o mostenim de la parinti, bunici. Sau o suprasolicitarea a articulatiilor poate sa duca la distrugerea cartilajului si prin aceasta sa dam drumul la aparitia artrozei. Sau unele infectii articulare care persista nu sunt luate in serios, nu sunt tratate si pot degenera pana la distrugerea cartilajului. Asta ar inseamna, de fapt, artroza ca boala in sine.
Lipsa miscarii si obezitatea pot fi, de asemenea, factori determinanti.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Cresterea numarului celulelor adipoase in sange, daca persista acest lucru, atunci aceste celule adipoase se pot depune, ca sa zicem asa, in testutul cartilajelor. Cartilajele devin mai moi si se pot distruge mult mai usor. De aceea, sedentarismul, intr-adevar, in momentul in care mergem spre supraponderalitate sau obezitate, poate sa duca sau poate favoriza, de fapt, aparitia acestei boli.
Iata ce putem face atunci cand ne confruntam cu o asemenea afectiune!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Aici putem noi sa venim in ajutorul pacientilor cu aceste tablete care contin vitamine, minerale si extracte din plante care au menirea de a reconstrui tesutul osos. Ce se intampla atunci? Aceste osteofite, aceste ciocuri de oase, aceste turture de oase se micsoreaza, se estompeaza, chiar dispar si atunci distrugerea cartilajului din sensul opus scade foarte mult. Iritarea capsulei articulare scade foarte mult.
Artroza este o afectiune in care preventia are un rol esential si pentru a constientiza mai bine acest lucru trebuie sa intelegem cum functioneaza cartilajul articular si sa-i mentinem sanatatea.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Hranirea cartilajului este, din pacate, foarte anevoioasa. Prin lichidul care exista intre celule, hrana pentru celule trebuie distribuita prin acest lichid. Nu este ca la un tesut normal, unde vine o artera mica si aduce oxigenul sau hrana direct preparata, iar tesuturile si celulele iau hrana si oxigenul din sange. Aici, din pacate, nu exista aceasta distributie de oxigen si hrana, de aceea este foarte, foarte greu de a remedia aceste distrugeri de cartilaje.
Bineinteles, este extrem de importanta si menajarea articulatiilor de frig si umezeala, pentru ca toate aceste conditii vitrege ajung pana la urma sa-si spuna cuvantul si articulatiile noastre vor avea de suferit.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Poate sa fie din cauza expunerii unei articulatii timp foarte indelungat la rece. De exemplu, la foarte multi pacienti apare aceasta boala mai ales la maini, la articulatiile mici, in conditiile in care vin si imi relateaza ca au lucrat foarte mult timp in apa rece. Si atunci, din cauza temperaturii, normal ca aceste articulatii au suferit foarte mult, acele cartilaje s-au distrus si au aparut aceste artroze in articulatiile mici.
Chiar daca aceasta afectiune nu poate fi vindecata, poate fi ameliorata si prevenita.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Artroza nu este o boala vindecabila, dar aici putem, cu ajutorul acestor tablete, cu estomparea, chiar disparitia acestor osteofite, sa prelungim, de fapt, foarte mult timp viata articulatiei respective, sa redam mobilitatea acestei articulatii. De exemplu, avem o pacienta, caz concret, care era cazuta la pat, pentru ea era un chin sa mearga de la pat pana la toaleta, din cauza acestor microanchilozari, care persistau, iar dupa 3 luni de administrare a acestor tablete, aceasta pacienta a coborat pana la bacanie sa-si cumpere paine. Ideea care este? Nu s-a vindecat, dar i sa schimbat total calitatea vietii, a recastigat foarte mult din mobilitatea acelei articulatii… Si, de fapt, am scos-o pe persoana aceea din pat si am repus-o in activitate, ceea ce este un pas urias pentru acesti pacienti.
Suplimentele nutritive ne pot fi de ajutor si in acest caz.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Aceste tablete contin extract din hibiscus, macese, vita-de-vie, floare de soc, portocala, coaja de portocala, pe care noi de obicei o aruncam – dar, de fapt, coaja de portocala are o concentratie mai mare de vitamina C decat pulpa portocalei – si mar. Deci acestea sunt plantele combinate cu vitamina C, fier, magneziu, mangan, cupru, potasiu si calciu. Toate acestea sunt inglobate intr-o singura tableta si au acest efect benefic asupra articulatiilor in cazul artrozelor.
Pentru a nu ajunge sa ne confruntam cu severitatea unei asemenea afectiuni trebuie sa avem grija de noi inca de cand suntem tineri. Sa avem un stil de viata sanatos, sa facem miscare, sa avem o alimentatie corecta si sa ne ajutam de suplimente nutritive naturale. Sanatate, ca-i mai buna decat toate!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe www.diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de HRI Vitalion.