Diferente si Esente – Noile tehnologii de realizare a coroanelor dentare
0Diferente si Esente – Noile tehnologii de realizare a coroanelor dentare
Realitatea TV, 3 august, de la ora 10.40.
Invitati: Domnul dr. Ionut Leahu, medic implantolog, si domnul dr. Alexandru Copae, medic dentist, specialist CEREC CAD/CAM (coroane și fațete dentare într-o oră).
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.
Cecilia Caragea: Astazi, exista tehnologii cu ajutorul carora coroanele dentare se pot realiza rapid, chiar langa scaunul pacientului, acesta putand beneficia de o coroana dentara chiar intr-o singura vizita la medicul dentist! Despre toate acestea vorbim cu specialistii invitati astazi la Diferente si Esente!
Noile tehnologii de realizare a coroanelor dentare se remarca prin rapiditate si precizie! Haideti, insa, sa vedem cum se diferentiaza de tehnicile clasice si care sunt avantajele noilor tehnologii!
Dr. Ionut Leahu, medic implantolog: In tehnica clasica este foarte multa munca manuala! Sunt foarte multe etape prin care ajungem la acea coroana metalo-ceramica clasica. Cu fiecare etapa, pot sa apara erori in procesul de fabricatie. Putem sa avem o eroare in momentul in care luam o infomatie din gura pacientului, in momentul in care luam amprenta, poate sa apara o eroare la turnarea gipsului, poate sa apara o eroare la macheta din ceara, poate sa apara o eroare la turnare, la punerea ceramicii… Rezultatul este ca acea coroana nu se va potrivi foarte bine pe ce a mai ramas din dinte. Adica e foarte importanta adaptarea coroanei, cat de bine se potriveste coroana, pe ce dinte vrem noi sa o punem. Si, in timp, pot sa apara carii pe sub coroanele dentare realizate prin tehnica clasica, cu acest tip de tehnologie, coroana metalo-ceramica.
Cand au aparut aceste noi tehnologii si in ce constau?
Dr. Ionut Leahu, medic implantolog: In 1986 a aparut tehnologia digitala prin care se poate lua informatia direct din gura pacientului. Si aceasta tehnica a tot evoluat. In ziua de astazi, scanerele, camerele mici de filmat cu care luam informatia din gura pacientului sunt extrem de performante si extrem de fidele si pot sa reproduca in timp real, intr-un model tridimensional, in calculator, cum arata situatia in gura pacientului. Si pe acel model putem sa facem designul cu ajutorul programului special pentru asa ceva, iar apoi putem sa-i si aratam pacientului: „Cam asa o sa arate coroanele pe care o sa le frezam!“ Iar informatia, odata ce este acceptata de doctor si de pacient, pleaca catre un aparat in care introducem un cub din ceramica integrala, care este frezat pana ramane piesa ceramica pe care am decis sa o facem cu ajutorul programului de calculator. Si acea piesa ceramica fiind frezata, este suta la suta ce avem si in gura pacientului. Adica nu mai exista niciun fel de marja de eroare in tot acest proces. Luam informatia direct din gura pacientului, lucrand suta la suta cu sisteme pe calculator.
Si cum se pune coroana pe dinte, cum se lipesc coroanele pe dinti?
Dr. Ionut Leahu, medic implantolog: Cum sta coroana pe dinte: coroana pe dinte poate sa stea prin frictiune mecanica. Adica punem un ciment care complet spatiul dintre coroana si dinte si atunci nu mai putem scoate coroana pentru ca este o frictiune mecanica. Cand vorbim de coroana din ceramica integrala care se lipeste de dinte, vorbim de o adeziune chimica. Imitam foarte mult cum ar sta smaltul natural al dintelui pe dintele natural. Deci acesta este, de fapt, obiectivul! Obiectivul este sa imitam cat se poate de mult ce a facut deja natura!
Este vorba de un alt tip de lipire, asadar!
Dr. Alexandru Copae, medic dentist: La cimentare, diferenta e majora intre coroanele metalo-ceramice si coroanele integral ceramice deoarece la coroanele integral ceramice putem vorbi de adeziune, efectiv de adeziune chimica intre suprafata dentara restanta si lucrarea ceramica, pe cand la lucrarile metalo-ceramice nu putem vorbi de adeziune chimica. E doar un spatiu foarte mic intre dinte si coroana, care va fi umplut cu un ciment si e o adeziune mecanica. Acesta ar fi principalul avantaj al coroanelor integral ceramice. Ele sunt mult mai rezistente odata cimentate adeziv pe dinte.
Si sub coroana ce se intampla? Pentru ca stim ca, uneori, dintele poate fi afectat!
Dr. Ionut Leahu, medic implantolog: Ce se intampla in timpul cimentului pe care il folosim atunci cand punem coroane metalo-ceramice. In timp, se poate spala cimentul de pe sub coroana si, atunci, poate din nou sa intre mancare, pot intra bacterii, se poate caria din nou pe sub acea coroana… In momentul in care folosim ceramica integrala frezata pe calculator si folosim adezivi care chiar produc o adeziune chimica, nu mai exista niciun fel de strat, iar acel ciment, care oricum este foarte, foarte subtire, nu mai poate fi spalat nici chiar dupa 20 de ani. De aceea, preferam, de fiecare data, sa folosim pe dinti naturali ceramica integrala.
Aceste coroane, frezate din cuburi de ceramica, prin ce se diferentiaza de coroanele metalo-ceramice?
Dr. Alexandru Copae, medic dentist: In primul rand, prin coroana frezata imbunatatim calitatea. Coroanele frezate sunt mult mai fidele pe bont, nu pot aparea erori in procesul de fabricatie, pe cand la coroanele metalo-ceramice pot aparea erori in momentul in care este prelucrat metalul, in momentul in care este adaugata ceramica si pot aparea si fisuri in ceramica stratificata, pe cand in cele frezate nu apar, pentru ca ele sunt frezate dintr-un bloc solid de ceramica.
Dar care ar fi principalele avantaje ale coroanelor frezate din cuburi de ceramica?
Dr. Alexandru Copae, medic dentist: Diferenta majora o impune timpul. La coroanele frezate, putem elimina mai multe etape din procesul de fabricare clasic. Deja frezam structura si, eventual, o individualizam intr-un fel, pe cand la cele stratificate trebuie sa luam amprenta, trebuie sa turnam modelul, sa prelucram modelul si apoi sa stratificam direct pe model ceramica. Avantajele coroanelor integral-ceramice, neavand substratul acela metalic sau din zirconiu, ne ghideaza sa slefuim mai putin. Slefuirea tesutului dentar sanatos este mult mai minim invaziva la coroanele integral ceramice. Pentru ca, odata ce ai adeziune, nu ai nevoie de o grosime minima mare. Ai nevoie de o grosime, insa mult mai mica, undeva la 0,3 – 0,5 mm, astfel incat sa conservi cat se poate de bine tesutul dentar sanatos! La coroanele metalo-ceramice sau cele cu suport de zirconiu, trebuie sa slefuiesti, sa ai o grosime minima pe care sa o slefuiesti, undeva intre 1-1.5 mm, ceea ce pentru niste molari nu ar fi cine stie ce grad supergrav de slefuire, insa la un dinte mic, incisiv central inferior, ar fi destul de mult.
Aceste tehnologii de realizare a coroanelor si a fatetelor dentare se recomanda intotdeauna?
Dr. Alexandru Copae, medic dentist: Cand vorbim de coroane integral-ceramice, vorbim de cele computerizate, pe care le putem face direct in cabinet. Si mai vorbim si de fatetele stratificate. Principiul de fatete stratificate se recomanda pacientilor care au spatieri dentare, au treme, diastema, acolo unde nu trebuie sa pui freza pe dinte si faci niste fatete integral ceramice fara sa atingi cu freza dintele. Atunci e destul de greu sa faci prin frezare computerizata si atunci se alege sa il faci manual prin stratificarea ceramicii. Sunt niste fatete foarte subtiri, intre 0,2 – 0,4 – 0,5 mm. Si nu pui freza pe dinte deloc, dar sunt cazuri care se preteaza anumitor pacienti, nu tuturor pacientilor.
Dar, cu aceste noi tehnologii, cum se desfasoara concret lucrurile?
Dr. Alexandru Copae, medic dentist: La coroanele frezate computerizat, timpul de fabricare e foarte scurt. Pacientul vine, te apuci sa slefuiesti dintele si, intr-o ora dupa ce ai intrat in cabinet, el poate pleca cu coroana cimentata! Cand e vorba de o singura coroana. Cand e vorba de mai multe coroane, timpul e direct proportional cu numarul coroanelor. Principalul avantaj al tehnologiei il reprezinta scurtarea timpului! Pot aparea accidente. Am avut pacienti la care s-a ciobit o fateta si aveau nunta a doua zi si au spus: „Trebuie sa o rezolvam astazi!” Daca faceam clasic, cu laboratorul, era, practic, imposibil sa o faci in 24 de ore. Asa, am reusit sa o facem in aceeasi zi!
Asadar, cu noile tehnologii de realizare a coroanelor si a fatetelor dentare, totul se desfasoara mult mai rapid, iar noi putem avea zambetul pe care ni-l dorim, sanatos si frumos!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre!
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.