Profesionistii Zambetului – Sanatatea si estetica gingivala
0Profesionistii Zambetului – Sanatatea si estetica gingivala
Sambata, 3 august 2019, de la ora 08.30, pe Realitatea TV.
Invitati: Doamna doctor Anca Rusu si domnul doctor Alexandru Pintilie, medici specialisti in chirurgie dento-alveolara.
Emisiune sponsorizata de Dental Premier (www.dentalpremier.ro).
Un proiect ARENA Communications.
Pentru un zambet frumos si sanatos, este importanta, bineinteles, si gingia! Cat si cum se vede atunci cand zambim si care este starea ei de sanatate!
Dr. Alex Pintilie, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Pentru o estetica faciala este nevoie de o estetica a zambetului! Estetica zambetului este formata din doua componente: componenta dentara si componenta gingivala! Se mai numesc estetica alba si estica roz. Estetica gingivala este foarte importanta in tot acest ansamblu, pentru ca, chiar daca avem dinti frumosi, este important ca si gingia sa fie intr-o armonie cu acei dinti. Cateodata, cand sunt probleme la nivel gingival, este nevoie de o interventie chirurgicala pentru a corecta aspectul gingiei. Interventia chirurgicala la nivelul gingiei este o interventie foarte delicata. Sunt tehnici avansate de microchirurgie care sunt folosite. Se recolteaza o grefa de gingie din cerul gurii, de la pacient, si este transportata in zona unde este nevoie de aceasta interventie.
Exista, asadar, interventii de estetica gingivala prin care se poate adauga gingie atunci cand e necesar!
Dr. Alex Pintilie, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Daca pacientul a beneficiat de o terapie protetica pe partea de estetica dentara, este bine ca aspectul gingiei sa fie un aspect sanatos. O gingie sanatoasa este o gingie roz, dura, care este inserata la nivelul coletului dintelui. Degeaba avem dinti albi daca gingiile noastre sunt rosii spre violaceu! Trebuie intervenit la nivelul lor, trebuie stabilizata situatia.
Din pacate, se intampla destul de des sa fie nevoie de interventii de adaugare de gingie!
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Exista situatii, chiar frecvente, in care un pacient are nevoie de augumentare de gingie. Augumentarea aceasta de gingie este necesara cand nu exista volum suficient de gingie care sa imbrace fie dintele, fie implantul sau cand cantitatea, inaltimea de gingie nu este suficienta si exista riscul sa se descopere spirele implantului.
In ce consta aceasta interventie de augmentare de gingie?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Augumentarea de gingie este o interventie de microchirurgie prin care se recolteaza o portiune, o banda de gingie din bolta palatina, adica din cerul gurii sau din zona molarilor de minte, urmand ca aceasta portiune de gingie sa fie transferata in zona in care este nevoie, respectiv la dinti sau la implanturi. Interventia in sine nu este dureroasa, pentru ca se realizeaza cu anestezie locala. Poate fi folosita, de asemenea, si inhalosedarea. Postoperator, exista un disconfort – de aceea, recomandam pacientului sa poarte o gutiera transparenta, ca un fel de proteza care sa acopere cerul gurii in intregime, inclusiv zona din care s-a recoltat grefa de gingie, care, astfel, este protejata. Se recomanda, de asemenea, antalgice, antiinflamatorii, consumul de alimente mai moi sau de alimente reci, tocmai pentru a proteja zona din care s-a recoltat grefa de gingie. La cateva zile de la recoltarea grefei de gingie, deja nu mai este necesara purtarea acestei gutiere transparente, timpul maxim de vindecare al gingiei fiind de maximum cateva saptamani.
In ce situatii se recomanda aceasta interventie?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Recoltarea grefelor de gingie este recomandata atat pentru zona anterioara, pe care o numim zona estetica, cat si pentru zona posterioara, in care, de exemplu, s-a inserat un implant dentar. Este foarte important ca un implant dentar, pe langa faptul ca trebuie sa aiba os suficient de jur-imprejur, trebuie sa aiba si gingie suficienta, tocmai pentru a ajuta la stabilitatea in timp a implantului.
Cum se realizeaza aceasta interventie de adaugare de gingie?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Procedura de aditie de gingie se realizeaza cu instrumente de microchirurgie, niste instrumente foarte fine cu care se ia grefa din bolta palatina, din cerul gurii, urmand sa fie inserata acolo unde este nevoie, de jur-imprejurul unui implant, dupa ce, in prealabil, s-a realizat acolo un spatiu ca un fel de tunel, in care sa incapa grefa recoltata.
Si ce se intampla dupa aceea?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Dupa pozitionarea corecta, la inaltimea si la volumul dorit al gingiei, aceasta este fixata, este foarte important acest lucru, sa fie fixata pe niste fire de sutura, fie resorbabile, fie neresorbabile, care ajuta ca la final sa avem pozitia fixa a gingiei, aceasta sa nu fie imobilizata. Vindecarea gingiei are loc cam dupa o saptamana. Este foarte important ca, in acest timp, pacientul sa respecte regulile de igiena, adica sa perie zona cu niste periute speciale, foarte moi, sa clateasca cu apa de gura… Ajuta foarte mult, de asemenea, utilizarea antiinflamatoarelor, pentru a ajuta procesul de recuperare.
Care sunt cele mai frecvente situatii in care se recurge la aditia de gingie si cand anume se face?
Dr. Alex Pintilie, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Exista interventii de reabilitare completa a danturii in care este nevoie si de aditie de gingie! Aceasta se poate face fie inainte de inserarea implanturilor, fie in timpul inserarii implanturilor, fie dupa aceea. Daca, de exemplu, avem nevoie si de o reconstructie de os masiva, putem sa facem aditia de gingie inainte de interventie tocmai pentru a avea, ulterior, cu ce sa acoperim osul respectiv. Aceasta ar fi o situatie. In cazul extractiei si inserarii unui implant, noi folosim aditia de gingie tocmai pentru a fi siguri ca implantul va avea suficienta gingie de jur-imprejurul lui. Deci se face in timpul inserarii implanturilor. Exista si situatii in care, la un moment dat, se prezinta un pacient care poate are o lucrare veche pe implanturi si constatam fie ca gingia s-a retras, fie ca nu este volum suficient de gingie. Si, atunci, se poate face si dupa inserarea implanturilor, chiar daca deja lucrarea protetica este aplicata.
Pe majoritatea dintre noi ne intereseaza mai ales cum arata dintii din fata, care se vad. Ne intereseaza, asadar, si cum arata gingia care ii imbraca! Ce se poate face in aceasta situatie?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Pentru zona anterioara, discutam foarte mult de estetica! Discutam de estetica roz, dar si de estetica alba, adica a coroanei. De exemplu, a unei coroane inserate pe implant. Putem avea o coroana perfecta, culoarea perfect potrivita, foarte naturala, transparenta, dar, daca gingia de jur-imprejurul implantului nu arata bine, nu are forma care trebuie, conturul care trebuie, deja partea de estetica este pierduta.
Dar daca gingia imbraca prea mult dintii?
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Exista si situatia pacientilor care au un suras gingival, adica pacienti carora, atunci cand zambesc, li se descopera o mare parte din gingie. In acest caz, pentru a obtine o estetica mai buna, se recomanda indepartarea unei portiuni de gingie si aplicarea unor fatete dentare. Incizia gingiei, gingivectomie, se poate face fie cu bisturiul, cu lame de microchirurgie, se poate face, de asemenea (si merge foarte bine vindecarea!) cu ajutorul laserului.
Sanatatea si estetica gingivala sunt, asadar, foarte importante pentru a avea zambetul pe care ni-l dorim!
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Partea de estetica conteaza foarte mult! De aceea, chiar la reabilitarile complete cu implanturi rapide si dinti ficsi in 24 de ore, ne intereseaza sa obtinem si o gingie suficienta. De aceea, ar fi important sa se aplice gingia chiar in momentul inserarii implanturilor, astfel incat sa nu avem ulterior probleme, sa nu avem volum suficient de gingie sau inaltime suficienta. Indicatia de augmentatie de gingie nu poate fi anticipata intotdeauna. Noi incercam sa facem augumentarea de gingie in timpul inserarii implanturilor, dar poate fi realizata si ulterior, la momentul lucrarii provizorii sau la inserarea capacelelor de vindecare peste implanturi.
Asadar, pentru zambetul dorit si pentru sanatatea dintilor este importanta si sanatatea gingiilor si, in plus, se pot aduce si corectii estetice, atunci cand este cazul! Totul este sa discutati cu medicul dentist care sunt cele mai indicate proceduri in cazul dumneavoastra si, bineinteles, sa nu ratati vizitele periodice la stomatolog!
Dr. Anca Rusu, medic specialist chirurgie dento-alveolara: Estetica reprezinta o preocupare pentru pacienti, dar si pentru noi, ca medici. De aceea, trebuie sa acordam importanta cuvenita augumentarii de gingie, pentru ca poate ajuta la obtinerea unui rezultat estetic deosebit!