Diferente si Esente – Despre osteoporoza
0Diferente si Esente – Despre osteoporoza
Realitatea TV, 17 decembrie 2016, de la ora 10.40
Invitat: Domnul doctor Iosif Balint, medic specialist
Emisiune sustinuta de HRI Vitalion
Cecilia Caragea: Osteoporoza reprezinta un dusman ascuns, deosebit de periculos. Osteoporoza inseamna, de fapt, „os poros”, demineralizat, predispus fracturilor. Se aproximeaza ca una din trei femei si unul din cinci barbati ajung sa sufere, la un moment dat, o fractura osteoporotica. De fapt, dupa varsta de 35 de ani, incepem sa pierdem din densitatea osoasa si sa fim predispusi osteoporozei. Haideti sa aflam impreuna care sunt cele mai bune remedii pentru preventia osteoporozei de la domnul doctor Iosif Balint!
Functionarea sistemului osos este strans legata de functionarea sistemului hormonal. Acesta este si motivul pentru care, odata cu intrarea la menopauza, femeile sunt mult mai afectate de osteoporoza.
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Sunt doua tipuri de celule in oase: osteoblaste si osteoclaste. Unul construieste, celalalt distruge tesutul osos. Iar aceasta actiune este in sincron, sa zicem asa, deci asta scoate trei caramizi, cealalta vine si pune la loc trei caramizi… Ca sa intelegem care este ideea. Tot acest proces este supus, sa zicem asa, sau este sub comanda sistemului hormonal. Femeilor, in momentul in care ajung la menopauza sau in preajma menopauzei, sistemul hormonal li se da peste cap. Femeile se schimba din punct de vedere hormonal, iar acest control asupra tesutului osos, asupra celulelor osoase (si nu numai) se schimba. Ce se intampla? Acele celule care distrug tesutul osos isi iau un avant, deja scot patru caramizi, iar celelalte pot pune doar doua sau trei la loc. Deci deja balanta se inclina intr-o parte, si anume in directia distrugerii tesutului osos. Ce inseamna „caramida”? „Caramida” inseamna calciu, in primul rand. Deci aceste celule, de fapt, putem sa ne inchipuim ca sunt niste zidari care fac un perete din calciu. In momentul in care unul dintre zidari vine cu ciocanul si demoleaza peretele, celalalt reface. Si, acum, ce situatii pot sa apara: nu mai e caramida. Sau nu mai e destul de multa caramida! Deci nu avem calciu destul… Sau cel care distruge cumpara un ciocan mai mare – are o putere mai mare si distruge mai mult tesut osos, iar cel care reconstruieste nu mai poate sa tina pasul cu acest ritm. Si atunci apare osteoporoza, deci, de fapt, structura osoasa se slabeste, va fi mai slaba si putem sa ajungem pana la momentul in care sa apara sau sa intervina o fractura osoasa, la o lovitura minuscula, minora… Ne lovim de masa din bucatarie si imediat apare o fractura. Si ne miram de ce! Imediat ce ajungem la spital si se fac niste explorari medicale, observam ca vorbim, de fapt, de osteoporoza.
Exista analize specifice pentru determinarea densitatii osoase, pe care ar trebui sa ni le facem cu totii, periodic, odata cu inaintarea in varsta. Dar mai ales femeile ar trebui sa nu omita acest lucru!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Este recomandat ca femeile aflate in preajma menopauzei sau la menopauza sa-si faca regulat aceste explorari medicale sau, sa zicem asa, sa faca aceasta analiza a densitatii osoase. Se numeste DEXA, se masoara densitatea oaselor si se da un numar. Stim ca sub zero deja intram in zona de slabire a structurii osoase. Sub -1 deja vorbim de osteoporoza. Exista osteopenie si osteoporoza.
Incidenta osteoporezei este, din pacate, in continua crestere. Iata care ar putea fi cauzele!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: S-a schimbat in primul rand calitatea alimentelor, s-a schimbat alimentatia, s-a schimbat modul de preparare a alimentelor, s-a schimbat orarul alimentatiei… Pe vremuri, stiam, cel putin bunicii… cum faceau: dimineata, stiu si eu, la ora 6.00 era micul dejun. Dar in fiecare zi la 6.00 era micul dejun, nu la 7.30, nu la 8.00, nu la 9.00… Asta era in fiecare zi! Si, atunci, normal ca, daca am un program de alimentatie, atunci si organismul meu poate sa foloseasca acele elemente mult mai usor. Fiindca trebuie sa ne inchipuim: organismul nostru este un motor, intr-o masina. Intram intr-o masina si incepem sa apasam pedala de acceleratie pana la fund si tinem asa. Normal ca acel motor, dupa un timp, se opreste, o sa aiba ceva probleme. Dar, daca acel motor este folosit in conditii normale, viata acelui motor va tine mult mai mult… Acelasi lucru se intampla si cu organismul nostru: daca i-am da normal de mancare, in perioade bine definite, atunci si organismul nostru ar putea folosi componentele (vitaminele, mineralele, tot ce are nevoie…) mult mai eficient, mult mai bine decat in cazul in care, stim si noi, dimineata foarte multa lume ia micul dejun o cafea si doua tigari, la amiaza, daca apuca… Cateodata pranzul este luat la ora 3, 4, 5 dupa-amiaza… si cand putem sa mancam asa cum ne place – seara, inainte de culcare! Desi lucrurile ar trebui sa stea invers! Cum ziceau bunicii nostri: dimineata mananci ca regele, la amiaza, ca boierul, iar seara, ca cersetorul… Dar, din pacate, aceste lucruri s-au schimbat.
Iata cateva recomandari pentru a preveni aceasta afectiune!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Pentru a intari oasele, trebuie sa facem miscare, trebuie sa facem sport, mai ales acele miscari portante care pot intari tesutul osos. Acum, daca am iesi cu un microfon pe strada si am intreba 50 de femei ce inseamna osteoporoza si ce ar trebui sa faca, marea majoritate ar spune ca inseamna lipsa de calciu, ar trebui sa luam calciu. Pana la un punct, este corect, dar nu este in totalitate. Fiindca degeaba introducem o cantitate mare de calciu in organism daca nu-l putem integra in oase. O cantitate care este in plus este eliminata din organism, dar o mare cantitate care nu este folosita de organism se va depune in alte tesuturi, unde nu ar avea, in mod normal, ce sa caute. Si atunci trebuie sa fim eficienti in reconstructia tesutului osos. Trebuie sa ajutam aceste celule. Si, de aceea, noi venim cu aceasta formula de vitamine, minerale si extracte din plante care au menirea de a ajuta, pe de o parte, de a integra calciul in tesutul osos. Ea contine si o cantitate de calciu, cantitate care sa nu depaseasca doza zilnica necesara unui adult.
Exista o serie de ingrediente naturale care ne pot fi de mare ajutor, dar extrem de importanta este si reteta dupa care sunt combinate acestea, formula care le poate face sa actioneze sinergic, sa se potenteze reciproc!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Noi venim in ajutorul acestor persoane cu aceasta combinatie de vitamine, minerale si extracte din plante. Fiindca sunt foarte importante aceste plante care pot ajuta la integrarea calciului in oase. De aceea, de exemplu, o pacienta care a avut un DEXA de -3, dupa 6 luni de administrare a acestor tablete, s-a dus si a refacut aceasta osteodensiometrie, iar analizele au aratat o valoare de -1. Deci am imbunatatit cu doua unitati, de fapt, structura osoasa.
Bineinteles, ajutorul pe care ni-l ofera suplimentele nutritive este binevenit, pe langa medicatia alopata pentru aceasta afectiune, dar nu trebuie sa uitam faptul ca ele ne pot ajuta foarte mult in preventie, ceea ce este esential. Doar stim ca a preveni este intotdeauna mai usor decat a trata!
Dr. Iosif Balint, medic specialist: Vedem ca, toamna, toata lumea se pregateste pentru iarna. Merge la piata, cumpara, stiu eu, gogosari, face zacusca, pune gogonele si asa mai departe… Ati vazut dumneavoastra pe cineva, toamna, pregatindu-si organismul pentru iarna? Mergand la medic, la o revizie pentru organism? Oamenii nu fac, din pacate, acest lucru… Ar trebui sa prevenim, intr-adevar, anumite aspecte, ar trebui sa prevenim si osteoporoza, cat se poate. De aceea, o doamna, o femeie trecuta de 40-45 de ani ar fi bine, in primul rand, sa-si faca acele vizite la medic. Stim foarte bine: macar de doua ori pe an te duci la stomatolog, de doua ori pe an, daca esti femeie, te duci la ginecolog… Si, daca chiar vrei sa previi osteoporoza, deja poti sa-ti administrezi aceste tablete, fiindca ele contin numai vitamine, minerale si extracte din plante… si au si menirea de a suplimenta o alimentatie cu lipsuri, ca sa nu intram in carente de vitamine si de minerale… Si sa te duci sa-ti faci o osteodensiometrie, ca sa vezi, intr-adevar, ca totul este in normalitate sau nu!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe www.diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de HRI Vitalion.