Diferente si Esente – Pierderea dintilor: cauze si solutii
0Diferente si Esente – Pierderea dintilor: cauze si solutii
Realitatea TV, 8 octombrie 2017, de la ora 10.40.
Invitati: Domnul doctor Ionut Leahu, medic dentist implantolog, si doamna doctor Cristina Berechet, medic dentist parodontolog.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.
Cecilia Caragea: Va ganditi ca pierderea unui dinte, a unui singure dinte nu va afecteaza prea mult? Va ganditi, poate, ca, daca e vorba de o masea si nu se prea vede, puteti sa nu o inlocuiti imediat? Gresit! Haideti sa aflati de ce trebuie sa inlocuiti un dinte lipsa imediat dupa ce l-ati pierdut!
Pierderea unui dinte poate avea cauze multiple. Haideti sa aflam care sunt acestea!
Dr. Cristina Berechet, medic dentist parodontolog: Pierderea unui dinte poate avea mai multe cauze. In primul rand, caria dentara si infectia nervului – este o cauza destul de frecventa. Pe langa aceste afectari ale dintelui, ale structurii dintelui si ale pulpei dentare, un factor foarte important pentru caderea unui dinte sau a mai multora este afectarea parodontala profunda. Adica afectarea gingiilor si a osului care sustine dintele in alveola. Din motive de infectie bacteriana, de stagnare a microbilor intre os si gingie si dinte, acolo se realizeaza o pierdere de masa osoasa si, astfel, dintele isi pierde sustinerea in os chiar daca el nu este afectat prin carie sau alte procese distructive din interior.
Din pacate, nu multi constientizeaza pericolul pe care-l reprezinta parodontoza.
Dr. Cristina Berechet, medic dentist parodontolog: Afectarea parodontala este de mai multe tipuri. Poate fi localizata si, atunci, da, pierderea de masa osoasa este concentrata in mod special intr-o anumita zona, putand afecta un dinte sau un anumit grup de dinti. Acest lucru se intampla cel mai frecvent in formele de afectare parodontala agresiva, unde un microb foarte puternic afecteaza in mod special zona molarilor si a incisivilor, putand fi interesati unul, doi, patru molari sau grupul de dinti din fata, adica incisivii. Se intampla, de obicei, aceasta afectare la persoane tinere. Debutul poate fi chiar in copilarie, debutul poate fi printr-o afectare parodontala juvenila si trebuie contracarat atat prin metode de interventie la nivelul dintilor afectati, cat si printr-o antibioterapie sustinuta pentru a combate aceasta bacterie care cauzeaza aceasta pierdere osoasa. Netratata, aceasta afectare se generalizeaza, are tendinta sa se extinda la mai multi dinti, putand conduce, la varsta adulta, chiar la o afectare majora a tuturor dintilor unei persoane.
Dar solutii exista. Insa, ca sa nu mai amanam aplicarea acestora, trebuie sa constientizam ce presupune cu adevarat pierderea unui dinte.
Dr. Cristina Berechet, medic dentist parodontolog: Pierderea unui dinte poate conduce la o serie de efecte in lant, care inseamna forte necorespunzatoare, migrarea celorlalti dinti catre zona in care s-a pierdut dintele… Atunci, da, intr-o stare de echilibru foarte buna, completarea osului care lipseste, poate si a dintilor vecini… putem sa avem o situatie de echilibru, care sa mentina sub control. Inlocuirea dintelui lipsa printr-un implant dentar este, la ora actuala, cea mai buna solutie pentru a echilibra atat muscatura, cat si a pastra osul la un nivel satisfacator pe termen lung.
Din pacate, multi considera ca, daca au pierdut o masea si acest lucru nu se vede, situatia nefiind atat de deranjanta ca pierderea unui dinte din fata, pot amana pierderea acesteia.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: In momentul in care ramanem chiar si fara o masea care este in spatele gurii si nu se vede… sunt foarte multi pacienti care raman cu spatiul gol, fara sa o inlocuiasca. Atunci cand stau mult timp cu acel spatiu gol, se intampla un fenomen de migrare a dintilor. Practic, dintele din spatele dintelui pe care l-am pierdut vrea sa vina in fata si se inclina foarte mult. Automat, inclinandu-se, vom pierde si dintele din spatele celui care ne lipseste. Iar cand vine vorba de dintii de sus, la fel – dintele de jos care are deasupra un dinte de sus care a fost pierdut va migra in directia spatiului gol. Indiferent pe ce parte – daca avem lipsa dintele de jos, va migra dintele de sus, daca avem lipsa dintele de sus, va migra dintele de jos si se va ridica, incercand sa gaseasca ceva de care sa se sprijine la muscatura. Pentru ca asa sunt invatati dintii: sunt programati sa muste de ceva. Cand raman fara antagonist, fara dintele opus, migreaza catre acel spatiu.
Daca un pacient a amanat prea mult timp inlocuirea unui dinte, apar o serie intreaga de probleme.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: In momentul in care facem evaluarea spatiilor lipsa si a problemelor pe care le-am strans tocmai din cauza acelor spatii lipsa, ne uitam sa vedem cat de inclinati sunt dintii vecini, daca mai exista spatiu sa punem un implant, pentru a pune din nou acel dinte, care trebuie sa aiba niste dimensiuni apropiate cu ale dintilor naturali. Daca spatiul este prea mic, atunci recomandarea este ca pacientul sa poarte un aparat ortodontic, care are functia tocmai de a aduce dintii inapoi unde ar trebui sa fie si de a reface spatiul lipsa la dimensiunile dintelui pe care noi trebuie sa-l inlocuim. Abia in momentul in care exista spatiul corect, abia atunci punem implantul dentar, pentru ca implantul trebuie sa fie pus in mijlocul viitorului dinte, al viitoarei coroane care va fi instalata pe acel implant. Conteaza foarte mult la cat timp de la pierderea dintelui se apuca pacientul sa-si rezolve problemele. Daca a trecut o perioada de doi pana la cinci ani, de obicei se poate rezolva intre sase luni si un an cu purtarea unui aparat dentar, astfel incat sa putem sa indreptam dintii, sa-i punem la locul lor si sa avem spatiul necesar pentru inserarea implantului. In cazul in care a trecut o perioada foarte mare de timp, de multe ori trebuie sa evaluam daca mai putem sa pastram dintii vecini bresei, adica dintii vecini spatiului care exista in urma pierderii acelui dinte. Pentru ca avem pacienti dupa zece ani dupa pierderea unui dinte si observam ca atat un dinte de sus, cat si un dinte din spatele locului lipsa sunt deja compromisi si trebuie si ei indepartati. Si, in loc sa aiba pacientul nevoie de un singur implant, are nevoie de trei implanturi pentru a repara acea problema.
In mod normal, daca am face controalele stomatologice regulate, de doua ori pe an, aceste situatii ar putea fi evitate cu usurinta.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: Recomandarea numarul unu este sa tinem lucrurile din scurt, adica sa venim la medicul stomatolog din sase in sase luni, astfel incat, si cu imagistica de care dispunem in zilele noastre, adica exista radiologie digitala – cu o cantitate extrem de mica de radiatii, se pot face radiografii chiar la sase luni, astfel incat sa tinem lucrurile sub control. In primul rand, sa nu ajungem sa pierdem dintii. Dar, daca cumva, in cadrul unui control, medicul observa ca acel dinte este compromis, este bine ca extractia sa fie facuta de un medic care are competenta in implantologie orala, de medicul care va fi responsabil sa puna si un implant in acea zona. Pentru ca, cel putin din experienta mea personala ca medic specialist, sunt multe cazuri in care pot sa pun implantul odata cu extractia, astfel incat pacientul are o singura interventie chirurgicala si controlam foarte bine vindecarea si pastrarea volumului osos in jurul acelei zone. Si, daca vorbim de un dinte din fata, din zona care se vede cand zambim, atunci punem si o coroana provizorie in aceeasi sedinta.
Bineinteles, solutiile alese sunt si in functie de ce dinte s-a pierdut, daca este vorba de un dinte din fata sau de o masea.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: In general, facem totul in aceeasi sedinta atunci cand vorbim de dintii din fata, aceia pe care-i vedem cand zambim. Daca este vorba de masele, de dintii din spate, acolo, in general, trebuie sa vedem ce os ramane dupa extractie. Daca ramane suficient os in care sa putem ancora implantul imediat, il ancoram imediat, dar in zonele din spate nu punem si o coroana provizorie – acolo, asteptam patru luni sa se vindece, dupa care putem pune direct coroana finala.
Dar, inca o data, merita subliniat faptul ca nu trebuie sa asteptam sa ajungem intr-o asemenea situatie, ci trebuie sa ne cream disciplina de a merge cu regularitate la controalele stomatologice periodice.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: De ce pierd pacientii dinti in zilele noastre? De obicei, pentru ca nu vin la dentist. Pentru ca, prin faptul ca nu apeleaza la controalele regulate, sunt carii care se dezvolta de obicei intre dinti, pe care pacientul nu le observa, pentru ca, atunci cand face periajul si se uita in oglinda, dintele pare in regula. Iar, la un moment dat, atunci cand mananca ceva mai dur sau nici macar, se crapa dintele si nu mai ramane nimic. Si vine cu dintele crapat, spart si de obicei vedem ca este o carie care s-a dezvoltat chiar si pe radacina dintelui. In momentul in care radacina dintelui este cariata, acel dinte este compromis si trebuie indepartat. Daca nu inlocuim imediat, adica intr-un interval de sase luni nu facem nimic cu un dinte pierdut si nu-l inlocuim, exista riscul sa pierdem si mai multi dinti. Adica sunt macar doi sau trei dinti in jurul acelui dinte pe care l-am pierdut, care pot sa fie compromisi intr-un interval de un an, doi de la o extractie.
Nu uitati, asadar, ca sa previi e mai usor. Dar, daca totusi ajungeti sa pierdeti un dinte, nu trebuie sa amanati prea mult inlocuirea lui, iar in aceasta privinta, pe langa clasica punte dentara, care presupunea compromiterea dintilor alaturati, implantul dentar poate sa fie solutia optima.
Dr. Ionut Leahu, medic dentist implantolog: In momentul in care lipsea un dinte si aveam doi dinti vecini sanatosi, se pileau dintii sanatosi, se scotea nervul dintilor sanatosi pentru a se putea pune o punte dentara cu trei elemente, care sa inlocuiasca si dintele lipsa. In prezent, daca adunam aceste costuri, observam ca implantul dentar este solutia nu doar mai buna prin faptul ca pastram dintii vii, sanatosi si-i lasam in pace, ci este si solutia mai ieftina.
Pentru un zambet frumos, nu amanati, asadar, vizita la medicul stomatolog! Sanatate, ca-i mai buna decat toate!
Cecilia Caragea: Pentru mai multe informatii, va asteptam pe www.diferentesiesente.ro si pe pagina noastra de facebook. Va multumim si va invitam cu drag sa urmariti si viitoarea editie a emisiunii noastre.
Emisiune sustinuta de Clinicile Dr. Leahu.